Fälgar För Betongblandare: Polyamid, Stål, Redskap, Gjutjärn Och Andra. Vilken Krona är Bättre?

Innehållsförteckning:

Video: Fälgar För Betongblandare: Polyamid, Stål, Redskap, Gjutjärn Och Andra. Vilken Krona är Bättre?

Video: Fälgar För Betongblandare: Polyamid, Stål, Redskap, Gjutjärn Och Andra. Vilken Krona är Bättre?
Video: Rost och rengöring - Bosse bildoktorn 2024, Maj
Fälgar För Betongblandare: Polyamid, Stål, Redskap, Gjutjärn Och Andra. Vilken Krona är Bättre?
Fälgar För Betongblandare: Polyamid, Stål, Redskap, Gjutjärn Och Andra. Vilken Krona är Bättre?
Anonim

Varje storskalig konstruktion är inte komplett utan en betongblandare. Kronformen har vunnit stor popularitet bland folket. I den sker blandningen av lösningen under tyngdkraften (på grund av gravitationen). En sådan betongblandare är enkel och fungerar länge, men det är mycket viktigt vilket material kugghjulet är tillverkat av, med andra ord, betongblandarens krona. I den här artikeln kommer vi att berätta i detalj vad kronor är och vilken som är bättre att välja.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Betongblandare av krontyp är mycket billigare än sina motsvarigheter med växellådor, och främst för att de har en krona som drivning . På grund av denna designfunktion, vid problem i denna enhet, är det inte nödvändigt att byta ut hela drivmekanismen - det räcker bara med att byta kugghjul (fälg).

På grund av sin låga friktionskoefficient ger den också hållbarhet för drivhjulet . Kronringen i sig går inte i ett stycke, utan består av flera delar, vilket underlättar bytet - trumman demonteras inte under reparation.

Bild
Bild

Elementet omger betongblandarens trumma och bildar en sluten ring med tänder . Under rotation bildar kronan, som passar ihop med drivhjulet, en vibrationseffekt: friktion av tänderna på växelns kronkrona uppstår.

Som ett resultat av konstruktionsapparatens intensiva arbete kan delarna misslyckas ganska snabbt. Dessutom påverkas kronan negativt av belastningar (mer än 200 liter lösning), temperaturfall, fuktinträngning, dess kontaminering och slag utesluts inte under driften av utrustningen.

Bild
Bild

Allt detta förstör produkten snabbt - det är därför det är så viktigt att vara uppmärksam på materialet för att göra kronan . Kronhjulet är tillverkat av gjutjärn, stål, plast och polyamid. Låt oss titta närmare på typerna av kronor, identifiera fördelarna och nackdelarna med var och en av dem.

Vyer

Gjutjärnskronor finns oftast i betongblandare, kanske beror det på en ganska enkel produktion. Ett tandat perforerat redskap av detta material erhålls till en låg kostnad . Det tar inte mycket tid att gjuta järn i en form, och efter härdning behöver produkten praktiskt taget inte justeras.

Bild
Bild

Men den största nackdelen med gjutjärn är bräcklighet .… Vid frekvent användning kan gjutjärnskronan spricka snabbt, dessutom avger den ett brum och vibrerar under drift. Därför köper de en betongblandare med en produkt tillverkad av ett sådant material för sällan användning och låg belastning.

Stålkronor är mer hållbara än gjutjärnskronor, men de är också dyrare . Processen för deras tillverkning är mer komplicerad, därför är kostnaden högre. Men stålelement håller inte bara längre - de fungerar tyst, vilket inte orsakar obehag för byggare.

Bild
Bild

Metallkronade betongblandare är perfekta för de byggarbetsplatser som kräver en kontinuerlig process för att göra murbruk för yttre byggnadsarbeten och inredning. Sådana produkter tål tung belastning.

Bild
Bild

De billigaste kronorna är plast . Materialet i sig är billigt, därför erhålls det färdiga elementet till ett överkomligt pris. Den, precis som sin metallmotståndare, gör inte ljud under drift, är inte lika ömtålig som dess gjutjärnsmotstycke, men inte heller lika stark som en stålkrona.

Bild
Bild

Så köp en betongblandare med en plastprodukt endast för små mängder arbete.

Tillsammans med stål, gjutjärn och plast har polyamidkronan, skapad på grundval av en syntetisk komposition, visat sig bra. Produkten av polyamid är resistent mot olika temperaturer och dess förändringar, ganska hållbar: även slipande partiklar är inte rädda för det.

Bild
Bild

Men det behöver ofta inte ändras, även vid intensiv och långvarig användning .… En polyamidkrona kan vara dubbelt så lång som en stålkrona. Den har en mjuk körning, den ger inget ljud under rotation. Tja, lätthet är en annan fördel med detta element (7 gånger lättare än dess stålmotstycke).

Funktionsprincip

Principen för omkretsbetongblandare är baserad på en remtandad transmission, det vill säga motorn driver remmen, från vilken växeln börjar röra sig och sedan kronan - så här startar trumman . Det finns två särdrag vid driften av sådana betongblandare: det är nödvändigt att ladda blandningen och lossa den färdiga lösningen endast när trumman roterar.

Bild
Bild

Och det andra: det är inte nödvändigt att smörja kontaktplatsen mellan kronan och drivhjulet . Detta kommer inte att gynna, utan bara skada, eftersom det kommer att orsaka kontaminering av elementen, och detta kommer att leda till snabbare slitage. Kronan måste hållas ren och rengöras varje gång du märker att den fastnar. För detta behöver du vatten och en pensel.

Bild
Bild

Val av funktioner

Vilken krona är bättre? Under lång tid trodde man att det var gjutjärn eller metall, men när de började använda plast vid tillverkning av kronor insåg de att detta var det idealiska alternativet som skulle låta tekniken hålla längre.

När du väljer en betongblandare måste du dock vägledas av mängden arbete och hur ofta utrustningen kommer att användas . Om enheten endast behövs ibland på gården för mindre byggnadsarbete, är det fullt möjligt att ta den med gjutjärn eller med ett plastelement.

Bild
Bild

En sådan anordning kommer att kosta mindre än till exempel en stål . Men om det är tung belastning på utrustningen, så är det naturligtvis bättre att ta det med en järn (stål) krona. Vid arbete under vinterförhållanden har en polyamidkrona visat sig bra.

Innan du köper, läs instruktionerna och studera inte bara parametrarna för konstruktionsenheten, utan också driftsmomenten: vilken belastning är utrustningen avsedd för, vad är bullernivån som enheten avger, vad är din ekonomiska förmåga.

Rekommenderad: