Gör-det-själv-ljudförstärkare För Högtalare: Ett Diagram över En Hemgjord Modell. Hur Man Gör En Transistorförstärkare Hemma? Hur Man Monterar En Enkel Från En Radiobandspelare?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-ljudförstärkare För Högtalare: Ett Diagram över En Hemgjord Modell. Hur Man Gör En Transistorförstärkare Hemma? Hur Man Monterar En Enkel Från En Radiobandspelare?

Video: Gör-det-själv-ljudförstärkare För Högtalare: Ett Diagram över En Hemgjord Modell. Hur Man Gör En Transistorförstärkare Hemma? Hur Man Monterar En Enkel Från En Radiobandspelare?
Video: #30 Rita dina egna infodringar 2024, April
Gör-det-själv-ljudförstärkare För Högtalare: Ett Diagram över En Hemgjord Modell. Hur Man Gör En Transistorförstärkare Hemma? Hur Man Monterar En Enkel Från En Radiobandspelare?
Gör-det-själv-ljudförstärkare För Högtalare: Ett Diagram över En Hemgjord Modell. Hur Man Gör En Transistorförstärkare Hemma? Hur Man Monterar En Enkel Från En Radiobandspelare?
Anonim

En fullvärdig högtalare fungerar inte utan en förstärkare så att musik och tal kan höras från den på ett anständigt avstånd. En förförstärkare med låg effekt, som till exempel är utrustad med fickradioer och MP3-spelare, när den är ansluten till högtalare utan huvudförstärkare, fungerar med överbelastning och kan misslyckas. Hantverkare kommer dock att kunna göra en ljudförstärkare för högtalare med egna händer.

Bild
Bild

Vad kan man göra av?

En förstärkare för en, två eller flera högtalare hemma kan göras på grundval av vilken enhet som helst, i vilken dess elektroniska kort passar i längd och bredd. Fodralet kan vara både den aktiva högtalaren i sig, där den är installerad i ett separat, inhägnat utrymme tillsammans med strömförsörjningen, eller en kraftfull laddare 0.

Bild
Bild

En alternativ lösning är höljet från den gamla radion, från vilken kassetten eller CD -enheten har tagits bort, vilket har gått ut dess livslängd . Ofta återstår bara en kraftfull stereoförstärkare från gamla bilradioer - i detta fall behöver ingenting ändras. Om det inte finns några färdiga fodral är själva höljet tillverkat oberoende av plywood med liten tjocklek (upp till 1 cm), aluminiumplåt, dubbelsidig foliefiberglas och andra material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsinstruktion

En gör-det-själv-ljudförstärkare för högtalare kräver radiomaterial och radiokomponenter för tillverkningen

En uppsättning delar (enligt det valda schemat): TDA -serien mikrokrets eller liknande, motstånd, kondensatorer, testhögtalare (eller redan monterad passiv högtalare), aluminiumkylare. När du monterar en förstärkare på kraftfulla transistorer, konstruerade för låga frekvenser upp till 100 kHz, behöver du, förutom själva transistorerna, något mindre massiva radiatorer.

Bild
Bild

Tryckt kretskort . Om brädan inte kommer att etsas på egen hand (till exempel med järnklorid), i stället för en enkel folieklädd (glas) PCB eller getinax, beställs en brödbräda med färdiga kontakthål i en kinesisk webbutik, ansluten med koppartråd eller trådbitar med avisolerad isolering. Fläktar av etsbrädor på det klassiska sättet behöver, förutom reagenser för beredning av järnklorid, en lack som är tätt fäst vid metaller.

Det enklaste alternativet är nagellack, men kostnaden kanske inte är värd det.

Bild
Bild

Elektriska kablar - alla trådar med en diameter på 0,5 kvadratmeter är tillräckligt. mm, varifrån isoleringen enkelt kan tas bort. Det kan vara en tråd av märket KSVV (eller KSPV). För att ansluta färdiga block och noder används oftast en multicore-kulskruv för 0, 75 eller 1 kvadratmeter. mm.

Bild
Bild

Lödning, kolofonium och lödmedel för användning med lödkolv . Montering på roll -ups är opålitlig - koppartrådar, oxiderar, tappar snabbt kontakten. Montering med bultar, muttrar och hylsor är ett för tidskrävande alternativ.

Bild
Bild

Förutom material behövs också vissa enheter och verktyg

  1. Tång, sidoskär, skruvmejselsats … En justerbar skiftnyckel och insexnyckelsats kan behövas.
  2. Lödkolv och en ställning för honom.
  3. Om brädet är gjort "från grunden " - du behöver en miniatyrborr och en uppsättning borrar. För att tillverka ett kretskort utan användning av kemikalier behöver du en skärare som spårar spår som separerar spår och andra ledande områden.
  4. Multimeter (testare) - nästan inget elarbete klarar sig utan det.
  5. Testa strömförsörjningen . Om det inte finns någon sådan enhet, men du känner till spänningen som levereras till förstärkaren, börja montera enheten från den. Det är ofta mycket svårare att få en färdig 12 volts strömförsörjningsenhet (alla förstärkare med en uteffekt på flera watt eller mer kräver just en sådan spänning) än en laddare för en smartphone eller surfplatta.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha förberett alla nödvändiga enheter, verktyg, radiomaterial och radiokomponenter kan du börja montera en hemlagad enhet . För att tillverka en 10 volts strömförsörjning (om förstärkaren tillåter ett sådant spänningsfall), anslut serierna till 5 volts laddare i serie. En bipolär 10 V strömförsörjning bildas med möjlighet att jorda eller "nollställa" mittpunkten 0 (där ett "minus" och ett "plus" är seriekopplade).

Bild
Bild

Att montera en förstärkare innebär ett antal steg

  1. Om brädan inte är en brödbräda, utan helt "självmonterad " - rita vägarna med lack med pensel eller tampong under mikrokretsens topologi. Gångjärniga element kan placeras godtyckligt, det rekommenderas att ordna dem mer tätt. Det ska inte finnas några korsande vägar.
  2. Torka brädan, förbered en lösning av järnklorid, doppa brädan i den i flera timmar eller under en dag … Om lösningen upphettas kommer etsningen att fortgå snabbare, men sannolikheten för att det skyddande lagret avskalas kommer att öka avsevärt.
  3. När etsningen är klar, ta bort lacken från de återstående etsskyddade områdena . Fördröj inte processen i flera dagar så att lacken inte fastnar ordentligt på brädet.
  4. Borra ut med hjälp av en borr eller skruvmejsel, hål för benen på radiokomponenter.
  5. Täck de resulterande spåren med ett lager av lod . Sätt i radioelementen, med hänvisning till monteringsritningen, i önskad sekvens, löd dem på kretskortet.
  6. Installera kylflänsen på metallkretsen av mikrokretsen . Om förstärkarkretsen transistoriseras, använd en separat kylfläns för vart och ett av utgångsstegen. Det är tillåtet att placera dem på en gemensam radiator.
  7. Löd kablarna till ljudingången , slå in och ljud ut, märk dem.
  8. Anslut högtalare till utgången från den monterade förstärkaren.
  9. Anslut en ljudkälla till ingången (smartphone, MP3 -spelare eller radio) med ett 3,5 mm -uttag.
  10. Anslut ström till lämpliga terminaler , slå på ljudet på gadgeten, till exempel genom att välja något av de tillgängliga ljudspåren (eller videorna).
Bild
Bild

När den är korrekt monterad fungerar förstärkaren omedelbart . För transistorförstärkare i "stereo" -läge används två oberoende monoförstärkare. Som arbetsalternativ- två en-, två-, tre- eller fler kaskadanordningar. Trestegsschemat är det mest mångsidiga: det första, lågeffektsteget kommer att "svänga" det andra (medeleffekt). Den andra är den tredje (terminalen), som har maximal effekt. En radiator är installerad på den sista etappen.

Bild
Bild

Stereoljudtekniken (surroundljud) är sådan oberoende förstärkare kan anslutas separat och ha separata högtalare . Men för stereon där en subwoofer (subwoofer eller högtalare) är vanlig, är stereoversionen av förstärkaren monterad på en mikrokrets - både vänster och höger kanal sammanförs med hjälp av ytterligare gångjärn (passiva) delar.

Bild
Bild

Rekommendationer

Försök att inte hålla lödkolven vid ett tillfälle under en längre tid . - några sekunder av överhettning (temperatur över 250 grader) kan avlägsna kopparfolieskiktet och spåret måste bytas ut mot koppartråd. På grund av deras större krökning skapar trådspår ytterligare destabilisering vid drift av högfrekventa elektriska kretsar och kaskader.

Bild
Bild

För att inte överhetta mikrokretsen, transistorerna och / eller dioderna (de får termisk nedbrytning från överhettning), använd lödningsflöde (i det enklaste fallet är detta en zinkkloridlösning) eller citronsyra och lite kolofonium . Avdunstningsflödet kyler delvis radiokomponenternas terminaler och förhindrar att de senare överhettas. Rörelser ska vara tydliga, men ganska snabba.

Det rekommenderas inte att använda ett lödkolv med en effekt på mer än 40 W - ett högeffektivt på en sekund eller mer överhettar aktiva radiokomponenter.

Bild
Bild

Försumma inte radiatorer . Det är användbart att utföra en termisk beräkning av kretsen. I detta avseende är det lättare för akademiker vid tekniska universitet som har studerat vid fakulteterna för radioelektronik och utrustningsdesign. En förstärkare som överhettas vid en högre volym kommer förr eller senare att misslyckas.

Överskatta inte matningsspänningen mer än det maximivärde som anges i kretsinstruktionerna. Brist på effekt leder till att förstärkaren inte fungerar eller fungerar med minsta effekt.

Bild
Bild

En datorns strömförsörjning som används i en hemdator, som länge har varit föråldrad i prestanda, kan vara till nytta - den förbrukar 250-400 W, men producerar minst 70% av detta värde. Bland utmatningsspänningarna i datorns nätaggregat finns 3, 3; 5 och 12 V. Detta är en universell lösning för "DIYers" - strömförsörjningen från den gamla datorn fungerar som ett laboratorium.

Bild
Bild

Matcha (korrelera) kraften hos högtalarna och förstärkaren . Svaga högtalare brinner ut på en kraftfull förstärkare. Den motsatta situationen är också möjlig när ljudet i för kraftfulla högtalare kommer att "kvävas". För att bli av med störningar från strömförsörjningens sida är ingången och utgången från förstärkaren ansluten med ett avskärmat tvinnat par - en koaxialkabel med två oberoende centrala ledare, som spelar rollen som en akustisk.

Bild
Bild

Efter att ha bestämt dig för de förväntade parametrarna kommer du att montera en universell förstärkare, vars kraft (och högtalarna för den) räcker för att organisera musiklyssning över ett stort område på flera hundra kvadratmeter.

Rekommenderad: