Gatstenar (61 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Beläggningsplattor? Vad Det är? Produktion Och Typer, Grå, Brun Och Andra, Val Av Helskurna Och Andra Gatstenar

Innehållsförteckning:

Video: Gatstenar (61 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Beläggningsplattor? Vad Det är? Produktion Och Typer, Grå, Brun Och Andra, Val Av Helskurna Och Andra Gatstenar

Video: Gatstenar (61 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Beläggningsplattor? Vad Det är? Produktion Och Typer, Grå, Brun Och Andra, Val Av Helskurna Och Andra Gatstenar
Video: STENSÄTTAREN 2 TEKNIK 6 EN CIRKEL AV SMÅGATSTEN 2024, April
Gatstenar (61 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Beläggningsplattor? Vad Det är? Produktion Och Typer, Grå, Brun Och Andra, Val Av Helskurna Och Andra Gatstenar
Gatstenar (61 Bilder): Hur Skiljer Det Sig Från Beläggningsplattor? Vad Det är? Produktion Och Typer, Grå, Brun Och Andra, Val Av Helskurna Och Andra Gatstenar
Anonim

Det första som ägarna till lanthusen tänker på efter avslutad konstruktion är förbättringen av husutrymmet. Under många år har detta gjorts med vanligt grus och betong, men de senaste åren har de nästan helt ersatts av gatsten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Gatsten är naturliga eller konstgjorda stenar av liten storlek, från vilka vägytor bildas. Sådana stenar är av samma storlek och form och staplas i ordnade rader på ett sandigt underlag och bildar en trottoar. Förutom att beläggningsstenen ser väldigt snygg och estetiskt tilltalande ut, har en sådan beläggning ett antal andra fördelar.

  • Hög hållfasthet och hållbarhet . I många stora städer demonterades inte gamla gatstenar på vägar före början av 1900 -talet, utan fungerade som en pålitlig grund för moderna betongbeläggningar.
  • Sprickmotstånd . Duken är heterogen, består av många individuella element, i genomsnitt 30 till 80 bitar per 1 kvm. kvadratmeter. Därför är risken för sprickor i ett sådant trottoar minimal. Men även om plötsligt ett eller flera tegelstenar spricker av mekanisk påfrestning, kan de lätt tas bort och bytas ut mot hela när som helst.
  • Lägghastighet . Vid beläggning av banor med gatsten behöver du inte vänta på limning och torkning av elementen, och därför utförs arbetet på några timmar. Dessutom är det värt att notera att sådana ytor kan utnyttjas omedelbart efter arbetets slut.
  • Beläggningsstenarna som tagits bort från den gamla vägen kan återanvändas . Och dessutom är naturstenens marksten mycket mer miljövänlig än asfalt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den enda nackdelen med beläggningsstenar är dess höga pris, liksom den höga kostnaden för läggningsarbeten . I genomsnitt varierar priset för att lägga 1 m2 gatsten från 500 till 2000 rubel. beroende på mönsterets komplexitet. Och kostnaden för själva plattorna kan nå 3000-4000 rubel / m2.

Vad skiljer sig från beläggningsplattor?

Huvudskillnaden mellan gatstenar och vanliga beläggningsplattor är dess tjocklek (från 50 till 120 mm med ett steg på 20 mm). På grund av detta är kostnaden för gatsten högre. Men även utåt ser det mer attraktivt ut, och dessutom tål det mycket stress. Det finns också en betydande prisskillnad mellan gatsten och kakel.

Om budgeten är begränsad är det bättre att lägga gångvägar med vanliga plattor och välja billiga gatstenar för uppfarten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns flera typer av stenplattor för asfalteringsvägar i landet eller i ett förortsområde. De skiljer sig från varandra främst på sättet de produceras. Totalt finns det tre huvudmetoder för att tillverka konstgjorda stenstenar.

Hyperpressning - skapandet av tegelstenar genom halvtorrpressning . Materialet är mycket tätt och starkt genom att minimera fuktnivåerna. På så sätt kan du få de tunnaste gatstenarna 200x100x40 mm.

Bild
Bild

Vibration gjutning - skapande av kakel från en flytande blandning med hjälp av en vibrerande plattform, som komprimerar råmaterialet och gör det till en tät stång.

Bild
Bild

Vibrokomprimering - detta är skapandet av gatstenar från våta smuliga råvaror med en speciell press, och sedan överförs det till vibrationer för att göra materialet så tätt som möjligt.

Bild
Bild

Naturstenens gatstenar är också indelade i flera typer, beroende på produktionsmetod

  • Sågade kakel tillverkas genom att såga en stor sten till små, identiska tegelstenar . Sådana tegelstenar visar sig vara släta och släta, men ganska hala, vilket kan skapa vissa risker. För att göra ytan på den sågade gatstenen mindre farlig trumlas den, det vill säga den placeras i en speciell trumma med ett fint fyllmedel, som repar ytan på beläggningsstenen. Resultatet är en tumlande kakel med en grov yta.

Bild
Bild

Flis fås genom att dela en stor sten i flera mindre bitar . Det är ojämnt och kan variera i storlek, men stigarna belagda med en sådan sten ser mest naturliga ut.

Bild
Bild

Stagsåg erhålls genom att kombinera två processer . Plattorna kommer släta ut på baksidan och ojämna på framsidan.

Bild
Bild

Former och storlekar

Dimensionerna på natursten beror på produktionsmetoden. Så, flisade och flissade stenar har i genomsnitt den minsta storleken från 50x50x50 mm. Och sågade kakel tillverkas vanligtvis i två standardstorlekar: 200x100x60 och 200x100x50 mm.

Standardform och storlek på konstgjorda beläggningsstenar enligt GOST är en vanlig rektangulär tegelsten 100x200x60 mm, som väger från 2 till 5 kg, beroende på tillverkningsmaterial. Andra former av gatsten kan dock säljas:

fyrkant;

Bild
Bild

hex och pentahedron;

Bild
Bild

Vinka;

Bild
Bild

spole;

Bild
Bild

romb;

Bild
Bild

Klöver;

Bild
Bild

runda;

Bild
Bild

kamomill;

Bild
Bild

eko;

Bild
Bild

lockig

Bild
Bild

Skräddarsydda lockiga alternativ kan vara i form av olika abstrakta former, till exempel stjärnor eller hjärtan, i form av växter, djur och till och med igenkännbara karaktärer eller märken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Förpackningsmärkning ska innehålla information om gruppen av gatstenar, deras form och storlek. Gruppen är klassen användning av brickan, som beror på dess driftbelastning.

  • Grupp 1 (A) - gatsten för gångvägar, angränsande territorium och parkvägar, som inte är tillgängliga för bilar.
  • Grupp 2 (B) - för gator och små områden med ankomst av bilar och kollektivtrafik.
  • Grupp 3 (B) - för vägar med låg trafik, parkeringsplatser och tankstationer.
  • Grupp 4 (D) - för områden med hög trafik (flygplatser, bryggor).
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt formen markerar tillverkarna plattorna med bokstavsbeteckningen:

  • P - klassisk rektangulär form;
  • K - brickor i form av rutor;
  • Ш - sexkantig, bikakeliknande;
  • D - extra för gränsande hörnalternativ;
  • F - lockigt;
  • EDD - inslag av vägdekor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Så om det står 2K-6 på förpackningen betyder det att den innehåller en fyrkantig gatsten av den andra gruppen med en tjocklek på 60 mm.

Material (redigera)

Ett annat sätt att klassificera gatsten är genom komposition och material.

Betong

Slitstarka beläggningsstenar är gjorda av tung eller fin betong. Sammansättningen av en sådan blandning inkluderar högkvalitativt Portlandcement, vatten, fin sand, krossad sten och olika tillsatser i form av tätnings- eller färgämnen . Förstärkta vyer kan dessutom innehålla glasfiber- eller basaltförstärkning. Oftast används sådana plattor för läggning i offentliga utrymmen och har den vanliga formen och färgen på grå tegelstenar.

Bild
Bild

Klinker

Tegel av sandsten, lera och kalk, som bränns länge i ugnar vid en kritiskt hög temperatur. På grund av detta är de mycket täta och hållbara. Den enda nackdelen med sådana gatstenar är att kostnaden är dubbelt så mycket som vanlig betong.

Bild
Bild

Gummibaserad

Sådana beläggningsstenar är gjorda på en mjuk gummibaksida, för tillverkning av vilken fint gummimul och polyuretanlim blandas. Dess särdrag är en låg sannolikhet för skador för en fallande person på grund av dess höga stötdämpande egenskaper.

Dessutom har den större fukt- och frostbeständighet jämfört med betong.

Bild
Bild

Polymer sand

Som namnet antyder är sådana beläggningsstenar gjorda av en blandning av sand och syntetiska polymermaterial, till exempel polyeten, med hjälp av vibrationsgjutningsteknik. På grund av det faktum att polymerer praktiskt taget inte sönderfaller under naturliga förhållanden, kommer sådana plattor att hålla i decennier . Och det enkla att lägga till färgämnen i produktionsstadiet gör att du kan skapa färdiga produkter i olika färger.

Bild
Bild

Från granit

De dyraste, men samtidigt miljövänliga och starka gatstenarna är gjorda av natursten. Det kan inte bara vara granit, utan också marmor eller en mycket hård sten som kallas gabbro-diabas. Sådana beläggningsstenar är inte rädda för regn, frost och tung belastning . Marmor eller granitflisade plattor ser särskilt vackra ut. Det skiljer sig från enkla flisade plattor genom att det inte genomgår dekorativ bearbetning alls, behåller alla sina naturliga flisar och defekter.

Bild
Bild

Trä

Det mest ovanliga och sällsynta materialet för tillverkning av gatstenar, som bara finns hos ett par tillverkare på världsmarknaden, är trä. Kuber av ek eller sibirisk lärk, behandlade med speciella förstärkande föreningar, är mycket dyra och kommer att hålla bara ett par decennier, men de ser väldigt ovanliga ut.

Bild
Bild

Design

Med hjälp av rätt nyans och textur av gatstenar kan du helt omvandla även de enklaste vägarna och grunderna i ett privat hus eller park. Standardfärgerna på kakel är grå och svart. Men det är också vanligt att hitta vita, röda, gula och bruna brickor till försäljning.

Sällsyntare färger som blått, rosa eller grönt kan jagas efter. Men under de senaste åren har ett ökande antal tillverkare varit redo att erbjuda olika färger och till och med mönster av gatstenar, skapade individuellt för varje specifik köpare. Designers är redo att designa hela mosaik och till och med bilder gjorda på trottoaren för kunden.

Du kan också hitta många olika alternativ för textur:

klassiska släta eller grova beläggningsstenar;

Bild
Bild

moln - ett mjukt slingrande mönster med en matt effekt;

Bild
Bild

fint och grovt nät som ser ut som en kakel i badrummet;

Bild
Bild

en planka som liknar naturligt trä;

Bild
Bild

textur som imiterar små stenar eller grus;

Bild
Bild

pjäser och matta

Bild
Bild
Bild
Bild

För inte så länge sedan kom en ovanlig självlysande gatsten från luminokonfekt till försäljning.

Liksom fosforsiffror laddar den i dagsljus, och efter mörker börjar den lysa mjukt med en gulgrönaktig färg.

Bild
Bild

Lägga scheman

Även från de enklaste rektangulära plattorna i samma färg kan du lägga ut ett komplext vackert mönster om du ordnar det enligt rätt mönster. Det finns flera klassiska alternativ för att lägga ut gatstenar.

Rektangel - det enklaste "tegel" murverket som även en nybörjare kan hantera.

Bild
Bild

Schack - ett av de mest populära scheman för att lägga beläggningsplattor i två färger, oftast svartvitt.

Bild
Bild

Fiskbens . Med detta schema staplas två brickor så att de bildar en pil.

Bild
Bild

Stege . Schema för två eller tre färger av kakel som läggs i form av sneda stegar.

Bild
Bild

Cirkulärt diagram . Gatsten läggs ofta på beläggningsplatser med cirkulär beläggning.

Bild
Bild

Spiral . Perfekt för smala stigar och trottoarer. Det liknar tegelverk, men på grund av de två färgerna ser det mycket mer komplicerat ut.

Bild
Bild

Nätverk - ett mer komplext system av rektangulära beläggningsstenar, som ligger vinkelrätt mot varandra.

Bild
Bild

Kaotisk ordning ser särskilt bra ut när du använder 3 eller fler färger. Ett utmärkt ekonomiskt alternativ: köp resterna av gatstenar i olika färger med stor rabatt.

Bild
Bild

Förutom standardscheman finns det också komplexa individuella system som utvecklas av proffs eller kommer med ägarna till webbplatsen själva. Sådana gatstenar ser väldigt originella och snygga ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Beläggningsstenarnas höga kvalitet och hållbarhet gör att de kan användas för läggning på många olika ställen. Men oftast finns det i gågator och i privata förortsområden. Med dess hjälp upprättas olika stigar och uppfartar på gatorna, små ytor och ingångar till garaget eller huset asfalteras . I vissa fall är även speciella parkeringsplatser för bilar täckta med beläggnings- och vägbeläggningsstenar.

Konstgjorda eller naturliga beläggningsstenar kan användas för att täcka byggnadens grund och källare för att öka frost- och fuktbeständigheten . Och också att asfaltera den täckta innergården med sådana kakel, golvet i lusthuset i trädgården och till och med de låga trappstegen på verandan.

Landskapsdesigners gillar också att använda dekorativ trottoarsten för att vackert dekorera parker, rekreationsområden och till och med turistcentrum.

Olika former, färger och storlekar gör att du kan skapa unika kompositioner som kan tillfredsställa även den mest krävande kunden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du handlar i en butik måste du bestämma syftet med gatstenarna. Vilka belastningar måste hon tål: bara fotgängare eller vikten på multitonbilar. Efter att ha gjort ett val bör uppmärksamheten riktas mot följande punkter.

  • Material . Betong, klinker eller polymerer - det är bara köparen själv som bestämmer.
  • Vattentålighet . Om en pool är planerad på platsen bör plattorna runt den vara mest fuktbeständiga. Och även denna parameter bör ägnas stor uppmärksamhet åt invånarna i de norra regionerna och mittfältet.
  • Form . Om du planerar att lägga gatstenar med egna händer, bör du välja enklare former.
  • Färg . För en fullfjädrad komposition under fötterna räcker det med kakel i tre färger. Färger som är för ljusa signalerar ofta låg kvalitet, så det är bättre att fokusera på mer naturliga, dämpade toner. Dessutom bör stenläggning av stigar inte vara ljusare än målningen av själva huset och dra för mycket uppmärksamhet till sig själv.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att titta på gatstenarna med egna ögon innan du köper, och inte genom datorskärmen, för att röra vid den. När du handlar online kan du bli ombedd att skicka små prover först.

Ett litet trick från professionella byggare: innan du köper kan du ta två gatstenar och slå dem mot varandra . Ju högre och högre det resulterande ljudet desto bättre torkas gatstenarna, vilket innebär att dess kvalitet och livslängd är högre.

Rekommenderad: