Grunder För Beläggningsplattor: Förbereda En Kudde För Beläggningsstenar, Tjockleken På En Sandig Och Annan Kaka För Att Lägga Den. Hur Gör Man Det Själv Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Grunder För Beläggningsplattor: Förbereda En Kudde För Beläggningsstenar, Tjockleken På En Sandig Och Annan Kaka För Att Lägga Den. Hur Gör Man Det Själv Korrekt?

Video: Grunder För Beläggningsplattor: Förbereda En Kudde För Beläggningsstenar, Tjockleken På En Sandig Och Annan Kaka För Att Lägga Den. Hur Gör Man Det Själv Korrekt?
Video: Byggmax tipsar, lägga marksten 2024, April
Grunder För Beläggningsplattor: Förbereda En Kudde För Beläggningsstenar, Tjockleken På En Sandig Och Annan Kaka För Att Lägga Den. Hur Gör Man Det Själv Korrekt?
Grunder För Beläggningsplattor: Förbereda En Kudde För Beläggningsstenar, Tjockleken På En Sandig Och Annan Kaka För Att Lägga Den. Hur Gör Man Det Själv Korrekt?
Anonim

Arrangemang av banor vid läggning av beläggningsplattor kräver förberedelse av basen av hög kvalitet. Från materialet i den här artikeln lär du dig om typerna av stiftelser, krav på dem, materialberäkning och nyanser av arbete. Dessutom kommer vi att visa dig hur du gör dränering och vattentätning på rätt sätt med dina egna händer.

Bild
Bild

Primära krav

Pajen monterad under beläggningsplattorna kan vara annorlunda. Stödet måste vara av hög kvalitet, annars kan murverket flyta över tiden. För att förhindra att plattorna faller ovanpå varandra är det nödvändigt att följa ett antal krav för baserna. Ytan för läggning ska vara plan, stabil, stark, hållbar, begravd i marken . Dessutom måste den vara vattentät.

Bild
Bild

Till att börja med är det värt att överväga enheten för en dräneringskudde . Det kommer att ta bort ackumulerad fukt och förhindra förstörelse av beläggningselement. Detta är ett lager av dräneringsmaterial som placeras på en förberedd och komprimerad botten.

För att förhindra att vatten tränger in underifrån måste vattentätning utföras.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att säkerställa dränering av vatten som kommer in i beläggningen vid kraftig nederbörd. Rännanordningen utförs vanligtvis genom att skapa ett dräneringsspår under en sluttning. För att göra en jämn matta med identiska sömmar måste du jämna ut varje lager av kudden.

Bild
Bild

Basen för beläggningsplattor måste utesluta förskjutningen av beklädnadselementen, oavsett lastnivå. För att utrusta trottoarvägar enligt alla regler bör du använda GOST 17608-91, SNiP Sh-8-76, SNiP Sh-10-75, instruktioner BCH-50-79, TU 400-1-190-79.

Bild
Bild

Strukturen på enheten av prefabricerade trottoarer för gatsten består av flera element:

  • underliggande lager;
  • bas;
  • klinkergolv.

När det gäller att lägga på en gammal bas, löses denna fråga på olika sätt. Om det är en kakel, bedöms dess tillstånd. Placera helst kullerstenarna ovanpå pajen du just monterat.

Det är lämpligt att ta bort det gamla golvet, eftersom det kan orsaka deformation och för tidig förstöring av beklädnaden.

Bild
Bild

Vyer

Basen för att lägga det motstående materialet kan vara sand, sandcement, betong. Varje materialtyp har sina egna egenskaper. Oavsett den valda typen av råmaterial görs beklädnaden med det preliminära arrangemanget av de inneslutande trottoarkanterna.

Sand eller fina siktningar

Sand används när kakel läggs under en standardmängd volym (till exempel trädgårdsvägar, gångstigar).

Bild
Bild

Denna typ av bas är mycket vattengenomsläpplig, men den är inte särskilt hållbar . Det är också dåligt att sand utan grus krymper med tiden.

Bild
Bild

Sandkakans tjocklek görs med denna nyans i åtanke . I färdig form är den 7 cm. Sandfyllning bör utföras i 3 lager (var 2-3 cm). Varje täckt lager jämnas ut, vattnas och tampas sedan. När arbetet utförs för hand krävs mer aktivt sandflöde.

Bild
Bild

Det översta lagret av sanddynan är jämnare med en putsregel mer noggrant än andra.

Du kan inte börja lägga kakel om lutningen inte respekteras och ytan är ojämn. Detta påverkar sömmarnas identitet och beläggningens soliditet.

Sand är ett tätningsmaterial. Dess översta lager måste siktas. Det är bäst att använda flodsand för installation . I det här fallet kommer plattorna delvis att sjunka ner i en sådan kudde under installationen.

Bild
Bild

En blandning av cement och sand

I detta fall används en torr komposition i erforderliga proportioner. Arrangemangstekniken innebär att man lägger en grusdyna . Denna typ av grund anses vara den gyllene medelvägen mellan sand och betong. Det är hållbart och pålitligt, samtidigt som det låter fukt passera igenom. Sådant material är bättre än sand ensam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sandcementbasen är förberedd för installation av beläggningsplattor av medeltjocklek . Tårtans övergripande struktur består av flera lager: jord, sand, krossad granit, sand, torrblandning (DSP). Beläggningsplattor läggs ovanpå, kantstenar och avlopp är anordnade på sidorna.

Bild
Bild

Enheten för en sådan bas utförs enligt samma schema som enheten för en sanddyna. Skillnaden ligger i det översta lagret, som används som en torr blandning av sand och cement. Detta bidrar till skapandet av en monolitisk trottoar.

För att göra blandningen, ta 1 del cement och 3 delar sand . Detta lager tampas också efter återfyllning. Om alla villkor för att skapa en bas är uppfyllda, bildas ett ytskikt av en blandning av torra material på ytan av geotextilen.

Det är nödvändigt att lägga PCB strikt i torrt väder omedelbart innan du lägger beläggningsplattorna. Detta beror på att cementet härdar vid kontakt med fukt.

Bild
Bild

Byggare täcker ofta PCB -lagret i delar, medan alla de lägre är täckta och jämna helt över hela området av diket.

Bild
Bild

Betong

Flytande byggnadsblandning används vid arrangemang av vägar och tillfartsvägar till hus och garage, bilparkering. I detta fall skapas en monolitisk betongbeläggning. Det hjälper till att dölja ojämnheten i basen, eliminerar nedsänkning av den färdiga finishen . Denna teknik används för kaklade element under tung belastning.

Bild
Bild

Det är ett robust, pålitligt och dyrt stöd . Betongunderlaget är också valt för installation av tunna plattor, som fästs med lim. En sådan bas görs efter installationen av formen, förstärkning, installation av fyrar. Formen förhindrar att betong sprids under gjutning om den övre nivån är högre än marknivån.

Bild
Bild

Installationen av formen gör att du kan lämna luckor för ytterligare installation av kantstenen. Kantstenen kommer att hålla betongplattans kanter raka.

Förutom plankor kan formning tillverkas av plastark. Det kan fixas med hjälp av insatser och distanser.

Bild
Bild

Förstärkningsmaterial (svetsat trådnät) placeras på botten av diket, varefter fyrar exponeras . Som fyrar används en galvaniserad stålprofil för montering av gips. Fyrarna fixeras parallellt med varandra på en cementbruk.

Bild
Bild

Om det behövs mycket murbruk för att utrusta ett betongunderlag kan det beställas färdigt med leverans till installationsplatsen.

Om gården har en betongblandare kan du göra arbetslösningen själv . Betongfoten hälls på ett sådant sätt att det inte bildas hålrum i massan.

Bild
Bild

När betongen hälls på nätet måste överkanten jämnas. Om det inte finns någon gipsregel till hands kan detta göras med en träskena . Fyllning utförs samtidigt som expansionsfogar bibehålls, vilket kompenserar för eventuell termisk expansion. Vänta tills betongfoten är helt torr innan du fortsätter med installationen av beläggningsplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsistensen i arbetslösningen måste vara korrekt. Om kompositionen är för flytande eller omvänt tjock kommer detta att påverka kvaliteten på kudden. Förhållandet mellan komponenterna beror på typen av cement.

Underlåtenhet att proportionera kommer att minska styrkan på basen. För arbete används cement M400 eller M500 . Först kombineras torra komponenter, och efter att kompositionen blivit homogen tillsätts vatten.

Bild
Bild

Hur beräknar man material?

För att beräkna den nödvändiga mängden råvaror, använd formeln för att hitta volymen. Det erhållna resultatet multipliceras med materialets specifika vikt. Armeringen köps baserat på beräkningen av monteringen av gitterstavarna med 20 cm celler . Antalet gränselement bestäms genom att dividera omkretsen med längden på en modul.

Bild
Bild

För att korrekt beräkna den nödvändiga mängden sand eller krossad sten måste du utgå från enheten i den vanliga pajen. När du lägger på betong, per 1 kvadratmeter, behöver du:

  • sand - 0, 15 kubikmeter;
  • krossad sten - 0, 15 kubikmeter.

När du arrangerar vägar tar den torra blandningen ungefär samma. När man gör ljusbanor med en sandig bas är förbrukningen annorlunda:

  • fin sand behövs 0,05 kubikmeter;
  • grov sand eller krossad sten - 0, 1 kubikmeter.
Bild
Bild

Grävning fungerar

Med hjälp av planen för den planerade efterbehandlingen, med hänsyn till bindningen till terrängen och landskapet, är de engagerade i spårning. För att göra detta, mäta alla sidor, kontrollera korrespondensen mellan längderna och diagonalerna.

Bild
Bild

Oavsett val av bastyp börjar förberedelserna med utgrävning. Om du förbereder sängen korrekt kommer detta att förenkla installationsarbetet och låta dig göra beklädnaden så smidig som möjligt . Höjden på det jordlager som ska avlägsnas beror på vilken typ av bas som valts. I detta fall beaktas den totala tjockleken på de lager som ska läggas tillsammans med plattorna. Ju fler det finns, desto mer jord tas bort.

Vid grävning är det nödvändigt att ta hänsyn till att brickorna måste läggas i jämnhöjd med marken (ibland något högre). Om det är lägre kommer vatten oundvikligen att ackumuleras efter kraftig nederbörd.

Vid utgrävningar beaktas krympningen av de använda bulkmaterialen och själva marken . Utgrävningens höjd vid anläggning av trädgårdsvägar på landet och trottoarerna är minst 20-25 cm. Basen för områden med störst belastning måste vara pålitlig. Om du planerar att lägga kakel till parkeringsplatsen måste du ta bort ett lager på minst 28-30 cm.

Bild
Bild

Under avlägsnandet av marken blir de av med skräp, stenar, ogräs. Det bördiga skiktet kan användas för att ordna sängar eller rabatter . Innan dränering och vattentätning läggs på botten blir de av med rötterna och allt som senare kan fungera som en katalysator för förstörelse av de lagda gatstenarna. Stora jordklumpar bryts upp, vilket gör botten av diket enhetligt.

Bild
Bild

I botten av diket bildar de en liten lutning i riktningen bort från strukturen (upp till 3%) . Den genomsnittliga lutningen för beläggning är 1 cm per linjär meter. Därefter töms botten, vilket ger basen mer styrka och minskar andelen jordkrympning under vikten av däcken som ska läggas.

I avsaknad av en elektrisk stampare används en kompakt komprimeringsteknik för komprimering.

Därefter engagerar de sig i installationen av kantstenen.

Bild
Bild

Dräneringskudde

För att förbereda diket för att lägga banan enligt alla regler, använd ett lager sand. Tjockleken ska vara minst 5 cm. Den fördelas jämnt över hela grävbädden. Sedan hälls det rikligt med vatten och komprimeras. Rammningen utförs med specialutrustning.

Om den inte finns där kan du bara vänta på att den våta sanden ska komprimera sig själv.

Bild
Bild

Efter det börjar de lägga spillrorna. Det är bättre att använda material med en medelstor kornstorlek. Stor krossad sten kommer inte att kunna fylla basen tätt . Med tanke på att det kommer att sjunka med tiden kommer basens ursprungliga form att brytas. För små stenar är inte heller lämpliga för dränering: de kommer att minska dräneringsegenskaperna hos det krossade stenskiktet.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att bilda ett krossat lager med en manipulering. Om mellanskiktet blandas med sand, fuktas basen med vatten, sedan utförs stampning.

Tjockleken på det komprimerade dräneringsskiktet bör inte överstiga 15 cm (2/3 av trottoarns totala höjd inklusive basen).

Bild
Bild

Istället för krossad sten kan du använda grus med en bråkdel av 2-3 cm. För att förbättra dynans kvalitet är det bättre att lägga grus på botten i flera steg . Komprimering av tunna lager är lättare. Om du använder vibrerande stamputrustning kommer arbetet att påskyndas.

Bild
Bild

Impregnering

Det bästa vattentätningsmaterialet anses vara geotextil med en densitet på 150 g / m2. Den kantas på dikets yta efter att dräneringen har lagts. Det förhindrar att vatten når toppskiktet. Geotextil har hög hållfasthet, motståndskraft mot ruttning och sönderdelning, därför skyddar det ytan från fukt under mycket lång tid . Geotextiltyget läggs med en överlappning med panelerna överlappar varandra med cirka 12 cm (den totala överlappningen är 25-30 cm).

Bild
Bild

I sin frånvaro används en polyetenfilm som ett vattentätande material, vikt i 2 lager. En sådan ersättning är dock inte lika hållbar och pålitlig som geotextiler. Under drift deformeras den snabbt.

Bild
Bild

För att öka effektiviteten av fuktavlägsnande läggs vattentätning med en liten lutning. Ovanifrån fylls de med granitkrossad sten i riktning bort från sig själva (utan att komma in i den öppna duken). Den gjutna krossstenen fördelas längs dikets omkrets och jämnas sedan ut med en kratta.

Därefter utförs ramning, kilning och återkomprimering. Välj sedan en av typerna av underlag för att lägga beläggningsplattor. Det bör noteras att dess tjocklek redan anges i en komprimerad form.

Rekommenderad: