Eldfasta Tegelstenar (44 Bilder): Storlek Och Vikt På Röda Värmebeständiga Tegelstenar Enligt Standarden, Hur Mycket Väger SB 5

Innehållsförteckning:

Video: Eldfasta Tegelstenar (44 Bilder): Storlek Och Vikt På Röda Värmebeständiga Tegelstenar Enligt Standarden, Hur Mycket Väger SB 5

Video: Eldfasta Tegelstenar (44 Bilder): Storlek Och Vikt På Röda Värmebeständiga Tegelstenar Enligt Standarden, Hur Mycket Väger SB 5
Video: How to use refectory mortar and fire bricks | Heat treatment oven | Pizza oven |Part 1 2024, Maj
Eldfasta Tegelstenar (44 Bilder): Storlek Och Vikt På Röda Värmebeständiga Tegelstenar Enligt Standarden, Hur Mycket Väger SB 5
Eldfasta Tegelstenar (44 Bilder): Storlek Och Vikt På Röda Värmebeständiga Tegelstenar Enligt Standarden, Hur Mycket Väger SB 5
Anonim

Vanligt tegel är inte lämpligt för konstruktion av alla strukturer och konstruktioner. Så, för tillverkning av spisar eller eldstäder, liksom industriella anläggningar, är det vanligt att inte använda standard, men speciellt eldfast material, som inte är rädd för höga temperaturer.

Idag kommer vi att titta närmare på dessa byggmaterial och ta reda på vilka egenskaper de har.

Bild
Bild

Funktioner och komposition

Tegel är ett av de mest populära och vanliga byggmaterialen med många positiva egenskaper. Vackra tegelhus finns på nästan varje gata, så efterfrågan på sådana produkter är tveksam.

Det är viktigt att komma ihåg att vanliga typer av tegel inte är lämpliga för alla jobb.

Bild
Bild

Under höga temperaturförhållanden kan traditionella tegelstenar snabbt försämras och deformeras / kollapsa. Här är det vanligt att vända sig till ett mer praktiskt och slitstarkt eldfast material, som under sådana omständigheter inte kommer att förlora sina positiva egenskaper. Lyckligtvis kan du idag hitta sådana produkter i många butiker.

Bild
Bild

Värmebeständigt tegel är en idealisk lösning när du dekorerar baser som isolerar en öppen låga. Dessutom används dessa motståndskraftiga material när det är nödvändigt att slutföra inre väggar i hushållsugnar, skorstenskanaler, eldstäder eller rör. Arbetet med att lägga denna tegel (foder) utförs vanligtvis av erfarna hantverkare.

Många tekniska egenskaper hos eldfasta tegelstenar skiljer sig mycket från keramiska eller silikatstenar. Huvudingrediensen i dessa byggmaterial är lera. De återstående komponenterna i sammansättningen av sådana produkter är olika föroreningar och specialiserade tillsatser. Alla tillägg till sammansättningen av dessa material kännetecknas dock av det faktum att de behåller sina positiva egenskaper även under regelbunden verkan av höga temperaturvärden.

Bild
Bild

Högkvalitativa eldfasta tegel används ofta i industriell produktion. Av detta skäl måste detta byggmaterial nödvändigtvis uppfylla ett antal relevanta krav för dess kvalitet.

När du väljer ett lämpligt eldfast tegel är det mycket viktigt att se till att det inte ens finns de minsta defekterna eller skadorna på ytan. Sådana brister kan leda till dåliga konsekvenser, till exempel ett fel på en viss design. Vanligtvis orsakar detta faktum onödiga utgifter.

Bild
Bild

De viktigaste egenskaperna och egenskaperna som dessa pålitliga material har är följande parametrar

  • Dessa produkter kännetecknas av låg värmeledningsförmåga. På grund av denna kvalitet bibehålls alltid den erforderliga temperaturregimen inuti värmeutrustningen.
  • En sådan tegelsten är inte rädd för kontakt med höga temperaturer. Även under påverkan av intensiv värme förlorar sådana material inte sina positiva egenskaper och misslyckas inte.
  • Dessa tegel kännetecknas också av närvaron av termisk tröghet. Det värms upp på kortast möjliga tid och svalnar ganska långsamt.
  • Eldfasta tegelstenar kännetecknas av optimal värmekapacitet, vilket är tillräckligt för ackumulering av värmeenergi och dess vidare överföring.
  • Värmebeständig tegelsten är inte rädd för het gas, metaller eller slagg. Inte alla byggmaterial kan skryta med sådana egenskaper.
  • De volymetriska parametrarna för sådana produkter förblir oförändrade. De utsätts inte för krympning eller ytterligare tillväxt.
Bild
Bild

Liknande material tillverkas i enlighet med GOST och regleringsdokument. Som nämnts tidigare är sammansättningen av dessa produkter baserad på en speciell typ av eldfast lera. Det tar vanligtvis cirka 70% av den totala tegelvolymen.

För att få block med olika tekniska egenskaper i gjutmassan används vissa typer av tillsatser, såsom:

  • fin koks;
  • grafit;
  • grovt kvartspulver.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eldfasta tegelstenar tillverkas med hjälp av halvtorrpressningsmetoden. Samtidigt bereds de nödvändiga råvarorna först, leran krossas och knådas noggrant. Därefter införs avgiften. Kompositionen bringas till en homogen konsistens. Vid denna tidpunkt tillsätts vatten till det (högst 10%). Denna komponent är nödvändig för att lösningen ska få rätt fuktnivå.

Den skördade massan överförs till en speciell behållare. Därefter skickas kompositionen till dispensern och rör sig fram och tillbaka. När delarna bildas går de vanligtvis direkt till formens bottenstans, som går ner med arbetsstycket. Efter det sänks den övre halvan av pressen på tegelstenarna. Maten trycksätts så att den blir tätare.

Den nedre stansen, i slutet av produktionsarbetet, klämmer teglet ur formen. Vid denna tidpunkt rör sig vagnen med en dispenser för avfyrning vid en temperatur av 1000 grader. Om tegelstenarna tillverkas enligt denna teknik behöver de inte torkas, så det tar mindre tid att förbereda dem. Dessutom är den beskrivna metoden mycket billigare än plastgjutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Eldfast tegel har, liksom andra byggmaterial, både positiva och negativa sidor.

Först bör du bekanta dig med det positiva:

  • i de flesta fall är sådana produkter lätta, så det är bekvämt att arbeta med dem;
  • är mycket hållbara - de är mycket svåra att skada eller bryta;
  • klarar mycket höga temperaturer;
  • skiljer sig i värmekapacitet och termisk tröghet;
  • kan ha olika former och storlekar;
  • tolererar temperaturförändringar utan konsekvenser;
  • är inte rädda för negativa yttre faktorer;
  • har ett attraktivt utseende och olika färger, till exempel vitt eller rött (de mest populära alternativen).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nu är det värt att bekanta sig med nackdelarna med dessa produkter:

  • de är ganska svåra att klippa och såga, eftersom de kännetecknas av ökad styrka;
  • har en högre kostnad än standardprodukter.
Bild
Bild

Specifikationer

Modernt värmebeständigt tegel har sina egna tekniska egenskaper, som du definitivt måste bekanta dig med om du ska arbeta med detta byggmaterial.

Tänk på en lista över de viktigaste egenskaperna i sådana tegelstenar

  • Låg värmeledningsförmåga - tack vare denna typ av tegel kommer det att vara möjligt att bibehålla önskad temperatur i värmeenheternas inre.
  • Värmebeständighet är den huvudsakliga tekniska egenskapen och särdragen hos detta byggmaterial. Värmebeständiga tegelstenar klarar temperaturer över 1500 grader.
  • Moderna eldfasta tegelstenar är inte rädda för aggressiva kemikalier.
  • Liknande produkter lämnar fabriker med följande dimensioner: 23 x 6,5 x 6,5 cm, 230 x 114 x 75 mm, 230 x 114 x 40 mm, 250 x 124 x 65 mm och 345 x 150 x 75 mm. Avvikelser från de angivna dimensionella parametrarna är tillåtna, men mycket små. Till exempel kan tjockleken på en tegelsten inte skilja sig mer än 2 mm, längd - upp till 5 mm, bredd - upp till 3 mm.
  • Värmeledningsförmågan hos sådana byggmaterial är ganska låg.
Bild
Bild

Vyer

Tänk inte att värmebeständigt tegel inte har några underarter. Idag kan du hitta flera typer av liknande produkter på rea. Låt oss titta närmare på de mest populära och efterfrågade produkterna och deras egenskaper.

De grundläggande sorterna av detta material inkluderar följande alternativ

Huvudsten … Material med detta namn används tillsammans med en kalk-magnesialösning. Används vid stålproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kolhaltig … Denna typ av material fungerar oftast som bas för domänstrukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvarts … Dessa alternativ innehåller komponenter som kvarts och sandsten. Den angivna stenen är inte utformad för att ligga i anslutning till andra byggmaterial. Undantag från denna regel är metall, eld. Varje alkali har en extremt negativ effekt på kvartssten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aluminiumoxid … Denna tegel anses vara den vanligaste. Den tål temperaturer från 1000 till 1300 grader. Aluminiumoxidblock är kända för sin förmåga att motstå effekterna av temperaturfluktuationer utan problem. Ofta används dessa råvaror vid tillverkning av kaminer (både hemma och industri) och förbränningskammare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klinovoy … Det angivna teglet tillverkas vanligtvis med måtten 300x300x300 mm. Ofta används detta byggmaterial vid tillverkning av industriella strukturer. Den är märkt med ShTsU.

Bild
Bild
Bild
Bild

Halvsyra … Det angivna teglet tillverkas med PB -märkning. Dess brandmotstånd är begränsat till 1670 grader Celsius. När det gäller porositeten hos det halvsyra materialet är det 24%. Innehållet i ytterligare komponenter i dessa produkter varierar från 14 till 28%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Magnesit … Magnesitstenar har utmärkta eldfasta egenskaper. Under deras produktion avfyras en sådan komponent som magnesit vid höga temperaturer (1500-1600 grader). Som ett resultat av sådan bearbetning erhålls mycket starka och värmebeständiga produkter, som är tillåtna att användas i industrin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lättviktig … Lätt tegel är inte mindre populärt nuförtiden. Detta slitstarka och hållbara material tål lätt effekterna av aggressiva kemikalier och är lätt. I grund och botten används sådana lätta råvaror för tillverkning av förångare, ångventiler, pannor och andra anordningar. Det är enkelt och bekvämt att arbeta med det, eftersom det väger väldigt lite, särskilt i jämförelse med analoger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de listade finns det andra underarter av slitstarka eldfasta tegel, till exempel:

  • kiseldioxid;
  • aluminiumsilikat;
  • mullit;
  • dinas;
  • korund och andra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märken

Alla eldfasta tegelstenar är märkta efter deras egenskaper och sammansättning. Så, den första bokstaven i varumärket anger namnet och en viss typ av produkt. Om detta är bokstaven "Ш", då är stenen chamotte, om "D" - dinas, och om "M" - mullit.

När det gäller den andra bokstaven i märkningen av värmebeständiga byggmaterial, är den utformad för att visa den högsta temperatur som stenen är konstruerad för. Till exempel, de mest populära är följande produkter:

  • SHA, SHAK 1400;
  • SB 1350;
  • SHUS, SHV 1250;
  • PB (halvsyra arter) 1250;
  • PV 1250.
Bild
Bild
Bild
Bild

De dimensionella parametrarna för värmebeständiga tegelstenar känns igen av en digital beteckning som föregår de två första bokstavsbeteckningarna för produktmärket. Till exempel produceras produkten SHA 5 med dimensioner på 230x114x65 mm, och produkter märkta med SHA 8 har dimensioner på 250x124x65 mm.

Det finns också produkter märkta ШБ 22, som har en trapetsform. Deras dimensionella parametrar når 230x114x65x55 mm. Efter de digitala beteckningarna i märkningen finns det bokstavsbeteckningar som representerar förkortningen för anläggningen som tillverkade produkten.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av eldfasta tegelstenar bör behandlas särskilt ansvarsfullt, eftersom det tilldelas mycket viktiga uppgifter. Detta byggnadsmaterial bör samexistera sömlöst sida vid sida med höga temperaturer och ibland öppna lågor.

När du väljer eldfast tegel är det nödvändigt att förlita sig på följande viktiga kriterier

  • Storlek, vikt … Det är absolut nödvändigt att välja kvalitetsmaterial av lämpliga storlekar. Det är lämpligt att beräkna mängden material du behöver innan du köper. Det är bättre att köpa dem med en liten marginal, för att inte möta brist på byggmaterial.
  • varumärke … På förpackningen med tegel anges alltid vilket märke de tillhör. Detta märke kan inte ignoreras, eftersom det beror på om materialet är lämpligt för vissa verk eller inte.
  • Tegelkvalitet … En av de viktigaste positionerna intas av kvaliteten på brandsäkra tegelstenar. Det ska under inga omständigheter finnas några defekter på den, annars kommer strukturen från detta byggmaterial inte att vara den mest pålitliga och starka, vilket kan leda till mycket sorgliga konsekvenser.
  • Antal porer … Eldfast tegel bör inte ha för många porer i strukturen. Detta kan öka blockens hygroskopicitet, vilket är oönskat för ugnar. På grund av den imponerande hygroskopiciteten kan stenen genomgå sönderfall och deformation, och med detta kommer hela strukturen att kollapsa.
Bild
Bild
  • Yta … Ta en närmare titt på ytan på den brandsäkra tegelstenen. Det ska inte vara någon märkbar reflektion över det. Om en fortfarande är synlig, kommer detta att indikera att arbetsstyckena var överhettade under tillverkningsprocessen.
  • Ljud … Inte alla konsumenter vet att kvaliteten på en tegelsten kan bestämmas av det ljud som kommer från den när den träffas. För att kontrollera materialets skick, knacka lätt på det, till exempel med ett järnföremål. Ljudet från teglet ska komma klart och klangfullt ut. Om han är döv är det bättre att vägra att köpa sådant byggmaterial.
  • Färg … Det är viktigt att ta hänsyn till det faktum att dess kvalitet inte beror på färgen på den värmebeständiga tegelstenen. Byggmaterialet kan ha nästan vilken nyans som helst, till exempel beige, gul, röd eller beige. Allt som krävs av dig är att köpa en sats där alla tegelstenarna kommer att ha samma färg. Om minst en bit på en rad visar sig ha en annan färg, kommer den att sticka ut skarpt mot den allmänna bakgrunden.
  • En affär … Experter rekommenderar starkt att köpa eldfast tegel endast i beprövade butiker som har ett gott rykte i din hemstad.

Det är lämpligt att be säljaren om kvalitetscertifikat för de utvalda produkterna. Om du nekades att presentera dokument, är det bättre att vägra att köpa en tegelsten - det kan visa sig vara av låg kvalitet.

Bild
Bild

Hur ska man klippa?

Många användare undrar hur det är möjligt att effektivt klippa eldfasta tegelstenar. Och denna fråga är mycket relevant, eftersom detta material är mycket hållbart och inte det mest smidiga vid skärning.

Bild
Bild

Till exempel skärs vanliga värmebeständiga eldstensstenar med en specialiserad maskin.

Det är också tillåtet att vända sig till en kvarn med en segmenterad diamantskiva installerad på den. Detta verktyg har emellertid inte en kylmedelsförsörjningsfunktion.

Problemet kan lösas genom att lägga tegelstenarna i en tank fylld med vatten i förväg i cirka 20 minuter. Efter ett sådant förfarande kommer de att vara lätta att bearbeta, som om ett verktyg med vätsketillförsel användes.

Bild
Bild

Användbara tips

Använd endast högkvalitativa eldfasta tegelstenar med idealiska dimensioner. Noggrannheten i form och storlek på dessa produkter regleras av GOST 8691-73. Observera att endast minimala avvikelser från standarden är tillåtna.

Tänk på att värmebeständiga kolstenar och eldfasta metallalternativ inte vanligtvis används i konventionella hushållsugnar, förbränningskammarfoder eller armeringsstrukturer. Sådana sorter används vanligtvis bara när det gäller industriella anläggningar.

Om du står inför en öppen spis eller spis i huset med eldfasta tegel, bör du vara uppmärksam på tillståndet hos de gamla lederna. Om de är torra måste de slutföras, annars kan finishen sedan flytta bort från basen.

Bild
Bild

Kom ihåg - när du faller bör högkvalitativa eldfasta tegelstenar inte smula ihop. Det ska bryta upp i ganska stora bitar.

Det rekommenderas inte att använda material med en vit beläggning på ytan - det är kalkavlagringar. Material med sådana defekter ska inte användas i byggnadsarbeten.

Blanda inte ihop eldstad och ugnsstenar. Spisalternativ är gjorda av röd lera. De är inte brandsäkra.

Rekommenderad: