Set-top-box-reparation: Hur Reparerar Jag Digital-TV-set-top-boxar? Varför Fungerar Inte Mina TV-boxar? Felsökning

Innehållsförteckning:

Video: Set-top-box-reparation: Hur Reparerar Jag Digital-TV-set-top-boxar? Varför Fungerar Inte Mina TV-boxar? Felsökning

Video: Set-top-box-reparation: Hur Reparerar Jag Digital-TV-set-top-boxar? Varför Fungerar Inte Mina TV-boxar? Felsökning
Video: How to repair a HDTV Set Top Box not power on ; EIGHT EHD708 2024, Maj
Set-top-box-reparation: Hur Reparerar Jag Digital-TV-set-top-boxar? Varför Fungerar Inte Mina TV-boxar? Felsökning
Set-top-box-reparation: Hur Reparerar Jag Digital-TV-set-top-boxar? Varför Fungerar Inte Mina TV-boxar? Felsökning
Anonim

Reparation av set-top-boxar för TV-apparater och sökning efter skäl till varför de inte fungerar visar sig vara efterfrågade i en situation där ägaren inte har möjlighet att ta emot en TV-signal utan en extern mottagare. I det här fallet är det fullt möjligt att diagnostisera funktionsstörningar på egen hand, utan hjälp utifrån. Hitta källan till problemen och förstå hur du reparerar digital-TV-mottagare med egna händer. En översikt över störningar med tips och rekommendationer för att eliminera dem hjälper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diagnostik och funktionsstörningar

Om digitalboxen som är ansluten till TV: n inte fungerar kan du börja leta efter orsakerna själv. Vanliga problem med att ljud försvinner i mottagaren eller andra vanliga fel kan identifieras och åtgärdas på kort tid. Självklart behöver du tillbehör för att kontrollera en växelström eller mikrokrets, men många problem upptäcks med en enkel visuell inspektion. Det är värt att börja med dem.

Diagnostik är nödvändig för att avgöra om reparationen är lämplig . Ibland är det billigare att köpa en ny enhet, särskilt om modellen är billig.

Bild
Bild

Det rekommenderas inte att självständigt reparera komplexa enheter med avancerad funktionalitet.

Set -top -boxar av denna typ har flera avkodare och portar - vilket eliminerar ett fel, du kan enkelt skada en annan enhet eller bryta mot villkoren i garantin

All diagnostik börjar med att demontera fallet. De flesta noder som kan misslyckas finns under den. Felsökningsreglerna kommer att vara specifika för varje objekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mat

Diagnostik börjar med att kontrollera aktuell strömförsörjning. Den demonterade digitalboxen är ansluten till nätverket. Var uppmärksam på följande punkter.

  1. LED -indikering indikerar att strömmen är på . Om det tänds hörs utrustningens startljud, strömförsörjning sker normalt.
  2. Indikatorn är tänd, men det finns inga andra tecken på att arbetet ska påbörjas . Det är nödvändigt att kontrollera om det finns en strömförsörjning till processorn. Kontrollen utförs med en multimeter.
  3. Indikatorn tänds inte . Det finns ingen mat. Kanske är han fel själv - det rekommenderas att kontrollera, ansluta kontakterna till någon annan lampa. Om det finns ström måste du byta indikator, om det inte finns någon ström, kontrollera strömförsörjningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha identifierat lokaliseringen av problemet kan du fortsätta att eliminera det.

Inre minne

Om det här elementet misslyckas fungerar inte digitalboxen normalt. Oftast är problemet förknippat med program- eller maskinvarufel. Indirekta tecken på kommande problem kan betraktas som funktionsstörningar, otillgänglighet för alternativ eller gränssnittselement. Det första du ska göra i en sådan situation är att uppdatera programvaran . De flesta av störningarna beror på att tillverkaren inte längre stöder set-top box-programvaran.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När hårdvaruproblem upptäcks i internminnet kan chipet helt enkelt inte korrekt tillhandahålla data för läsning av enheten. Den troligaste orsaken är brist på kontakt . Det kan återställas genom lödning på platser med upptäckt brist på kontakt. Om denna åtgärd inte hjälper, blir det billigare att byta set-top-boxen mot en ny. En programkrasch kan också åtgärdas. Om gränssnittet ger ett fel måste enheten blinka. Men det första du behöver göra är att uppdatera programvaran.

Bild
Bild

Ingångar och utgångar

Misslyckade kontakter bidrar oftast till att bildkvaliteten försämras eller bilden försvinner helt. Det finns inga uppenbara programvarufel eller andra tecken på fel. Om problemen är relaterade till kontakterna kan de enkelt ersättas av dig själv - du kan enkelt lödda delen.

Bild
Bild

När ett "vitt" brus visas på skärmen, kontrollera först RF IN -utgången … Om den kopplas bort från kortet kommer bristen på kontakt att leda till att det kommer att bli tydligt märkbar störning under överföringen av bilden. Alla problemkontakter ska lödas. Det är viktigt att ta hänsyn till att sändningsbrus är farligare för digital -TV än för analog TV - en svag signal leder till att bilden inte sänds alls och en motsvarande avisering visas på skärmen.

Bild
Bild

När du använder en "cinch" - RCA -kontakt är det ganska lätt att hitta ett fel (förutsatt att kabeln är i ordning) .… Ingen bild medan ljud sparas - brott i det röda uttaget. "Tyst" överföring av bilden sker när en vit eller gul inmatning misslyckas.

Bild
Bild

Avkodare

Om huvudenheterna i digitalboxen fungerar som de ska bör kontrollen fokuseras på avkodaren. Detta element i enheten ansvarar för avkodning av DVB-T2-signalen . Om det misslyckas kommer digitalboxen helt enkelt inte att kunna avkoda den mottagna signalen. För att fastställa orsakerna behöver du komplex mjukvarudiagnostik via en trådbunden anslutning till UART -porten. Via Hyper Terminal -verktyget kan du, när du är ansluten till en dator, utföra en kontroll genom att ställa in följande värden för att läsa data från enheten:

  • stoppbit 1;
  • hastighet 115200 bps;
  • paritet - nej;
  • bit 8.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att du har angett all information måste du ansluta mottagaren för att diagnostiseras till strömförsörjningen. Om den fasta programvaran är trasig kommer systemet efter bearbetning av data att visa meddelandet: Fel vid dekomprimering av fil. Om själva avkodaren är trasig är det inte ett programvarufel, meddelandet kommer att vara annorlunda. Det är tillrådligt att bara byta hårdvara i fall där digitalboxen är dyr, det är lättare att byta ut den billiga. I händelse av ett programvarufel kommer det att räcka med att reflash hela enheten eller själva avkodaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Spänningsomvandlare

Det finns flera av dessa detaljer i konstruktionen av en DVB-T2 set-top box. De är ansvariga för att leverera ström med olika egenskaper till enhetens processor. Det är möjligt att avgöra om felet är lokaliserat i omvandlarna genom att starta enheten. Om ljudet är svagt och sedan stannar helt, är orsaken till problemet troligen i kondensatorn. Varje omvandlare måste kontrolleras för indikatorer på dess märkström - egenskaper bör ligga inom normala gränser.

Om spänningsproblem i omvandlarna inte kan identifieras måste du vara uppmärksam på kondensatorns tillstånd. Varje ändring av dess normala dimensioner indikerar ett fel på delen. Kontakter på tavlan kan också förstöras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Signaldämpning

Digitala TV -mottagare är mycket känsliga för signalkvalitet. Om avkodaren tar emot ofullständiga data kommer den inte att kunna känna igen den .… Vågens sönderfallshastighet i detta fall är också högre, vilket leder till dess förlust när signalen är instabil. Utseendet på "brus" - störningar i detta fall är mycket kritiskt, problem uppstår inte bara i antennkabeln.

Bild
Bild

Lokalisering av orsakerna till dålig signalöverföring inuti mottagaren kan vara i följande noder.

I kontakten

Om signalen tappas från början är chansen att den kommer till avkodaren noll. Kontrollera att fästpunkten inte är skadad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid antenningången

Om den är defekt kommer signalen att gå förlorad innan den når dekryptering. Du måste kontrollera spänningen på detta element.

Bild
Bild

I kontakter

De kontrolleras vid ingångs- och utgångssektionen hos ledaren som går från antenningången till avkodaren.

Bild
Bild

Om kontakterna inuti enheten bryts kommer reparationer inte att vara en mycket ändamålsenlig lösning. Lödning av de skadade kontakterna kommer inte att lösa problemet. En komplett byte av ledaren behövs.

Bild
Bild

Andra problem

Ibland beror problem med spänningen som levereras till processorn på ett avbrott i strömförsörjningen. En separator installerad i den kommer att ge en olämplig spänning till omvandlaren i händelse av kortbrott. I det här fallet fungerar själva enheten, men med stor överhettning. Det är meningslöst att reparera strömförsörjningen, det är lättare att köpa en ny för ersättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det första du bör vara uppmärksam på när du har problem med digitalboxen DVB-T2 är kontakternas integritet.

Med minimal skada kan brutna anslutningar återställas genom lödning hemma. Med fullständig utbrändhet av kontaktytorna krävs mer seriösa reparationer med byte av kortet. Alla mekaniska delar - spruckna höljen, tappade knappar kan bytas ut utan att behöva tillgripa en verkstad.

Bild
Bild

Hur man reparerar

Det är möjligt att reparera digitalboxar hemma, men med vissa regler. Det är bättre att demontera mottagaren för att ta emot digital -tv med egna händer på ett särskilt förberett skrivbord, beväpnat med en hel uppsättning verktyg.

Det är förbjudet att göra några manipulationer med en nätverksanslutning till tv -apparater.

Bild
Bild
Bild
Bild

Principen och arbetsordningen för att eliminera felet väljs utifrån storleken på störningen. Ibland kan en mottagare bara repareras genom att byta ut en del.

Byte av strömförsörjning

I utformningen av en digital mottagare representeras strömförsörjningen inte som ett separat fjärrelement, utan som en sektion av kortet genom vilket strömmen från nätverket passerar genom kabeln. I detta fall kan reparationer utföras genom att ansluta en extern strömförsörjning till enheten.

Bild
Bild

Arbetsordningen kommer att vara följande

  1. Öppna den övre panelen . För att göra detta räcker det i fallet att ta bort 2 skruvar på sidorna och på bakstycket. Den främre insatsen är avtagbar med spärrar. Brädet fästs på fodralet med skruvar i botten och baksidan.
  2. Ta bort nätsladden . Du behöver det inte. Förbered en utbytbar 5V nätadapter med en ström på 1-2 A. Du kan klippa av ingångskontakten - tråden fixeras genom lödning.
  3. Hitta en utbränd punkt på tavlan . Rengör den vid behov från tecken på skador på delen.
  4. Hitta den punkt genom vilken nätspänningen matades . Löd kontakterna enligt tillgängliga polaritetsvärden.
  5. Lägg tråden inuti höljet , ta ut.
  6. Anslut digitalboxen till nätverket via en ny strömförsörjning . Anslut till TV, kontrollera om den fungerar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om allt görs korrekt fungerar enheten normalt.

Byte av kondensator

Om det är möjligt att identifiera elektrolytkondensatorer med spår av svullnad vid demontering av fästskyddet, ska dessa element bytas ut. För att göra detta behöver du följande.

  1. Koppla bort enheten från nätverket .
  2. Ta bort kretskortet . För detta skruvas kopplingselementen bort i huset. Det är också bättre att ta bort nätsladden ett tag genom att ta bort den från kontakten.
  3. Oladdad del och ta en ersättare för den.
  4. Installera ett nytt element med rätt polaritet . "Minus" på kondensatorn är markerad med en ljus färgad remsa. På tavlan är det markerat med ett skuggat område.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast kräver utbyte en kondensator vid ingången till strömförsörjningen . Om, i stället för en plan ände, en sfärisk cylinder observeras, bör delen tas bort. Intressant nog är det kondensatorn som oftast är orsaken till problemet där mottagaren inte svarar på fjärrkontrollens signaler. Efter omlödning av delen kommer felet troligen att elimineras.

Bild
Bild

Dåligt mottagande

Om signalen inte passerar visas ett meddelande på skärmen om frånvaro av signal eller tjänster, trolig plats för störningen är antennuttaget. När kontakten lossas, lossas detta element under påverkan av pluggarna, störningar visas. Problemet kan enkelt elimineras genom att helt enkelt lödda alla fästelement. Detta kommer att återställa brutna anslutningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Vid reparation av digitalboxar hemma är huvudproblemet att hitta reservdelar.

Den enklaste lösningen skulle vara att köpa felaktig utrustning från samma tillverkare och modell eller liknande alternativ.

Detta fungerar när det gäller ledare, huselement, knappar. En svullen kondensator, ingång eller kort ersätts med en ny del eller den hämtas på radiomarknaden, i ett servicecenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör inte utföra reparationer på egen hand endast i ett antal fall. Bland de mest angelägna skälen noterar vi följande.

Tillgänglighet av en giltig tillverkarens garanti … När du öppnar höljet själv bryts tätningarna i de flesta fall. Därefter är det inte längre möjligt att byta ut även en defekt produkt under garantin. Det återstår bara att köpa en ny enhet. Vid störningar i detta fall måste du omedelbart kontakta servicecenteret som rekommenderas av säljaren eller tillverkaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mottagaren är en dyr modell . När digitalboxen är en fullfjädrad mediaspelare med en utökad uppsättning alternativ kan DIY-reparationer leda till att problemens omfattning bara kommer att öka. Dessutom är originaldelar till märkesmottagare ganska dyra, och deras kinesiska kopior kan förstöra dyr elektronik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lämpligheten med att själv reparera set-top-boxen begränsas av en ganska smal uppsättning moduler. Du kan koppla om ingångarna, flasha minnet, byta strömförsörjning eller omvandlarkortet.

Vid mer komplexa sammanbrott bör du lita på proffsen.

När du gör husrenoveringar är det viktigt att du noggrant förbereder ditt arbetsområde . Du behöver en isolerande matta - det är bekvämt att lägga ut fästelement på den för att utföra lödning. Listan över obligatoriska verktyg måste innehålla skruvmejslar, ett lödkolv, en multimeter.

Rekommenderad: