Vit Sandkalksten: Storlek Enligt Standarden, Mått På En Vanlig Standardsten I Centimeter

Innehållsförteckning:

Video: Vit Sandkalksten: Storlek Enligt Standarden, Mått På En Vanlig Standardsten I Centimeter

Video: Vit Sandkalksten: Storlek Enligt Standarden, Mått På En Vanlig Standardsten I Centimeter
Video: Minecraft - Tekkit Server Készítés! 2024, Maj
Vit Sandkalksten: Storlek Enligt Standarden, Mått På En Vanlig Standardsten I Centimeter
Vit Sandkalksten: Storlek Enligt Standarden, Mått På En Vanlig Standardsten I Centimeter
Anonim

I ett stort sortiment av olika byggmaterial har tegel varit det mest populära och relevanta i många år. Det byggs inte bara bostadshus, utan även offentliga eller industriella byggnader, liksom alla möjliga uthus. Du kan säkert vända dig till silikatsten om du planerar att bygga en höghållfast struktur. Detta byggmaterial väljs av många användare. Idag ska vi titta närmare på vilka dimensioner och funktioner en sådan tegelsten har.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Silikattegel är ett konstgjort tillverkat byggmaterial med en vanlig parallellpipeformad form (icke-standardiserade exemplar kan ha andra former). Den är gjord av kvartssand och kalk. Den har utmärkta hållfasthetsegenskaper och garanterar perfekt geometrisk form. Man bör komma ihåg att denna faktor är viktig inte bara för fasadens estetik, utan också för kvaliteten på sammanfogning av dess enskilda komponenter.

Ju mindre sömmarna mellan tegelstenarna, desto mindre märkbara blir kalla broar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper, fördelar och nackdelar

För närvarande gläder utbudet av byggmaterial med sin mångfald. Du hittar de perfekta produkterna för alla byggjobb. Vi kan prata om både ett litet uthus som ett hönshus och en mer seriös konstruktion, till exempel en stor stuga. I många fall väljer människor sandkalksten som huvudråvara.

Detta byggmaterial började relativt nyligen användas i relevanta verk . Tekniken föreslogs först 1880, men denna period var tillräckligt för att förstå att byggnader av silikatsten har rätt att skryta med ökad styrka, hållbarhet och tillförlitlighet. Denna råvara, som är populär idag, har många positiva egenskaper som gör den efterfrågad bland konsumenterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss lära känna dem

  • Först och främst bör du vara uppmärksam på styrkan hos silikatstenar. Det finns varianter med M-300-märkning som klarar tryck upp till 30 MPa utan problem (detta värde är betydande). Man bör komma ihåg att silikater också är anpassade för kraftiga böjbelastningar (upp till 4 MPa).
  • Sandkalksten är resistent mot krympning. Strukturer gjorda av det är inte mottagliga för sprickbildning. Dessutom är de inte rädda för skiftningar i fundamenten.
  • I sig är vit sandkalksten ganska attraktiv och estetisk. Mycket snygga strukturer erhålls från sådana produkter.
  • Silikat tegel är mycket bekvämt i konstruktionen. Nästan alla murverk är lämpliga för detta byggmaterial.

Det kan vara både cementkalk och polymerlim. Du behöver inte leta efter specialtåg.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Sådant byggmaterial är inte krävande att underhålla. Det är opretentiöst och hållbart.
  • Välgjorda vita tegelstrukturer kännetecknas av en lång livslängd. Det är vanligtvis runt 50-100 år gammalt.
  • Silikatsten är ett material som har goda ljudisoleringsegenskaper. I byggnader gjorda av denna råvara kommer inte irriterande gatuljud att höras, vilket lockar många människor.
  • Eftersom en kalkkomponent finns i en silikatsten, behöver den inte ytterligare antiseptisk behandling. Det är extremt sällsynt att mögel eller mögel visas på väggar byggda av denna produkt.
  • Byggnader av silikatsten är bra eftersom de inte sätter allvarlig press på grunden och är tillräckligt lätta.
  • En annan stor fördel med sandkalksten är dess tydliga geometri. På grund av denna kvalitet är kallbroar nästan frånvarande i byggnader gjorda av detta byggmaterial, och det är mycket mer bekvämt att lägga sådana delar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det finns ingen utblåsning på väggarna av silikatsten.
  • Sandkalksten är miljövänlig. Det kan inte skada människors hälsa vare sig under byggnadsarbetet eller efter det att det är klart. Detta material är också helt säkert för miljön.
  • Många användare föredrar sandkalksten eftersom den inte är brännbar. Och det stöder inte själva förbränningen. Det bör dock komma ihåg att silikatsten inte riktigt gillar höga temperaturindikatorer - gränsen är 500 grader Celsius. Om uppvärmningen går över de angivna gränserna kommer tegelstenen naturligtvis att förbli intakt och inte falla sönder, men dess styrka kommer att avsevärt minska.
  • Ett sådant byggmaterial har ett överkomligt pris och finns i många butiker, så det är inte svårt att hitta det.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att gå till silikatsten bör du inte bara veta om dess fördelar utan också om dess nackdelar

  • Den största nackdelen med detta byggmaterial är dess höga vattenabsorption. På grund av detta är en sådan tegelsten mottaglig för förstörelse vid låga temperaturer (fruset vatten expanderar helt enkelt stenen). Det är därför grunden inte är gjord av silikatsten, eftersom det är osannolikt att de visar sig vara av hög kvalitet och pålitliga.
  • Silikattegel har inte hög frostbeständighet. Det är lämpligt att bara använda det i de södra eller mellersta områdena. För kalla områden är ett sådant byggmaterial dåligt lämpligt, vilket är ett stort minus för Ryssland.
  • På silikatsten finns det som regel inga dekorativa komponenter, liksom vackra flytande former. Dessa material säljs endast i standardversionen.
  • Detta byggmaterial har hög värmeledningsförmåga. Byggnader av denna tegelsten måste vara isolerade.

Om du bestämmer dig för att överge ytterligare isolering och istället bygger väggar som är för tjocka, bör du veta att det i slutändan inte kommer att vara särskilt lönsamt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Trots att en lätt struktur kan byggas av silikatstenar är detta material i sig tyngre än sina motsvarigheter, vilket skapar vissa svårigheter vid transporten.
  • Det finns många lågkvalitativa produkter på den moderna marknaden som avstås vara pålitliga och hållbara. Byggnader av tegel av låg kvalitet håller inte länge och börjar snabbt kollapsa.
  • Färgpaletten på sådana tegelstenar är ganska knapp - det finns bara vita och röda material. I sin produktion används uteslutande alkali-resistenta pigment, och det finns väldigt få av dem. Visst, med betydande fuktabsorbering börjar tegelns färg förändras - den blir grå. På grund av detta blir byggnaden mindre estetisk.

Som du kan se är nackdelarna med silikatstenen mycket mindre än fördelarna. Naturligtvis beror mycket på den specifika satsen från vilken du köpte materialen. Det är därför experter rekommenderar att köpa sådana produkter i betrodda anläggningar som har ett gott rykte i din stad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudegenskaper och sammansättning

Högkvalitativa silikatstenar måste ha ett antal operativa egenskaper, på grund av vilka de kan användas i olika byggnadsarbeten. Det finns en separat kategori för detta byggmaterial. Den innehåller produkter som har en icke-standardform (långt från parallellpiped) och samma dimensioner. Med användning av sådana element skapas olika intressanta arkitektoniska strukturer.

Det kan till exempel vara spektakulära och rika bågar, snygga rundade hörn eller valv - det finns många alternativ för att använda icke -standardiserade tegelstenar. Dimensionerna på dessa delar bestäms av TU och bilagor till GOST. Följande egenskaper hos silikatstenar kontrolleras av GOST -punkterna.

  • Styrka nivå . Producera material märkta M75-M300. För beredning av innerväggarna är det vanligt att använda tegel med en lämplig densitet. När det gäller fasadarbetet är endast en tegelsten med ett märke på minst M125 eller en sten (dubbel tegel) av minst M100 lämplig.
  • Frostmotståndsnivå . De skapar silikatstenar av följande kvaliteter - F25 -F50. Detta innebär att byggmaterial av olika klasser tål 25 till 50 frysnings- och upptiningscykler utan att förlora sina användbara egenskaper.
  • Värmeledningsförmåga . Detta innebär en viss mängd värme som en sådan tegelsten kan släppa igenom sig själv per tidsenhet. För silikatstenar är indikatorn inte den högsta.
  • Brandsäkerhet . Denna parameter beror på tegelns direkta sammansättning. Den måste vara fri från brandfarliga komponenter.
  • Radioaktivitet . Denna parameter i silikatsten går inte längre än 370 Bq / kg.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller sammansättningen av sådana produkter är det samma för alla typer av tegel. Det innehåller vanligtvis följande komponenter:

  • kvartssand (80-90%);
  • släckt lime (10-15%);
  • filtrerad sand.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men strukturen för sådana råvaror kan skilja sig åt, vilket påverkar dess karakteristiska egenskaper. Det finns silikatstenar med följande typer av strukturer.

Korpulent . Det är en monolitisk silikatprodukt utan hålrum. I detta fall kan själva råvaran ha ett visst antal porer, vilket påverkar dess densitet. Massiva tegelalternativ är tätare och starkare. Dessutom utmärks de av en ganska lång livslängd och en minsta grad av vattenabsorption. Det måste dock beaktas att fasta tegelstenar kännetecknas av den högsta värmeledningskapacitetskoefficienten, liksom den maximala vikten.

Bild
Bild

Ihålig . Det finns hålrum (hål av olika storlekar) i strukturen av sådana material. Dessa modeller är lättare. De har också bra ljudisolering och värmeisolerande egenskaper. Men dessa tegelstenar absorberar mer fukt i sin struktur och håller den längre.

Man bör också komma ihåg att olika krav ställs på vanliga och motsatta silikatstenar - den högsta av dem gäller de andra alternativen. Det är absolut nödvändigt att dessa delar har idealiskt korrekta mått, enhetlig färg och en lämplig hållbarhet. En sådan tegelsten bör ha två främre ytor (helt slät) - en sked och en rumpa. Vissa tillverkare tillverkar produkter där endast en specifik yta finns.

Typen av tegel kan vara antingen ihålig eller solid. Den kan variera i färg och vara till exempel gul eller svart. Dess struktur kan också vara mycket intressant - med imitation av guld, åldrad sten och andra liknande föremål.

Bild
Bild

Vanligt tegel används för konstruktion av innerväggsfundament. Här ställs minimikraven på produkterna. Avrundade kanter och baser kan förekomma. Förekomst av flis eller skalning är inte heller förbjudet. Det ska dock inte finnas för många defekter, och de ska inte påverka materialets hållfasthet / tillförlitlighet. En tegelsten av en vanlig underart är också fyllig eller ihålig. Det är inte producerat vare sig i färg eller texturerat av ganska uppenbara skäl.

Bild
Bild

Produktionsteknik

Tillverkningsteknik av högkvalitativa och hållbara vita tegelstenar anses vara ganska enkelt och består av flera viktiga steg.

  • Förbered först och blanda de nödvändiga råvarorna - 9 delar kvartssand och 1 del luftkalk. Vanligtvis används två huvudmetoder för detta - silo eller trumma. Ensilagemetoden anses vara mer effektiv, men den tar mycket mer fritid.
  • Därefter överförs kompetent beredda råvaror till speciella formar. Det är oerhört viktigt att komma ihåg om den tillåtna fuktnivån - den bör inte vara mer än 6%, så att materialet visar sig vara ganska tätt och hållbart. Arbetstrycket i detta skede bör vara 150-200 kg / kvm. centimeter.
  • Därefter överförs de beredda elementen till en autoklav. Dessa delar genomgår också specialbehandling med varm ånga, vars temperatur bör nå 170-190 grader Celsius. När det gäller trycket bör det inte vara mer än 1,2 MPa. För att laddningen och uppvärmningen ska bli optimal genomförs förändringen i temperaturvärden och tryck mycket långsamt. Hela bearbetningsprocessen tar vanligtvis cirka 7 timmar. Att nå regimen och sänka temperaturen tar cirka 4 timmar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Med tanke på alla fördelar och nackdelar med silikatstenen som är populär idag används den på följande områden.

  • Vid uppförande av bärande, självbärande eller innerväggar i byggnader med från 1 till 10 våningar.
  • När du förbereder olika typer av uthus. De enda undantagen är de strukturer där det blir hög luftfuktighet. Så för tillverkning av ett bad, till exempel, är silikatsten inte alls lämplig.
  • Olika staket byggs av de angivna råvarorna.
  • Silikatsten kan användas vid tillverkning av seriösa industriella anläggningar.
  • När det gäller underjordiska strukturer används sandkalksten bara här i undantagsfall och endast under förutsättning av högkvalitativ vattentätning. Annars kommer byggnaden inte att hålla länge under de angivna förhållandena.

Innan du går till affären för att köpa denna råvara måste du ta hänsyn till att den inte används för tillverkning av brunnar eller källarkonstruktioner, liksom fundament. Det är därför, innan du köper en silikatsten, måste du tydligt avgöra för vilka ändamål du behöver den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Kvalitetsstenar måste nödvändigtvis motsvara de dimensionella parametrar som specificeras i GOST: erna. Detta gäller särskilt varor som används vid tillverkning av stora byggprojekt. Under inga omständigheter ska parametrarna för sådana produkter gå utöver de tillåtna gränserna - sådana element får vanligtvis inte fungera.

Bild
Bild
Bild
Bild

De nuvarande silikatstenarna produceras med följande dimensionella parametrar (standarder):

vanliga enkelsorter är 250 mm långa, 120 mm breda och 65 mm tjocka. (den direkta vikten av dessa produkter beror på deras struktur - fyllig eller ihålig)

Bild
Bild

en och en halv (förtjockad) - har samma längd- och breddparametrar som ovan, men deras tjocklek når 88 centimeter

Bild
Bild

dubbel (silikatstenar) - parametertjockleken för denna typ av tegel är 138 mm

Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

För att en konstruktion av silikatstenar ska vara så stark och pålitlig som möjligt, inte skadas under lång tid, även när du väljer själva byggmaterialet, måste du vara mycket försiktig. Experter rekommenderar att du uppmärksammar följande viktiga punkter.

  • Om du lätt träffar en silikatsten med ett metallföremål, ska ljudet vara ganska klangfullt. Om du hör ett tråkigt eko kan det tyda på att materialet torkar dåligt.
  • Vi får inte glömma att lagringsförhållandena för ett sådant byggmaterial säkert kommer att påverka dess kvalitet och hållbarhet. Om tegelstenarna läggs ut i det fria, kommer deras positiva egenskaper att minskas avsevärt, så du bör inte köpa en sådan produkt, även om den har ett frestande pris.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Förpackningens kvalitet, liksom leveransen av tegel, spelar en viktig roll. Experter rekommenderar att köpa produkter som säljs i specialpallar med en säker höjd. Detta beror på att tegel i en sådan behållare är mycket svårare att skada eller förstöra.
  • Var uppmärksam på integriteten hos sandkalkstenarna. De ska inte ha större skador eller stora chips. Om någon uppmärksammades är det bättre att vägra köpet och leta efter produkter av bättre kvalitet. Annars kanske en byggnad från denna råvara inte visar sig vara den mest pålitliga och högkvalitativa, om än billig.
  • När du gör ett köp, se till att kontrollera om det du planerar att köpa matchar det som skickas till dig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vaksamhet i detta skede ska inte somna, annars leder det till ytterligare utgifter.

  • I sig självt är detta material billigt, så du bör inte jaga den rekordlåga kostnaden. En produkt som är chockerande låg i pris kan mycket väl vara av dålig kvalitet. Att bygga av sådana råvaror kommer inte att vara länge, du måste göra om arbetet, men med nya tegelstenar, och detta är ett extra slöseri.
  • Om du letar efter ett lämpligt beklädnadsmaterial bör du bara välja högkvalitativa, perfekta utföranden - de ska inte visa de minsta defekterna eller skadorna. Det är lämpligt att föredra vackra texturerade exemplar. Dessutom kan sådana produkter inte bara ha en vit färg.
  • Försök att köpa sådant byggmaterial i beprövade butiker som är kända i din bostadsstad.

Rekommenderad: