Fyrkantiga Hålborrar: Watts Och Reuleaux Triangel För Borrning Av Fyrkantiga Hål I Trä Och Andra Material

Innehållsförteckning:

Video: Fyrkantiga Hålborrar: Watts Och Reuleaux Triangel För Borrning Av Fyrkantiga Hål I Trä Och Andra Material

Video: Fyrkantiga Hålborrar: Watts Och Reuleaux Triangel För Borrning Av Fyrkantiga Hål I Trä Och Andra Material
Video: How to Drill a Square Hole 2024, April
Fyrkantiga Hålborrar: Watts Och Reuleaux Triangel För Borrning Av Fyrkantiga Hål I Trä Och Andra Material
Fyrkantiga Hålborrar: Watts Och Reuleaux Triangel För Borrning Av Fyrkantiga Hål I Trä Och Andra Material
Anonim

Om moderna hantverkare i de flesta fall inte har problem med att borra runda hål, kan inte alla slipa fyrkantiga hål. Detta är dock inte så svårt som det verkar vid första anblicken, både i trä och metall. För att lösa detta problem är det nödvändigt att använda specialverktyg och enheter. Intressant nog fungerar var och en av dem på principen om de enklaste formerna för geometri.

Bild
Bild

Särdrag

Genom sin design är anordningen för att borra fyrkantiga hål snarare med en skärare, inte en borr . Inhemska hantverkare är dock mer vana vid att kalla det en borr, och tillverkarna kallar produkten också på det sättet.

Enligt kinematiken, i enlighet med vilken rörelsen av denna enhet sker, är det uppenbart att skärningen av det bearbetade materialet sker uteslutande genom sidoytan, eller snarare, 4 sådana ytor . Denna metod är typisk inte för en borr, utan för en skärare. Men rotationsrörelsen räcker inte för att borra ett högkvalitativt och jämnt fyrkantigt hål. Fräsen ska inte bara rotera utan också göra svängande rörelser - även runt axeln.

Det är också viktigt att rotation och svajning ska riktas i motsatt riktning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med vilken hastighet borrskäraren kommer att rotera, kan du bara ta reda på egenskaperna hos en elektrisk borr eller annat verktyg som du planerar att arbeta med. Det bör dock komma ihåg att borrning av ett fyrkantigt hål inte kommer att vara särskilt snabbt och arbetsprestandan blir låg.

En Reuleaux -triangel är inte tillräckligt för att få ett fyrkantigt hål - du måste ha spår på borren, längs vilket spån, som är avfall från borrning, kommer att avledas . Det är av denna anledning som 3 halv-elliptiska cirklar skärs på borrens arbetsyta.

På grund av detta reduceras skärets tröghetsmoment, belastningen på spindeln reduceras medan munstyckets skärförmåga ökar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och deras struktur

För borrning av hål i form av en kvadrat, den vanligaste övningar av Watts . En egenskap hos deras design är att den inte är baserad på en kvadrat, utan på en triangel, kallad Reuleaux -triangeln. Principen för borrning är följande: en triangel rör sig längs ellipsoidala bågar, medan dess hörn skisserar en idealisk kvadrat. Den enda nackdelen är den svaga rundningen av fyrkantens toppar. Torget kommer att visa sig om det finns 4 ellipsoidala bågar och rörelsen av Reuleaux -triangeln är likformig.

Det ska noteras att Reuleaux triangel är en konstruktion som är unik i sina egenskaper . Det var bara tack vare honom som det blev möjligt att skapa borrar för borrning av hål i form av en kvadrat. När du använder denna produkt är det viktigt att komma ihåg att axeln längs vilken den roterar måste nödvändigtvis beskriva ellipsoidala bågar och inte stå vid ett tillfälle. Utrustningshållarens anordning måste vara sådan att den inte stör triangelns rörelse. Om triangeln rör sig tydligt enligt reglerna blir resultatet av borrning en jämn kvadrat och bearbetningen påverkar inte bara 2% av dess totala yta (på grund av avrundning av hörnen).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

När du använder Watts -borrar behövs inga speciella verktygsmaskiner med tillbehör. En vanlig maskin räcker om du planerar att arbeta med metall. När det gäller träet som bearbetat material, räcker det med en konventionell borr för att borra hål i det, dock något förbättrat med hjälp av ytterligare enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att tillverka en sådan enhet måste du följa en rad steg

  • Först och främst måste du förvärva plywoodskiva eller träskiva men inte särskilt tjock. Naturligtvis behöver du också en Reuleaux -triangel direkt med geometriska parametrar som motsvarar diametern på den använda Watts -borrmaskinen.
  • Att producera styv fixering av borren på den resulterande triangeln.
  • För att flytta triangeln med den fasta borren i enlighet med önskad bana behöver du trästyrram . Ett fyrkantigt hål skärs inuti det, vars parametrar är desamma som de för hålet som planeras att borras. Ramens tjocklek är mycket viktig - den avgör hur djupt hålet kan borras.
  • Ramen måste vara klart fixerad i chucken borra på ett sådant sätt att det finns en fullständig sammanfallning av triangelns mitt och axeln längs vilken chucken för den elektriska borrningen roterar.
  • Borrrotationen måste vara korrekt . För att göra detta måste den röra sig fritt längs och tvärs. För att säkerställa detta behövs en överföringsmekanism som ansluter chucken på den elektriska borrmaskinen till munstyckets skaft. Principen för överföringsmekanismens funktion är densamma som kardanaxeln i alla lastbilar.
  • Att säkra träet måste också vara försiktig .… Placera den på ett sådant sätt att munstyckets rotationsaxel klart sammanfaller med mitten av det planerade fyrkantiga hålet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Adapterens design (överföringsmekanism) är enkel. Den har en kropp, flytande skaft, speciell svängring, monteringsskruvar och lagerbollar. En speciell egenskap är en utbytbar hylsa - den behövs för att kunna fixera chuckarna på olika verktygsmaskiner för metallbearbetning … Du kan ändra bilagan ganska snabbt.

När monteringen av enheten är klar och varje element är fixerat är den elektriska borren redo att börja borra. Ja, hålens hörn kommer inte att vara 90 grader, utan kommer att vara avrundade, men det här är ett lösbart problem. Rundhet avslutas med den vanligaste filen. Det måste komma ihåg att en sådan enhet är tillämplig för arbete på trä och på dess inte för tjocka ark. Detta beror på att själva strukturen inte är särskilt stel.

Watts -borren har en nackdel - det fungerar inte att bearbeta material med en stor tjocklek med den

Här kommer en svetsmaskin eller en stansmetod till hantverkarnas räddning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fyrkantiga hålslag säljs i uppsättningar av olika storlekar och tjocklekar. Satsen innehåller (förutom själva stansen) en matris, en ringformad hållare, ett begränsande element och en hylsa som stansen styrs med.

För att öka påverkan på munstycket är det effektivt att använda en hydraulisk domkraft . Hålen är rena, jämna och fria från flis. Kanadensarens instrument Veritas varumärken.

Om du är ägare till en växelriktare för svetsning kan du helt enkelt bränna ut ett hål av vilken form som helst, inklusive en fyrkant, naturligtvis när det gäller metall som ett bearbetat material. För att få ett fyrkantigt hål måste du först ha ett tomt. Det är en grafitkvadrat av samma storlek som du planerar att borra. Det är optimalt att använda EEG- eller PGM -grafit.

Arbetet börjar med att bilda ett runt hål som är tillräckligt stort för att passa grafitämnet. Efter att arbetsstycket har satts in och säkrats skållas det runt omkretsen. Därefter behöver du bara ta bort grafitkvadraten och sedan rengöra och slipa det resulterande hålet.

Rekommenderad: