Former För Trottoarkanten: Plast Och Andra För Trottoarkanten, Hur Man Gör En Gör-det-själv-form För Trottoarkanten För En Trädgårdsväg, Från Plywood Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Former För Trottoarkanten: Plast Och Andra För Trottoarkanten, Hur Man Gör En Gör-det-själv-form För Trottoarkanten För En Trädgårdsväg, Från Plywood Och Andra

Video: Former För Trottoarkanten: Plast Och Andra För Trottoarkanten, Hur Man Gör En Gör-det-själv-form För Trottoarkanten För En Trädgårdsväg, Från Plywood Och Andra
Video: U CURB IT Product Demonstration 2024, April
Former För Trottoarkanten: Plast Och Andra För Trottoarkanten, Hur Man Gör En Gör-det-själv-form För Trottoarkanten För En Trädgårdsväg, Från Plywood Och Andra
Former För Trottoarkanten: Plast Och Andra För Trottoarkanten, Hur Man Gör En Gör-det-själv-form För Trottoarkanten För En Trädgårdsväg, Från Plywood Och Andra
Anonim

Utformningen av en stig i en trädgård, en trottoar eller en väg är omöjlig utan att använda gränser. Deras val och installation kommer inte att ta mycket tid och ansträngning, och det färdiga arbetet kommer att glädja ögat i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Gränser används inte bara för dekoration, utan också för korrekt zonindelning av rymden. För att "multiplicera" komponenterna för en holistisk trottoarkant behöver du kantstenar för gjutning. Beroende på syftet produceras blanketterna för block:

  • väg - används för utformning av vägar och separering av gång- och körbanor;
  • trädgård - behövs för att dekorera trädgårdsvägar, rabatter och annat;
  • trottoar - för att bevara trottoarns täckning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots den stora variationen av arter förenas de av det faktum att gränsen inte tillåter vägarnas eller jordens kanter att krypa och kollapsa. Han gör ett utmärkt jobb med uppgiften.

Sidstenarna kan läggas på två olika sätt enligt GOST . Beroende på den valda metoden har formerna olika höjder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du får formen måste du bestämma vilken som är lämplig för en viss webbplats

  • I form av en trottoarkant . I detta fall sticker sidstenarna ut något ovanför vägens övre yta.
  • I form av en gräns . Under utförandet av arbetet läggs kantstenen på samma nivå som vägbanan.

Därför (beroende på syftet med framtida block) kommer formerna för kantstenen och kantstenen att skilja sig åt i produktionen.

Bild
Bild

Visningar

För att dekorera en hemträdgård, stigar, rabatter kan du använda improviserade medel, till exempel en hög av stenar, trasig keramik och andra. Men dekorationen i form av dekorativa stenar, som du kan göra själv, kommer att se mycket vackrare ut. Ebben av blocken kommer inte att ta mycket tid, det viktigaste är att bestämma materialets form.

Plast . Plastformar är ett av de mest populära alternativen; polypropen används för tillverkning av basen. Formen är ganska lätt, vilket gör det möjligt att använda den i massproduktion och för att göra den med egna händer. Den har inte onödiga sömmar som lockar förbipasserande uppmärksamhet, den är ganska elastisk i sig och har speciella revben som gör att den klarar starkt tryck inifrån.

Olika former (halvcirkelformade, rektangulära och andra) gör denna modell ännu mer populär.

Bild
Bild

Trä . Används oftast som en fristående struktur för att skapa spår. En sådan kant är lätt att tillverka, och för att göra den är det tillräckligt att köpa flera ark av högkvalitativ plywood. Det är viktigt att uppmärksamma densiteten och inte spara på plywood, för under lågvatten kan ett dåligt träd inte bara falla sönder, utan också svälla.

Bild
Bild

Silikon . Lätt vikt och hög elasticitet gör denna form mycket lätt att använda. Silikonformar är framgångsrika för självgjutning, men i kommersiell skala är de inte så populära. Om du behöver göra många block på en gång är det olönsamt att använda dem - kostnaden för en blankett är inte så hög, men om du köper flera samtidigt kommer det att slå hårt i fickan.

Bild
Bild

Metallisk . De har två underarter: fläkt och kassett. Båda är tillverkade av legeringar som stål. När du dekorerar en hemträdgård kan de också hittas från wellpapp. Designen innehåller brickor, fyra nedfällbara sidor och en pall. Ändå har var och en av dessa former sina egna egenskaper. Fläktformen skapas med separata fästelement på sektionerna, vilket förenklar avdragningsprocessen. Men kassetten skiljer sig åt genom att klämmorna sitter på stödramen, som har speciella anordningar för att täta lösningen inuti.

Bild
Bild

Glasfiber . De har ett antal nackdelar, men används ibland när man skapar gränser. På grund av sin stora storlek är de obekväma att använda, och själva materialet är mycket krävande för vård och efterbehandling, varför de föredrar att inte ta det. Det tar mer tid att förbereda formuläret än att fylla i blocket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sudd . Vi kan anta att de redan har sjunkit i glömska. Föråldring ligger i det faktum att vård- och tillverkningsprocessen kompliceras av ytterligare faktorer, och till exempel samma plast- eller silikonformar inte kräver sådant ingrepp. Gummiformar måste behandlas med saltsyra, och deras volym och låga hållfasthet minskar deras potential för vidare användning.

Ofta behövs hjälp av ytterligare utrustning under tillverkningsprocessen, och den färdiga produkten kan behöva särskild efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val

För att utföra vägbyggnad och nyttotjänster i industriell skala skapas strukturer som har nästan samma utseende - det här är en platt fyrkant med ett snitt hörn, som påminner om olika variationer av en trapets. Dessa industriella former inkluderar: Engelska, D-formade och parkeringsstenar. Dessa block är skapade specifikt för en monolitisk vägsträcka.

När du dekorerar trädgårdsvägar, stigar nära huset, för kakel och andra fall när, tillsammans med blockens funktionalitet, deras estetik ska vara, används traditionella och lågprofilerade former. Dessa inkluderar vågiga, halvcirkelformade, fyrkantiga, sneda, liksom "super" -formen och i form av en rak remsa. De har ett icke-standardiskt utseende som imponerar på alla och kan variera i höjd. Till exempel finns det lågprofilerade motsvarigheter för böljande, snedställda och superformade former. Sådana trottoarkanter låter dig skapa ett originellt utseende för trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Vid första anblicken kan det tyckas att tekniken för tillverkning av monoblocks är för svår för en icke-professionell byggare, men det är det faktiskt inte. Som i alla andra fall måste du närma dig frågan noggrant, ange prioriteringar och accenter, agera enligt instruktioner och algoritmer. Innan du börjar tillverka måste du ta hänsyn till vissa konventioner.

  • Det är bättre att använda betong av märket M-300 eller M-500. Dess fördel kommer att vara att produkter av sådan betong har hög motståndskraft mot dynamisk kompression.
  • För att undvika nedsänkning av jorden måste du använda en cement-sandbruk.
  • Förstärkningsburen kommer att vara garant för säkerhetsmarginalen för den framtida produkten.
  • Du måste ta cement av hög kvalitet för att undvika mekaniska skador.
  • Arbetet måste utföras vid temperaturer över 5 ° C.
Bild
Bild

Du kan själv göra en unik design för gränsen från ett stencil -ämne. Ofta tillgriper ägarna produktionen av hemlagade spår på webbplatsen i form av halvcirkelformade element . Designen kräver fantasi och uppfinningsrikedom, därför kan du för tillverkning av dekorativa block använda alla typer av improviserade medel, till exempel rör med stor diameter, avlopp, eb och tidvatten osv. Att få jobbet gjort kräver särskild omsorg. Blanketten måste installeras i omedelbar närhet av platsen för placering. Detta kommer att vara ett plus, för att inte bära vikten och "inte störa" lösningen igen.

För fyllning är det viktigt att använda material av hög kvalitet som späddes ut strikt enligt instruktionerna . En korrekt beredd lösning liknar en ostmassa i konsistens. Själva formen måste vara helt fylld med cement så att det inte finns några luftbubblor, vilket kraftigt minskar produktens hållfasthet. Efter jämn hällning måste den övre ytan vara jämn.

För att göra detta snabbt och effektivt kan du använda en murslev, men en vanlig spatel fungerar också.

Bild
Bild
Bild
Bild

Delen ska släppas ur formen efter att murbruk har stelnat (efter cirka 3-4, 5 timmar) och låt den vila i cirka 24 timmar för att härda. Efter att ha förberett det antal block som krävs kan de läggas ut direkt på banan om en dag eller två. Detta tidsintervall förklaras av det faktum att blocken under dessa dagar torkar ut ordentligt och får en tillräcklig säkerhetsmarginal.

Om så önskas kan färgämnen läggas till injekteringsbruk för att matcha blocken till en specifik platsstil eller färgschema . Du kan förenkla blockutvinningsprocessen genom att tillsätta en mjukgörare till blandningen. Smörjning gör att du kan nå figuren obehindrat. Det är viktigt att komma ihåg att den maximala längden på ett block utan armering inte bör vara mer än 200 centimeter, eftersom långa block är mer benägna att gå sönder under installationen.

Rekommenderad: