Fisheye -linser (18 Bilder): Vad är En Fisheye För, Vad är Det Och Hur är Det Lämpligt För En Kamera?

Innehållsförteckning:

Video: Fisheye -linser (18 Bilder): Vad är En Fisheye För, Vad är Det Och Hur är Det Lämpligt För En Kamera?

Video: Fisheye -linser (18 Bilder): Vad är En Fisheye För, Vad är Det Och Hur är Det Lämpligt För En Kamera?
Video: What is a Fisheye Lens? 2024, Maj
Fisheye -linser (18 Bilder): Vad är En Fisheye För, Vad är Det Och Hur är Det Lämpligt För En Kamera?
Fisheye -linser (18 Bilder): Vad är En Fisheye För, Vad är Det Och Hur är Det Lämpligt För En Kamera?
Anonim

Fotoutrustningen erbjuds i olika modifikationer, och tillgängligheten av ett objektiv av hög kvalitet påverkar direkt fotograferingsresultatet. Tack vare optiken kan du få en tydlig och ljus bild. Fisheye -linser används ofta av professionella fotografer och kan användas för att fånga unika bilder . Det finns flera sorter av sådan optik, vars tekniska egenskaper är något annorlunda. För att välja rätt lins så här måste du bekanta dig med dess funktioner i förväg.

Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Fisheye -objektivet är ett kortkastlins som har naturlig distorsion … På fotografiet är raka linjer starkt förvrängda, vilket är det främsta kännetecknet för detta element. För att öka betraktningsvinkeln kan tillverkare installera tre negativa meniskar. Detta schema används i kameror från olika tillverkare: både inhemska och utländska.

Mer information kan placeras på ultravidvinkelformat, vilket är orealistiskt när det gäller standardoptik. Samma Fisheye är lämplig för fotografering i ett litet utrymme för att skapa ett brett skott . Detta gör att du kan flytta fotografens gränser och få fantastiska panoramabilder även på nära håll.

Denna utrustning används ofta i tillämpad fotografering, så att fotografen kan visa en kreativ idé.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med fish-eye-effekten kan du göra en originalbild om du ställer in utrustningen korrekt . Men på grund av användningen av sådan optik är perspektivet mycket förvrängt. Vinjettering kan förekomma i vissa bilder, belysningen kan ändras. Detta sker ofta av tekniska skäl, men professionella fotografer kan använda denna teknik för konstnärlig effekt. Nackdelen är den stora diametern på optiken, vilket medför vissa besvär.

Fiskögd skärpedjup stort, så att varje motiv i bilden kommer att vara i fokus, vilket innebär att du kan skapa en bild med en intressant scen. Detta bör beaktas om objekt i förgrunden måste väljas och bakgrunden ska vara suddig.

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns två typer av sådan optik: diagonal och cirkulär.

Cirkulär optik har ett synfält som är 180 grader åt alla håll. Ramen kommer inte att fyllas helt med bilden; en svart ram kommer att bildas på sidorna. Dessa linser används sällan om inte fotografen har en speciell idé att göra vinjettering.

Rörande diagonal objektiv täcker den samma synvinkel, men bara diagonalt. Det vertikala och horisontella är mindre än 180 grader. Ramen är gjord som en rektangel utan svarta kanter. Dessa linser anses vara mer praktiska, och fotografer använder dem när de fotograferar natur, interiörer och arkitektur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cirkulär fisköga monteras på film och digitalkameror med en 35 mm sensor. Sanna linser som gör detta är linser som fångar hela 180 grader på deras bredaste platser. Vissa tillverkare har optiska modeller med täckning upp till 220 grader.

Det är dock värt att notera att sådana linser är tunga och stora, så de används sällan och endast av professionella fotografer.

Bild
Bild

Om vi pratar om modeller av liknande optik, kan vi nämna Canon EF-S . Den har en inbyggd stabilisator, och fokus är automatiskt och stör inte. Objektivets skärpa är utmärkt, även vid fotografering av rörliga motiv eller under förhållanden där det inte finns tillräckligt med ljus.

16 mm brännvidd erbjuds i modell Zenit Zenitar C med manuell justering. Samyang 14mm - detta är ett manuellt objektiv. Den konvexa linsen är skyddad mot mekaniska skador och bländning. Den speciella UMC -beläggningen undertrycker flare ghosting. Skärpan justeras manuellt, eftersom det inte finns någon automatisering i den här modellen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer ett objektiv för din kamera finns det ett antal faktorer att tänka på.

Du bör omedelbart uppmärksamma objektivets kompatibilitet med kamerasensorns storlek. På helformat kan du inte använda objektivet utan att beskära bilden.

Optik typ spelar en viktig roll, så först måste du bestämma vilken effekt du vill få när du fotograferar.

Betraktningsvinkel är huvudkarakteristiken. Ju bredare den är, desto mindre tid och ramar kommer det att ta för att skapa ett panoramabild. Det rekommenderas att du läser instruktionerna för objektivet för att se om det är lämpligt för den kamera du använder.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

För original fotografering av himmelska föremål du kan bygga en komposition genom att placera horisonten i mitten. Användningen av en implicit linje kommer att vara relevant vid fotografering av landskap. Om horisonten inte är tydligt synlig i ett landskapsskott, oroa dig inte, eftersom böjningen kommer att döljas av kullar eller berg.

Du behöver inte alltid utgå från horisonten .… Du kan också rikta kameran ner för att fokusera på ett vackert hörn av naturen. Full kreativitet manifesterar sig i dimmigt väder, när avlägsna planer inte alls syns. I sådana fall behöver du inte oroa dig för den böjda linjen genom att skjuta åt vilket håll som helst. När du fotar böjda trädstammar behöver du inte försöka räta ut dem; de kan användas för att rama in landskapet.

En win-win fisheye-applikation skulle vara nära en vacker förgrund . Ett litet minsta avstånd, som finns med sådan optik, gör att du kan ta makrofotografering. Det är bekvämt att fotografera sfäriska panoramabilder med en bred betraktningsvinkel. Detta är lämpligt för natur- och arkitekturfotografering. Rörande porträtt , de kommer att komma ut ganska komiska, men du kan experimentera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Professionella anser att fisheye -linsen är den bästa undervattenslinsen . Det är under sådana förhållanden som förvrängningen blir mindre märkbar, eftersom processen sker i vattenpelaren, där det inte finns någon rak linje och horisont.

Du bör inte skjuta på ett stort avstånd, eftersom detta kommer att göra ramen inexpressiv. Det är bättre att komma nära föremålet så att bilden bildas som vårt öga ser det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu titta på rätt synteknik

  1. Det första steget är att trycka ner sökaren för att se hela bilden.
  2. Se till att motivet är nära, och du behöver inte ta bort kameran från ditt ansikte för att se önskad bild.
  3. Det är viktigt att se ramen över hela diagonalen så att den är helt fylld. Ett vanligt misstag fotografer gör är att inte uppmärksamma bildens periferi. Därför är det oerhört viktigt att inspektera allt så att det inte finns något främmande i ramen.

Rekommenderad: