Vad är Skillnaden Mellan En Luftkonditionering Och Ett Delat System? Vad är Bättre Multi-split System Eller Mobil Luftkonditionering (monoblock)? Vad är Lämpligt För En Lägenhet?

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan En Luftkonditionering Och Ett Delat System? Vad är Bättre Multi-split System Eller Mobil Luftkonditionering (monoblock)? Vad är Lämpligt För En Lägenhet?

Video: Vad är Skillnaden Mellan En Luftkonditionering Och Ett Delat System? Vad är Bättre Multi-split System Eller Mobil Luftkonditionering (monoblock)? Vad är Lämpligt För En Lägenhet?
Video: Daikin Multi Split S-Series Air Conditioner 2024, Mars
Vad är Skillnaden Mellan En Luftkonditionering Och Ett Delat System? Vad är Bättre Multi-split System Eller Mobil Luftkonditionering (monoblock)? Vad är Lämpligt För En Lägenhet?
Vad är Skillnaden Mellan En Luftkonditionering Och Ett Delat System? Vad är Bättre Multi-split System Eller Mobil Luftkonditionering (monoblock)? Vad är Lämpligt För En Lägenhet?
Anonim

Syftet med luftkonditioneringen är att snabbt och effektivt kyla den överhettade luften i ett rum eller rum. Listan över funktioner som varje kylenhet är utrustad med har ökat med flera punkter jämfört med enkla fönsterluftkonditioneringar för 20 år sedan. Dagens klimatkontrollteknik består huvudsakligen av delade luftkonditioneringsapparater.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad i design

I mångas undermedvetande, när termen "luftkonditionering" nämns, dyker bilden upp av ett vanligt fönster eller monoblock ovanför dörren, där förångaren och köldmediekompressorn kombineras i ett fall, men detta är inte helt sant. Varje kylanordning anses vara en luftkonditionering idag . - stationär (fönster, dörr), bärbar (bärbar) monoblock eller delad luftkonditionering, som har blivit den mest populära under de senaste 15 åren.

I produktionsverkstäder, distributionscentra, stormarknader används en kolonninstallation - den mest kraftfulla enheten när det gäller kylkapacitet. Kanalsystem (multi), "multi-splits" används i kontorsbyggnader. Alla dessa enheter är luftkonditioneringsapparater. Detta koncept är kollektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i split -systemet

Ett delat system är en luftkonditionering, vars yttre och inre block är åtskilda på motsatta sidor av en av de bärande väggarna i en privat byggnad eller byggnad. Den externa enheten innehåller:

  • kompressor med överhettningssensor;
  • extern krets med en radiator och en kylfläkt;
  • ventiler och grenrör, där kopparrörledningarna i freonlinjen är anslutna.

Systemet drivs av en 220 Volt nätspänning - en av matningskablarna är ansluten till den via kopplingsboxen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhusenheten innehåller:

  • freonindunstare med radiator (intern krets);
  • en fläkt med ett cylindriskt blad, som blåser kallt från förångaren in i rummet;
  • grova filter;
  • ECU (elektronisk styrenhet);
  • en strömförsörjning som omvandlar alternerande 220 volt till konstant 12;
  • roterande fönsterluckor som drivs av en separat (steg) motor som drivs av ett pulsdrivkort;
  • IR -mottagare för kontrollpanelsignalen;
  • indikationsenhet (lysdioder, "summer" och display).
Bild
Bild
Bild
Bild

Monoblock -funktioner

I ett monoblock kombineras komponenterna i inomhus- och utomhusmodulerna i ett hus. Närmare gatan, bakom, finns:

  • kompressor med en nödtemperaturgivare ("överhettning");
  • yttre kontur;
  • en fläkt som”blåser av” värmen utanför i till- och frånluftskanalen, som inte kommunicerar med luften i rummet.

Närmare lokalerna, framifrån:

  • förångare (inre krets);
  • en andra fläkt som blåser kallt in i det kylda rummet;
  • elektroniskt styrkort med strömförsörjning för det;
  • till- och frånluftskanaler som inte kommunicerar med luften utanför byggnaden;
  • luftfilter - grovt nät;
  • rumstemperaturgivare.

Både monoblock och delade luftkonditioneringar fungerar idag som både kylare och fläktvärmare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden mellan ett monoblock och ett split system?

Skillnader mellan monoblock och split-system, förutom avsaknaden av avstånd mellan de externa och interna modulerna, följande.

  • Långa rörledningar behövs inte, som finns i ett delat system. Den inre spolen är ansluten till den yttre genom styrventiler placerade inuti höljet.
  • I stället för elektronisk styrning från fjärrkontrollen kan det finnas en enkel omkoppling av driftlägen och / eller en termostat.
  • Formfaktorn är en enkel stållåda. Det handlar om storleken på en mikrovågsugn. Inomhusenheten i delningssystemet har en långsträckt, kompakt och strömlinjeformad form.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hushållsdelad luftkonditionering

Split-design är det mest effektiva och ljudlösa klimatsystemet idag. Det mest bullriga blocket - utomhus - innehåller en kompressor som komprimerar köldmediet till ett tryck på 20 atmosfärer och huvudfläkten, som omedelbart tar bort värme från den komprimerade freon.

Om fläkten inte blåser värmen ur den uppvärmda freon i tid, kommer den att överhettas på några minuter eller en halvtimme eller en timme till en temperatur över den kritiska , och spolen kommer att genomborra i den svagaste punkten (klyvningsleden eller vid en av böjarna). För detta ändamål är utomhusfläkten gjord med stora pumphjulsblad, roterar med anständig hastighet och ger buller upp till 30-40 decibel. Kompressorn, som komprimerar freon, lägger till sitt eget buller - och höjer sin totala nivå upp till 60 dB.

Värmen försvinner bra, men systemet är för bullrigt, för detta ändamål tas det ut ur byggnaden.

Bild
Bild

Inomhusenheten i den delade luftkonditioneringen innehåller en freonindunstare, som kyls kraftigt när köldmediet som kondenseras av utomhusenhetens kompressor omvandlas till en gasform. Denna kyla tas upp av luftflödet som skapas av den interna fläktens propeller och blåses in i rummet, på grund av vilken temperaturen i rummet är 10 grader eller mer lägre än utsidan. Vid +35 i sommarvärmen utanför fönstret får du +21 i rummet på en halvtimme. En termometer som sätts in i inomhusenhetens något öppna gardiner (persienner) visar + 5 … +12, beroende på belastningsnivån för hela delningssystemet.

Flytande (i en mindre diameter av rören) och gasformiga (i en större) freon cirkulerar genom rörledningar, eller "rutt ". Dessa rör förbinder spolarna (kretsarna) på utomhus- och inomhusenheterna i den delade luftkonditioneringen.

Bild
Bild

En typ av delningssystem som används i privata hus och sommarstugor är en golv-takkonstruktion. Utomhusenheten skiljer sig inte från det väggmonterade delningssystemet, och inomhusenheten är placerad antingen i taket nära väggen eller några tiotals centimeter från golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enheternas temperaturavläsningar avläses varannan av temperatursensorer som sitter på spolarna, kompressorn och utsidan på luftkonditioneringsapparatens inomhusenhet. De överförs till den elektroniska styrmodulen, som styr driften av alla andra enheter och block på enheten.

Den delade lösningen kännetecknas av den högsta energieffektiviteten och effektiviteten. Det är därför det inte kommer att förlora sin relevans på många år framöver.

Bild
Bild

Industriella split system

Kanalklimaanläggningen använder till- och frånluftskanaler som inte har någon utgång utanför byggnaden. En eller flera inomhusenheter kan placeras på olika våningar eller i olika kluster i en envåningsbyggnad. Utomhusenheten (en eller flera) sträcker sig utanför byggnaden. Fördelen med denna design är samtidig kylning av alla rum på en våning eller till och med hela byggnaden. Nackdelen är konstruktionens komplexitet, den enorma mödosamhet i installationen, underhållet eller bytet av vissa eller alla delar och komponenter med nya.

Kolonnen luftkonditionering är en inomhusenhet ungefär lika stor som ett hushållskylskåp . Han är utomhus. Det utomhusdelade blocket placeras utanför byggnaden och installeras nära marken eller hängs nästan under byggnadens tak. Fördelen med denna design är den enorma kylkapaciteten jämfört med de flesta hushållssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kolumn luftkonditionering är en vanlig förekomst i försäljningsområden för stormarknader med en yta på upp till flera tusen kvadratmeter . Om du slår på den med full effekt, inom en radie av flera meter runt den, kommer det att skapa en höst-vinterförkylning enligt dina känslor. Nackdelar med designen - stora dimensioner och strömförbrukning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Multi-split-systemet är en ersättning för de två föregående sorterna . En utomhusenhet fungerar för flera inomhusenheter, skilda i olika rum. Fördel - byggnadens ursprungliga utseende förstörs inte av en spridning av separata delade block nära nästan varje fönster. Nackdelen är systemets längd, begränsad av längden på "spåret" på 30 m mellan utomhus och en av inomhusenheterna. När den överskrids är en sådan luftkonditionering redan ineffektiv, oavsett termisk isolering av "spårnings" -rören.

Bild
Bild

Monoblocks

Fönsterblocket innehåller alla systemets delar och sammansättningar. Fördelar - möjligheten att skydda med ett gitter på fönstret eller ovanför dörren, enhetens "fullständighet" (strukturella och funktionella block är inte åtskilda, "2 i 1"). Nackdelar: mycket mindre energieffektivitet jämfört med ett delat system, hög ljudnivå. Av denna anledning har fönsterenheter utvecklats från ett topperbjudande till en nisch.

Mobila luftkonditioneringsapparater är bärbara enheter som bara behöver en sak: ett hål i väggen för en luftkanal som släpper ut överhettad luft till gatan. Fördelarna är desamma som fönsterklimaanläggningens.

Bild
Bild

Nackdelar med mobila luftkonditioneringsapparater:

  • i vart och ett av rummen där enheten används borras ett hål för luftkanalen, som när den inte används stängs med en plugg;
  • behovet av en tank i vilken kondensvatten kommer att dräneras;
  • ännu sämre kylprestanda än fönsterluftkonditioneringar;
  • enheten är inte avsedd för rum med en yta på mer än 20 m2.
Bild
Bild
Bild
Bild

Är driftsprincipen annorlunda?

Driften av alla kylanordningar av freon är baserad på värmeabsorption (kall frisättning) under övergången av freon från en vätska till ett gasformigt tillstånd. Och vice versa, freon avger omedelbart den tagna värmen, det är värt att kondensera den igen.

På frågan om funktionsprincipen för ett monoblock skiljer sig från principen för ett delat system är svaret entydigt - nej . Alla luftkonditioneringsapparater och kylskåp fungerar på grundval av frysning under avdunstning av freon och uppvärmning under dess kondensering under komprimeringsprocessen.

Bild
Bild

Jämförelse av andra parametrar

Innan du väljer rätt luftkonditionering, var uppmärksam på de viktigaste parametrarna: funktionalitet, kylkapacitet, bakgrundsljud. Innan du köper är inte den sista platsen upptagen av frågan om produktens pris.

Bild
Bild

Kraft

Strömförbrukningen är cirka 20-30% mer än den kalla

  • För hem (vägg) delade system är den upptagna elenergin från 3 till 9 kilowatt. Detta är tillräckligt för att effektivt (från +30 utomhus till +20 inomhus) kyla luften i ett hus eller en lägenhet med en yta på 100 m2.
  • Den mobila luftkonditioneringen har ett effektområde på 1-3,8 kW. Genom strömförbrukningen kan man redan uppskatta att det bara kommer att "dra" ett rum upp till 20 m2 - med hänsyn till värmeförlusterna från överhettade luftkanaler genom vilka varm luft släpps ut till gatan.
  • Fönster luftkonditionering tar 1, 5-3, 5 kW. Under de senaste 20 åren har denna indikator varit i stort sett oförändrad.
  • Kolumnen luftkonditionering tar 7, 5-50 kW från nätet varje timme. De behöver en kraftfull överföringsledning som går in i byggnaden. Kanal- och multi-split-system tar ungefär lika mycket el.
  • För golv-tak modeller varierar effekten mellan 4-15 kW. De kommer att kyla köks-vardagsrummet på 40-50 m2 med 6-10 grader på 5-20 minuter.

Människor är olika: någon behöver bara en liten temperaturnedgång på sommaren från +30 till +25, medan någon gillar att sitta hela dagen på +20. Var och en väljer själv den kraft som kommer att räcka för honom för fullständig komfort i hela huset eller lägenheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljudnivå

Alla moderna system som använder en extern enhet kännetecknas av en låg ljudnivå. Det varierar inom 20-30 dB för hemväggssplittsystem, golv till tak, luftkonditioneringskanaler och pelare-utomhusenheten ligger inte inuti ett rum, golv, byggnad eller privat bostadskonstruktion, utan utanför dem.

Fönster och mobila system producerar 45-65 dB, vilket är jämförbart med stadsbuller . Sådant bakgrundsbrus påverkar allvarligt nerverna hos människor som arbetar med ansvarsfullt arbete eller under deras nattsömn. Kompressorn och huvudfläkten genererar huvuddelen av bullret.

Därför är alla typer av luftkonditioneringsapparater där en kompressor med en fläkt finns i samma block eller är placerade inuti och inte utanför, inte särskilt vanliga på marknaden för klimatteknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krav på driftförhållanden och funktionalitet

Nästan alla luftkonditioneringsapparater är konstruerade för att fungera vid temperaturer från 0 till +58 grader. I dyrare modeller finns det ytterligare uppvärmning av freon - i norra vinterförhållanden, när det är -50 utanför fönstret, blir freon inte gasformig för enhetens normala drift, men du måste fortfarande slå på luftkonditioneringen i uppvärmningsläge. Många luftkonditioneringsapparater fungerar också som fläktvärmare. En speciell ventil är ansvarig för denna funktion, som ändrar freonens rörelseriktning när man växlar från "kallt" till "varmt" och vice versa.

Ytterligare funktioner inkluderar:

  • ozonering (i sällsynta modeller);
  • luftjonisering.

Alla luftkonditioneringsapparater tar bort damm från luften - tack vare filter som håller kvar dammpartiklar. Rengör filtren två gånger i månaden.

Bild
Bild

Pris

Priserna för delade system varierar från 8 000 rubel för 20 m2 boyta och upp till 80 000 rubel för 70 m2. Golvstående luftkonditioneringsapparater varierar i pris från 14 till 40 tusen rubel . De används främst för ett rum eller ett av kontorsutrymmena. Fönsterklimaanläggningar har en rad priser, knappt åtskilda från delade system - 15-45 tusen rubel. Trots den föråldrade typen av prestanda (båda enheterna i en ram) försöker tillverkarna minska vikten och storleken och gradvis öka effektiviteten hos ett sådant monoblock. Ändå finns det fortfarande kraftfulla och ganska tunga modeller som väger upp till 30 kg och som kräver hjälp av minst två assistenter till när de installeras i väggöppningen.

Kostnaden för kanal luftkonditioneringsapparater varierar från 45 till 220 tusen rubel . Prispolicyn för denna typ beror på komplexiteten i installationen och kostnaden för ett stort antal komponenter, eftersom leverans av utomhus- och inomhusenheter är halva kampen. Bland enheter av kolumntyp är prisklassen den mest imponerande. Det börjar från 110 tusen rubel för en 7 -kilowatt till 600 tusen - för en kapacitet på 20 eller mer kilowatt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

Ett relativt lågeffektsplitt system - upp till flera kilowatt kall effekt - är lämpligt för en lägenhet eller ett privat hus. Kolonn- och kanaldelade luftkonditioneringsapparater, vars kylkapacitet och energiförbrukning mäts i tiotals kilowatt, är en mängd produktionsverkstäder, hangarer, lager, handelshallar, kontor i flera våningar, kylrum och källare.

Nybörjare eller människor med blygsamma medel börjar ofta med kinesiska luftkonditioneringsapparater . (till exempel från Supra) för 8-13 tusen rubel. Men du ska inte köpa en superbillig luftkonditionering. Så plasten i höljet till inomhusenheten kan avge giftiga ångor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Besparingar på "spår" och spolar - när koppar ersätts av mässing, rörtunnhet med en tjocklek på mindre än 1 mm - leder till nedbrytning av rörledningar efter 2-5 månaders aktiv drift av produkten. Dyra reparationer som kan jämföras med kostnaden för en annan luftkonditionering av samma slag garanteras dig.

Om priset är viktigare för dig än mångsidighet, välj en budgetmodell för 12-20 tusen rubel från ett mer känt företag, till exempel Hyundai, LG, Samsung, Fujitsu: dessa företag arbetar mer samvetsgrant.

Bild
Bild

Hur kan man ytterligare öka effektiviteten hos luftkonditioneringen?

Om vi går ännu längre, då För mer effektiv drift av alla luftkonditioneringsapparater, använd:

  • metall-plastfönster och -dörrar med en box-air-struktur med lager av bulkisolering och gummitätningar;
  • delvis eller helt byggd av skumblock (eller gasblock) av byggnadens väggar;
  • värmeisolering i taket - vind -tak "paj" med lager av mineralull och vattentätning, isolerat och pålitligt tak (eller golv);
  • värmeisolering i golvet på första våningen - "varma golv" med celler fyllda med expanderad lerbetong och mineralull (längs byggnadens omkrets).
Bild
Bild

Denna uppsättning åtgärder som vidtagits av byggarna gör att du snabbt kan skapa och komplettera det idealiska mikroklimatet - svalt, lätt kallt även i tropisk värme. Detta kommer att avsevärt minska belastningen på alla luftkonditioneringsapparater, vilket eliminerar onödigt och värdelöst arbete.

Det är viktigt att inte bara välja rätt luftkonditionering enligt rummets eller byggnadens torg, utan också att utesluta alla kalla läckor på sommaren (och värme på vintern) utanför genom att installera det i en väldesignad byggnad eller byggnad. Detta tillvägagångssätt kommer att förlänga enhetens livslängd, och för dig som ägare av territoriet kommer du att avsevärt minska kostnaderna för el och underhåll av själva produkten.

Rekommenderad: