Jiggar För Borrning Av Hål: Typer För Vinkelrät Och Vertikal Borrning, För Spånskiva Och Spånskiva, Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Jiggar För Borrning Av Hål: Typer För Vinkelrät Och Vertikal Borrning, För Spånskiva Och Spånskiva, Andra Modeller

Video: Jiggar För Borrning Av Hål: Typer För Vinkelrät Och Vertikal Borrning, För Spånskiva Och Spånskiva, Andra Modeller
Video: VERKSTAD 3 TIPS OCH TRICKS 3 ANVÄND RÄTT BORR 2024, April
Jiggar För Borrning Av Hål: Typer För Vinkelrät Och Vertikal Borrning, För Spånskiva Och Spånskiva, Andra Modeller
Jiggar För Borrning Av Hål: Typer För Vinkelrät Och Vertikal Borrning, För Spånskiva Och Spånskiva, Andra Modeller
Anonim

Hålborrjiggar är viktiga tillbehör vid arbete med hand- och borrmaskiner. De finns i olika typer och modeller: för vinkelrät och vertikal installation, för spånskiva, spånskiva och andra material. Huvudsyftet med jiggen är att bibehålla den angivna borrvinkeln vid hela spetsens djup, öka noggrannheten när man skapar hål i ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En jigg för att borra hål är en metallstång eller stång med styrningar gjorda i vertikala och horisontella plan. Denna enhet är nödvändig för dem som ofta arbetar med en borrmaskin, behöver felfri placering av den del av verktyget som är i direkt kontakt med materialet . Ledare fungerar som mallar med vilka borrning utförs. Beroende på hur hålen i armaturen är placerade skiljer man på alternativ för att skapa hålrum i rät vinkel och spetsiga eller stumpa vinklar.

Produktens design innehåller ett stödelement som ligger direkt på materialets yta . Beroende på vilken typ av fästelement och borrtyp som ska användas används lättmetallremsor av metall eller plast med insticksbussningar. På jiggens kropp kan det finnas ett märke som anger hålets diameter. Detta verktyg är mångsidigt, det används inte bara när du utför små hushållsuppgifter. Ledare används aktivt inom maskinteknik, konstruktion och efterbehandling av byggnader, i möbelproduktion.

För industriella ändamål produceras förstärkta metallband som tål den mest intensiva användningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Den moderna industrin producerar ett brett utbud av jiggar: självcentrerande för precisionsborrning, för hörnfogar vid 90 grader, för att skapa ändhål. För vertikal eller vinkelrätt borrning är remsor med olika diametrar på inre hylsor lämpliga. Det sneda eller rektangulära snickeriet lämpar sig väl för träbearbetning eller träbearbetning.

Enligt överenskommelse

Enligt tillämpningsområdet är det vanligt att kategorisera alla ledare. Till exempel är möbler eller överliggande alternativ lämpliga för spånskivor, spånskivor, brädor och andra platta plåtmaterial. Separat är modeller gjorda för pluggar - för att borra hål i ändytan för utskjutande fästelement, för en bekräftelseskruv . För runda rör och cylindriska arbetsstycken används roterande eller universella alternativ - de utesluter borrens rörelse under drift. För plåt, platta arbetsstycken, när du fäster en aluminiumprofil, kan du använda en universell version eller en speciell för självgängande skruvar.

Vid formning av hål i kakel, porslin stengods, är det vanligt att använda kronor - speciella borrar . När du arbetar med dem är det bättre att omedelbart köpa ett kit med en lämplig ledare för att inte uppleva svårigheter med valet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diamantbitar och borrar är efterfrågade när man arbetar med andra hårda material: betong, sten . Vanligtvis är de utrustade med en vattenförsörjningsenhet för att förhindra överhettning.

Installation av ramar och uttagslådor kräver användning av ytterligare enheter. Oftast är det enkla mönster gjorda av plexiglas eller plywood, brädor . De hjälper till att hålla innehållet inne i hålet vid skulptering och hällning av murbruk, montering av ark, utan att förlora den angivna geometrin. I analogi kallas sådana element ledare, även om de inte deltar i borrprocessen. Vanligtvis används de om du behöver installera 3-5 uttag i rad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom design

Ledarens konstruktion avgör i stor utsträckning dess funktionalitet. Bland de typer som används av mästare inom olika verksamhetsområden kan fyra av de mest populära alternativen urskiljas.

Över huvudet . Jiggen i arbetet är i kontakt med en plan yta med ytan på materialet som borras, den pressas med klämmor eller händer. Denna sort är fokuserad på arbete på planet, det kallas ofta också för möbler. Det bästa valet av en ytmonterad jigg är vid arbete med spånskiva, MDF och andra träbaserade paneler.

Bild
Bild

Snurra . Denna typ av mallar är optimal för användning på ytor med sfäriska, halvklotformade, cylindriska former. Den roterande konstruktionen möjliggör korrekt placering av instrumenten. Bussningarna hjälper till att styra borrlinjen och mallen fäster vid ytan horisontellt, vertikalt och i en lutning.

Bild
Bild

Universellt syfte . De är inriktade på industriell produktion i små volymer, vilket gör det enkelt att anpassa mallen till olika typer av ytor.

Bild
Bild

Lutning . I likhet med de universella alternativen är de praktiska att använda när man skapar hål i olika plan eller med en varierande lutning. Enligt appliceringsmetoden på ytan finns det fasta och glidande ledare. De första är utrustade med stationära klämmor. De kan installeras på horisontella och vertikala ytor. De senare innebär inte stel fixering, de kräver konstant handhållning. På grund av dessa funktioner används de sällan i arbete utanför vardagen.

Bild
Bild

Populära modeller

Kwb Dubleprofi . Den professionella modellen från den tjeckiska tillverkaren har en design med stoppstång, ett brett utbud av mallar. Jiggen är avsedd att fästas på platta material med en horisontell yta. Paketet innehåller en djupmätare, mallar är resistenta mot slipning.

Bild
Bild

Kreg . Företaget har en Jig Mini-modell för borrning av hål för självgängande skruvar (för 1 diameter). Sortimentet innehåller även ledare med olika storlekar på bussningar, alternativ för bekräftelse. Varumärket kan till och med hitta en bärbar borrbas, produkten har bara en nackdel - ett plastfodral.

Bild
Bild

" Öva 247-026 ". Billig plastjigg i form av en cirkel med hål längs axlarna. Damm och spån samlas upp med en speciell gummikant. Produkten är ganska bekväm att använda, ökar noggrannheten i hantverkarens arbete, men är kortvarig och slits ut snabbt.

Bild
Bild

" Bison 29853 ". En jigg med sugkopp med bekvämt handtag och 7 hålsdiametrar. Designad för att fungera med rörformiga diamantborrar, gör det möjligt att använda vattenkylning vid borrning. Detta är ett bra alternativ för kakel, porslin stengods och andra kakelmaterial för dekoration.

Bild
Bild

Bosch 2607000549 . Ledare för att skapa hål för pluggar. Mallarna är utformade för att fungera med de vanligaste diametrarna, modellen anses vara universell, den kan användas för arbete på trä och metall. Plastfodralet är inte särskilt hållbart, men det är tillverkat med hög kvalitet.

Dessa är de mest populära modellerna och märkena för ledare. Du kan hitta andra, mindre vanliga och populära alternativ till försäljning.

Bild
Bild

Urvalsregler

När du väljer ett lämpligt jigalternativ är det viktigt att uppmärksamma ett antal viktiga parametrar. Bland de viktigaste punkterna är typen av material. De billigaste enheterna är alltid plast, men de utsätts för snabbt slitage, går lätt sönder och skadas. Allmetallalternativ är tunga, skrymmande, nästan eviga. De är svåra att skada, men de kan inte heller kallas mobila. En kompromiss är oftast valet av en jigg med plastkropp och stålhylsor.

Det är också nödvändigt att uppmärksamma andra lika viktiga kriterier

  • Konstruktionstyp . Det bestäms utifrån typen av arbete. Till exempel, när man monterar möbler, är både glid- och luftledare efterfrågade. När du arbetar med metall är det bättre att ta universella modeller.
  • Monteringstyp . Klämmor används vanligtvis på det horisontella planet. Omfattande produkter och material kräver användning av en sugkopp. Det används oftast på vertikala väggar vid borrning av hål under konstruktion och reparation.
  • Specialisering . Många typer av ledare har en smal tillämpning. Så det finns alternativ som låter dig skapa hål för bekräftelsen, för att göra dem i olika plan. När du väljer en enhet bör denna faktor också beaktas, annars blir det värdelöst.
  • Tillverkande företag . Valet av ett märke är också viktigt, eftersom det påverkar ledarens kvalitet, kostnad och tillförlitlighet. Det är bäst att lita på företag som är specialiserade på tillverkning av sådana tillbehör. Dessa är den ryska "Praktika", den tyska koncernen BOSCH, Kreg -företaget. Det är definitivt inte värt att beställa precisionsmarkeringsverktyg från kinesiska onlinebutiker.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de viktiga reglerna kan man också nämna korrespondensen mellan diametrarna på arbetsbussningarna eller mallarna som finns i jiggen, storlekarna på fästelement och borrar för arbete i trä, metall, betong.

För hemmabruk är det bättre att omedelbart köpa en universell version med flera tillgängliga standardstorlekar - detta gör att du inte kan köpa ett nytt tillbehör varje gång för att förbättra borrnoggrannheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Det räcker inte med att välja rätt ledare - de behöver fortfarande lära sig att använda den korrekt. Inte alla färdiga enheter implementerar bekvämt ett fästsystem eller en betoning; ofta måste du justera verktyget för dig själv eller utstå besvär. De enklaste att använda är luftledare: de är ganska enkla att placera ovanpå huvudmaterialet och låta ligga fritt eller trycka ner för hand, klämma fast, skruva fast . När man gör ett hål förskjuts eller avlägsnas markören. I möbelindustrin används ledare, som mer liknar fyrkantiga linjaler, men med hål med olika diametrar borrade i dem. Designen kan glida - läggas på, utan ytterligare fästelement. Den appliceras på markeringarna, placeras, ligger i linje med borren och ett hål görs till önskat djup.

På ytan av kakel och andra hala ytor används ledare med sugkopp . I detta fall fuktas ytan på gummibehållaren med tvålvatten eller annan vätska och fixeras sedan i det angivna området. För stora storlekar och tunga laster används speciella klämmor. Det är viktigt att exakt placera materialet på ytan så att mallen gör att hålet kan borras i önskad vinkel.

En stor fördel i detta fall är frånvaron av behovet av preliminär märkning med en kärna.

Rekommenderad: