Gör-det-själv Låssmed Vice: Hur Man Gör En Domkraft Hemma? Ritningar Och Diagram över Ett Hemgjord Verktyg

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Låssmed Vice: Hur Man Gör En Domkraft Hemma? Ritningar Och Diagram över Ett Hemgjord Verktyg

Video: Gör-det-själv Låssmed Vice: Hur Man Gör En Domkraft Hemma? Ritningar Och Diagram över Ett Hemgjord Verktyg
Video: Måla plåt (Plåtslöjd) 2024, Maj
Gör-det-själv Låssmed Vice: Hur Man Gör En Domkraft Hemma? Ritningar Och Diagram över Ett Hemgjord Verktyg
Gör-det-själv Låssmed Vice: Hur Man Gör En Domkraft Hemma? Ritningar Och Diagram över Ett Hemgjord Verktyg
Anonim

Låssmedstång är nödvändig inte bara i produktion där vissa produkter tillverkas, metallbearbetningsmaskiner och annan fabriksutrustning repareras. De kommer också att vara användbara för folkhantverkare för att göra alla slags hantverk, i hushållet, när du behöver klämma, böja, räta ut en metallprofil, borra hål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design egenskaper

Att starta den svåra processen att göra låssmedsimor hemma på egen hand är praktiskt meningsfullt på grund av de stora fördelarna som uppnås. Ett sådant nödvändigt verktyg:

  • användbart för alla som gillar metallarbeten - snickeri, VVS;
  • du behöver det i en lägenhet, i ett lanthus, i ditt hus;
  • låter dig utföra olika arbeten med hög precision - ytbehandling, avgradning, borrning, fasning och mer.

En enkel enhet hjälper till att utföra ett stort antal operationer - det är bekvämt och, framför allt, säkert.

Bild
Bild

En ytterligare motivation för att göra en gör-det-själv låssmedstång är kostnadsbesparingar. De färdiga produkterna som säljs i butiker är dyra.

Låssmedens laster, installerade i olika fabriksverkstäder, består av konstruktivt gjutjärn (säng) och verktygsstål (stoppskruv, handtag, klämbackar, bultar, muttrar och andra fästelement). På grund av tekniska och objektiva svårigheter är det inte möjligt att göra det nödvändiga verktyget för huset från de legeringar som anges ovan . Därför måste hantverkare leta efter ett alternativ och välja en design där användning av gjutjärn är valfritt.

Bild
Bild

För att förstå hur man gör kraftfulla låssmedsuggar utan deltagande utifrån för sina egna behov, måste en person känna till enheten för standardprover installerade i fabriker, samt detaljerna i driften av sådana enheter. Strukturellt består en låssmedskruv av flera huvuddelar:

  • bas;
  • rörliga och fasta käkar;
  • parallella utbytbara plattor;
  • drag- och klämskruvar;
  • inre mutter;
  • penna.
Bild
Bild

I populära modeller av fabriks laster finns en rotationsmekanism för ett visst antal grader . För hemändringar är det inte av stort intresse, därför gör hantverkare som gör en skruv för sina egna behov utan en sådan gemensam förbättring.

Principen för arbete med ett vanligt skruvstycke och tillverkat hemma är detsamma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan de nödvändiga åtgärderna påbörjas drar arbetsledaren med hjälp av ett långt handtag tillbaka den rörliga mekanismen med en utbytbar metallplatta. Därefter sätter han in en del, ett arbetsstycke i det formade gapet och börjar vrida skruvans rörliga del tills det stannar, med en klämma, och applicerar karakteristiska krafter.

Framåt / bakåt justering av skruvstaven med en rörlig käke utförs med hjälp av en lång skruv med en tum eller trapetsformad gänga , med en grov stigning som rör sig sekventiellt i en fixerad mutter installerad i kroppen. Rotationen av den mekaniska anordningen utförs efter att klämskruven lossats och utförs av befälhavaren med de nödvändiga ansträngningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa män, för att spara ekonomi och personlig tid, gör miniatyrlåssmed från improviserade verktyg . Den mest kända versionen av en enkel enhet som används hemma är förbättringen av tången. Ett genomgående hål borras i klämbackarna, en tråd skärs. En bult skruvas fast i det förberedda hålet på ena sidan och en mutter skruvas på den andra. Under drift sätts delen in mellan käftarna och kläms fast med ett bult / mutterpar. Det är svårt att bevisa alla fördelar med en mobil design, eftersom det fortfarande är bättre att använda en stationär skruvstång för att uppnå komfort och säkerhet.

Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Innan du börjar arbeta bör du noga tänka igenom alla nyanser, särskilt när det är dags att rita en ritning, för i projektet är det nödvändigt att ta hänsyn till detaljerna i utformningen av idegran. Till exempel, det är lämpligt att tillhandahålla ett litet städ för bearbetning av olika delar med en hammare, möjligheten att uppnå ett minimalt backlash av ledskruven, alternativet att ta bort plattor på käftarna, samt en metod för att fästa på en arbetsbänk eller annan lämplig tabell . Och du kommer också att behöva professionella verktyg.

Bild
Bild

Det viktigaste att bestämma är vilka material som ska göras låssmed. De mest lämpliga alternativen är från en domkraft, metallplåt och profil (hörn, kanal, fyrkant och andra).

MEN också kan enheter monteras från en hydraulisk anordning om enheten till exempel går sönder eller inte längre används . Det finns inga plast-, plast- eller trädelar i låssmedskruven, därför kommer alla delar, förutom stopparna på handtaget, att vara gjorda av metall.

Bild
Bild

För att göra en liten låssmedskruv måste du förbereda en ritning eller skiss och ett verktyg i förväg:

  • elektrisk borr;
  • borrar med olika diametrar;
  • penna eller tuschpenna;
  • fil;
  • knacka, knopp;
  • nycklar inställda;
  • vinkelslip;
  • linjal;
  • svetsmaskin.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material som krävs:

  • en metallplåt;
  • hörn, kanal eller annan profil;
  • ett rörstycke för ett handtag eller en stång;
  • arbetsstycke för en stoppskruv;
  • bultar, brickor, muttrar;
  • färga.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Listan ovan är ungefärlig, eftersom utrustningen för att göra en skruvstång beror på modellen.

Scheman och ritningar

För att göra en hemskruv måste du rita en teckning eller i extrema fall en skiss. Och inte för att majoriteten av folkhantverkarna gör detta. Med en detaljerad plan är montering av en mekanisk enhet mycket enklare och snabbare . Och även en korrekt ritad ritning hjälper till att undvika vanliga övervakningar - onödiga, felaktiga borrar, typiska misstag vid montering av en VVS -armatur.

I avsaknad av ritningskunskaper är det meningsfullt att använda hjälp av en erfaren verktygstillverkare eller maskinoperatör (vändare, fräsmaskinoperatör) som inte bara kan rita korrekt utan också läsa teckningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du utarbetar ett detaljerat dokument är det nödvändigt att ange vilka material som används, ämnens dimensioner, åtgärdssekvensen . För en bättre förståelse av monteringsstegen kan du rita flera diagram, numrera dem och först sedan börja arbeta med att skapa en låssmedstång.

Bild
Bild

På ritningarna eller skissen är det nödvändigt att ange:

  • en del av arbetsbänken där skruven kommer att installeras (plats för infästning);
  • blyskruv, fast mutter och gängatyp;
  • fläns;
  • ram;
  • hål för vev och vev;
  • tryckbackar;
  • fast del;
  • rygg, främre stöd;
  • brickor;
  • hålplatser.
Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att numrera varje detalj. Huvudvillkoret är att sätta ner rätt dimensioner beroende på utformningen av låssmedens skruvstycke.

Tillverkningsinstruktion

Det är nödvändigt att starta processen med att montera låssmedsuggar när alla verktyg och material är förberedda, och de mått som tillämpas på ritningen inte är tveksamma. Först behöver du en stålkanal, en vinkel och en metallplåt. Kanalen kommer att användas som en fast del vid tillverkningen av en användbar enhet.

Frågan angående användningen av en ledningsskruv och mutter löses på ett av två föreslagna sätt - att skruva loss den från felaktiga barbar eller beställa delar från en erfaren svarvare.

Bild
Bild

Varför är frågan om maskinoperatörens erfarenhet så viktig? För på blyskruven och i motstycket används muttern som regel en trapetsformad gänga, som måste tåla tunga belastningar. Endast en kvalificerad vändare med beprövad praxis kommer att kunna klippa en sådan profil utan defekter. Trådfel kan detekteras omedelbart efter montering av bänkskruven, när en stor motreaktion är uppenbar, eller senare vid för tidigt slitage av delen.

Bild
Bild

Vidare, när skruven och muttern är gjorda, är det nödvändigt att kapa kanalen i storlek och fästa de passande delarna på arbetsbänken . Eftersom skruven rör sig inuti kanalen måste du skära två plattor och karakteristiska skåror från plåten med en slipmaskin. Sedan skruvas plattorna ihop och svetsas till ena änden av kanalen. En skruv sätts in i urtaget med en speciell hals och skruvas in i en mutter, som fästs i det inre hålrummet i kanalens mittdel.

Bild
Bild

Nu måste du göra den rörliga delen av bänkskruven . Här ska du klippa 2 hörn i storlek, markera arbetsstyckena med ett mätverktyg. Och det är också nödvändigt att applicera en markering på en metallplåt med en markör, som anges på ritningen, och klipp ut de nödvändiga plattorna. Förberedda hörn före svetsning måste fästas på strukturen och se om allt är gjort korrekt.

Svetsa hörnen och den utskurna profilen från ett plåt på ett sådant sätt att en del som liknar bokstaven "P" erhålls.

Bild
Bild

Placera ämnet i form av en karakteristisk bokstav "P" ovanpå den tidigare förberedda profilen . Om allt är som det ska, ta bort produkten och borra 6 hål längs kanterna för att sätta i fästelement - bultar. För att stärka strukturen, gör samma hål i metallplåten. Det vill säga resultatet blir följande: arket läggs på arbetsbänken, följt av delen av bokstaven "P" och i det resulterande utrymmet - den färdiga kanalen.

Bild
Bild

Nästa steg är att klippa svamparna ur hörnet . För dessa ändamål används också en vinkelslip. Konturen kan väljas i form av en trapets. Prova på de färdiga delarna för huvudprodukten. Utbytbara plattor tillverkas separat och därefter bultas fast i käftarna i de förborrade hålen. Om allt går bra, svetsas på svamparna enligt ritningen.

Bild
Bild

Det sista steget är att välja ett metallhandtag . Den är gjord av ett ihåligt rör eller en tjock stång. När du beställer en enkel del från en vändare kan du be maskinföraren att slipa speciella halsar på båda sidor under arbetet för att kunna göra karakteristiska stopp från gummiringar. Då kommer inte handtaget på idegran för huset att falla ur hålet när den rörliga käken roteras. Hembakat skruvstycke kan installeras på en arbetsbänk och slutligen skruvas fast.

Bild
Bild

Rekommendationer

Om du inte har tillräckligt med erfarenhet av sådant arbete måste du tänka över allt till minsta detalj. Efter att ha förberett ritningen, analysera monteringsstegen i ditt huvud . Köp metallprodukter med lager, eftersom vissa delar i arbetet kan skadas. Köp ett stort antal olika bultar, samt borrar med olika diametrar.

Efter borrning och annat arbete, rengör varje del med en fil så att det inte finns några grader och skarpa kanter . Smörj den inre ytan med maskinolja vid gängning. Om du inte har någon erfarenhet av en svetsmaskin är det bättre att bjuda in en assistent som kommer att svetsa delarna på ett tillförlitligt sätt. En sexkant kan användas för att göra tryckmuttern och skruven.

Rekommenderad: