DIY Subwoofer: Ritningar Och Ett Diagram över En Hemgjord Subwoofer För Hemmet. Hur Gör Man En Aktiv Hemhögtalare Från Vanliga Högtalare?

Innehållsförteckning:

Video: DIY Subwoofer: Ritningar Och Ett Diagram över En Hemgjord Subwoofer För Hemmet. Hur Gör Man En Aktiv Hemhögtalare Från Vanliga Högtalare?

Video: DIY Subwoofer: Ritningar Och Ett Diagram över En Hemgjord Subwoofer För Hemmet. Hur Gör Man En Aktiv Hemhögtalare Från Vanliga Högtalare?
Video: How to Make DIY Powered Car Subwoofer Box 2024, April
DIY Subwoofer: Ritningar Och Ett Diagram över En Hemgjord Subwoofer För Hemmet. Hur Gör Man En Aktiv Hemhögtalare Från Vanliga Högtalare?
DIY Subwoofer: Ritningar Och Ett Diagram över En Hemgjord Subwoofer För Hemmet. Hur Gör Man En Aktiv Hemhögtalare Från Vanliga Högtalare?
Anonim

Hemmagjorda högtalare är ingången till praktiskt taget obegränsad ström. Du kan skapa åtminstone några watt HF -högtalare, eller en subwoofer för hundratals watt, närma dig praktiskt taget den utrustning som används på dansgolv och i diskoklubbar. Möjligheterna begränsas endast av den höga kostnaden för den största högtalaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner av hemlagade modeller

Om du vill att dina grannar ska avundas dig bara för att du har superkraftig halv- eller professionell akustik, är det vettigt att utrusta dina huvudsakliga stereohögtalare med en kraftfull subwoofer, som överskrider dem tiofaldigt. Det speciella med låga frekvenser är att de, till skillnad från medelhöga och höga frekvenser, inte utsätts för stereoljud . Det betyder att det inte är meningsfullt att tillverka två full-range högtalare, i vilka woofers är separata.

Huvudsaken är att välja högtalare och kraftfulla förstärkarmikrokretsar, samt en kraftfull strömförsörjningsenhet för 100 eller fler wattimmar av förbrukad mängd el.

Bild
Bild

Resten av förbrukningsvarorna i jämförelse med dem kostar en slant. Med särskild uppmärksamhet på kvalitet kommer användaren faktiskt att montera högtalare med egna händer som har fungerat i decennier utan problem. I grund och botten åldras endast halvledarelement (dioder, transistorer, mikrokretsar).

Nästan obegränsad fantasi i design gör att du kan göra vilken kolumnkub, "parallellpipad", vilken annan polyhedron som helst . Runda pelare - cylindriska, äggformade, är också mycket populära. Av de specifika detaljerna - till exempel kan "ägget" ha fyra fasomformare, vilket också är viktigt när det gäller designlösningar.

Bild
Bild

Verktyg och material

Följande verktyg krävs för arbete:

  • borra med en uppsättning borrar;
  • kvarn med en träskärskiva;
  • sticksåg med en fintandad såg;
  • skruvmejsel med platta och lockiga bitar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med elverktyget kan du klara arbetet flera gånger snabbare än en helt manuell uppsättning verktyg . Men låssmedverktyg behövs också: en hammare, tång, sidoskär, eventuellt en justerbar skiftnyckel, fräs, fil (eller mejsel). Du behöver också ett lödkolv med stativ.

Bild
Bild

Kolumnmaterial:

  • spånskiva, fiberboard eller plywoodskiva;
  • självgängande skruvar;
  • bultar och muttrar med graveringsbrickor;
  • universellt lim för limning av trä, gummi och plast (eller möbelhörn - de är att föredra vid demontering av en kolumn vid fel);
  • självhäftande tätningsmedel;
  • lödning, kolofonium och lödningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du monterar förstärkarkortet själv behöver du också folieklädd glasfiber.

Ett alternativ är monteringen på valfri dielektrisk platta (förutom gummi), där skivornas spår löds av tråd och inte skärs / etsas på det ledande skiktet (glas) på kretskortet.

Radioelement köps i enlighet med förstärkarkretsen . Förutom huvudmikrokretsen behövs tillbehör - motstånd, kondensatorer, dioder, eventuellt spolar och drosslar. Ytterligare superkraftstransistorer används som slutsteg - när kraften i huvudmikrokretsen inte längre räcker och överbryggning av slutstegen kan hjälpa användaren att uppnå nästan obegränsad effekt.

Bild
Bild

För lindning av hemgjorda spolar av oscillerande kretsar i delningsfiltret, om kolonnen är vanlig , och inte för låga frekvenser, behöver du emaljtråd, epoxilim och en bit plaströr med rätt diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsinstruktion

Tillverkningen av en pelare är en flerstegsprocess, indelad i låssmed och elarbeten. En högtalare för hemmet (eller snarare för en PC eller hemmabio) är gjord enligt en förvald ritning. Välj alternativet för en subwoofer - mini eller vanlig, storleken på lådan som gjordes i början av arbetet beror på detta.

Bild
Bild

Montering av fallet

Följ dessa steg för att montera chassit

  1. Såg en spånskiva, naturligt trä eller MDF -skiva enligt ritningen i dess beståndsdelar.
  2. Förbered ett rektangulärt hål för kabelkanalens labyrint.
  3. Häftning i hörnen eller limma över-, botten-, bak- och sidokanterna med epoxilim. Resultatet är en ofullständigt monterad låda med tillräcklig styvhet.

Kolumnlådan är monterad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hamn

Gör följande för att bygga och installera porten:

  1. klipp ut lämpliga bitar från lådan som passar in i kolumnens dimensioner;
  2. fäst lådans armbåge vid kabelkanalens rotationspunkt;
  3. kontrollera att porten (kabeluppsamlingsbox) passar inuti lådans inre mått;
  4. limma den med varmt lim eller tätningsmedel.

När limmet torkar, kontrollera att porten inte är lös från lådan. Otillräcklig fixering av den kan leda till att den går i resonans vid en viss frekvens.

Bild
Bild

Högtalarhål

Högtalaren kräver ett stort, helst perfekt runt hål för sin ytterdiameter. Klipp ut den så att högtalaren får plats fritt i den. De flesta lågeffekts "woofers" (upp till 30 watt) passar inom 8 tum av hålets diameter . Om subwoofern är monterad på basis av en vanlig rektangulär eller kubisk högtalare, byt sedan ut frontväggen. Extra hål från ytterligare högtalare behövs inte.

Bild
Bild

Behandlar insidan av fodralet

Efter installation av labyrintkanalen, som gör att högtalaren kan producera maximal bas och samtidigt inte "mumla" vid de låga frekvenserna, är den inre delen av högtalaren täckt med dämpande material. Det minskar sannolikheten för resonans som uppstår över tid . Som dämpare används huvudsakligen tjock trasa, draperad vikt i flera lager, ulltyg eller bara en bit gammal sliten matta. Det absorberar överskottet av ljudvågor och förhindrar att de reflekteras flera gånger, vilket så småningom skulle leda till att strukturen lossnar och att resonansen ser ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig del av den interna monteringen är layouten, placeringen av funktionell elektronik. Först förbereds förstärkaren. Gör följande.

  1. Gör ett kretskort enligt dess topologi (spårkartor).
  2. Placera radioelementen enligt kopplingsschemat (monteringsritning).
  3. Löd alla stiften på benen på delarna med spåren på kretskortet.
  4. Lödkablar till ingång, utgång och strömförsörjning för den monterade förstärkaren.
  5. Fäst förstärkarens kylfläns på huvudchippet och placera den på ett säkert ställe på högtalaren, till exempel med skruvstolpar. Det är också tillåtet att placera det på träfoder - det kommer inte att värmas upp tillräckligt för att elda upp träet.
  6. Om högtalarens effekt når hundratals watt, montera ytterligare förstärkarsteg. Deras antal begränsas endast av det lediga utrymmet inuti kolonnen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel kan 8 steg på 100 watt vardera, förstärkta av 25 watts ljud från mikrokretsens utgång, ansluten i en bryggkrets, ge 800 watt.

Men för att kyla alla kylflänsar behöver du en kraftfull datorkylare, vars luftflöde är riktat till dessa kylflänsar. Varje transistor behöver sin egen kylfläns. I gamla dagar användes också radiorör - nu ersätts de av transistorer och mikrokretsar . Dessutom är nivån på linjär distorsion i rörförstärkarstegen avskalad.

Effekten på kollektorn som transporteras av transistorn (dess faktiska användbara effekt) är bara 1,5-2 gånger högre än den termiska effekten som släpps ut av halvledarkopplingar vid uppvärmning under intensivt arbete. För att ta bort överskottsvärme från kraftelementen behövs en radiator.

Bild
Bild

Mat

I en kraftfull aktiv högtalare, som är en subwoofer, kan en intern strömförsörjning också krävas. Det bör producera tiotals ampere och vara tillräckligt kraftfullt - utan sådan effekt kommer det inte att vara möjligt att överklocka högtalarsystemet . För att lämna samma eufoni och effektivitet av "bas", placeras ofta både förstärkaren och strömförsörjningen i ett separat fack, tätt inhägnat från den akustiska huvudcellen. Detta kommer att kräva en sjunde vägg i lådan, som fungerar som en intern partition. Den skärs ut, med hänsyn till den labyrintiska passagen som passerar genom den. Elektroniken sitter på baksidan av lådan. Om kolumnen inte är aktiv tas förstärkaren och strömförsörjningen ut i en separat enhet. Endast strömkabeln är lämplig för själva kolonnen.

Bild
Bild

Som strömförsörjning tas ofta en laddare för bilbatterier. Den ger inte mer än 15 V, medan strömmen kan nå tiotals ampere. Det är tillverkat enligt det moderna schemat för en växelström, som inkluderar:

  1. nätverkslikriktare - en kraftfull 220 V diodbro;
  2. en frekvensomvandlare från enheter till tiotals kilohertz - det låter dig minska transformatorns storlek tiotals gånger;
  3. transformator - isolerar galvaniskt utgångsdelen från nätspänningen, skyddar mot elektriska stötar och högspänningsavbrott;
  4. högfrekvent likriktarbro baserad på moderna dioder med hög effektivitet;
  5. filter - fördröjer strömstötar;
  6. pulsstabilisator - eliminerar överspänningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hela det här schemat, med de nödvändiga detaljerna, kan monteras i en kolumn och du själv. Men oftare sätter de en färdig enhet inbyggd eller extern (i samma fall med en förstärkare). Efter att ha placerat alla nödvändiga funktionella noder inuti kolumnen gör vi följande:

  1. vi visar kraft- och ljudlinjer;
  2. vi ansluter högtalaren till förstärkarutgången;
  3. sätt den främre delen (med högtalaren) på plats och fixa den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du arbetar med högtalarens design och ergonomi, testa den:

  1. anslut en ljudkälla (till exempel en smartphone) till förstärkarens ingång;
  2. slå på strömförsörjningen;
  3. anslut också högfrekventa högtalare ("satelliter") till förstärkarutgången;
  4. spela lite musikspår på din gadget.
Bild
Bild

Ljudet ska vara klart, utan väsande andning. Subwoofern måste återge basfrekvenser tydligt.

De flesta subwoofers är fokuserade på låga frekvenser från tiotals till hundratals hertz, resten återges med högfrekventa högtalare. Detta kan verifieras genom att tillfälligt inaktivera dessa "satelliter" under drift. Om testet lyckades (ingen skramling, väsande andning eller annat ljud i ljudet detekterades), utför en akustisk beräkning av rummet eller bilen.

  1. Placera subwoofern någonstans på golvet i rummet. I en bil är detta oftast bagagerummet eller utrymmet under baksätet.
  2. Gå runt i rummet (eller nära bilen, byt plats i bilen) och lyssna på det naturliga ljudet av bas. Om ljudet brummar, flytta subwoofern till en annan plats.
  3. Prova att konfigurera om equalizern (om du är musiker, sedan en sampler) av förstärkaren eller själva gadgeten. Sikta på optimala inställningar så att högtalaren inte går in i området med något överskattade låga frekvenser (100-250 Hz).
Bild
Bild

Om du inte helt kan bli av med den suddiga basen är orsakerna följande:

  • felaktig beräkning av rutan och kanalen;
  • högtalaren uppfyller inte deklarerade egenskaperna;
  • luckorna mellan pelarens väggar är inte ordentligt tätade;
  • för tunn plywood som väggarna skärs av.

För högeffekthögtalare kan du inte använda en bräda eller platta som är mindre än 15 mm tjock - väggarnas styvhet är i detta fall otillräcklig för ljudvågor.

Bild
Bild

Dekor

Kolonnens yttre design kan göras på vilket sätt som helst, även den mest ovanliga. Efterbehandlingsalternativ:

  • mantla kolonnen med materia;
  • bearbetning av spånskivor med kitt, målning;
  • installation av tunnväggiga plast-, metall- eller kompositpaneler;
  • limning av högkvalitativ plast tapet eller dekorativ folie.

Den främre delen, där högtalaren finns, är täckt med ett finmaskigt galler. Den senare kommer att skydda horndonet från oavsiktliga stickrörelser. I vissa högtalare kan du med flera basreflexer dölja hela högtalaren inuti.

Bild
Bild

Rekommendationer

Det bör komma ihåg att utspänningen med en förstärkareeffekt på hundratals watt kan nå 40 volt. Ljud är en snabbt växelström med variabel frekvens. Du kommer att få en elektrisk stöt vid lägre högfrekventa spänningar . Ta inte tag i de bara (vid anslutningspunkterna) trådarna på högtalaren som arbetar med full effekt med händerna. Det har förekommit fall där människor blev chockade från 25 V med en frekvens på till exempel 8 kilohertz.

En högtalare för konserthus når en effekt på en kilowatt eller mer. Det är extremt svårt att skaffa en sådan högtalare - det kan kosta tiotals eller till och med hundratusentals rubel.

Bild
Bild

En högtalare som kan höras tre kilometer bort kommer också att kräva en kraftfull kraftledning . Elit -diskoteken i Moskva och Sankt Petersburg använde subwoofers med en effekt på upp till 500 kW. Sådant ljud krävde ibland en separat transformatorstation och kraftledning, avsedd för ultrahög belastning. Förstärkare och högtalare i färdig form kostar mer än en miljon rubel. Högtalaren kommer att kosta flera hundra tusen rubel. Jaga inte kilowatt. Högkvalitativt "bildljud" är begränsat till ett eller tvåhundra watt. Det viktigaste är att justera equalizern och beräkna akustiken, och 10-50 W är tillräckligt för varje stereokanal.

Bild
Bild

När du skapar en kraftfull subwoofer för dig själv, se till att högtalaren inte avger subsoniska frekvenser (upp till 20 Hz) . Försök inte få dem! Normalt ljud med en frekvens på 20-20 000 Hz får din kropp att vibrera och utgör ingen fara. Men ljudvågor med en frekvens på 6-8 Hz med liknande effekt och högtalarvolym kan leda till bristning av inre organ, eftersom de går in i resonans. Vågor med en frekvens på 16-18 Hz orsakar hallucinationer - detta är effekten som användes i diskoklubbar.

Bild
Bild

Unga människor som kom för att ha en trevlig tid på ett diskotek, där ett högt ljud innehöll extremt låga frekvenser och fungerade som ett ljudmedicin, föll i ett tillstånd av förändrat medvetande även utan användning av alkohol och tobak. Moderna tillverkare tillåter inte att högtalare, transistorer och mikrokretsar avger infraljud . Faktum är att dess användning är begränsad till vetenskapliga laboratorietester och inte är avsedd för hushållsbruk. För vanliga civila ändamål är kraftigt infraljud förbjudet enligt lag.

Bild
Bild

Använd kolonnen borta från frost, hög luftfuktighet och sura ångor. Detta kommer att hindra henne från att misslyckas i förtid.

Subwoofern kan inte användas i fältet, helt mobil . Om du vill ha ljud som i en bil, med väldefinierade frekvenser på 20-80 Hz när du går eller vandrar, använder du ett kraftfullt spelhörlurar som helt täcker dina öron. De fungerar med valfri frekvens från 20 Hz till 20 000 Hz. De nödvändiga ljudinställningarna ställs in i mediaspelaren på en smartphone, surfplatta eller ultrabook.

Bild
Bild

Datorn kommer inte att ge ut tiotals watt effekt - dess förförstärkare är utformad för endast 1-2 watt. Anslut inte subwoofern direkt till ljudkortets utgång: en högtalarimpedans på 8 ohm eller mindre kommer att bränna ut slutstegen i ljudbanan.

En kraftfull självtillverkad subwoofer sparar 10 gånger eller mer på högtalarkostnaden . Med färdigheterna i montering och VVS -arbete kommer du att spara 10 eller fler tusen rubel från din budget.

Rekommenderad: