Beläggningsplattor Av Plast: Gatstenar Och Annan Plast För Stigar, Produktion. Hur Gör Man Det Själv? 500x500x50 Och Andra Storlekar

Innehållsförteckning:

Video: Beläggningsplattor Av Plast: Gatstenar Och Annan Plast För Stigar, Produktion. Hur Gör Man Det Själv? 500x500x50 Och Andra Storlekar

Video: Beläggningsplattor Av Plast: Gatstenar Och Annan Plast För Stigar, Produktion. Hur Gör Man Det Själv? 500x500x50 Och Andra Storlekar
Video: Stensättning av Mårtensgatan, Råå 2024, April
Beläggningsplattor Av Plast: Gatstenar Och Annan Plast För Stigar, Produktion. Hur Gör Man Det Själv? 500x500x50 Och Andra Storlekar
Beläggningsplattor Av Plast: Gatstenar Och Annan Plast För Stigar, Produktion. Hur Gör Man Det Själv? 500x500x50 Och Andra Storlekar
Anonim

Ett utmärkt substitut för gatstenar och natursten idag är beläggningsplattor av plast för stigar i landet. Detta byggmaterial dök upp för inte så länge sedan, men det har redan blivit mycket populärt på grund av sitt låga pris, enkel installation och god hållbarhet. Nu, utan speciella färdigheter, kan vem som helst implementera alla designidéer på sin trädgårdstomt eller på husets innergård, adliga verandaer, stigar eller hela platser efter eget gottfinnande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Experterna belyste de främsta fördelarna och nackdelarna med alla typer av beläggningar av plastbeläggningar.

Låt oss titta på meriterna först

  1. Plastplattor är lätta och därför lätta att transportera och bära.
  2. Materialets pris är flera gånger lägre än kostnaden för natursten, nästan alla har råd.
  3. Enkelhet i styling. Inga speciella beläggningar och fundament, minimalt med platsförberedelser.
  4. Locket kan demonteras snabbt och när som helst.
  5. Hållbarhet och lång livslängd. Plast tål ganska allvarliga belastningar, spricker inte när vatten fryser i gallren, det är inte rädd för plötsliga temperaturfluktuationer.
  6. Fuktmotstånd. Vatten kommer inte att slipa plastöverdrag som sten. Kaklet är ogenomträngligt för fukt och förlorar inte sina egenskaper, stannar länge i vatten.
  7. Tack vare den präglade ytan har plattorna ingen halkaffekt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men detta material har också sina nackdelar

  1. Plast reagerar dåligt på påverkan av vissa kemiska föreningar. Så, i synnerhet, spilld aceton kan deformera plattans yta.
  2. Trottoarer i plastbeläggningar slits ut snabbare än betong- och stenbeläggningsstenar.
  3. Släta plastplattor är mycket hala.
  4. Plastkåpan kan inte köras av en lastbil. Under tyngden på fordonet och lasten kan brickan böjas och dockningslåsen kan gå sönder.
  5. Rädd för ultraviolett strålning, brinner ut under långvarig exponering för solens strålar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i produktionen

Konventionella och billiga komponenter används som råmaterial för tillverkning av plastplattor:

  • olika pigment;
  • polymerer;
  • kvartssand.

För att minska kostnaden för att köpa komponenter är det nödvändigt att använda återvinningsbara material som är billigare, men samtidigt förstör inte kvaliteten på produkterna. Ett tydligt recept för tillverkning av kakel som sådant finns helt enkelt inte. Varje tillverkare utvecklar kompositionen själv. Den bästa lösningen är att komponera komponenterna på egen erfarenhet, men dessutom rekommenderar experter med hjälp av en tekniker.

Tekniken för tillverkning av kakel är ganska trivial. För att följa det krävs inga speciella kunskaper och färdigheter.

Bild
Bild

Eftersom polymeren som ingår i kakelstrukturen har en neutral kemisk sammansättning, fungerar endast salpetersyra som lösningsmedel för den under vissa förhållanden. För att bilda en homogen blandning med sand måste polymeren smältas vid en temperatur av 180 grader och atmosfärstryck. Denna process kallas extrudering.

Olika oorganiska ämnen används för att måla kakel i olika färger .: järnoxid - för orange, brun eller röd; kromoxid - för att erhålla grönt; titandioxid ger produkten en vit färg.

Att göra polymersandplattor med egna händer utförs enligt följande:

  • tätbebyggelse eller krossning av råvaror, men om du köper polymerflis är detta steg lätt att undvika;
  • blandning av komponenterna med hjälp av en betongblandare;
  • smältning av den resulterande massan i en smält- och värmeenhet (extruder);
  • gjutning av produkter genom pressning;
  • förflyttning och lagring av färdiga produkter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och storlekar

Plastbeläggningsplattor är gjorda av två typer. Den första är en gitterplaststruktur med en fyrkantig form med måtten 300x300x30 eller 500x500x50 mm . Varje produkt har symmetriska genomgående slitsar och en vikt på upp till 1,5 kg. I ändarna finns spår för vidhäftning av lätta plastelement till varandra.

Den andra ser ut som en vanlig gatsten. Den har en mindre storlek, märkbar vikt och har en mängd olika färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Vid val av beläggningsplast måste ett antal parametrar beaktas

  1. Produktstorlek och tjocklek . Ju kortare kakelgränsens totala längd, desto större hållfasthet för produkten.
  2. Materialstabilitet när de utsätts för låga och höga temperaturer.
  3. Stylingfunktion . För att lägga vissa typer av plastprodukter måste en speciell bas beredas på vilken plattorna placeras.
  4. Rykte av en tillverkare av polymerprodukter är också viktigt vid köp av motstående material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man staplar?

För att lägga beläggningen på en betongbas först och främst måste du förbereda det. Om det inte finns några väsentliga brister på betongen kan du ta bort de befintliga oegentligheterna med ett kitt. Om det finns färg- eller oljefläckar på underlaget måste de avlägsnas med en syrafri produkt.

Om du lägger på en träbas , den ska inte heller ha starka skillnader i höjd, brädor som har ruttnat bör bytas ut. Underlaget måste vara helt torrt och fritt från damm.

Lägga kakel bör startas från mitten . Med en spatelkamm bör kakellim appliceras på basen. Sedan ska plattorna läggas ut nära varandra, knacka på hela planet med en gummihammare, ta bort överflödigt lim med en trasa. Låt limmet torka lite innan du lägger nästa rad.

När flera rader har lagts, rullar du hela plattan med en tamprulle.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att lägga polymerbeläggningsplattor på marken är också ganska enkelt, du kan göra det själv. För att göra detta behöver du de mest okomplicerade konstruktionsverktygen samt:

  • grov flodsand eller tvättad sand;
  • krossad sten eller grus av medelfraktion;
  • cementkvalitet PC-400;
  • beläggningsstenar eller plattor av plast;
  • trottoarkant av plast eller betong.
Bild
Bild
Bild
Bild

För konstruktion av trottoarbeläggningar från polymerer praktiseras två liknande tekniker: att lägga på komprimerad sand och skapa en cement-sandbas. För båda metoderna är det nödvändigt att utföra följande typer av arbete:

  • märkning (det är lämpligt att anpassa beläggningens bredd till produktens storlek så att du inte behöver skära materialet);
  • avlägsnande av 25-30 centimeter av matjorden;
  • installation av en kantsten;
  • lägga geotextiler i botten av diket;
  • fyllning och komprimering av dräneringsskiktet av krossad sten eller grus med en höjd av 10-15 centimeter;
  • läggning av geotextiltyg på dräneringsskiktet;
  • fylla och tampa ett lager sand 5-15 centimeter högt.
Bild
Bild

I regel läggs plastbeläggningsstenar på ren sand, eftersom de är tjockare och har mindre ytarea. Det här materialet, monterat i ett stycke, är mer motståndskraftigt utan att behöva en särskilt stark bas.

En tunnare polymerbeläggningsplatta placeras på en torr blandning av sand och cement för att få en solid bas under de bredare elementen. Det ger enstaka plattor stabilitet även när kanterna belastas med vikt.

På grund av plattornas flexibilitet och styrka krävs vanligtvis inte att bygga en starkare betongbas . Beslutet om dess konstruktion fattas endast när det finns instabila och svävande jordar på platsen.

I sådana situationer ersätts sandutjämningsskiktet med armerad betong på plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cement-sandblandningen framställs av tvättad eller flodmedelfraktionssand och PC-400 av cementkvalitet i ett förhållande av 1: 5. Blandning görs bäst i en betonggrop för att uppnå önskad kvalitetsnivå.

Ordningen för att lägga kakel på en bana är följande:

  • lägg längs trottoarkanten ungefär en meter rad av gatstenar eller beläggningspolymerplattor, jämna ut formarna i höjd med en gummiklubba;
  • lägg en rad längs bredden på trottoaren eller banan, parallellt, kontrollera närvaron av den nödvändiga lutningen med byggnadsnivån;
  • fyll därmed hela området med gatsten eller kakel.
Bild
Bild

Efter läggning och tampning av plattorna ska torr sand spridas över ytan på de lagda plattorna och spridas utmed sömmarna . För att göra detta bör materialet placeras på ytan med en mjuk borste och fylla alla hålrum. Därefter måste ytan rengöras väl från sandrester och spillsprickor från vattenbehållaren med en liten mängd vatten för att fukta sanden eller sandcementplattan.

Rekommenderad: