Borrning Av Betong Med Diamantkärnbitar: Torrborrning Av Hål I Väggar, Diametrar 110 Och Andra, Borrning På Porslinstengods Och Andra Material, Restaurering Av Kronor

Innehållsförteckning:

Video: Borrning Av Betong Med Diamantkärnbitar: Torrborrning Av Hål I Väggar, Diametrar 110 Och Andra, Borrning På Porslinstengods Och Andra Material, Restaurering Av Kronor

Video: Borrning Av Betong Med Diamantkärnbitar: Torrborrning Av Hål I Väggar, Diametrar 110 Och Andra, Borrning På Porslinstengods Och Andra Material, Restaurering Av Kronor
Video: [CE]. Unik diamantborrkrona för torrborrning i armerad betong! 2024, Maj
Borrning Av Betong Med Diamantkärnbitar: Torrborrning Av Hål I Väggar, Diametrar 110 Och Andra, Borrning På Porslinstengods Och Andra Material, Restaurering Av Kronor
Borrning Av Betong Med Diamantkärnbitar: Torrborrning Av Hål I Väggar, Diametrar 110 Och Andra, Borrning På Porslinstengods Och Andra Material, Restaurering Av Kronor
Anonim

En diamant eller segerrik kärnborr är den enda utvägen för hantverkare som årtionden tidigare behövde en massiv borr med samma diameter, som ibland väger mer än ett dussin kilo. Borrkronborrmaskinen med en 10 cm arbetsdel gjorde borrning i ett obekvämt läge eller på hög höjd mycket snabbare och effektivare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och omfattning

Diamantkärnborrmaskinen används på platser där användningen av standard höghastighetsstål eller till och med pobeditlegering kompliceras avsevärt av närvaron av lerstenar, höghållfast armerad betong för armerade fundament och golv i byggnader. Det hjälper befälhavaren i fallet när betongprodukter innehåller ett armeringsnät med stavar som är mer än en centimeter tjocka.

En krona är ett kompositverktyg som innehåller en ihålig cylinder med en avskuren ändyta, på vars yta ett lager av diamant appliceras eller vinns.

Bild
Bild
Bild
Bild

I mitten finns en master drill (betongborr), som är avtagbar. En sådan borr (kort i längd) är lätt att köpa i alla järnaffärer. Men det finns också kronor med en fast borr, vars brott avsevärt kommer att komplicera att skära ett hål på en strikt specificerad plats.

Huvudstrukturen - en rörstycke och basen av mittborrningen - är tillverkad av höghållfast verktygsstål . Vinner och / eller diamanten är bara på skärkanterna (stansning). En borr tillverkad av en enda bit Pobedit eller en diamant skulle kosta tio gånger dyrare än befintliga motsvarigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låghållfast betong, från vilken armerade icke bärande skiljeväggar görs mellan rum i samma lägenhet, kan också borras med pobeditovy-legering. Natursten (granit, basalt) i icke-chockläge krossas och skärs ändå med en diamantborr, detsamma gäller oherdat glas . Varje tegel bearbetas i slagverksläge med en segerrik krona - i detta fall är det omotiverat dyrt att köpa en diamant (med samma diameter).

Ett undantag från alla dessa regler är härdat glas, som, även om det krossas med en diamantspets, vid det minsta försöket att bearbeta materialet omedelbart smulas till små smulor med tråkiga kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområdet för seger- och diamantkronor är läggning av elektrisk och elektronisk kommunikation, vattenledningar, uppvärmning, varmvattenförsörjning och avlopp.

Ett typiskt exempel är alla flerbostadshus: utan en diamantkrona kan ett avloppsrör (upp till 15 cm i diameter) inte installeras på alla våningar där toaletter ligger ovanför varandra

Kronans tillämpningsområde är borrar och perforatorer för alla krafthandhållna borrmekanismer. Hål, förutom genomgående hål (för att lägga verktygsledningar), borras i blindversioner: urtag för inklippta uttag, omkopplare och automatiska säkringar, mätare, inbyggda sensorer etc. Elektriska apparater ovanför (ej mortise) kräver inte corona borrning i väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borrning av skum- och gasblock, träväggar, komposit, plastpartitioner och tak utförs med enkla HSS -kronor. De behöver inte en diamant eller ett segerrikt tips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av borr

Borrbitar skiljer sig åt inom diametern. Han definierar också deras specifika syfte inom varje tillämpningsområde.

14-28 mm - skiljer sig i ett steg på 2 mm. Dessa är 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26 och 28 mm . Sällsynta undantag inkluderar värden, till exempel 25 mm. Diamantbitar med ett litet värde - upp till 28 mm - används för borrning av hål för kemiska ankare. De senare används för konstruktion av överflyttningar, lagerstöd för stora verktygsmaskiner och andra tunga konstruktioner. Kemiska ankare kräver en borr som är minst 4 mm större än själva tappen. Om detta krav inte uppfylls ger det kemiska ankaren inte en tillräcklig säkerhetsmarginal.

Bild
Bild

32-182 mm . Steget är 1 cm, men siffran slutar med siffran 2. Undantaget är storlekarna 36, 47, 57, 67, 77 och 127 mm. Storleken (diametern) på arbetsdelen av en sådan borr har en "rund" storlek, till exempel 30, 40, 50 mm. I det här fallet bygger den "extra" 2 mm - en på varje sida - upp till sidan med 1 mm. Utan 1 mm sprutning, som är diamantskiktet, skulle kronan inte utföra sina funktioner. Till exempel är 110 mm faktiskt 112 mm, med hänsyn till höghållfasta skärlagret.

Bild
Bild

Överdimensionerade kronor - 20-100 cm - inte har ett enhetligt mönster i intervallet av värden. Diametersteget kan vara lika med antingen 25 eller 30 mm. Typiska storlekar är 200, 225, 250, 270, 300 millimeter. De större är 500, 600, 700 mm och längre. I speciella fall används individuella mått, till exempel 690 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom diamant används hårdmetallkronor (hela) . Detta gör att du kan överföra bergborrningen till roterande hammarläge, vilket gör det möjligt att bryta betongskiktet, under vilket ligger dess mer hållbara lager med förstärkning. Munstycket på en sådan krona slits ut snabbt (för tidigt) under ökade belastningar.

Bild
Bild

Kronor, som ofta misslyckas i det mest olämpliga ögonblicket, kräver de starkaste legeringarna i sin sammansättning.

Till exempel, arbetsdelen har ett tandat utseende och SDS -skaftet passar de flesta modeller av hushålls- och japanska hammarborrar som används i vardagen . En sådan lösning är ett alternativ för att snabbt bryta igenom en betongvägg i en lägenhet med en liten diameter, men dessa produkter skiljer sig inte åt i en ökad livslängd. På grund av den överdrivna slagkraften lider borrkvaliteten avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borrmetoder

Beroende på väggens eller golvets egenskaper används torr eller våt skärning av materialet från vilket skiljeväggen är gjord. Det finns regler och rekommendationer som gör det möjligt att få ett långsiktigt (och totalt linjärt djup av borrade hål) livslängd från det verktyg som används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torr

Borrning (stansning) "torr" används på platser där det är omöjligt att organisera en tillfällig vattenförsörjningskanal. Kronan måste placeras mycket exakt på platsen för borrning: den minsta förskjutningen under dess användning gör verktyget oanvändbart. Skaftet och chucken måste smörjas. Smörjning eliminerar överdriven slagfriktion som kan leda till skaftslitage.

Torrborrning används vid anläggningar, i rum där utrustningen är extremt känslig för fukt, och den kan inte stängas av och flyttas, eftersom produktionsprocessen kommer att avbrytas.

Bild
Bild

Våt

Kärnan i denna metod är följande: en konstant ström av vatten tillförs arbetsområdet för att kyla kärnborrmaskinen som värms upp från friktion. Vatten pumpas under tryck in i en eller flera terrestriska atmosfärer - men så att sprayen från alltför högt tryck inte stör masterns arbete, inte faller på perforatorn, vilket skulle få arbetaren att få en elektrisk stöt. Att stoppa vattentillförseln leder till snabb avdunstning, kokning av vätskan i arbetsområdet - kronan överhettas och misslyckas.

Bild
Bild

Bilagetyper

Lägsta kostnadsmetod är lödning. Skärtanden eller fragmentet appliceras manuellt på ett silverunderlag. Lödning ger en hållkraft på upp till 12 Newton under drift. Vid minsta överhettning smälter silverskiktet och fragmentet faller av . Levereras komplett med vattenuppsamlare och manuell vattenfläkt. Så för en krona på 12-32 mm per minut krävs upp till 1 liter vatten. Kronor upp till en meter i diameter kräver upp till 12 liter vatten varje minut. Förhållandet mellan vattentillförsel och bitstorlek är olinjärt.

Bild
Bild

Lasersvetsning sätter igång borrborrproduktionsprocessen. Fragmenten ligger perfekt jämnt, med ett jämnt streck från mitten av arbetsområdet.

Brytstyrka - upp till 40 N / m. Som drivkraft finns det specialmaskiner som kostar mycket, vilket gör att kronorna i sig inte heller är billiga.

Diamantavsättning är den vanligaste . Det erhålls genom både lödning och kilning under sintring. Sådana produkter tränger in i kakel, kakel, porslin, stengods och keramik. Säljs som en uppsättning - ett specifikt arbetsdiameterintervall motsvarar en specifik uppsättning.

Bild
Bild

Restaurering av kronan

Reparation av kronan är en följd av dess slitage, till exempel vid borrning av stål. En sliten skärkant ska inte appliceras igen. Men det är möjligt att återställa diamantkärnbitar. Först bestäms orsaken till slitage på produkten - för detta kontrolleras kronan för horisontell vibration. Med regelbundet slitage löds nya diamantpartiklar i stället för de gamla som har flugit av. Att köpa en ny krona är mycket dyrare än att återställa den gamla (kanske 5 gånger per bit). Behovet av restaurering bestäms av befälhavaren. Restaurering av en diamantkrona utförs enligt följande schema:

  • kronans arbetsområde rengörs från slitna diamantpartiklar och rester av byggmaterial som skrapas av vid arbetsplatsen;
  • med små horisontella slag justeras lagrets del av kronan;
  • vid totalt slitage av någon del av stödstrukturen, skärs den av, den återstående (förkortade) sektionen rengörs på en ny plats för att applicera diamantpartiklar.
Bild
Bild

Efter lödning av ett nytt diamantslipmedel kontrolleras kronan för draghållfasthet och målas sedan.

En för förkortad arbetsdel kan inte återställas. Slitna diamantinneslutningar lämpar sig inte för uppbyggnad-de ersätts med nya.

Bild
Bild

Ofta misstag

Först och främst följer arbetsledaren (arbetaren) säkerhetsåtgärder. Han använder speciella kläder som inte utgör ett hot om vävnad som slingrar sig runt kronan . En grov yta täckt med ett diamantskikt kan fånga materialet från vilket en skyddsdräkt sys. Kräver skyddshandskar, andningsskydd och skyddsglasögon som helt och tätt täcker den övre delen av ansiktet.

Bild
Bild

De vanligaste misstagen vid arbete är följande

  1. Frakturen eller separationen av skärtanden sker huvudsakligen på grund av torr borrning eller en fast bit (fastnat mot en armeringsstång).
  2. Nötning av munstycket i det angränsande fragmentets område - dess tecken är legeringens förändrade färg. Orsaken är borrning utan vatten, överhettning av biten, för snabb rotation av produkten vid arbetspunkten. Till exempel, med frekvent och långt arbete på porslinsgods eller stål, blir kronan tråkig med tiden både från överskridande av kraften och från överhettning.
  3. Ett fragment som har lutat inåt bildas när man försöker kringgå standardhålets diameter, plötslig start, gnidning i sidled mot förstärkningen.
  4. Ett element som sticker utåt indikerar en för snabb start, mer än det erforderliga antalet skärfragment, som överskrider den erforderliga drivkraften med slitna fragment.
  5. Sprickor och avbrott på själva produkten indikerar en oacceptabel belastning på kronan, inklusive laterala stötar, horisontella slag (felinriktning) av hela produkten. Det senare resulterar i ojämnt slitage på kronan, inklusive slitage på munstycksväggarna.
  6. Bucklor på kronan indikerar att produkten var böjd som ett ägg, den blev oval. Anledningen är att kronan sticker, starka slag mot den.
Bild
Bild

Alla andra ändringar i husets form beror på överdrivet slitage på grund av överbelastning.

Rekommenderad: