Gör-det-själv-planter För En Bakomliggande Traktor: Funktioner I Hemgjorda Potatisplanterare. Planteringsstorlekar. Hur Man Gör En Vitlökskärl Enligt Ritningar?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-planter För En Bakomliggande Traktor: Funktioner I Hemgjorda Potatisplanterare. Planteringsstorlekar. Hur Man Gör En Vitlökskärl Enligt Ritningar?

Video: Gör-det-själv-planter För En Bakomliggande Traktor: Funktioner I Hemgjorda Potatisplanterare. Planteringsstorlekar. Hur Man Gör En Vitlökskärl Enligt Ritningar?
Video: How to make homemade potato harvester. 2024, Maj
Gör-det-själv-planter För En Bakomliggande Traktor: Funktioner I Hemgjorda Potatisplanterare. Planteringsstorlekar. Hur Man Gör En Vitlökskärl Enligt Ritningar?
Gör-det-själv-planter För En Bakomliggande Traktor: Funktioner I Hemgjorda Potatisplanterare. Planteringsstorlekar. Hur Man Gör En Vitlökskärl Enligt Ritningar?
Anonim

Att plantera potatis har alltid ansetts vara arbetsintensivt och svårt arbete. Men nu, på grund av teknikens framsteg, har jordbruksarbetet underlättats avsevärt. Idag, på grund av motoblock, minitraktorer och ytterligare utrustning till dem, har det blivit möjligt att förbättra odlingen av marken, få en bättre gröda och minska produktionskostnaderna.

Bild
Bild

Bland bönder och ägare av små tomter är motorblocker mycket efterfrågade, som kan utrustas med monterade jordbruksredskap, inklusive en potatisplanterare.

Bild
Bild

Typer av potatisplanterare

Det finns flera sorter av potatisplanterare på marknaden, som skiljer sig åt i konfiguration, dimensioner och funktionalitet. Kostnaden för sådana enheter är också annorlunda.

Bild
Bild

Du kan köpa både dyra universella modifieringar och prisvärda budgetmekanismer.

Kompakt

Små planteringar används för att plantera utsädespotatis på en mark eller i en grönsaksträdgård i landet. Anordningens struktur inkluderar en regulator för fröets planteringsdjup och en kontroller av markkammens höjd, som bildas på grund av markens höjning. Kompakt potatisplanterare kan användas med motorfordon från både ryska och utländska tillverkare.

Bild
Bild

Massan av sådana anordningar är ungefär lika med 20-25 kilo . Behållarvolymen är upp till 34 liter. Med en potatisplanter kan du odla rader 60–75 centimeter breda och plantera 5-6 knölar per meter. Planteringshastigheten ligger inom 0,2 hektar / timme.

Bild
Bild

Genomsnitt

Sådana potatisplanterare har en rymlig tank med en volym på 44 liter. Dessa är ganska skrymmande och svåra planteringar, deras vikt är 41 kg och deras produktivitet är 0,2-0,25 ha / timme. Sådana anordningar aggregeras med små och medelstora motorfordon.

Bild
Bild

Stor

Tränade på att odla betydande markområden. De har en stor bunker, i vilken potatis lastas in med hjälp av en dumper. Ansluter sig till traktorn. Dessa är kraftfulla, dyra strukturer som används i privata gårdar och stora jordbruksföretag. Sådana verktyg kan snarare aggregeras med medelhög och tung utrustning, men inte med manuella bakåtgående traktorer. Och du kan öva som en fristående enhet.

Bild
Bild

Potatisplanterdesign

På grund av sin mångsidighet är anordningar för att plantera potatis lämpliga för olika typer av bakomliggande traktorer och inkluderar följande element.

Kapacitet eller behållare för utfodring av utsädespotatis . Enheten är monterad på en ram svetsad från ett hörn eller ett format rör.

Bild
Bild
  • Järnbas (chassi) . Hjul med hög slitbana är fastsatta på chassit. Den motstår glidning och förhindrar överhettning av motorfordon. På hjulaxeln finns ett kedjehjul för kedjeliften.
  • Kedjehiss . Med dess hjälp produceras ett inflöde av knölar från bunkern för efterföljande förflyttning av knölar till ett vertikalt rör, från vilket de faller in i den bildade fåran.
Bild
Bild
  • Plog . Det används för att skära fåror i jorden.
  • Hillingverktyg . Med sin hjälp är potatisknölar planterade i jorden täckta med jord.
Bild
Bild

Detta är ett obligatoriskt minimum av komponenter för att göra en hemlagad potatisplanteringsanordning. Enskilda hantverkare försöker förbättra detta fäste genom att lägga till en gödningsbehållare eller försöka öka produktiviteten, de monterar 2 plantningsmoduler.

Bild
Bild

Som ett resultat leder allt detta till en ökning av enhetens massa, liksom naturligtvis till en ökning av belastningen på den bakomliggande traktorn och en minskning av dess effektivitet. Som ett resultat är det rimligt att välja design och material i strikt överensstämmelse med teknikens kraft.

Verktyg och material

För att göra en potatisplanter med egna händer behöver du en betydande uppsättning verktyg och delar. Låt oss överväga denna fullständighet.

Axlar, en kedja från en cykel (eller en kedja från ett motorfordon), lager för hjul och skapa en kedjelyft

Bild
Bild
  • Järnplåt för konstruktion av lasttanken.
  • Järnprofil med rund eller fyrkantig sektion - för montering av hållarramen och andra ändamål.
  • Svetsutrustning för tillförlitlig anslutning av potatisplanterkomponenterna till varandra.
Bild
Bild
  • Elektroder med olika kapacitet för svetsning.
  • Vinkelslip och skivor för skärning av järnplåt i lämpliga delar.
Bild
Bild
  • Elektrisk borr och borr för den för borrarbete.
  • Monteringsdelar för enhetens tillförlitlighet.
  • Muttrar och bultar för montering av konstruktionen.
Bild
Bild
  • Flera meter tråd för fixering av enskilda delar av enheten.
  • Sandpapper eller fil för slipning och rengöring av element.
Bild
Bild

Först är det nödvändigt att göra alla ritningar (finns i speciallitteratur eller på Internet), noggrant studera dem, tänka på dimensionerna på den framtida enheten och dess utseende, sättet att fixa till motorfordon. Potatisplanterarens dimensioner bör inte vara särskilt stora så att enheten visar sig i enlighet med tillgänglig motorutrustning.

Bild
Bild

Behållarens kapacitet för att fylla knölarna ställs ut baserat på beräkningen av dubbelsänglängden. Behållarens volym ska vara tillräckligt för att den bakomgående traktorn ska passera två fåror med en fylld behållare och återgå till den sekundära lastposten.

Planteringsprocess

En hemgjord planterare är i stort sett en vagn på hjul kopplade till motorfordon. Det är bara vid första anblicken som designen av potatisplanteringsenheten ser okomplicerad ut, men det finns vissa nyanser i den. Plantaren för motoblock är installerad på en ram gjord av 8 mm kanalsektioner med två spars placerade enfilade, kopplade med tre tvärstänger. I chassiets främre område finns en båge med en gaffel för fästning på den centrala länken. På ramens kanter finns täckskivor och plattstöd för frömataren.

Bild
Bild

Axelavståndet innehåller 2 hjul . Mellan hjulen finns en skiva av 60 mm tjockt trä med 4 proportionellt placerade halvcirkelformade passager, vars dimensioner bör göra det möjligt att fånga även stora knölar. Dessutom, istället för hjul med spår, kan en konstruktion av kugghjul, en kedja och knölar placerade på den användas för att plantera potatis.

Bild
Bild

Det finns en annan viktig designkomponent - en bunker, som ligger ovanför hjulen. Du behöver ett 3 mm järnark för att skapa behållaren. Behållarens smala hals och botten måste täckas med gummi för att förhindra skador på rotgrödor.

Det räfflade hjulet ska vara täckt med en specialsköld som förhindrar att potatisen faller ut på egen hand tills det krävs att den faller i marken.

Bild
Bild

Det räfflade hjulet ska vara täckt med en specialsköld som förhindrar att potatisen faller ut på egen hand tills det krävs att den faller i marken.

Ramen på den hantverksmässiga potatisplanteraren måste fixeras med järnremsor, som måste placeras från den centrala tvärstången till bågen. Dessutom är det nödvändigt att svetsa hjälphörn och metallkuddar, vars tjocklek bör vara ungefär minst 4 millimeter.

Bild
Bild

Såmaskin och axel

Vi fixar ett fotstöd av en 5 mm järnplåt på sidostyckena. Fotbrädans höjd måste skräddarsys efter planthöjden och på ett sådant sätt att potatisplanten är lätt att använda.

Bild
Bild

Sitsen är gjord av 45x45x4 mm järnhörn . Plankorna är fästa på ramen, som är täckta med skumgummi och täckta med ett läderersättning eller slitstarkt tyg. För maximal komfort kan du använda en gammal bilbarnstol köpt vid demontering av en bil. Det bör naturligtvis noteras att huvuddelen av potatisplanterare är gjorda utan sittplats. Men allt beror på planteringsområdet, markens kvalitet och enhetens hastighet. Att springa på vått eller löst underlag bakom en plantare med snabb rörelse är inte upp till varje idrottare.

Bild
Bild

En hjulaxel och en hållare för fixering av ripparna sitter fast under chassit. För axeln används ett tjockväggigt stålrör, i vilka båda ändarna finns spikar. De är påslagen på svarvutrustning och fixeras med hjälp av stålstift.

Bild
Bild

Hjul

Hjulen för hantverkaren måste vara utrustade med specialklackar. Det rekommenderas att ta alla hjul från jordbruksmaskiner. Om de bara passar i storlek.

På naven som håller hjulen bör det finnas 2 lager vardera, skyddade mot smuts och damm genom stoppning från en filtmatta. Axeln monteras på chassit med två stålplåtar och fyra bultar eller svetsade vinklar.

Bild
Bild

Rippare

För hållaren av ripparna används en järnstav, vid vars ändar monteras klämmor som håller benen på tassarna. Stången är gjord av ett järnhörn med en storlek på 50x50x5 millimeter, men det är lämpligt att använda ett profilrör med en fyrkantig sektion för tillförlitlighet. Klämmorna är gjorda av 5 mm järnplattor.

Bild
Bild

Såningsman

För att göra en såmaskin behöver du ett metall- eller gjutjärnsrör med en diameter på 10 cm och en väggtjocklek på minst 3 mm. Från botten till röret tillagas en fårmaskin, som är gjord av ett 6 mm järnark. För att justera inträdesdjupet i fårmaskinens mark räcker det med att släppa stegen och justera dess position med hjälp av vertikala förskjutningar av såröret längs ramstödens längd. Efter att ha justerat djupet på fårmakarna måste stegen på fästena säkert dras åt ordentligt, annars har utsädesröret, på grund av de stora mängderna på marken, möjlighet att vända på under jobbprocess.

Bild
Bild

I rollen som tätningsskivor kan du använda skivor från såmaskinen CO-4, 2 med installation av två lager istället för ett. För att göra detta krävs det på varje skiva att borra navet till en specifik storlek. Lager bör installeras med den stängda sidan utåt för att förhindra att damm och smuts kommer in.

Bild
Bild

Planten är klar.

Gör en vitlöksplanter

För att skapa en vitlökssåmaskin för en bakomliggande traktor behöver du:

  • träplankor (järn - extra vikt för enheten, vilket är oönskat);
  • hjulborste (fungerar med kedjedrift);
  • en axel med en kedja kopplad till framhjulen på den bakomliggande traktorn;
  • metallplattor;
  • produktritning.

Från brädorna är det nödvändigt att ordna en låda enligt ritningarna, som senare kommer att bli en bunker. Ett hjul med frön placeras bakom lådan. Den kan justeras till lampans diameter. En järnplatta är fixerad på botten av planteringsramen, som plöjer jorden under åsarna. Tallriken öppnar fårorna för plantering av vitlök. Denna typ av planter kan betraktas som mångsidig. Hemmagjord vitlökskärl för motorfordon är snabb och enkel att montera.

Rekommenderad: