Produktion Av Luftbetong: Luftbetongblock Och Luftbetongblock Tillverkningsteknik, Utrustningstillverkare

Innehållsförteckning:

Video: Produktion Av Luftbetong: Luftbetongblock Och Luftbetongblock Tillverkningsteknik, Utrustningstillverkare

Video: Produktion Av Luftbetong: Luftbetongblock Och Luftbetongblock Tillverkningsteknik, Utrustningstillverkare
Video: ferskbetong og herdet 2024, Maj
Produktion Av Luftbetong: Luftbetongblock Och Luftbetongblock Tillverkningsteknik, Utrustningstillverkare
Produktion Av Luftbetong: Luftbetongblock Och Luftbetongblock Tillverkningsteknik, Utrustningstillverkare
Anonim

Gasbetong är en av de typer av luftbetong som har höga tekniska egenskaper, medan priset är mycket budgetmässigt. Detta byggmaterial kan enkelt göras själv med hjälp av specialutrustning.

Tillverkning

Oberoende tillverkning av gasbetong kan vara till hjälp inte bara med lågkonstruktion, utan också ge möjlighet att starta eget.

Dessa byggstenar är mycket populära eftersom de har följande egenskaper:

  • låg densitet, vilket är nästan fem gånger mindre än klassisk betong och tre gånger mindre än tegel;
  • vattenabsorption är cirka 20%;
  • värmeledningsförmågan är 0,1 W / m3;
  • tål mer än 75 avfrostnings- / frysningscykler (och detta är 2 gånger högre än indikatorn för en tegelsten);
  • hög tryckhållfasthet gör det möjligt att bygga två- och trevåningshus;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • utmärkt ljudisolering på grund av den porösa strukturen;
  • hög klass av brandmotstånd;
  • det är lätt att arbeta med materialet - sågning, slagning i spikar;
  • säker för både människor och miljö, eftersom det inte finns några skadliga komponenter i kompositionen;
  • det är möjligt att skapa en gjuten konstruktion baserad på luftbetongblock.

Även en nybörjare kan göra konstruerade luftade block . Hela fördelen med självständigt arbete ligger i hög produktivitet, ett enkelt tillverkningsschema, prisvärda och billiga material för murbruk, medan resultatet är ett byggmaterial av mycket anständig kvalitet med utmärkta tekniska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utrustning och teknik

Det finns flera alternativ för linjetyp för tillverkning av luftbetongblock beroende på volym och placering.

  • Stationära linjer . De är placerade för att generera från 10-50 m3 block per dag. För drift av sådan utrustning krävs 1-2 arbetare.
  • Linjer efter transporttyp . De producerar cirka 150 m3 per dag, vilket säkerställer regelbundna stora produktionsvolymer.
  • Mobila installationer . De används för egen produktion av luftbetongblock var som helst, inklusive direkt på byggarbetsplatsen.
  • Minilinjer . Detta är ett automatiserat komplex för produktion av upp till 15 m3 per dag luftbetongblock. Själva installationen tar cirka 150 m2. Linjen kräver 3 personer.
  • Miniplanta . Denna linje kan producera gasblock upp till 25m3. Det kräver också 3 arbetares arbete.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stationär utrustning anses vara den mest lönsamma och tillförlitliga, eftersom alla de svåra stadierna automatiseras här och manuellt arbete inte är nödvändigt hela tiden. Dessa linjer använder en mobil mixer, ett speciellt komplex för beredning och lagring av lösning, uppvärmning av vatten och en transportör för att leverera komponenter till batcharen. Stationära linjer är produktiva (upp till 60 m3 färdiga block per dag), men de kräver stora ytor för installation (cirka 500 m2) och är mycket dyra.

Priserna på tillverkare av dessa linjer i Ryssland börjar på 900 tusen rubel, medan utländsk tillverkad utrustning kommer att kosta ännu mer.

Transportbanor implementerar en helt annorlunda produktionsmodell - luftbetongbatchare och mixer rör sig inte, bara formar rör sig . Processen är helt autonom, men på grund av de höga produktionshastigheterna kommer det att vara svårt att upprätthålla en sådan process på egen hand - det kommer att ta 4-6 personer. Placerad på en yta på 600 m2 börjar kostnaden vid 3 000 000 rubel. Detta alternativ är lämpligt för dem som planerar att tillverka block för vidare försäljning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mobila linjer är det bästa alternativet för egenproduktion av block för individuell konstruktion. Den största fördelen är utrustningens kompaktitet, maskinen tar bara 2x2 m2. Den kan placeras på vilken lämplig plats som helst: på en byggarbetsplats, i ett garage eller till och med hemma. Linjen består av en kompakt mixer, en kompressor och en anslutningshylsa, som gör att du kan fylla flera former samtidigt. Utrustningen servas av en person. Priserna för mobila enheter överstiger inte 60 tusen rubel och förbrukar relativt lite el.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minilinjer kan vara stationära och transportörer . Sådana anläggningar produceras av de ryska företagen "Intechgroup", "Kirovstroyindustriya" och "Altaystroymash". Förpackningens innehåll kan variera något från tillverkare till tillverkare, men alla modeller har grundkomponenterna (mixer, block och formskärare). De kan uppta ett område från 10 till 150 m2. Det kommer också att vara nödvändigt att organisera en separat plats för torkning av gasblock. Minifabriker fungerar mycket ofta som en startskiva för dem som bestämde sig för att tillverka och sälja block av betong. De flesta inhemska tillverkare av denna utrustning kompletterar den inte med autoklaver. Men i de tidiga stadierna kan du klara dig utan det. Det kan avsevärt minska torktiden för blocken och öka den dagliga produktionen från anläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det hemma?

Det är mycket lönsamt att producera luftbetongblock med egna händer inte bara för individuella behov utan också för försäljning och organisation av ett litet företag. Råvaror och verktyg för tillverkning av detta byggmaterial kan köpas för hand, i specialaffärer eller direkt från tillverkaren.

Vissa hantverkare tillverkar självständigt formar för block, vilket sparar på deras köp.

Gasbetong kan tillverkas på två sätt: med och utan autoklav . Det första alternativet innebär inköp av specialutrustning där luftbetongblock "bakas" under högt tryck och temperatur. Tack vare denna effekt dyker de minsta gasbubblorna upp i betongens porer, vilket förbättrar de tekniska egenskaperna hos det resulterande materialet. Sådana block är mer hållbara och mer hållbara. Denna metod är dock inte lämplig för hemmabruk, eftersom autoklaven inte är billig, och också på grund av att det kommer att vara svårt att organisera tekniken korrekt på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför är den andra metoden lämplig för att göra block med egna händer, utan användning av autoklavutrustning. Med detta alternativ sker torkning av gasbetong under naturliga förhållanden. Sådana block är något sämre än autoklavblock i styrka och några andra egenskaper, men är ganska lämpliga för individuell konstruktion.

För en oberoende installation av en installation för tillverkning av luftbetong krävs följande verktyg:

  • former för betongblandning;
  • betongblandare för beredning av lösningar;
  • skyffel;
  • metallsträng.

Du kan också köpa specialutrustning som självständigt doserar och förbereder blandningen - detta kommer att påskynda materialproduktionsprocessen avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken för egenproduktion av gasbetongblock har tre obligatoriska steg

  • Dosering och blandning av torra komponenter i erforderlig andel. I detta steg är det viktigt att exakt följa den valda dosen, eftersom när förhållandet mellan komponenterna ändras kan betong med olika tekniska egenskaper erhållas.
  • Tillsätt vatten och rör om tills lösningen är jämn. I detta skede bör porerna som bildas i blandningen fördelas jämnt, så det är lämpligt att använda en betongblandare.
  • Fyllning av blanketter. Särskilda fack är bara hälften fyllda med lösning, eftersom de första timmarna fortsätter den aktiva bildningen av gasbubblor och blandningen ökar i volym.

Efter 5-6 timmar efter fyllning av formarna skärs överskottsblandningen bort från blocken med en metallsträng. Blocken ligger sedan kvar i formarna i ytterligare 12 timmar. Du kan lämna dem på byggarbetsplatsen eller inomhus. Efter förhärdning kan blocken avlägsnas från behållarna och lämnas att torka i flera dagar innan de förvaras.

Gasbetong får sin slutliga styrka 27-28 dagar efter produktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Former och komponenter

Ett viktigt steg i den oberoende tillverkningen av betongblock är valet av lämpliga former.

Behållare för gjutning av gasbetong kan vara följande

  • Hopfällbar . Du kan ta bort sidorna när som helst i blockhärdningen. Dessa strukturer kräver ytterligare fysisk styrka.
  • Kepsar . De tas bort helt med hjälp av mekaniserade system.
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet för att göra formarna kan vara olika: metall, plast och trä. De mest efterfrågade är metallbehållare, eftersom de utmärks av sin hållbarhet och styrka. De produceras i två typer, beroende på volymen (0, 43 och 0, 72 m3). Oavsett vilket recept som väljs för tillverkning av block krävs det samma råvaror.

Komponenterna för tillverkning av gasbetong är:

  • vatten (förbrukning 250-300 l per m3);
  • cement (förbrukning 260-320 kg per m3);
  • sand (förbrukning 250-350 kg per m3);
  • modifierare (2-3 kg per m3).

Vissa krav ställs på råvarorna för tillverkning av block. Vattnet ska vara av medelhårdhet med en minsta indikator på salthalt. Cementet för blandningen måste uppfylla GOST. Företräde bör ges till M400 och M500 Portland cement. Fyllmedlet kan inte bara vara flod- eller havssand, utan även aska, slagg, dolomitmjöl, kalksten. Om sand används bör den inte innehålla organiska inneslutningar, stora mängder silt och lera. Ju mindre fyllnadsfraktionen, desto jämnare blir blockytan. Som modifierare kan gips-alabaster, kalciumklorid och vattenglas verka för att påskynda mognaden av luftbetong.

Bild
Bild

Att göra betongblock med egna händer är en lång, men inte särskilt komplicerad process som avsevärt kommer att minska kostnaden för byggmaterial. Med förbehåll för proportionerna och tillverkningstekniken är luftbetongblock praktiskt taget inte sämre i prestanda än fabriken och kan säkert användas för lågkonstruktion.

Rekommenderad: