Beräkning Av Tegel: Antalet Tegel För Murverk, Materialförbrukning För Väggar Och Källare, Beroende På Husets Yta

Innehållsförteckning:

Video: Beräkning Av Tegel: Antalet Tegel För Murverk, Materialförbrukning För Väggar Och Källare, Beroende På Husets Yta

Video: Beräkning Av Tegel: Antalet Tegel För Murverk, Materialförbrukning För Väggar Och Källare, Beroende På Husets Yta
Video: Filtning av murverk 2024, Mars
Beräkning Av Tegel: Antalet Tegel För Murverk, Materialförbrukning För Väggar Och Källare, Beroende På Husets Yta
Beräkning Av Tegel: Antalet Tegel För Murverk, Materialförbrukning För Väggar Och Källare, Beroende På Husets Yta
Anonim

Tegel har länge varit ett av de vanligaste, om inte det mest använda materialet för uppförande av olika byggnader, från bostäder till bruk och industri. Det bör noteras att användningen av detta material är förknippad med vissa svårigheter för byggdesigners.

En av dem är den korrekta beräkningen av tegelförbrukningen, eftersom om användningen av tegelmaterial beräknas felaktigt kan det visa sig att byggandet kommer att starta och mängden tegel kommer att vara otillräcklig, varför byggandet kan sluta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad beror det på?

Om vi pratar om vad antalet tegelstenar i tegel beror på, så ska det sägas att det kommer att finnas många faktorer i allmänhet. Låt oss börja med att beräkningen till att börja med utförs beroende på tjockleken på tegelväggen. Hon brukar hända:

  • i en halv tegelsten;
  • i en tegelsten;
  • ett och ett halvt tegel;
  • i två tegelstenar.

Detta är den första faktorn. En annan faktor är materialets volym och fysiska dimensioner. Men för att säga om dem, först måste det sägas att en tegelsten har tre sidor. Den första av dem kallas sängen och är den största, den andra kallas skeden och är sidan. Och slutet på teglet kallas en poke. Om vi pratar om inhemska standarder, har vanligtvis sådant material dimensioner på 25x12x6, 5 centimeter. Endast höjden på peken kommer att förändras. För en enda lösning är det, som redan nämnts, 6, 5 centimeter, för en och en halv - 8, 8 centimeter och för en dubbel - 13, 8 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningsprinciper

Låt oss nu prata om principerna för att beräkna materialförbrukning. Idag finns det två metoder för att lösa detta problem:

  • genomsnittlig förbrukning per kubikmeter murverk;
  • den genomsnittliga förbrukningen av detta material per kvadratmeter murverk.

Den första tekniken kommer att tillämpas när väggtjockleken är likformig med förankring. Detta är möjligt om bara samma typ av tegel används för att skapa det. Den andra användningstekniken kommer uteslutande att vara i fall där väggen också är jämn i tjocklek. Här kan vi ge ett exempel på att om en vägg med ett och ett halvt eller två och ett halvt tegel läggs ut inte bara från enkla utan också dubbla tegelstenar med hoppare, så kommer den genomsnittliga mängden material i en kubikmeter murverk inte användas för att beräkna det erforderliga beloppet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom bör det inkluderas i beräkningsprincipen att dessa material, när det gäller deras produktionskomponent, kan tillhöra både kategorin korpulent och ihålig. Beroende på materialet från vilket teglet är tillverkat och dess avsedda syfte kan det dessutom vara:

  • silikat;
  • klinker;
  • fireclay;
  • inför;
  • hyperpressad;
  • adobe.

Naturligtvis kommer deras tjocklek och volym att vara olika, vilket också måste beaktas. Det är bäst om du har ett hemgjordt bord till hands, där dessa parametrar kommer att reflekteras. För att utföra korrekta beräkningar krävs det att ta hänsyn till sömmarnas tjocklek. Normalt kommer hastigheten att ligga någonstans runt 10 millimeter (1 cm). Detta värde behöver helt enkelt läggas till höjden på själva materialet. Förresten är det försummelsen av mortelsömmarna som är det vanligaste misstaget när man gör beräkningar. Anledningen till detta är ganska enkel - många tror att de nämnda sömmarna är så obetydliga i sin tjocklek att de kan försummas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att beräkna antalet tegelstenar kan du tillämpa en metod baserad på att beräkna ytan på väggar. Denna indikator återfinns genom att multiplicera med den mängd material som behövs för att bilda en 1 x 1 meter vägg. Här bör det beaktas att väggens tjocklek kan variera. Då blir beräkningen korrekt, där det kommer att vara nödvändigt att inte hitta området, utan volymen.

Detta kan göras med hjälp av formeln - V = a * b * c, där:

  • a - höjd;
  • b - murbredd;
  • c - dess tjocklek.

Vid användning av denna teknik måste man komma ihåg att när man gör beräkningar bör man ta hänsyn till närvaron av öppningar för fönster och dörrar. De bör tas bort, eftersom de inte kommer att ingå i formeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur räknar man ut?

Låt oss gå direkt till beräkningarna. Murtjockleken bestäms inte bara i metriska mätningar, utan också av kvartelementen i byggmaterialet i fråga. Dessa beräkningar kan göras med en miniräknare - hur man beräknar hur mycket som behövs för basen, känner till parametrarna, men du kan göra beräkningarna själv. De kommer att bero på murningstjockleken och två metoder kan användas - hitta väggens totala volym och dela den med tegelns volym, efter att ha fått en viss mängd, eller beräkna den exakta ytan och dela den med blockområdet, så småningom få det slutliga resultatet.

Låt oss nu prata om genomförandet av beräkningar för olika typer av murverk utan att använda ett murverk . Om vi talar om att lägga i sten, kan det vara annorlunda i enskilda fall och ha en annan bindning. Men dess bredd kommer definitivt att vara tjugofem centimeter - längden på materialets säng. Antag att vi måste höja nivån i källaren med en halv meter med en längd på sju meter, och vi kommer att beräkna efter yta. Låt oss se hur många rader det finns. Vi delar 500 med 65 och vi får ett värde på cirka 7, 69. Det vill säga att du kan höja basen antingen sju eller åtta rader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men du måste förstå att beräkningen utförs från materialet som ligger på sängen med en pet inåt och den andra utåt från byggnaden. På denna grund bör mängden material i en rad i längd beräknas. Om väggen är sju meter lång måste 7000 divideras med 120. Vi får ett värde på cirka 58. I det här fallet har vi fortfarande stumfogar, vi måste multiplicera 7 med det erhållna värdet, det vill säga med 58. Vi får 407 stycken.

En annan metod kan användas för att dubbelkolla detta värde - i volym . Vi har följande parametrar för sajten: 7x0, 5x0, 25 meter. Om vi multiplicerar dessa värden får vi 0,875 kubikmeter. Och en enhet kommer att ha följande data - 0, 25x0, 12x0, 065, vilket totalt ger oss 0, 00195 kubikmeter. Nu multiplicerar vi de erhållna värdena och får en siffra på 448,7 tegelstenar.

Som du kan se är det fortfarande en skillnad, men den är inte så stor. Och den första metoden blir mer exakt, eftersom vi baserade den på antalet kopior i rad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på alternativet att beräkna en halv sten. Denna metod för att lägga på väggen används vanligtvis när man utför efterarbete med användning av främre material. I det här fallet är det intressant att veta det belopp som krävs för en viss webbplats eller pelare. I detta fall kommer basens storlek inte att förändras och vi kommer att lämna kvantiteten bredvid den, eftersom blockets höjd kommer att vara densamma som i det tidigare fallet - 6,5 centimeter.

Låt oss nu ta reda på hur många enheter vi behöver för att skapa en serie . För att göra detta måste du multiplicera 7 med 0,25, vi får 28 stycken. Nu multiplicerar vi detta värde med 7 och får talet 196. Som du kan se behövs mindre material, vilket innebär att du kan spara pengar, men här ska vi inte glömma att murverket i en halvsten kan representera en hel vägg, och inte bara en vettig lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ för murverk, som bör nämnas, har namnet på en fjärdedel av en sten. I detta fall utförs tegelläggningen på en sked, som kommer att vända inåt, och utåt kommer det att se ut med sängsidan. Denna metod används vanligtvis också som en front, men det blir färre rader. Det kommer att vara cirka 4 stycken med förväntan om att det kommer fler sömmar. Vi kommer också att behöva 28 tegelstenar i längd, och det totala beloppet blir då 112 stycken.

Det är, som du kan se från exemplet med de tre huvudmetoderna för att beräkna materialet för källaren och väggen, det är inget svårt att utföra beräkningarna. I det här fallet kan en situation uppstå när du måste lägga tjockare murverk med egna händer. Men vad det än är kommer ingenting att förändras mycket. Den måste divideras med enhetens bredd (25 centimeter) och efter att ha räknat var och en av dem separat är det nödvändigt att summera och få summan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Om vi pratar om råd, så är det första jag vill säga att om något inte fungerar i beräkningarna är det bättre att vända sig till professionella byggare som snabbt kan hjälpa till och göra korrekt beräkning av erforderlig mängd material. Ett annat tips som bör sägas är att det är bäst att använda en typ av tegel när man bygger. Trots allt har olika typer olika parametrar, varför beräkningarna för dem kommer att vara olika. Och även en professionell kan ibland bli förvirrad i dessa finesser.

En annan punkt - att använda en online -miniräknare kan avsevärt påskynda processen för att beräkna tegelförbrukning för nästan vilken byggnad som helst, oavsett dess syfte.

Rekommenderad: