Träklivare I Rack (22 Bilder): Principen För Drift Av Tröghetsmodellen. Instruktioner För Att Göra En Enhet Med Egna Händer Enligt Ritningarna

Innehållsförteckning:

Video: Träklivare I Rack (22 Bilder): Principen För Drift Av Tröghetsmodellen. Instruktioner För Att Göra En Enhet Med Egna Händer Enligt Ritningarna

Video: Träklivare I Rack (22 Bilder): Principen För Drift Av Tröghetsmodellen. Instruktioner För Att Göra En Enhet Med Egna Händer Enligt Ritningarna
Video: Robyn Harding 2021 The Perfect Family Thriller 2024, Maj
Träklivare I Rack (22 Bilder): Principen För Drift Av Tröghetsmodellen. Instruktioner För Att Göra En Enhet Med Egna Händer Enligt Ritningarna
Träklivare I Rack (22 Bilder): Principen För Drift Av Tröghetsmodellen. Instruktioner För Att Göra En Enhet Med Egna Händer Enligt Ritningarna
Anonim

Vedklyvare anses vara en ganska bekväm enhet som i hög grad underlättar arbetet med att skörda ved i privata hus och i sommarstugor. Vedklyvar finns i en mängd olika utföranden, rack och pinjong anses vara det enklaste. Låt oss ge en kort översikt av de viktigaste egenskaperna hos denna enhet.

Utnämning av vedklyvar

Om du är den stolta ägaren till ditt eget lanthus, vet du förmodligen väl hur svårt det är att hugga ved och svänga en tung tyngd yxa. Framstegen står dock inte stilla, så nuförtiden kan arbetet med att skörda ved underlättas avsevärt. För att göra detta, använd speciella maskiner som kallas "vedklyvar".

Bild
Bild

Naturligtvis har inte alla ett behov av en sådan teknik. Om du hugger ved en gång i månaden, räcker det med en vanlig klyver för dig, men det finns kategorier av husägare som inte kan klara sig utan en mekanisk anordning. Först och främst är det människor som permanent bor i hus med spisvärme, eldstäder eller fastbränslepannor. Sådan utrustning är nödvändig i vedeldade pannrum, och glöm naturligtvis inte älskare av det ryska badet - trots allt, innan de tar en bra ånga, kommer de säkert att behöva fylla på ved för att tända härden.

Således är en vedklyva lämplig för alla som av en eller annan anledning tvingas periodvis skörda ved. Enheten kommer att vara användbar om ägarna till ett privat hus är kvinnor, äldre eller fysiskt svaga män. En av de mest populära modellerna av klyvning är rack och pinion.

Bild
Bild

Särdrag

Vedklyvar är mycket tillförlitliga och effektiva, de kännetecknas av hög hastighet och enkelhet i mekanismen. Funktionsprincipen är i allmänhet elementär - blocken placeras på arbetsytan, varefter pushern aktiveras med en spak. Den rör sig längs skenorna och pressar arbetsstycket med ansträngning på en ganska vass kniv, som är placerad i slutet av enheten.

Alla manipulationer tar några sekunder, och som ett resultat delas loggen i flera delar.

Bild
Bild

Principen för driften av en sådan vedklyvare är baserad på användning av ett kugghjul:

  • växellådan är rörlig, den drivs av ett kugghjul pressat på axeln på en reduktionsväxel eller en remdrivrulle;
  • skenan är fixerad på sängen, där chocken läggs;
  • växeln passar ihop med stället med ett speciellt kontrollhandtag;
  • alla dessa delar är monterade på en stark stationär ram, medan en klyva är fäst vid en av dess ändar;
  • det finns guider på ramen längs vilket tandstativet rör sig;
  • stället återförs till sitt ursprungliga läge med hjälp av en returfjäder.

Strukturen kan drivas av en motor av absolut vilken typ som helst - bensin, diesel eller elektrisk, dessutom drivs den ofta från drivaxeln på en jordbrukstraktor eller ett bilhjul, det vill säga från vilken motor som helst som ger vridmoment. Hemma installerar vissa hantverkare till och med en motor från en tvättmaskin eller en motor från en motorsåg.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det finns ganska många fördelar med vedklyvaren, oavsett om en fabrikstillverkad modell används eller enheten är tillverkad under hantverksmässiga förhållanden. Fördelarna inkluderar:

  • enkel användning;
  • lång livslängd;
  • möjligheten att arbeta med en 220 och 380 V enhet;
  • verktyget fungerar under alla väderförhållanden, förutom, naturligtvis, i ett öppet område i regnet (elmotorn kan brinna ut);
  • vedklyvningens effektivitet är oförändrad oavsett träslag;
  • splittringens stora kraft;
  • tillhandahållande av verktyget med dubbelskydd, samt en säkerhetskoppling och ett speciellt termiskt relä;
  • låg energiförbrukning - högst 1,5 kW per timme (bensinförbrukning är bara 500 gram);
  • hög arbetshastighet - en stock på cirka 70 cm i längd delas på 1-1, 5 minuter;
  • prestanda jämförbar med hydraulisk utrustning..
Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt är kostnaden för sådana vedklyvare ganska demokratisk, och med viss teknisk kunskap kan en sådan enhet göras även hemma.

Av bristerna kan man bara konstatera bristen på överensstämmelse med europeiska säkerhetsstandarder, men med korrekt användning och efterlevnad av alla driftstandarder är risken för skador inte högre än vid köp av dyrare importerade enheter. Och säkert att arbeta med en tröghållare och kugghjulsavdelare är förenad med mycket mindre faror än att hugga virke med en yxa manuellt

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör en vedklyva

För att göra en gör-det-själv rack-and-pinion vedklyvare är det oerhört viktigt att göra en ritning av hög kvalitet och ett layoutdiagram över verktygsdelarna. Det är nödvändigt att i förväg besluta om materialet och beräkna det belopp som krävs för arbete.

För tillverkning av ramen används en I-balk, ett professionellt rör, samt en kanal eller stålhörn. Alla dessa delar är monterade i en enda struktur så att enheten står stadigt nog och inte svänger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig del av vedklyven är kolven, som säkerställer högkvalitativ skjutning av träklossen under installationens drift. För detta ändamål bör den nödvändiga skjutkraften beräknas så att du inte behöver fånga halvorna av blocken vid utgången och inte heller skada dig själv. Du kan söka efter en sådan del på marknaden färdig, eller låna den från en domkraft på en bil, traktor eller annan medelstor jordbruksmaskin.

Bild
Bild
Bild
Bild

För installationer som använder en elmotor som drivenhet är det bäst att installera en säkerhetskoppling för att förbättra säkerheten. Det är lämpligt att plocka upp en klyver med en fyrskärare, i detta fall delas stocken omedelbart i 4 lika stora delar.

Det är bättre att utrusta stockdelaren inte med en vertikal, utan med ett horisontellt sätt att lägga i form av en ränna, på grund av vilken optimal rörelse av chocken till klyven uppnås. När det gäller munstycket anses legerat stål traditionellt vara det bästa skärmaterialet, så det är bättre att välja en välmald metallyta som skärare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsregler

Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att förbereda stockarna och själva vedklyven. Enheten installeras på en plan, fast yta, och om verktyget är utrustat med transporthjul måste de först tas bort.

Se till att enheten är fri från defekta delar eller skador på hydrauliken . Om du upptäcker kränkningar av integriteten bör du kontakta servicecentret eller, om du arbetar med ett hemgjord verktyg, byta ut delen med en ny. Stockarna ska användas torra, i det här fallet är det lättare och snabbare att dela upp dem. Det är viktigt att det inte finns några spikar, bultar eller häftklamrar i blocken som kan skada knivstången.

Bild
Bild
Bild
Bild

Loggen placeras på ett sådant sätt att den hålls så säkert som möjligt av guiderna, varefter du ska trycka på startknappen och vänta några sekunder - en mjuk omkopplare behövs så att motorn når högsta varvtal, först efter att du kan trycka på den andra spaken, som aktiverar en kolv som skjuter stocken mot fräsen. Var särskilt uppmärksam på att startknappen, liksom manöverspaken, måste hållas intryckt under delningen. Om en av dessa släpps återgår kolven omedelbart till sitt ursprungliga läge. Detta är ett slags skyddssystem - om anläggningsoperatören behöver åtgärda något under drift kan han inte göra detta utan att stänga av hela mekanismen.

Om du inte kan dela loggen bör du försöka vända på den och manipulera den på andra sidan. Om blocket inte klipper, ställ stocken åt sidan, eftersom motorn kommer att överhettas, vilket är förenat med allvarliga skador på systemet.

Bild
Bild

När du arbetar med en kuggstångsklyva, oavsett typ och tillverkningsmetod, bör du följa säkerhetsanvisningarna. Tänk på att om kolven rör sig för snabbt eller inte fungerar korrekt, kan du bli skadad under klyvningen av träämnena. Om träet snabbt matas till skärbladet kan verktyget fastna, vilket leder till att det går sönder.

När du installerar en rörlig kniv bör du ta hand om den korrekta platsen i utrustningens konstruktionsstadium. Platsen måste vara dold för den arbetande personen, annars är det inte möjligt att undvika skador. Om arbetsstycket fastnar behöver du inte knacka på det, dina händer under enhetens användning ska vara så långt som möjligt från kolven och skärbladet.

Rekommenderad: