"Luch" Walk-behind Traktorer: Tekniska Egenskaper För "MB-1" Walk-behind Traktor, Bruksanvisning, Motoranordning Och Tändningskrets

Innehållsförteckning:

Video: "Luch" Walk-behind Traktorer: Tekniska Egenskaper För "MB-1" Walk-behind Traktor, Bruksanvisning, Motoranordning Och Tändningskrets

Video:
Video: Charlie Chaplin Swallowed by a Factory Machine - Modern Times (1936) 2024, Maj
"Luch" Walk-behind Traktorer: Tekniska Egenskaper För "MB-1" Walk-behind Traktor, Bruksanvisning, Motoranordning Och Tändningskrets
"Luch" Walk-behind Traktorer: Tekniska Egenskaper För "MB-1" Walk-behind Traktor, Bruksanvisning, Motoranordning Och Tändningskrets
Anonim

Markodling kan bara vara effektiv när man använder rätt verktyg. En av dem är bara en walk-behind traktor "Ray". Men de måste tillämpas meningsfullt och kompetent, så tydligt som möjligt.

Bild
Bild

Särdrag

Motoblock "Luch", liksom många andra inhemska bilar under de senaste decennierna, var resultatet av konvertering. Det började produceras vid anläggningarna hos Perm Motors OJSC, som tidigare uteslutande hade behandlat leverans av helikoptermotorer. Konsumenter noterar att dessa enheter:

  • är relativt billiga och välmonterade;
  • kan användas när som helst på året;
  • arbeta tyst på alla bensinmärken, även på AI-76;
  • kompletteras med samma bilagor som används för andra ryska motoblock;
  • skapar extremt sällan problem för ägarna (bara ibland finns det hänvisningar till besväret och opålitligheten hos enskilda kopior).
Bild
Bild

Låt oss titta närmare på hur exakt den bakomliggande traktorn i alla modeller är ordnad, oavsett storlek. Tändningssystemet innebär användning av speciella initierande tändstift. Förutom dem inkluderar systemet:

  • omvandlare;
  • stator;
  • magnetisk sko;
  • knappen för att inaktivera.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är användbart att överväga andra komponenter som använder MB-1-modellen som exempel. Denna version, som släpptes redan på 1980 -talet, är mycket enkel i sin tekniska struktur. Men sådan enkelhet kan till och med betraktas som en dygd. Kopplingen, som överför den energi som genereras av motorn till växellådan, är baserad på ett par remmar. Och kopplingen har också:

  • främre, främre och bakre remskivor;
  • växellåda;
  • dragning;
  • spakar fram och bak;
  • speciella fjädrar.
Bild
Bild

Växeln ändrar utväxlingen samtidigt som rotationsenergin överförs till hjulen och arbetsverktygen. MB-1-modellen har en kedjereducerare, som förutom kedjor innehåller:

  • kropp (monterad från symmetriska halvor);
  • växelaxel och handtag för dess kontroll;
  • kraft utgående axel;
  • tre block med stjärnor.
Bild
Bild

Styrväxeln, tack vare höjdjusteringsfunktionen, kan enkelt anpassas till specifika användare. Rattens högra sida kompletteras med en spak som motorn styrs med. Denna spak påverkar gasreglaget genom en speciell kabel. Men till vänster på ratten finns en framspak ansluten till remskivan med samma namn. Något lägre är backspaken.

Bild
Bild

Växellådan kan fungera i ett par framåt- och ett par bakväxlar. Hjul är den viktigaste delen av chassit; de kan vara uppblåsbara eller tillverkade av massivt gummi.

Observera: de bönder som vill uppnå den högsta effekten av tekniken bör byta gummipropeller till stålprov, kompletterade med klackar. Motorn på den bakomliggande traktorn av denna modell tillhör typen DM-1. Tillförseln av en blandning av bränsle och luft till en enda cylinder sker efter dess beredning i förgasaren.

Bild
Bild

Laguppställningen

Den redan demonterade versionen av "MB-1" fortsätter att produceras nu, men med en importerad 5-litersmotor. med. En mer avancerad version är "Ray MB 5040". Denna modell är mycket lättare att starta, och motorerna på den tillåter forcerad smörjning. Strömmen har inte förändrats jämfört med föregångaren. När det gäller modifieringen 5141 visade det sig vara extremt misslyckat, outtagligt, och tillverkningen av motoblock av en sådan modell stoppades för länge sedan.

Bild
Bild

Bilagor

"Strålar" är populära främst för att de låter dig använda ett brett utbud av redskap, inklusive de som är lämpliga för andra jordbruksmaskiner. Oftast innehåller satsen skärslipare. De måste monteras och installeras med handskar. Innan arbetet påbörjas rekommenderar experter dig att kontrollera om allt är korrekt fixat. Detaljerad och aktuell information kan alltid hämtas från instruktionerna för en viss enhet.

Bild
Bild

Kraften hos "Luch" bakomgående traktorer låter dig med säkerhet använda dem för att flytta:

  • släpvagnar;
  • lätta vagnar;
  • adaptrar.
Bild
Bild

Av vagnarna passar TM-300 och TM-500 bäst. Det finns många fler kompatibla adaptrar och släpvagnar. Viktigt: vid inkörning är drift under belastning oacceptabel. Alla delar av enheten måste först anpassa sig till normal drift av sig själva. Till motoblock "Luch" kan kopplas gräsklippare av vilken typ som helst, både roterande och segmentprestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som praktiken visar ökar användningen av klackar för att plöja marken dramatiskt motoblockens effektivitet. Beroende på konsumentens val är krokarna stål eller tillverkade av täta gummikvaliteter. Det första alternativet passar bäst för arbete på den mest täta och grova marken. Skillnaden mellan klackar är relaterad till deras diameter. När du väljer det är det bättre att fokusera på storleken på hjulen på den bakomliggande traktorn.

Bild
Bild

En sällsynt bonde använder motorfordon utan plog . Men i alla fall måste det här verktyget fixas korrekt. Baserat på jordbrukarnas erfarenhet är det bara öppnaren som låter dig optimalt justera djupet av andelen i marken. För snöröjning kan du använda antingen en snöslunga eller en spade. Med "Luch" kombineras både snörblåsare och olika typer av plogar (bredder från 80 till 100 cm).

Bild
Bild

På personliga dotterplaner för plantering och skörd av potatis och andra rotgrödor kan alla befintliga potatisgrävare och potatisplanterare, både ryska och importerade, användas. Den bakomliggande traktorn låter dig fixa sådana tillbehör både på en fast dragkrok och med hjälp av bultar. Resten av utrustningen kan köpas efter eget gottfinnande. Tillåten användning:

  • viktningsanordningar;
  • spårblock;
  • speciella kopplingar (inklusive begagnade).
Bild
Bild

Driftfunktioner

Oavsett vilken typ av modifiering av "Luch" walk-behind traktorn gick till bönderna, måste du noggrant läsa instruktionerna. Det är hon som kommer att berätta så exakt som möjligt om alla nyanser av designen och hanteringen av den. Du kan fylla på bensin från alla märken i intervallet AI-76-AI-95. När det gäller byte av smörjolja bör det göras var 50-100 drifttimme. Den exakta tiden bestäms individuellt, baserat på hur stor belastningen är.

Bild
Bild

Vid första starten är det absolut nödvändigt att fylla gastanken; naturligtvis måste den bakomliggande traktorn vara helt monterad. Inkörningstiden är upp till 20 timmar. Mot slutet kommer växellådan och motorn att anpassa sig till normal belastning. Innan tändningen ställs in är det absolut nödvändigt att kontrollera tändstiftet. Det är på grund av dem som problem och misslyckanden ofta uppstår.

Bild
Bild

Experter rekommenderar att du alltid har ett extra ljus klart . Rengör ljusen vid behov från kolavlagringar; både när du installerar nya enheter och när du rengör gamla, måste du noggrant ställa in gapet. Det bör vara minst 0,1 och inte mer än 0,15 mm. När du tar i bruk en ny bakomliggande traktor är det absolut nödvändigt att justera förgasaren. Det utförs också vid fel och vid installation av en ny reservdel.

Bild
Bild

Först och främst, skruva skruvarna på munstyckena hela vägen. Detta bör göras mer noggrant. Sedan skruvas de tillbaka 1¼ varv. När detta är gjort startar du motorn, värmer upp den i 20 minuter. När driftstemperaturen uppnås flyttas gasventilen till ett minimum.

Bild
Bild

Skruven tilldelas den minsta av de stabila tomgångsvarvtalen. Då söks det högsta stabila värdet. Upprepa dessa steg igen för att säkerställa enhetens stabilitet. För att flytta den bakomliggande traktorn är det absolut nödvändigt att stänga av motorn. När motorn är igång är det mycket lätt att skada vissa delar av apparaten.

För normal färd framåt måste du bära A-1213-remmar. Dessa bälten är också lämpliga för "Oka" och "Cascade". I vissa fall är det nödvändigt att förstärka växellådan för att drivremmarna ska överföra den nödvändiga impulsen. Viktigt: Vid ombyggnad av motorn uppstår inte alltid behovet av att ta bort svänghjulet. Detta krävs endast vid byte:

  • axel;
  • lager;
  • oljetätning;
  • pluggar.
Bild
Bild

Specifikationer

Det tekniska databladet för Luch walk-behind traktorer anger att deras längd är 150 cm med en bredd på 60 och en höjd på 100 cm. Konstruktionens vikt når 100 kg. Enheten kan köra med hastigheter på 3,6-9 km / h. Spårvidden på den bakomliggande traktorn är 59 cm och markfrigången är 33 cm. "Strålarna" kan klättra uppför en sluttning med en längsgående lutning på 20 grader. För tvärlutningen är det kritiska värdet 24 grader.

Den bakomgående traktorn har 2 växlar framåt och 2 bakåt

Bild
Bild

Viktigt: arbetare måste bära öronproppar. När allt kommer omkring når ljudvolymen 92 dB. Kultivatorn för den bakomliggande traktorn har en bredd på 72 till 113 cm. Dess diameter är 36 cm.

Stora fel

Underhåll av "Luch" bakomgående traktorer är ganska enkelt; det är därför som ägarna behöver veta hur man korrekt identifierar orsakerna till problem och eliminerar brister. Om enheten inte startar kan du anta:

  • gnistan har försvunnit (det är nödvändigt att undersöka ljuset och trådarna, batteriet);
  • spjället för luftåtkomst är något öppet;
  • för mycket olja har förbrukats;
  • igensatt eller lågkvalitativ bensin fylls;
  • det var ett fel på bränsletillförseln.
Bild
Bild

Det händer att motorn verkar fungera, men inte tillräckligt stabil eller med låg effekt. Detta beror vanligtvis på att bränslet tappas i tanken. Men det kan också antas att luftfiltret är igensatt, eller att mycket damm har kommit in i tanken, eller att bränsleringarna är skadade (slitna). Normalt ska "Ray" inte vibrera för mycket. Om detta fortfarande händer är det nödvändigt att kontrollera bultanslutningarna, kopplingen (fixering) av redskapet.

Bild
Bild

Det rekommenderas inte att använda kinesiskt tillverkade reservdelar för utbyte. Det är lämpligt att använda originaldelar, inklusive huvudaxelns lager. Det enda undantaget är bälten, eftersom deras parametrar är enhetliga. Men det är absolut nödvändigt att mäta dimensionerna med stor omsorg. Om reparationer och underhåll utförs enligt reglerna ska problem inte uppstå.

Rekommenderad: