Bonolit -skumbetong: Funktioner I Luftbetongblock, Hur Man Väljer Luftbetongblock Och Skumblock

Innehållsförteckning:

Video: Bonolit -skumbetong: Funktioner I Luftbetongblock, Hur Man Väljer Luftbetongblock Och Skumblock

Video: Bonolit -skumbetong: Funktioner I Luftbetongblock, Hur Man Väljer Luftbetongblock Och Skumblock
Video: Comparison of autoclaved and non-autoclaved aerated concrete. What to choose? 2024, Maj
Bonolit -skumbetong: Funktioner I Luftbetongblock, Hur Man Väljer Luftbetongblock Och Skumblock
Bonolit -skumbetong: Funktioner I Luftbetongblock, Hur Man Väljer Luftbetongblock Och Skumblock
Anonim

Ett av de relativt nya byggmaterialen är luftbetongblock, även kallat ett skumblock eller luftbetongblock. När du använder den i konstruktion kan du skapa ett mycket vackert hus, som på grund av materialets egenskaper kommer att hålla temperaturen inne i lokalerna väl och därmed spara energi. På grund av den limkomposition som används för att ansluta blocken och deras lätthet säkerställs snabbare krympning av byggnader (eller snarare så krymper sådana byggnader praktiskt taget inte).

Bonolit anses vara ett av de bästa ryska företagen som tillverkar skumblock . Detta beror på produkternas höga kvalitet och stora produktionsvolymer. Bonolit försämrar inte sammansättningen av gasbetong för kvantitetens skull och använder endast miljövänliga material. De viktigaste typerna av block som tillverkas av denna tillverkare har en densitet från D300 till D600.

Bonolit-skumbetong används för tillverkning av bärande väggblock, invändiga skiljeväggar och överliggare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättning och syfte

Bonolit -block tillverkas av en uppsättning komponenter. Det är en blandning av cement, sand, olika jäsmedel (till exempel aluminiumdamm) med tillsatser i form av kalk, industriavfall, slagg eller aska. Efter att cementet har blandats med ovannämnda material fuktas det med vatten, bringas till önskad konsistens och hälls i en form för att erhålla ett färdigt block.

Inuti formen finns en kemisk kombination av gasgeneratorer med cement eller kalk . Gaserna, särskilt vätet som frigörs under reaktionen, ger lösningen en skummig struktur. Diametern på de sammankopplade porerna varierar från en millimeter till tre. Efter att blandningen har stelnat tas den ut och delas upp i delar av önskad storlek. Därefter torkas materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det allmänna namnet på blockmaterialet som säljs av Bonolit är AAC (Aerated Autoclaved Concrete - autoclaved gasbetong, även kallad luftbetong eller luftbetong). Det var tänkt och skapat på 1930 -talet i Sverige. Under hela dess existens förbättrades och utvecklades tekniken tills den tog en av de ledande positionerna bland de material som används för byggande av byggnader.

Tillverkningen av block för väggar av olika slag har vissa skillnader . Detta beaktas säkert också på Bonolit -fabriker. Eftersom de yttre stödväggarna kräver stor styrka härdas skumblocken i specialiserade autoklaver med ånga under tryck. Denna typ av block kostar naturligtvis lite mer.

För tillverkning av de gasblock som används för installation av interna skiljeväggar används härdning i elektriska skåp för varm torkning eller helt enkelt i omgivande förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar

Bonolit-gasblock används i stor utsträckning vid konstruktionen av inte bara små stugor, hus, bruksstrukturer och butiksytor, utan också höghus.

Detta beror på de många fördelarna med materialet

  • Tillförlitligheten hos gasblock gör det möjligt att utföra konstruktion utan extra arbete och material för att stärka lagerdelen och fundamentet. Detta gör att du kan spara pengar, tid och resurser under byggprocessen, vilket innebär - att minska byggnadens totala kostnad.
  • På grund av materialets styrka och hållbarhet åldras inte alla byggnader som är byggda av det i mer än 50 år.
  • Blocken har hög brandsäkerhet. Detta är ett stort plus för driften av byggnader.
  • På grund av skumblockens lätthet accelereras uppföringshastigheten och installationen av en byggnad upp till fyra gånger. Installationen av materialet utförs på en limkomposition, vilket också ökar monteringshastigheten.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • På grund av att blockens struktur innehåller skummande porer behåller de perfekt värmen och "andas". Detta gör att du ibland kan öka byggnaders termiska energieffektivitet.
  • Den skummande strukturen, som har luftbetong, tillverkad av miljövänliga material, är också en utmärkt ljudisolator som inte tillåter onödiga ljudvibrationer i byggnaden.
  • Materialet är motståndskraftigt mot vatten, vilket innebär att interiören blir mindre känslig för påverkan av överflödig fukt.
  • Geometriskt korrekta blockstrukturer gör det enkelt att skapa raka väggar och byggnadshörn.
  • Bonolitblock kännetecknas av enkel bearbetning på något sätt, oavsett om det påverkas med en borr, såg eller annan metod.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister

Som med alla byggmaterial har skumblock också nackdelar.

  • Problem med fästelement. För ett sådant material är det värdelöst att använda naglar, de kommer helt enkelt att falla ut. Alla fästelement måste göras med självgängande skruvar.
  • Sprickor på grund av felaktig installation av fundamentet. Om fundamentet är felaktigt installerat under krympning kan det orsaka sprickor både på de platser där blocken är limmade på varandra och på själva blocken.
  • Hög hygroskopicitet. Gasbetong absorberar fukt på grund av dess skummande struktur. Han kan absorbera den upp till en tredjedel av volymen, samtidigt som den inte släpper ut. Om materialet är mättat med fukt, försämras dess värmeisoleringsegenskaper. Av denna anledning kräver luftbetongblock yttre efterbehandling, för vilket du kan använda alla material (från tegel till kakel).
Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja rätt alternativ

En av de viktigaste egenskaperna hos Bonolit -gasblock är densitet. Dess koefficient anger hur tät luftbetong är i kilogram per m³. Ett högre koefficientindex indikerar en större hårdhet för blocket, en lägre koefficient indikerar att det behåller termisk energi bättre.

Det finns också en sådan parameter som tryckhållfasthet . Det betecknas med den latinska bokstaven B med ett numeriskt index som anger trycket som blocket tål per kvadratcentimeter.

Till exempel betyder index B2, 5 att skumblocket tål tryck upp till 25 kg / cm2.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tätheten av Bonolit -block återspeglas i deras namn efter den latinska bokstaven D.

Följaktligen har skumblocken själva en division beroende på koefficienten

  • Block för gardinväggar. Densitetsindex - D600. De används för installation av ytterväggar och fasader, de tål ökade belastningar. Lastmotståndet för dessa block är från B3, 5 till B5.
  • Strukturella väggblock. Densitetsindex - D500. Syfte - installation av ytterväggar och interna bärande golv i hus. Tryckhållfastheten för denna typ av block är från B2, 5 till B3, 5.
  • Väggkonstruktion och värmeisolerande block. Densitetsindex - D400. De används för installation av väggar i hus med en höjd av mindre än tre våningar, samt för installation av interna skiljeväggar. Tryckhållfastheten för denna typ av block är från B2, 0 till B2, 5.
  • Värmeisolerande block. De används både för installation av interna, inte bärande stora partitioner och för värmeisolering. Densitetsindex - D300. Tryckhållfastheten för denna typ av block är från B1.5 till B2.0.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Betongblock för murade väggar har en standardlängd på 600 mm, en höjd på 200 mm och en bredd på 200 till 500 mm. Gasblocket för installation av skiljeväggar har samma längd och höjd som den tidigare versionen, men en mindre bredd - från 75 till 150 mm. Överliggningsblocket är 500 mm långt, 200 mm högt och 250 till 400 mm brett.

U-formade skumblock används för att skapa ett monolitiskt förstyvningsbälte och inre dolda strukturer. Tungspårsmodellerna har fördjupningar och utskjutningar på sidorna, så att det under installationen inte behöver läggas limkompositionen på de vertikala sömmarna, gasblocket sätts in i varandra.

Block av typen "hh" tillåter på grund av sin form att lägga värmeisolerande lager mellan plattorna i skiljeväggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan parameter för gasblocket är motståndet mot cyklerna för frysning och avfrostning av materialet. För att ange hur många gånger materialet kan frysas helt och tinas utan att förlora egenskaper, i latent betongblock används märket F följt av ett tal som anger antalet avfrostnings- och frysningscykler. Det finns alternativ från F15 till F100. Alla block tillverkade av Bonolit har ett F100 -index, det vill säga att de tål mer än hundra fulla frys- / tiningscykler utan problem.

Rekommenderad: