360-graders Kameror: 4K Panoramakameror För Att Fånga Och Granska Andra Toppkameror. Hur Fungerar De Och Hur Ser De Ut?

Innehållsförteckning:

Video: 360-graders Kameror: 4K Panoramakameror För Att Fånga Och Granska Andra Toppkameror. Hur Fungerar De Och Hur Ser De Ut?

Video: 360-graders Kameror: 4K Panoramakameror För Att Fånga Och Granska Andra Toppkameror. Hur Fungerar De Och Hur Ser De Ut?
Video: 360° SPIDERMAN Virtual Reality Experience 2024, Maj
360-graders Kameror: 4K Panoramakameror För Att Fånga Och Granska Andra Toppkameror. Hur Fungerar De Och Hur Ser De Ut?
360-graders Kameror: 4K Panoramakameror För Att Fånga Och Granska Andra Toppkameror. Hur Fungerar De Och Hur Ser De Ut?
Anonim

För bara fem år sedan verkade 360-graders panoramafotografering som framtidens teknik . Ja, även smartphones kunde redan ta 3-5 bilder med en gradvis rotation av operatören och deras efterföljande automatiska limning, men Det fanns många nackdelar med resultaten av sådan limning:

  • delarna fotograferades inte samtidigt, och detta kan vara slående;
  • limning visade sig ofta vara en kurva.

Det vi kallar 360-graders kameror fanns redan då, men bara de mest seriösa proffsen hade det och användes på få ställen. Men idag har framtiden kommit hem till oss - nu kan vem som helst köpa en panoramakamera för relativt lite pengar och använda den i vardagen.

Beskrivning

En modern panoramakamera, i motsats till trick för fem år sedan, är utformad för samtidig fotografering av 360-graders panoramabilder . Dess kapacitet är mycket bredare än de som beskrivs ovan för en smartphone - den kan inte längre bara fotografera utan också spela in video samtidigt i alla riktningar. Du kan se hur detta fungerar med exemplet med panoramavideor i samma Youtube, som har stöttat nedladdning av motsvarande innehåll i flera år.

Bild
Bild

Det fina med en sådan video är att den ger en viss effekt av närvaro . Regelbundna videor gör att vi praktiskt taget kan besöka ett visst evenemang, men vi är endast begränsade till de planer som videoförfattaren ansåg vara relevanta. Om fotograferingen utfördes professionellt, kommer betraktaren att få möjlighet att utvärdera vad som händer från olika vinklar och se allt det mest intressanta, men detta ger inte full effekt av närvaro - det är fortfarande bara en klassisk TV -bild.

En 360 -graders kamera låter betraktaren snurra - han verkar stå på ett ställe, men samtidigt kan han vända åt andra hållet när som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett resultat har dessa kameror blivit vansinnigt populära i två situationer - för att sända vyer över vackra observationsplattformar och för att demonstrera vissa massevenemang - konserter, föreställningar och så vidare … En sådan kamera är installerad i händelserna, och du bestämmer själv var du ska leta. Samtidigt kan du titta på samma video flera gånger, och varje gång kommer det att se annorlunda ut - allt beror på var du letar den här gången.

Bild
Bild
Bild
Bild

360-graderskameran och videor som tagits från den förväxlas ofta med virtuell verklighet, vilket är i grunden fel. Virtual reality är i regel en datasimulering där observatören har förmåga att röra sig, åtminstone i begränsad omfattning. Panoramaformad cirkulär video ger inte en sådan möjlighet - du kan se dig omkring, men inte röra dig.

Bild
Bild
Bild
Bild

En cirkulär kamera brukar se ut som en liten boll lyftes upp (för att resa sig över människorna runt) på ett tunt stativ. Antalet linser hon har är vanligtvis märkbart mer än ett, men detta är bara om vi pratar om en professionell modell. I jakten på mer överkomliga priser producerar tillverkare ofta konsumentkameror med två objektiv.

Bild
Bild

Hur fungerar det?

Ju färre linser en kamera har, desto mer vidvinkel är den. gör att enheten kan fånga så mycket av horisonten som möjligt … Om en amatörcirkelkamera bara har två objektiv, så är det oftast det Fisköga - speciella linser, vars synfält vanligtvis är 180-220 grader. De är placerade på motsatta sidor av den runda kroppen, och om vyn på var och en är åtminstone något mer än 180 grader, överlappar deras "synfält" delvis.

Det bör noteras att med två linser är "blindzonen" som regel fortfarande kvar - den ligger på kamerans sidor mellan linserna och smalnar gradvis av med avstånd från enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du fotograferar eller filmar en video tar kameran emot två bilder samtidigt - en från varje objektiv . Som regel syr hon ihop dem till en helhet på egen hand - för detta har hon inbyggd programvara. Samtidigt använder proffs ibland kameror som inte automatiskt syr någonting, utan helt enkelt tar separata ramar, sedan laddas ner till en dator och sys manuellt. Detta beror på att maskinhäftning inte kan vara perfekt. En bra modern kamera har en tunn söm, och den, med fokus på objekt som fångas i båda objektiven på en gång, syr ramarna ganska bra.

Men om motivet var nära kameran, kommer automatisk sömnad oundvikligen att ge distorsion, vilket blir svårt att missa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Vid något tillfälle insåg utvecklarna att en 360-graders kamera teoretiskt kunde hitta tillämpning i många olika branscher, du behöver bara släppa speciella modeller som på ett eller annat sätt kommer att vara optimala för uppgifterna. Detta är inte att säga att sådan utrustning klassificeras direkt enligt vissa kriterier, men varje modell kan ha egenskaper som anger utrustningens egenskaper. Tänk på vilka markeringar på lådan som är viktiga när du väljer en kamera.

4K … Under de senaste åren har ett sådant märke varit mycket viktigt och populärt - alla konsumenter vet att det betyder en bra kamera, men inte alla förstår varför. Faktum är att 4K betyder att kameran producerar en bild med en expansion på cirka 4 000 pixlar horisontellt (det finns flera standarder, som var och en har sin egen exakta bredd och olika höjd). En sådan kamera är bra för att få mycket detaljerade bilder med många små detaljer . Samtidigt, för att bedöma alla fördelar med en sådan teknik, måste man antingen ha en skärm som kan visa samma 4K på en gång, eller zooma in på bilden, och när man tittar på video på mer blygsamma bildskärmar är detta i de flesta ärenden opraktiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sfärisk … En 360 -graders kamera antar en cirkulär vy i ett plan - linserna tar naturligtvis lite upp och ner, men ger ändå en ganska smal bild, särskilt jämfört med dess längd. Sfäriska modeller är utformade för att ytterligare utöka effekten av närvaro - för att göra det så att betraktaren kan se både "under fötterna" och uppåt . För detta är enheten utrustad med ytterligare linser som inte bara ser från sidorna i samma plan utan också i andra riktningar. Oftast kompletteras en sfärisk kamera helt enkelt med ett objektiv riktat strikt vertikalt, men teoretiskt kan det finnas fler "ögon".

Bild
Bild
Bild
Bild

Tak … I själva verket är detta samma sfäriska kamera, bara "upp och ner" - den har fästen ovanpå och det finns inga linser, men den skjuter det som händer nedanför i alla riktningar, inklusive direkt under. Denna design kan användas som ett alternativ till flera övervakningskameror, men den är också relevant för filmning av olika offentliga evenemang .

Bild
Bild
Bild
Bild

Cirkulär . Egentligen är detta den enklaste versionen av en 360-graders kamera. Som namnet antyder skjuter den i en cirkel runt sig själv, men inte upp eller ner - det skulle redan vara en sfärisk modell. De flesta billiga hushållsmodeller är bara vanliga cirkulära kameror som gör den slutliga bilden från bara två separata ramar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

En rättvis fördelning av sätena i detta segment av teknik är inte möjlig - allt beror på i vilket syfte kunden behöver kameran. Därför bestämde vi oss för att inte tilldela platser, utan helt enkelt att tilldela flera originalmodeller som varit populära länge och klarat olika tester.

Acer Holo 360 . För 40 tusen rubel får du en enhet med två linser på 16 megapixlar vardera. Enheten spelar in video i en kvalitet som inte är högre än 4K, men fotot ger mer detaljerade. Det är nyfiket att tillverkaren till och med tryckte in skärmen i fodralet, så det visade sig vara en halv smartphone - du kan till och med ringa videosamtal från den!

Bild
Bild
Bild
Bild

Wunder 360 C1 . Om frasen "made in China" inte skrämmer dig är den här modellen värd att uppmärksamma. Det kostar 15 tusen rubel, och du bör inte förvänta dig för mycket av det, men jämfört med annan kinesisk utrustning är det fortfarande fantastiskt. Två 8-megapixelobjektiv ger 3K-video och 4K-foton, vilket inte är så illa. En enhet kostar en slant och syr själva bilden, vilket är en sällsynthet, den sänder på sociala nätverk själv och är till och med utrustad med ett bra stabiliseringssystem längs sex axlar! Med ett ord den tydliga ledaren i kategorin priskvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kodak PIXPRO Orbit360 . Två 20 megapixlar för 50 tusen rubel. Konceptet med modellen är intressant genom att dess linser är olika: det ena är vidvinkel och det andra är välvd. Följaktligen kan du skjuta inte bara för båda samtidigt, utan också för en - det kommer också att bli intressant. Enheten är skyddad mot fukt, damm, stötar och extrema temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Yi 360 VR . Två linser på 16 megapixlar, men med vilken synvinkel - 220 grader vardera! Enheten är bra genom att den spelar in en mycket detaljerad och tydlig video även i svagt ljus. Automatisk syning av videor är endast möjlig upp till 4K, även om enheten ger en ännu bättre bild.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Att välja en 360-graders kamera för den oinformerade konsumenten kompliceras inte bara av att han är en nybörjare inom området, utan också av avsaknaden av något "bästa" alternativ. Det är nödvändigt att välja en panoramakamera från och med specifika egna behov , och en universell lösning som skulle vara lika bra och lämplig i alla situationer utan undantag existerar helt enkelt inte. Låt oss dock sätta några allmänna riktningar som hjälper läsaren att förstå vilken enhet som är värd att spendera pengar.

Eftersom de flesta av läsarna förmodligen kommer att vara nya inom ämnet kommer många av dem inte att vara intresserade av professionella kameror, utan av billig men samtidigt normal utrustning av hög kvalitet. Okända kinesiska märken släpper redan enkel utrustning "för skolbarn" för bara slantar, men då bör du vara beredd på att köpet inte kommer att ge så mycket glädje som besvikelse. Kunniga människor råder nybörjare som menar allvar med att köpa att uppmärksamma modeller Samsung Gear 360 eller Ricoh Theta S.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tro inte att ett sådant köp blir helt billigt - du måste betala upp till $ 400 för var och en av dessa modeller. De har bara två linser, men de är av hög kvalitet, och för en nybörjare krävs inte mer. Det är viktigt att den kompakta enheten kan arbeta med en speciell applikation för en smartphone, där du omedelbart kan utvärdera resultaten av undersökningen utan att behöva ta dig till datorn . Den andra av de namngivna modellerna kan också organisera livesändningar , vilket är värdefullt för en bloggare. Dessa modeller kommer inte att ge någon superupplösning, men du kommer inte att skämmas för dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mellannivån innebär ökade hårdvarukrav. Detta segment exemplifieras ofta av GoPro Omni . Så att du förstår hur mycket en högre nivå detta är, kommer vi helt enkelt att uttrycka den ungefärliga kostnaden - 5 tusen dollar. Det finns redan sex objektiv här, men som du förstår fångar de den omgivande bilden mycket bättre och mer korrekt, och också ge en bild inte ens i 4K, utan i 8K . Leverantören för de nämnda pengarna erbjuder inte bara själva enheten, utan också specialiserad programvara för visning och redigering av det mottagna innehållet. Samtidigt ger modellen inte en möjlighet att omedelbart utvärdera det mottagna innehållet, och detta är en betydande nackdel.

Ändå rekommenderar experter att fokusera på dess egenskaper om du studerar modelllinjer för att nå mitten av panoramabloggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Topp professionella modeller visar sig vara ännu bättre. Till exempel, Nokia OZO kommer att kosta en generös köpare 45 tusen dollar, men vilken typ av bil! Enheten är inte bara utrustad med åtta linser samtidigt, utan den levereras också med en separat dator med redan installerad programvara för bildbehandling! Otvivelaktigt, sådan utrustning låter dig sända live, men förresten, utan otroliga upplösningar - bara i HD . Men även en sådan enhet är ett val av populära TV-kanaler och icke-fattiga studior, liksom företag som arbetar med utvecklingen av fullvärdig virtuell verklighet.

Bild
Bild

Din modell kan mycket väl vara någonstans i korsningen av segment, så du borde fokusera mer på specifika egenskaper. Här är de

Antal linser . Nog har redan sagts om detta - 2 eller 3 linser är normen för amatörenheter, men kan inte betraktas som ett tak för 360 -graders utrustning.

Bild
Bild

Lov … Bra gammal HD håller långsamt på att bli ett minne blott - särskilt eftersom pixlar i en cirkulär kamera ofta delas över hela horisonten. I regel fotograferar även amatörpanoramer med en kvalitet som inte är lägre än 2K. 4K är redan en anständig nivå för de flesta moderna skärmar, och 8K är en prestation värd för proffs.

Bild
Bild

Bildfrekvens … De flesta billiga modeller har en videoinspelningshastighet på 25-30 bilder per sekund, och detta är normen. För att fånga särskilt dynamiska ögonblick är det vettigt att ställa in hög bildhastighetsläge - det finns i nästan alla modeller, men det skadar upplösningen. Professionella enheter kan accelerera upp till 120 bilder per sekund utan att förlora kvalitet åtminstone i 4K.

Bild
Bild

Betraktningsvinkel … 360 grader i sig är bara ett plan. På sfäriska modeller skriver de bokstavligen att vinkeln är 360 med 360. Om det står i rutan 360 med 270 betyder det att det här är en vanlig cirkulär kamera, du kommer inte att se toppen och botten.

Bild
Bild

Ljudkvalitet . Inte enstaka linser - det borde finnas flera mikrofoner också om du vill att ljudet ska matcha bilden. I bra modeller kommer det att öka eller minska på rätt sätt, beroende på var du "letar" när du tittar på videon du har tagit.

Bild
Bild

Batteri . På grund av sin kompakta storlek och stora antal linser har de flesta cirkulära kameror en relativt kort batteritid. Men om enheten inte tål ens 60 minuter, kommer det att bli mer plåga med det än produktivt arbete.

Bild
Bild

Söm . Vissa kameror gör detta automatiskt, medan andra behöver en dator för att göra detta. Om utrustningen inte vet hur man syr själva ramarna kommer du definitivt inte att organisera en direktsändning från den. Du måste dock se till att sömmarna är tillräckliga.

Bild
Bild

Mått . Om du planerar att resa med en kamera, eller, ännu mer, för att skjuta din extrema underhållning med den, se till att utrustningen är så kompakt som möjligt. Varje modell är lämplig för stillastående fotografering, så länge det finns ett stativfäste.

Bild
Bild

Ytterligare skydd . Som med konventionella kameror har vissa cirkulära modeller ytterligare skydd mot fukt och damm. Med dessa kan du till och med gå till öknen även under vatten, men de är säkert dyrare.

Rekommenderad: