Högtalare På Datorn Fungerar Inte: Vad Ska Jag Göra Om Det Inte Finns Något Ljud? Hur Ansluter Jag Dem Korrekt? Varför Spelar De Inte Ljud?

Innehållsförteckning:

Video: Högtalare På Datorn Fungerar Inte: Vad Ska Jag Göra Om Det Inte Finns Något Ljud? Hur Ansluter Jag Dem Korrekt? Varför Spelar De Inte Ljud?

Video: Högtalare På Datorn Fungerar Inte: Vad Ska Jag Göra Om Det Inte Finns Något Ljud? Hur Ansluter Jag Dem Korrekt? Varför Spelar De Inte Ljud?
Video: Hur man fixar ljudproblem (Windows 10) 2024, April
Högtalare På Datorn Fungerar Inte: Vad Ska Jag Göra Om Det Inte Finns Något Ljud? Hur Ansluter Jag Dem Korrekt? Varför Spelar De Inte Ljud?
Högtalare På Datorn Fungerar Inte: Vad Ska Jag Göra Om Det Inte Finns Något Ljud? Hur Ansluter Jag Dem Korrekt? Varför Spelar De Inte Ljud?
Anonim

Ett sammanbrott av ett ljudkort (efter fel i en processor, RAM eller grafikkort) är det näst allvarligaste problemet. Hon kan arbeta i många år. Liksom alla enheter i en dator går ljudkortet ibland sönder före andra huvudmoduler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsakliga skäl

Det finns mer än ett dussin skäl till att det inte finns något ljud i högtalarna när du använder Windows 7 och tidigare (eller senare) versioner av operativsystemet. De är indelade i hårdvara och programvara . I det första fallet ges högtalarna och ljudkortet för diagnostik eller ersätts med nya, mer avancerade och högkvalitativa. Den andra typen av störningar är programvarufel, från vilka användaren, när han upptäcker att ljudet har försvunnit, enkelt kan bli av med sig själv genom att följa vissa instruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man göra?

Det är vettigt att ansluta högtalare till en dator där Windows 10 (eller en annan version) inte matar ut ljud via de inbyggda högtalarna (om det är en bärbar dator). Felet till det som hände kan vara stereoförstärkaren som går till dessa högtalare . I kinesisk, särskilt billig teknik, är högtalarbrott från frekventa vibrationer vid konstant användning av tangentbordet en vanlig sak. Men det kan fortfarande finnas en "live" stereoutgång till hörlurarna. Högtalare med en förstärkare är anslutna till den.

Bild
Bild

Ljudinställning

Det tidigare inställda ljudet i högtalarna stör också ibland. Som ett resultat försvinner ljudet helt eller blir knappt hörbart. För att lösa problemet måste du vidta vissa åtgärder.

  1. Öppna "Kontrollpanelen" genom att gå till detta Windows -objekt genom huvudmenyn som öppnas när du klickar på "Start" -knappen. För Windows 10 ges kommandot: högerklicka (eller högerklicka på pekplattan) på knappen "Start"-snabbmenyalternativet "Kontrollpanelen".
  2. Ge kommandot "Visa" - "Stora ikoner" och gå till objektet "Ljud".
  3. Välj fliken Högtalare och gå till Egenskaper.
  4. Ett fönster med kolumninställningar blir tillgängligt för dig. Se till att Windows visar den enhet som ska fungera. I kolumnen "Enhetsapplikation" är statusen "Aktiverad". Om så inte är fallet, använd den senaste drivrutinen genom att ladda ner den från tillverkarens webbplats.
  5. Gå till fliken "Nivåer". Justera volymen till 90%i högtalarkolumnen. En systemmelodi eller ackord kommer att låta. Ljudvolymen kan vara för hög - om ljudet har fungerat, ställ in volymen efter eget tycke.
  6. Gå till fliken "Avancerat" och klicka på "Kontrollera". En systemmelodi eller ackord spelas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om inget ljud hittas - använd följande metod när du försöker returnera det.

Installera drivrutiner

Ljudkortet på moderna datorer och bärbara datorer är redan inbyggt i moderkortet (basen). Tiderna när ett ljudkort köptes som en separat modul (t.ex. en patron eller kassett) är borta för 15 år sedan. Ljudchipet kräver dock att systembibliotek och drivrutiner installeras.

Följ instruktionerna för att kontrollera status för din ljudenhet

  1. Ge kommandot "Start - Kontrollpanelen - Enhetshanteraren".
  2. Visa ljudenheterna som är installerade på systemet. Ett chip för vilket en drivrutin inte är installerad är markerat med ett utropstecken i en triangel. Ge kommandot: högerklicka på ljudenheten - "Uppdatera drivrutiner". "Uppdatera / installera om drivrutinsguiden" startar.
  3. Programguiden kommer att be dig ange källan med drivrutiner eller systembibliotek, varifrån systemfilerna är hämtade för att en underinstallerad enhet ska fungera korrekt. Se till att det här är versionen av drivrutinen du vill installera. Det händer ofta att för Windows 10 -operativsystemet kanske drivrutiner för version XP eller 7. inte är lämpliga. Se webbplatsen för tillverkaren av ditt ljudkort eller moderkort och ladda ner den senaste drivrutinen. Mest troligt kommer du att lösa problemet du upplever.

Windows 8 eller senare kan hämta drivrutiner för din ljudkortsmodell i sig. Hörlurarna fungerar, men mikrofonen kanske inte fungerar. Ju fräschare Windows är desto smartare är det - särskilt när det gäller äldre enheter som avbröts för några år sedan. För detta finns en automatisk installationsfunktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installera codecs

Som standard finns det ljud i dina högtalare eller hörlurar när du loggar in på Windows. Det kan också fungera när du besöker en webbplats där du kan ladda ner musik, samt lyssna på önskade spår innan du laddar ner . Men om du försöker spela upp de redan nedladdade ljudfilerna kommer de inte att spelas upp. Denna process hanteras av virtuell musik och ljudverktyg som kallas codecs. Varje codec motsvarar en specifik filtyp. För att lyssna på musik eller internetradio måste du installera de nödvändiga codecerna som ett separat program. Eller använd en ljudspelare som redan har dem.

Spelaren själv, beroende på dess version och version av operativsystemet, kanske inte installerar nödvändiga codecs.

Du kan använda K-Lite Codec Pack-programmet. Ladda ner den från en pålitlig källa.

  1. Kör det nedladdade installationspaketet, välj läget "Avancerat" och klicka på "Nästa".
  2. Välj "Mest kompatibel" och klicka på "Nästa" -knappen igen, välj den föreslagna mediaspelaren.
  3. Om du redan har en lämplig, kommer installationen att slutföras på några sekunder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Starta om datorn och kontrollera om systemet kan hantera mediefiler som inte har spelats upp tidigare.

BIOS inställningar

Det kan vara så att ljudet inte spelas upp på grund av felaktiga inställningar i BIOS. Det finns inte många virus som kan skada BIOS -programvaruposter. BIOS -chipet är utrustat med automatisk virusskyddsprogramvara - det har en särskild åtkomstnivå till firmware -inställningarna, utan vilket operativsystemet inte startar. Tidigare har du kanske redan gått in i BIOS, du vet tillräckligt om de konfigurerbara parametrarna - det kommer inte att vara svårt att göra det igen. Var särskilt uppmärksam på olika BIOS -versioner - vissa menyalternativ och undermenyer är olika i dem, och UEFI anses vara mer avancerad firmware. Det fungerar med muskontroll, och det påminner något om firmware från routrar eller Android -systemet. För att underlätta förståelsen har alla kommandon och etiketter översatts till ryska.

  1. Ange BIOS med tangenten "Radera", F2 eller F7 när datorn startar igen. Den rätta tangenten på tangentbordet bestäms av konfigurationen av datorns eller bärbara moderkortet.
  2. På tangentbordet använder du upp- och nedpilarna och Enter -tangenten för att öppna undermenyn Integrated Devices.
  3. Kontrollera att AC97 -ljudenheten är påslagen. Om så inte är fallet, slå på den med pilarna "bakåt" och "framåt" eller F5 (F6). Under huvudmenyerna finns en lista över var du ska klicka.
  4. Ge kommandot: "Avbryt" -tangenten på tangentbordet - "Spara ändringar och avsluta" genom att trycka på enter -tangenten.

Datorn eller den bärbara datorn startas om. Kontrollera om ljudet fungerar vid mediauppspelning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadliga program

Virus och annan skadlig programvara inaktiverar ibland systeminställningarna för ett ljudkort. Hon "ser" varken hörlurarna eller högtalarna. I motsats till vad många tror kan datorer och mobila enheter inte skadas fysiskt av programvara: operativsystemet, oavsett vad det är, kommer att se till att du inte har möjlighet att på något sätt påverka hårdvaran negativt. Ja, processorn och RAM -minnet kan överbelastas, men det är osannolikt att det skadar hårdvaran. Idag använder användare dussintals olika typer av antivirusprogram. Deras arbete bygger på samma princip - att blockera och ta bort skadlig kod, i synnerhet inte bara bryta mot enhetsinställningar, utan också stjäla dina "pengar" -lösenord från konton. Verktygen inbyggda i Windows är i grunden System Defender. Gör följande för att möjliggöra skydd mot hackerattacker.

  • hitta programmet Windows Defender i sökfältet i Windows huvudmeny;
  • starta den och klicka på sköldikonen - gå till de aktiva skyddsinställningarna;
  • följ länken "Avancerad installation" och kontrollera funktionen "Full scan".

Defender -programmet börjar söka efter och upptäcka virus. Det kan ta upp till flera timmar. Försök att inte ladda ner något från webben just nu - den avancerade heuristiken skannar alla filer en efter en, och inte i flera samtidiga processer. I slutet av genomsökningen visas en lista över möjliga virus. De kan raderas, byta namn eller "desinficeras".

Starta om datorn - ljudet ska fungera som tidigare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hårdvaruproblem

Om problemet inte finns i programmen och operativsystemet har virus ingenting att göra med det - kanske är ljudkortet i sig ur funktion. Det fungerar inte. Ledningar och kontakter, när de är trasiga, kan fortfarande bytas, men knappt någon kan fixa ljudkortets elektroniska komponenter . I ett servicecenter är sådana enheter ofta borta från reparation. När diagnosen avslöjar skador på ljudkortet kommer guiden helt enkelt att ersätta det. För mono-board-datorer (till exempel mikrodatorer, ultraböcker och netbooks) löds ljudkortet ofta i huvudkortet, och inte alla företag kommer att åta sig att ersätta skadade mikrokretsar. Datorer, som länge har varit ur produktion, påverkades särskilt - de kan bara användas som kontorsutrustning där musik inte behövs.

Ett fabriksfel, när en PC eller bärbar dator köptes för mindre än ett år sedan, elimineras under garantin . Självreparation kommer att beröva dig garantiservice - ofta kommer produkten att förseglas överallt. Om ljudkortet går sönder hemma, kontakta närmaste datorns SC.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Använd inte datorn i en miljö med starkt elektriskt brus och elektromagnetiska fält. Betydande störningar från kraft- och högspänningskablar kan skada enskilda chips eller till och med inaktivera vitala komponenter . - som en processor och RAM. Utan dem startar inte datorn alls.

Tänk på att datorer är ömtåliga. Om en bunt böcker faller på den (särskilt under arbetet) från hyllan eller faller av bordet, är det möjligt att dess "elektroniska fyllning" delvis misslyckas.

Försök att alltid använda en avbrottsfri strömförsörjning . Den perfekta lösningen är en bärbar dator som alltid har ett inbyggt batteri. Plötsliga strömavbrott skadar inte bara den inbyggda datalagringen, utan påverkar även video- och ljudkortens prestanda negativt.

Processorn och RAM-minnet är okänsliga för plötsliga avstängningar, vilket inte kan sägas om de flesta andra funktionella enheter och inbyggda kringutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa radioamatörer levererar högfrekventa strömmar på upp till tiotals kilohertz till ljudkortets mikrofoningång. De använder ett virtuellt oscilloskop för att utföra elektriska mätningar på analoga och digitala signaler . Genom att applicera en separat spänning på mikrofoningången kan ljudkortet inte känna igen den anslutna mikrofonen under en tid. En ingångsspänning på mer än 5 volt kan skada förförstärkarsteget på ljudkortet, vilket får mikrofonen att sluta fungera.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anslutning av högtalare som är för kraftfulla utan en speciell förstärkare kommer att leda till att det sista steget misslyckas - dess effekt når bara några hundra milliwatt, vilket är tillräckligt för att driva ett par bärbara högtalare eller hörlurar.

Blanda inte ihop mikrofon- och hörlursuttagen . Den första har ett motstånd på flera kilo -ohm, den andra - högst 32 ohm. Hörlurarna tål inte den konstanta strömmen som tillförs mikrofonen hela tiden - mikrofoningången kommer antingen att brinna eller misslyckas. Mikrofonen i sig kan inte återge ljud - den är värdelös i hörlursuttaget.

Ett PC -ljudkort är något utan vilket du inte bekvämt kan spela dina favorit online -spel, lyssna på musik och titta på TV -program kommer att vara nästan värdelöst.

Rekommenderad: