Eldstadstimmer (69 Foton): Vedeldning För Kaminer, Vilka Som är Bättre Att Välja, Projekt För Att Göra Vedunderlägg Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Eldstadstimmer (69 Foton): Vedeldning För Kaminer, Vilka Som är Bättre Att Välja, Projekt För Att Göra Vedunderlägg Med Egna Händer

Video: Eldstadstimmer (69 Foton): Vedeldning För Kaminer, Vilka Som är Bättre Att Välja, Projekt För Att Göra Vedunderlägg Med Egna Händer
Video: How to Build a Fireplace Fire | Ask This Old House 2024, April
Eldstadstimmer (69 Foton): Vedeldning För Kaminer, Vilka Som är Bättre Att Välja, Projekt För Att Göra Vedunderlägg Med Egna Händer
Eldstadstimmer (69 Foton): Vedeldning För Kaminer, Vilka Som är Bättre Att Välja, Projekt För Att Göra Vedunderlägg Med Egna Händer
Anonim

Eldstäder skapar mys i hus och ger värme, eftersom det är så trevligt att se hur glatt lågan brinner i eldstaden och veden sprakar. Idag är eldstäder inte längre en sällsynthet, valet av modeller och sorter av spisar är enormt: de är gjorda av olika material och i vilken stil som helst på kundens begäran. Förutom själva eldstaden placeras också ytterligare detaljer i rummet: en braskamin, en poker och en skopa, en kvast för att sopa aska. Dessa tillbehör är avgörande för korrekt drift och underhåll av eldstaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Så att lågan brinner i eldstaden hela kvällen och inte regelbundet behöver gå ut för en ny portion ved, placeras en speciell behållare i rummet för förvaring. Veden måste vara torr, så eldstaden har en öppen form och placeras nära härden så att stockarna torkar ut snabbare.

Eldstaden utför också dekorativa funktioner: den dekorerar interiören och kompletterar kompositionen vid spisen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ur brandsynpunkt är den säkraste platsen för ett rums eldstad på sidan av spisen. I det här fallet kommer gnistor inte att kunna träffa timmerhögen, och det kommer också att vara bekvämt att kasta dem i eldstaden.

Utformningen av ett sådant stativ bör lösa problemet med att lagra ved och uppfylla följande krav:

  • håll tillräckligt med ved för att inte gå ut åtminstone under kvällen;
  • det är önskvärt att ha en botten eller ett stativ, där bitar av bark, damm och sågspån kommer att hällas;
  • har ett dekorativt utseende som harmoniskt kombineras i stil med resten av inredningsartiklarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Lagringsstället för ved kan vara stationärt och bärbart. På gatan bygger de en speciell ved, där de lagrar hela förrådet för vintern och tar med en mindre portion in i rummet. För uppvärmning av spisar används inte bara ved, utan också speciella konstgjorda långbrinnande briketter eller pellets.

När du lägger upp en eldstad i klassisk form och i lantlig stil kan du lägga ut en speciell nisch som du sedan kan lägga till bränsle i. En öppen spisbänk med urtag eller hylla är också en utmärkt bränsleförvaringslösning. Storleken på den bärbara vedlådan väljs så att den är bekväm och lätt att bära. Stationära förvaringsstrukturer är tyngre och rymmer mer ved.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vedlådor kan vara tillverkade av tegel, sten, metall, massivt trä, plywood, sladd, glas, samt deras kombinationer . De kan dekoreras med olika dekorativa element och prydnader. Butiker säljer färdiga eldstadssatser, som inkluderar vedhållare och andra nödvändiga tillbehör. En sådan uppsättning kan enkelt göras med dina egna händer. Bland de extra delarna för eldstäder finns också keramisk ved, men det är kategoriskt omöjligt att värma dem - de utför en rent dekorativ funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En eldstad i smidesjärn med metallbotten är mycket populär: den kan kombineras med eldstäder i vilken stil som helst, den kan ha en annan form och design, den har en betydande vikt och ser attraktiv ut i inredningen med eller utan ved. För att minska konstruktionens vikt, är en hållare ibland gjord utan en solid botten, men bara med ett galler. Dess nackdel är att damm och sågspån faller direkt på golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En korg av en tjock obrännbar sladd eller en stickad träbärare ser original och hemlik ut. Du kan också sy den av tjockt tyg, till exempel tjockt draperi med en lämplig konsistens. Även korgar och lådor, vävda av korg, rotting eller konstgjorda material, är populära. Många tillverkare erbjuder märkesvaror lyxhållare gjorda av icke-standard dyra material, såsom härdat glas och högteknologiskt kromstål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För lanthus och rustik interiör är träbränslebehållare perfekta tillverkad av ek eller plywood, lackerad eller målad. Varje låda eller hink, om så önskas och med minimal kompetens, kan förvandlas till en vintage eller modern timmerhållare, anpassa den efter eget tycke. Du kan också köpa eller montera ställningar eller hyllor gjorda av brädor eller ljusstrålar med egna händer, sätta dem i hörnet eller fästa dem på väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Utformningen av bränsleförvaringsstrukturer är glädjande för ögat med sin mångfald. Det är här kreativ fantasi kan ströva omkring och olika material används.

En storsäljare, lämplig för nästan alla stilar, är en smidd ved (eller metall med smidd dekor). Blommig prydnad, sammanvävning av abstrakta linjer, blommor och lockar - det finns inga begränsningar för dekoration.

En sådan vacker liten sak är inte dold, men tvärtom visas den offentligt, för i den ser till och med enkel ved ut strukturerad och dekorativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eldstaden, gjord i form av ett vertikalt rack, ser väldigt snygg ut. Den tar lite plats, den kan placeras mot en vägg eller i ett hörn, bredvid härden. Om du lägger samma rack horisontellt får du en begränsad bänk med förvaring inuti. För att helt gå samman med inredningen i rummet kan du måla eldstaden i en lämplig färg eller lacka den och avslöja träets struktur på bästa sätt.

Vertikala nischer, som ibland når upp till taket, har blivit en trendig trend . Tillsammans med trä ser de ut som ränder av vertikal trim med en original konsistens och är en ljus accent i interiören. Om så önskas kan en sådan nisch döljas i ett hörn och göras osynlig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Högteknologiska eldstäder placeras i lämpligt interiör - modernt, där raka linjer och enkla former styr. Materialen för dessa trendiga eldstäder är härdat glas och förkromat stål i kombination med andra material. Eldboxar för dessa strukturer passar också in i den övergripande ensemblen. Till exempel kommer en glaskub inramad av en stålremsa, bakgrundsbelyst och trimmad med grå sten att se original ut. När du lägger ved bildar vertikala nischer med strikta rektangulära former en kolonn som står i kontrast med resten av väggen, vilket livar upp rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bakgrundsbelysningen används också i falska eldstäder, vilket skapar en imitation av en låga ., bländning av eld, illusionen av glödande stockar. Sådana spisar är helt säkra och skapar mys på samma sätt som riktiga eldstäder. Konstgjord keramisk ved finns i eldlådorna nära dessa härdar.

För en rustik eller lantlig stil är antika kistor och lådor, korgar och stora keramiska skålar en bra lösning.

I detta fall kommer en respektabel ålder bara att tillföra charm och vintage till vedhögen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det själv

Om så önskas och med minimal kompetens kan du göra en vacker och snygg vedhög med dina egna händer. Det viktigaste är att det är funktionellt och i harmoni med det inre av rummet och stilen på eldstaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en enkel eldränare i plywood på egen hand behöver du inte komplex utrustning, konstruktionskunskaper kommer också att vara värdelösa här - även en nybörjare klarar det. Som grund kan du ta ett projekt av en färdig produkt och göra en liknande.

Du behöver bara studera tekniken och förbereda följande verktyg och material:

  • linjal och penna (konstruktionsmarkör);
  • hacksåg, pussel, pussel;
  • fästmaterial, självgängande skruvar;
  • varmt vatten, rymligt handfat;
  • plywood;
  • borr eller skruvmejsel;
  • trälister, trähandtag.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först måste du ta ett plywoodskiva och med en penna rita en ellips på ungefär 90x40 cm på den. Skär sedan ut figuren längs den ritade konturen, försiktigt och noggrant upprepa linjen.

I det sågade arbetsstycket måste du gå tillbaka 5 cm från motsatta kanter och markera platserna för hålen för att fästa det framtida handtaget och borra sedan hål med en diameter på 3 cm med en borr.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungligen har plywood inte plasticitet, så det kommer inte att vara möjligt att böja det utan att gå sönder. Varmt vatten hjälper till att ge det önskade egenskaper. Den sågade ellipsen måste placeras i en behållare med varmt vatten i 1 timme. Efter denna tid kommer plywooden att svälla och bli mer plast. Då kan den böjas smidigt. Om plywood efter 1 timmes blötläggning inte har blivit flexibel kan du hålla den i ytterligare 30 minuter i varmt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu kan du sakta böja arket tills du får önskad sfärisk form. Efter det måste du sätta in trähandtaget i de tidigare borrade hålen. För orörlighet fixeras det med en plugg. Därefter är löpare gjorda av två lameller för en vedeldningslåda så att den står stadigt på golvet. Fäst dem med en skruvmejsel och självgängande skruvar. Allt är klart! Nu kan ved lagras i ett vackert handgjort bärbart stativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

En rektangulär eller halvcirkelformad form kan böjas från ett metallplåt och målas i önskad färg. Detta är ett mycket enkelt sätt att skapa ett elegant och stilrent vedställ.

Tennskopor som används som bärare för stockar är mycket populära. De kan dekoreras på olika sätt: åldras eller målas, beroende på vilken effekt du vill få.

Enkel och elegant lösning, enkel att implementera:

  • ta gamla hyllor eller sätt ihop nya;
  • täck dem med lack eller färg;
  • placera på väggen - på båda sidor om eldstaden - symmetriskt eller slumpmässigt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För en klassisk inredning eller empirestil är användningen av naturlig eller konstgjord sten för motsatta eldstäder karakteristisk. Vedhögen kan dekoreras i samma stil.

För detta behöver du:

  • gör en form för fyllning;
  • blanda betongbruk med armeringsfiber för styrka;
  • häll i formen;
  • vänta tills det är torrt;
  • revet med konststen eller mosaikplattor, limma gipsbasreliefer (det är bättre att använda samma nyanser och element som vid spisens efterbehandling).

Detta skapar en stationär eldstuga i antik eller klassisk design - en elegant fortsättning på en lyxig öppen spis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

För att eldstaden ska glädjas med värme, och veden alltid är torr och till hands, är det nödvändigt att följa rekommendationer från tillverkare och specialister: att sköta eldstaden ordentligt och lagra bränsle för den. Innan veden förs in i rummet lagras den vanligtvis utanför.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att göra en utomhus ved av trä , på en träbas, under vilken en dräneringskudde av sand och grus hälls. På så sätt kan du minska fukt och utesluta kontakt med jorden så att de nedre skikten inte börjar ruttna. En baldakin krävs för att skydda träet från regn och snö, eftersom träet absorberar fukt väl. Allt bränslematerial måste torkas noggrant före installationen för att undvika bildning av oönskad kondens. För att förhindra att träet blir ruttet och ruttet måste det finnas tillräcklig ventilation i eldstaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att sätta ved i följande ordning: lägg de största och tjockaste stockarna längst ner, lägg ut mindre ved gradvis och lägg tunna flisar ovanpå för tändning. Flis kan placeras på en separat hylla eller i en speciellt arrangerad vedpälssektor. Ett skjul eller en terrass som är ansluten till huset gör att du kan lagra bränsle nära entrén för att underlätta påfyllning av rumslådan vid dåligt väder.

Husets lagringsmetod låter dig förse väggen med extra värmeisolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brandsäkerhet är en mycket viktig aspekt av en eldstad därför bör braskaminen med torrt bränsle inte placeras för nära en öppen låga eller felaktiga ledningar: den minsta gnistan kan orsaka brand. Men med kunskap och efterlevnad av säkerhetsåtgärder kan dessa problem förebyggas. Under eldstaden och framför eldstaden måste det finnas en plattform av obrännbart och brandsäkert material: metall, sten, betong. En plattform är också gjord under de hängande och väggmodellerna. Väggen bakom eldstaden i väggutrymmet är också klar med värmebeständiga, icke brännbara material. Särskilda glasskärmar och dörrar, eldstadsgaller hindrar gnistor och kol från att komma till golvytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare ett råd om rätt packning av bränsle för vintern: när stockarna dras ur stockarna är det oacceptabelt att vedhögen ramlar omkull eller vrider sig och ved släpps ut ur den. Tidigare måste stora stockar hackas för att förbereda flis för antändning. Ytterligare stöd bör installeras på sidorna så att vedraderna inte senare smulas och smulas. Stapling är möjlig när stockarna läggs ut rad för rad runt omkretsen. Resultatet är en bunt bränsle.

Särskilda långbrinnande briketter uppfanns som bränsle för eldstaden . De säljs förpackade och förvaras torra i en eldstad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Eldstadens design kan bli ett uttryck för ägarnas utmärkta smak, om kombinationen av texturer och nyanser av material idealiskt kombineras med varandra. Sten, trä och metall kombineras för att skapa en imponerande ensemble. Den storslagna panelen är klädd med sten i hela väggen, eldstadsbänken är helt av sten och eldstaden är gjord av metall. Två identiska metallbrännor fyllda med bränsle är placerade symmetriskt på båda sidor om eldstaden. Skuggan av trä betonar sten och metall, naturmaterial bildar en enda komposition.

Bild
Bild

För ett vardagsrum i en klassisk elegant stil skulle dekoration av eldstaden med kakel och marmor vara en bra lösning, och det är bättre att dekorera eldstaden och ytterligare tillbehör med dekorativa smideselement. Eldstaden, stödet och eldstadsvården, galler, är gjorda i samma stil. Gästerna kommer att glädjas och slappna av vid denna vackra och varma härd. Lågan ses genom ett galler och en genomskinlig skärm, som dessutom reflekteras från eldkammarens bakvägg, kantad med brandbeständiga plattor.

Bild
Bild

Lanthuset och den omgivande skogen förvandlas till ett älvarike under julhelgen. Efter att ha spelat tillräckligt med snöbollar sätter sig barn och vuxna ner med varmt te vid eldstaden och njuter av sällskap och avkoppling. Flätade korgar fyllda med trä, flis och kottar skapar en atmosfär av komfort och närhet till naturen. Korgarna är speciellt åldrade, samlade i ett pittoreskt stilleben i eldstaden. Korgfåtöljer är i harmoni med vedspisarna, och dekorativa element med jultema kompletterar interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Absolut kall och minimalistisk inredning-med ett vägg-till-vägg-fönster och en känsla av öppet utrymme, gjorda i isiga toner. Den mörkblå väggen, avslutad med texturerat gips, tänktes av designern som den perfekta bakgrunden för en eldstad, vars låga ser solig och varm ut. En vertikal nisch fylld med trä ger en varm accent, väcker väggen till liv och ger den en beboelig look.

Rekommenderad: