Tegelrengöring: Hur Man Rengör Gammalt Tegel Från Murbruk Och Cement Efter Murverk, Från Färg Och Sot På Fasaden Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Tegelrengöring: Hur Man Rengör Gammalt Tegel Från Murbruk Och Cement Efter Murverk, Från Färg Och Sot På Fasaden Med Egna Händer?

Video: Tegelrengöring: Hur Man Rengör Gammalt Tegel Från Murbruk Och Cement Efter Murverk, Från Färg Och Sot På Fasaden Med Egna Händer?
Video: MURARE 4 REPARERA 4 LAGA HÅL I PUTSEN 2024, April
Tegelrengöring: Hur Man Rengör Gammalt Tegel Från Murbruk Och Cement Efter Murverk, Från Färg Och Sot På Fasaden Med Egna Händer?
Tegelrengöring: Hur Man Rengör Gammalt Tegel Från Murbruk Och Cement Efter Murverk, Från Färg Och Sot På Fasaden Med Egna Händer?
Anonim

Renlighet är viktigt inte bara för daglig rengöring, utan också för underhåll av byggnadsstrukturer. Även det mest hållbara teglet kommer att hålla längre och kommer att glädja människor om det rengörs korrekt. Och i många fall kan du bara återanvända keramiska block genom att lägga i elementär ordning.

Bild
Bild

Rengöringsmetoder

Olika alternativ för rengöring av tegel har utvecklats, som alla har sitt eget användningsområde. Ibland, om föroreningen är mycket stark, måste du kombinera två eller flera metoder. Trycksatt vattenstråle tar effektivt bort saltskorpa och andra fläckar. Befintliga system kan leverera vatten vid ett tryck på 15-220 bar. Även om detta tryck är stort, har tekniken utvecklats i en sådan omfattning att materialet inte skadas, dessutom är det miljövänligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Istället för vatten kan sandstrålar också användas. De enheter som matar den kan garantera att tegelstenen släpps från följande föroreningar:

  • gamla färgämnen;
  • bitumen;
  • eldningsolja och andra petroleumprodukter;
  • mögelfläckar;
  • cementstänk och skorpa;
  • spår av korrosion.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sand som levereras under betydande tryck utövar också ökat tryck på ytan. Detta hjälper till att ta bort alla inneslutningar som försämrar utseendet på en vägg eller annan struktur. Tillsammans med de två namngivna alternativen används den mekaniska tekniken i stor utsträckning. Det hjälper till att ta bort alla härdade ämnen, inklusive droppar av byggnadsblandningar, färger och lacker. För arbete används olika handverktyg som gör det möjligt att hugga cementbruk och andra blockeringar.

Bild
Bild

Men mycket liten smuts med mejsel, mejsel och så vidare är obekvämt att ta bort. Dessutom kan de skada ytan. Därför utförs den slutliga behandlingen med användning av grovkornig emeri. För att garantera ett positivt resultat är det nödvändigt att skölja teglet med en stråle från en slang efter slipning. Detta kommer att tvätta bort eventuella dammpartiklar. Men alla mekaniska influenser, även de mest skonsamma, kan skada en tegelvägg. Därför används kemikalier också i stor utsträckning. Hjälp till att lösa upp blockeringar:

  • fosforsyra;
  • svavel;
  • saltsyra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De används endast vid bearbetning av keramiska tegelstenar. Men silikatblock kan inte rengöras på detta sätt. Det kommer oundvikligen att skadas. Cementet fäster mycket starkt på silikatbasen. Det är mycket svårt att ta bort spår av lösningen och dess överflödiga massa med handverktyg från den; det är nödvändigt att använda elektriska maskiner.

Medel

När ett eller annat alternativ för rengöring av en tegelsten väljs måste du förbereda specialverktyg.

Om du planerar att använda en mekanisk metod för att rengöra ytan på murskiktet måste du förbereda:

  • borste för metallbearbetning;
  • murslev (ibland ersatt med en spatel);
  • en bar täckt med smörgås;
  • mejsel;
  • mejsel;
  • medelstor hammare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom mekaniska rengöringsmedel måste du ha en behållare med vatten redo. Det minskar hållbarheten hos torkade fläckar. Inuti huset fuktas väggen med rullar, penslar eller svampar. Om arbetet utförs utomhus och föroreningarna är mycket stora är det mer praktiskt att använda en slang. I detta fall bör överdriven fukt undvikas, eftersom teglet kollapsar från kontakt med vätska.

Men eftersom alla hand- och elverktyg skapar damm under drift, slänger ut slipande partiklar måste du ta hand om enheter för att skydda din hälsa. Du kan bara arbeta med ett sådant verktyg i ett respirator och speciella glasögon. Viktigt: Handskar bör bäras. Vid rengöring av tegel måste kläderna vara slitstarka, icke-märkta; om det blir smutsigt ska det inte bli synd om det. Om du planerar att använda speciella kemikalier behöver du definitivt samma andningsskydd, skyddsglasögon och gummihandskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att avlägsna smuts från silikatstenar mekaniskt, använd:

  • stålborstar;
  • elektriska borrar och tillbehör för dem;
  • smärgel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att fukta fläckar och avlagringar på silikatmaterial i alla fall. Detta kommer att förenkla arbetet kraftigt. Lösningsmedel köps färdiga eller beredda oberoende - det beror på materiella förmågor och färdigheter. I de flesta fall hjälper svavelsyra och saltsyra till att rengöra ytan. Viktigt: det är omöjligt att använda dem i ren form och i koncentrerade lösningar, spädning upp till 10% krävs.

Bild
Bild

Kemisk rengöring slutförs genom att skölja ytan med rinnande vatten. Detta kommer att ta bort frätande ämnen tillsammans med oupplösta partiklar. Särskilda preparat appliceras på de förorenade områdena i teglet med borstar, rullar eller borstar. Det rekommenderas att kombinera kemisk och mekanisk rengöring. Blockeringarna som mjukas upp med kemikalier tas bort med spatlar och mejslar (om fläckarna är stora) eller med stålborstar (när det är nödvändigt att ta bort små märken och prickar, fläckar).

Bild
Bild

Hur rengör du olika typer av smuts med dina egna händer?

Valet av rengöringsmetod bestäms inte bara av typen av tegel (keramik eller silikat), och inte bara av föroreningsgrad. Du måste också vara uppmärksam på hur stort område blockeringen täcker, hur snabbt du ska bli av med det. Akut tegelrengöring utförs med speciella förberedelser. Om det inte finns något behov av att rusa, föredras grönare metoder. Redan bland dem väljs en metod med fokus på typen av täckning.

Bild
Bild

Omedelbart efter läggningen måste väggarna rengöras från cement. Först och främst mjukas leran genom att väta den med vatten. Detta kommer att göra stenen mer spröd och hjälpa till att riva bort den från basmaterialet. Vattningen fortsätter så länge som vattnet fortsätter att absorberas. Om den fortfarande absorberas har fläckens säkerhetsmarginal ännu inte uttömts.

Därefter avlägsnas lösningen mekaniskt . Om betongfläckarna är plana avlägsnas de vanligtvis med spatlar, murslev eller borstar med ökad styvhet. Om det finns fragment av sten på ytan slås de lätt av med en spatel. Det som återstår tas bort med en pensel. Men stora inneslutningar kommer bara att tas bort med en mejsel och en hammare; andra verktyg är opraktiska. När du arbetar är det nödvändigt att slå exakt och utan överdriven kraft. Strejker i rät vinkel är absolut oacceptabla. Trycket på de smutsiga områdena ska vara upp eller ner mot väggen. När den onödiga beläggningen till stor del har tagits bort måste tegelväggen slipas. Men arbetet slutar inte där - du måste fortfarande tvätta ytan och därmed bli av med mikroskopiska partiklar.

Bild
Bild

Om väggen har stått länge är det ofta nödvändigt att bli av med saltet. Tillvägagångssättet för räder kan variera avsevärt beroende på deras art. Några av saltfläckarna tvättas helt enkelt av genom att vattna fasaden eller enskilda tegelstenar med en slang. Ibland behöver du inte ens skapa ett starkt tryck, det räcker med att bara väta. Men i andra fall krävs starkare medel - speciella förberedelser och en styv borste.

Bild
Bild

Viktigt: reagenser som säljs i butiker klarar endast strikt definierade typer av mineralsalter.

För att återställa utseendet på den gamla tegelstenen till det normala måste du antingen agera genom prövning och fel, eller styras av säljarnas rekommendationer. De måste beskriva i detalj vilken typ av fläckar, lager (eller bättre - visa fotografier). Spädning av alla läkemedel, det är oacceptabelt att avvika från förhållandena mellan vatten och arbetsblandning som föreskrivs i instruktionerna; den rekommenderade handläggningstiden kan inte heller överskridas.

Bild
Bild

Av de tillgängliga kemikalierna används en lösning av saltsyra för att bekämpa saltblockeringar. Det kan bara fuktas med ett noggrant fuktat underlag. När 10 minuter har gått tvättas väggen med en slang. Så snart ytan är 100% torr måste den behandlas med en hydrofob substans. Om det görs korrekt kommer inga nya saltfläckar att dyka upp på ytan under de kommande 10 åren.

Bild
Bild

Tegelväggar utanför är ofta täckta med torkad lera. Denna typ av smuts anses vara lätt att rengöra. Även om leran täcker en betydande del av ytan kan du bli av med den helt enkelt genom att väta de förorenade områdena. Efter 5-7 minuter kan du slå av smutsen med en slangström. Stora lerfragment på lättillgängliga platser avlägsnas med en pensel, varefter problemområdet tvättas. Men en tegelsten kan bli igensatt inte bara med lera - ofta kommer olika typer av färg på den. Alla byggnadsfärger, liksom harts och bitumen, hjälper till att hantera:

  • fotogen;
  • Vit ande;
  • terpentin.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Problemområdena torkas bort med en onödig trasa som blötläggs i den valda produkten. Samma tre ämnen hjälper till att bli av med feta fläckar. Viktigt: när du använder terpentin och fotogen måste du komma ihåg deras brandfarlighet, och vit sprit är också giftigt. Förutom feta ämnen och färger och lacker måste tegelväggar ofta tas bort från gips. En metod innebär att materialet jämnt fuktas med en sprayflaska.

Bild
Bild

När 3-5 minuter har gått kan den dekorativa beläggningen enkelt avlägsnas med en murslev eller spatel. Men efter riklig blötläggning med vatten kan du slå ner gipset med en ström av vatten från en slang. Små rester och enstaka fläckar avlägsnas med en stålborste. Ett mer produktivt sätt är att använda en elektrisk borrmaskin. Du behöver bara sätta på det speciella slipfästen. Spisen och kaminen måste regelbundet rengöras från sot och sot. I båda fallen, applicera fettborttagaren med en borste. Observera: om fläcken redan är gammal är det lämpligt att ta formuleringar med organiska lösningsmedel. De är mycket mer aktiva än vanliga rengöringsprodukter. Därför spenderas mindre tid och ansträngning.

Bild
Bild

Användbara tips

Oavsett föroreningar som uppstår på tegelväggen är det lämpligt att skölja och torka den efter rengöring. Därefter används vattenavvisande medel för att förbättra strukturens egenskaper. Använd en mejsel för att ta bort smuts som en sista utväg. Det är inte avsett att ta bort cement (betong) och kan snabbt bli tråkigt. I motsats till rekommendationerna från enskilda "proffs" är det omöjligt att slita av cement från tegel med naglar - de kommer säkert att lämna spår som förstör utseendet.

Rekommenderad: