Gasbetong Eller Gassilikat: Vad är Bättre Att Välja Och Vad är Skillnaden Mellan Gassilikatblock Och Luftbetong

Innehållsförteckning:

Gasbetong Eller Gassilikat: Vad är Bättre Att Välja Och Vad är Skillnaden Mellan Gassilikatblock Och Luftbetong
Gasbetong Eller Gassilikat: Vad är Bättre Att Välja Och Vad är Skillnaden Mellan Gassilikatblock Och Luftbetong
Anonim

Byggmaterial finns idag som de mest varierande, och ibland är det svårt för icke-specialister att förstå deras egenskaper. Ett slående exempel är förvirringen mellan gassilikat och luftbetong, som har ganska liknande egenskaper. Men denna likhet innebär inte på något sätt fullständig identitet.

Bild
Bild

Vad är kärnan i problemet?

Energiresurser och värme som levereras genom huvudvärmerören blir allt dyrare från år till år. Därför ökar efterfrågan på byggmaterial, vilket grundligt begränsar värmen. Optimala resultat uppnås vid användning av värmeisolerande betongtyper. Missförstånd uppstår på grund av identiska parametrar och liknande användningsområden. Ibland kan inte ens erfarna byggare snabbt avgöra vad som är skillnaden mellan gassilikat och luftbetong. Enskilda tillverkare ökar kaoset genom att slumpmässigt namnge sina produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelsemetoder

För att förstå de specifika egenskaperna hos material måste du först ta reda på hur de bildas. Gasbetong tillverkas med portlandcement eller annat cement, till vilket sand och kalk tillsätts. Men gassilikat tillhör gruppen av cellulära betonger av silikatnatur. Den bildas av en kombination av sand med kalk (64 respektive 24%). Resten kommer från ytterligare tillsatser och vatten.

De termiska egenskaperna hos luftbetongblocket skapas på grund av den porösa strukturen . Det är möjligt att bilda det i produktionen med hjälp av svällningen av basblandningarna på grund av införandet av ämnen som bildar porer. Den slutliga produktens hålrum är bubblor med en yttre sektion på 0, 1–0, 3 cm. Dessa håligheter står för 70 till 90% av materialets totala volym. Om designen görs enligt alla regler, sprids cellerna fyllda med luft på ett enhetligt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken betong som helst måste härda. Värmebehandling med ånga hjälper till att stärka gassilikatblocket. För att göra detta placeras arbetsstycket i en autoklav, där det utsätts för en temperatur från +180 till +200 grader. Samtidigt når trycket 8-14 atmosfärer. Med luftbetong är situationen annorlunda, den kan härda både i en autoklav och utomhus, beroende på teknikens nyanser.

Tryckbehandling anses vara att föredra eftersom den har följande egenskaper:

  • ökar inställningshastigheten;
  • gör materialet starkare;
  • garanterar stabil geometri;
  • minskar drastiskt krympning vid användning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Både gassilikatet och den autoklaverade luftbetongen är nästan renvita. Men den grå färgen indikerar entydigt att gasbetong ligger framför konsumenten, bearbetad utan att utöva tryck.

Utvärdering av något av de listade materialen utförs med hänsyn till sådana parametrar som:

  • densitet (specifik vikt);
  • vatten absorption;
  • värmeöverföring;
  • kompressionsmotstånd - karakteriserar den mekaniska styrkan;
  • frostbeständighet - mätt i antalet cykliska frysningar och upptining;
  • vattenångpermeabilitet;
  • murverkets totala tjocklek.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bekantskap med de viktigaste tekniska egenskaperna visar att gasbetong och gassilikat inte är sämre än en vän i följande parametrar:

  • ångpassage genom materialets tjocklek;
  • skydd mot brand;
  • lämplighet för skärning med handsågar;
  • ekologiska egenskaper;
  • förebyggande av kalla broar;
  • pris;
  • lämplig för efterbehandling med ett brett utbud av dekorationsplåster.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer jag och ansöker?

Allt detta betyder emellertid inte att luftbetong och gassilikat verkligen sammanfaller med varandra i alla avseenden. I detta fall manifesteras skillnaden redan i sammansättningen av de limlösningar som erbjuds av tillverkare av vissa block. Limet är en kombination av sand och cement, vars specifika egenskaper bestäms av ytterligare tillsatser. Det är bara tack vare sådana tillsatser som det är möjligt att kompensera för stylinghastigheten. En klassisk sammandragande lösning, även en mycket bra, hjälper inte i det här fallet.

När man jämför olika material och försöker utvärdera vilket som är bättre är det viktigt att förstå att alla dessa bedömningar är relativa . De gassilikatblock som förbättrats genom tryck kommer definitivt att vara av hög kvalitet, men mycket mer pengar måste betalas för deras meriter. Gasstrukturer med låg densitet blir spröda, men detta "motiveras" av det ökade skyddet mot värmeförlust. Gasbetong, erhållen utan autoklav, är ganska ömtålig, men den kan erhållas oberoende. Dessa block är enkla att göra på plats, vilket sparar pengar. Gassilikatblocket under identiska bearbetningsförhållanden skiljer sig från luftbetong till det bättre i nästan alla egenskaper, förutom vid vätskeupptagning, därför används gassilikat endast där luftfuktigheten inte överstiger 60%. Vid svårare förhållanden försämras materialet för snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: om vatten tränger in i porerna i både det ena och det andra materialet, reduceras de termiska parametrarna avsevärt.

Detta innebär att fasaderna måste skyddas från atmosfärisk fukt.

För att lösa ett liknande problem, använd verktyg som:

  • fasadfärg;
  • plåster;
  • sidospår;
  • gips i form av ett tunt lager.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En motstående tegelsten med springa för luftblåsning (gapet är 300-400 mm) kan också användas. Det rekommenderas att täcka ytterväggen med ett utökat taköverhäng. Ju större den är, desto mindre farlig är nederbörden. Alla efterbehandlingsmaterial som appliceras över luftbetong och gassilikat måste ha en god ångpermeabilitet. Om detta villkor inte är uppfyllt krävs utmärkt ventilation.

Ångpassagen genom isolering, färg eller gips bör vara mer intensiv än genom konstruktionsmaterial. Rekommenderad extra isolering med mineralull. När efterbehandling eller värmeskydd utförs i flera lager bör penetrering av ånga i varje nästa lager vara mer aktiv än i det föregående lagret. Underlåtenhet att följa detta krav kan leda till kondens. Fickor av mögel kommer snart att dyka upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du måste fixa upphängda möbler av gassilikat eller luftbetong används pluggar. Betongblock blockeras dessutom med ankarbultar. För båda typerna av strukturer bör fundament med grundligt beräknade parametrar och dimensioner skapas. Det är också lämpligt att förbereda vattentätning. Förstärkning utförs på den första och var fjärde raden. Det är också lämpligt att förstärka dörr- och fönsteröppningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

ytterligare information

Egenproduktion av gasbetong sker mestadels i former, indelade i standardstorlekar. Köpet av komplexa och dyra skäranordningar motiverar inte sig själv. Det är viktigt att komma ihåg att med en identisk medeltäthet av ett ämne behåller gassilikat värmen bättre. Därför rekommenderas att använda den på de kallaste platserna. Valet av luftbetong eller gassilikat påverkar inte konstruktionshastigheten.

Gassilikat är också att föredra när det finns behov av förbättrad ljudisolering . Men dess motståndskraft mot eld är något svagare, liksom dess livslängd. De estetiska egenskaperna hos gassilikat är högre än luftbetong, men det är värt att komma ihåg att allt är så entydigt bara när man jämför material utan yttre efterbehandling. Därför är denna omständighet viktig endast med maximala kostnadsbesparingar. Genom att sammanfatta det som har sagts kan vi dra slutsatsen: det slutliga valet beror endast på personliga prioriteringar, med undantag för enskilda fall när situationen tillåter ett entydigt beslut.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du behöver speciell geometrisk noggrannhet av dimensioner och former är valet till förmån för gassilikat fullt motiverat. När du lägger på en murbruk av cement och sand är planerad måste du använda luftbetong som inte har autoklaverats. Fördelen med gassilikatblock är förbättrat grepp mellan delar med spår och åsar. Skydda båda materialen mot fukt omedelbart efter att strukturen har krympt. Viktigt: när du köper färdiga block (både gassilikat och luftbetong) måste du föredra produkter från välkända företag.

Rekommenderad: