Låsmutter (16 Bilder): GOST. Vad Det är? 1/2 "och 3/4", 20 Och 15, 32 Och 50, 25 Och Andra Storlekar, För Vilka Du Behöver, Stål Och Mässing, Gjutjärn

Innehållsförteckning:

Video: Låsmutter (16 Bilder): GOST. Vad Det är? 1/2 "och 3/4", 20 Och 15, 32 Och 50, 25 Och Andra Storlekar, För Vilka Du Behöver, Stål Och Mässing, Gjutjärn

Video: Låsmutter (16 Bilder): GOST. Vad Det är? 1/2
Video: FÅR EN SJUK RÖD SPELARE I MINA PICKS! - FIFA 22 SVENSKA 2024, April
Låsmutter (16 Bilder): GOST. Vad Det är? 1/2 "och 3/4", 20 Och 15, 32 Och 50, 25 Och Andra Storlekar, För Vilka Du Behöver, Stål Och Mässing, Gjutjärn
Låsmutter (16 Bilder): GOST. Vad Det är? 1/2 "och 3/4", 20 Och 15, 32 Och 50, 25 Och Andra Storlekar, För Vilka Du Behöver, Stål Och Mässing, Gjutjärn
Anonim

En låsmutter kan anses vara vilken mutter som helst som är skruvad ovanpå en redan installerad. Hon stannar eller, som de säger, kontrar det första och hindrar henne från att vrida sig, för vilket hon fick motsvarande namn. En sådan del förhindrar att anslutningarna lossnar på grund av friktionen som uppstår mellan muttrarna, och den används där vibrationer i aggregaten är möjliga, särskilt i fall av betydande rörelse längs bulten. Det finns två sätt att installera sådana produkter - före eller efter huvudmuttern. I det första fallet tar den en del av den mekaniska påkänningen, och i det andra fördelar den lasten jämnt.

Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Många är intresserade av vad en låsmutter är och vad är principen för denna enhet. Detta är en mycket enkel armatur, och alla muttrar som fungerar som en stoppare kan fylla sin funktion. Under installationen skruvas två muttrar på en enhet, vilket förhindrar självskruvning av delar under konstanta vibrationer, andra belastningar eller om du behöver en steglös fixering.

Specialprodukten är tunnare, vilket innebär att produktionen är billigare . De är tillverkade av olika material, liknande produkter har skillnader i trådhöjden, skiljer sig åt i antal trådar. Delar kan vara avsmalnande och ha spår. Deras skillnader bestäms av GOST. Sådana produkter är lätta att välja i enlighet med egenskaperna hos anslutningen, liksom miljön som påverkar den.

Användningen av låsmuttrar är en enkel och effektiv manövrering som på ett tillförlitligt sätt fixerar vibrerande fogar i aggregat från spontan avrullning . Men det finns vissa nackdelar, vid åtdragning av låsmuttern ökar anslutningens dimensioner, medan strukturen blir besvärlig och tyngre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Om VVS, uppvärmning, VVS kräver reparation är det svårt att klara sig utan låsmuttrar. Det är nödvändigt när du utför sådant arbete:

  • reparation av rörledningar;
  • tätning av anslutningar;
  • byte av kopplingar och ventiler;
  • installation av värmeradiatorer.
Bild
Bild

Till exempel, vid reparation av värme, kommer algoritmen för åtgärder att vara följande

  1. Först skruvas en låsmutter fast på den gängade skrapan.
  2. Sedan skruvas kopplingen eller kullåset fast i kylarlocket.
  3. Skruva sedan loss låsmuttern.
  4. Den används för att täta anslutningen till kopplingen eller kranen.

För ett liknande ändamål, använd denna del när du installerar filtret och för mixern. I dessa arbeten används vanligtvis tätningsmedel i form av sanitetslin, FUM -tejp, teflongänga eller andra material.

Bild
Bild

Vad är dem?

Externt liknar låsmuttrarna en vanlig mutter. Det är en sexkant med ett hål i vilket tråden skärs . Med en invändig gänga anses låsmuttern vara cylindrisk. Om tråden är yttre, så är delen avsmalnande. Till exempel har en VVS -modell en cylindrisk gänga. Det installeras vanligtvis före det huvudsakliga. Detta leder till tråddragning och stressfördelning. Detta arbete förhindrar läckande anslutningar.

Flänsade rörmuttrar ger ännu större täthet . En sådan koppling är mycket starkare och ser mer estetiskt tilltalande ut. I detta fall är flänsen tätare ledad med skarvens kanter.

Bild
Bild

Sådana produkter tillverkas på flera sätt:

  • skärning från en hex med en svarv;
  • stansning från en plåt;
  • genom gjutning.

Ett mer ekonomiskt alternativ är stämplade produkter. Gjutna modeller anses vara av högsta kvalitet. De tillverkar hårdvara av olika material. De flesta är gjorda av stål. Delen kan vara svart eller galvaniserad, och den kan också vara galvaniserad eller rostfri. Dessutom kan det vara:

  • stål;
  • mässing;
  • aluminium:
  • från legeringar baserade på mässing;
  • koppar;
  • titan;
  • gjutjärn.

Denna mångfald beror på syftet och olika förhållanden i applikationsmiljön. För en icke-aggressiv miljö används gjutjärn vanligtvis. Om miljön är aggressiv är det lämpligt att använda mässing. Ett sådant system kommer att hålla mycket längre på grund av dess ökade korrosionsbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Med tanke på den frekventa användningen av dessa produkter och deras breda användningsområde kan de ha olika storlekar. Deras parametrar måste motsvara rörets diameter och typen av anslutningselement:

  • För tunna rör gäller följande dimensioner: DN 6, 8, 10 mm;
  • mer efterfrågade är medeldiametrar på 15 mm (1/2 "), 20 mm (3/4"), 25 mm;
  • För gasledningar och rörledningar är följande modeller lämpliga: 32 mm 40, 50 och 65 mm.

När du väljer en produkt med önskad tum, måste du ta hänsyn till muttertrådens storlek, annars blir effekten minimal. De är gjorda av olika material enligt olika gäster och skiljer sig åt i snidningens särart. Låsmuttern GOST 8968-75 kan vara galvaniserad och icke-galvaniserad, från 8 mm (M8) och slutar med 100 mm.

Bild
Bild

Tips för användning

Korrekt installation av anslutningsenheter måste utföras i enlighet med ett antal krav

  • Skruvens och mutterens åtdragningsmoment måste vara fullständigt, detta förhindrar möjligheten att själv lossna anslutningarna.
  • Korrekt placering av leddelarna måste vara fri från snedvridningar och snedvridningar.
  • Om anslutningen ska vara tät måste deformerbara packningar användas.
  • Delarna dras åt med en jämn, måttlig ansträngning med hjälp av momentnycklar.
  • Dragkraften styrs av anslutningens längd eller nyckelns rotationsvinkel.
  • När det är nödvändigt att dra åt låsmuttern är det nödvändigt att se till att dess rörelse längs den gängade anslutningen till klämpunkten är fri.
  • Om muttern lossnar under installationen betyder det att dess gänga inte motsvarar de önskade måtten och kan gå sönder under drift. För att förhindra att detta händer måste det tas bort och bytas ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringen av muttern börjar med fördragning . Sedan monteras hela enheten. Sedan måste låsmuttern lossas och dras åt med en kraft av 2/3 av hela spänningen tills den är ansluten till huvuddelarna och muttern. Först då kan den dras åt till hela designens rotationsvinkel. När du arbetar med produkter med liten diameter måste du använda korta servicenycklar med ena handen och anstränga sig till 30 kilo.

För att arbeta med stor diameter föreslås att man använder långa nycklar och vrider dem med två händer med en ansträngning på cirka 50 kg, medan förlängning av spaken inte rekommenderas.

Rekommenderad: