Hur Fångar Man En Fluga? Hur Snabbt Fånga I Rummet Hemma? Varför är Det Svårt Att Fånga Flugor? Hur Kan Du Fånga Mugg I Köket Utan Specialverktyg?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Fångar Man En Fluga? Hur Snabbt Fånga I Rummet Hemma? Varför är Det Svårt Att Fånga Flugor? Hur Kan Du Fånga Mugg I Köket Utan Specialverktyg?

Video: Hur Fångar Man En Fluga? Hur Snabbt Fånga I Rummet Hemma? Varför är Det Svårt Att Fånga Flugor? Hur Kan Du Fånga Mugg I Köket Utan Specialverktyg?
Video: Här slukar fisken fågeln - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Hur Fångar Man En Fluga? Hur Snabbt Fånga I Rummet Hemma? Varför är Det Svårt Att Fånga Flugor? Hur Kan Du Fånga Mugg I Köket Utan Specialverktyg?
Hur Fångar Man En Fluga? Hur Snabbt Fånga I Rummet Hemma? Varför är Det Svårt Att Fånga Flugor? Hur Kan Du Fånga Mugg I Köket Utan Specialverktyg?
Anonim

Om flugor dyker upp hemma börjar de inte bara snabbt bli uttråkad av tvångssusande, utan förstör också maten och lägger larver i dem. Lyckligtvis kan du fånga flygande skadedjur med hjälp av improviserade medel, och bara med dina bara händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Svårigheter att fånga flugor

En av de största svårigheterna med att fånga flugor är att de osynligt tränger in genom öppna fönster och dörrar, och om det förstnämnda kan skyddas med nät, kan ingenting göras åt det senare. Det är särskilt svårt att hantera skadedjur i ett privat hus, där ytterdörren ständigt öppnas och stängs . Det faktum att insekter lockas till många saker spelar också en viktig roll. Fluor flyger till värme, särskilt när kallt väder sätter in, lockas de av ljuset i mörkret, liksom lukten - de flockas till papperskorgen eller helt enkelt till orenad mat. Efter att ha lämnat en oavslutad smörgås eller kvarvarande soppa på bordet, bör du också förvänta dig besökare. Dessutom lockas flugor överraskande ofta av den vita färgen.

Även om denna insekt inte är särskilt snabb, är det mycket svårt för en person att fånga den . Detta händer på grund av det faktum att flugor observerar världen runt dem som om de är "i slow motion" och därför reagerar snabbare på de förändringar som sker. Om flugorna inte elimineras i tid kommer de att lägga larverna in i bostaden.

Vi får inte glömma att skadedjur är bärare av parasitlarver och bakterier. Insekter förstör hemtextilier, glas och speglar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fiskar man rätt?

Även om du bara kan jaga flugan i timmar, är det mycket mer effektivt att använda rätt bete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med händerna

Om det inte finns något som passar som en fälla i närheten, men irriterande muggar flyger i rummet, bör du försöka fånga det med bara händer. Denna metod är långsam, men ganska effektiv . Det är nödvändigt att böja fingrarna så att handflatan bildar en kopp, vilket visar sig vara en fälla. I förväg är det vettigt att öva: pressa snabbt handflatan, böj fingrarna mot basen och lämna ett litet utrymme inuti för insekten.

Så snart skadedjuret är på en närliggande yta måste du smidigt närma dig det och vifta "koppen" kraftigt ett par centimeter från det . Fluan, som känner av rörelsen, kommer att flyga uppåt och hamna i handen, varefter det bara återstår att hålla handflatan. För att inte av misstag krossa varelsen är det viktigt att inte pressa fingrarna för mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det blir möjligt att förenkla fångsten med hjälp av en mugg och en kartongbit . När flugan väl är på någon plan yta, helst horisontell, måste du långsamt och lugnt närma dig den. Smidigt och utan plötsliga rörelser måste du täcka insekten med ett glas. I nästa steg, när glaset höjs till ett minimum, bör en kartong glidas under det så att skadedjuret fastnar. När muggen vänds upp och ner fungerar arket som ett lock.

Förresten, för att sakta ner flugan och tvinga den att kroka på ytan kan du spraya den med vanligt vatten från en sprayflaska . Vattendroppar på insekts vingar kommer att göra dem tyngre. Hastigheten för dess rörelse kommer först att sakta ner och sedan i allmänhet sjunka till noll. Du kan helt enkelt ta en "långsam" fluga med en servett eller fixa den med en mugg och kartong.

Bild
Bild

Med skotstejp

I köket är det enklaste sättet att fånga en insekt att använda en kommersiell kardborre. Faktum är att det är en vanlig papperstejp impregnerad med en speciell förening som lockar en insekt. Skadedjuret, efter att ha blivit intresserad av betet, kommer att sitta på bandet, men på grund av närvaron av en klibbig yta kommer det inte att kunna flyga iväg.

Vanligtvis är en sådan fälla fixerad i taket, men det finns också ark för horisontella ytor . Dess enda nackdel är behovet av frekvent byte.

Bild
Bild

I princip kan ett sådant system enkelt konstrueras med egna händer . Som grund är en pappershantverkspåse, till exempel från McDonald's eller från underkläder, eller pergamentark, lämplig. Den bruna basen skärs i tunna remsor 4 till 5 centimeter breda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överst på varje bit blir det korrekt att göra ett hål med en syl för att trä ett rep genom det och knyta en ögla . I en liten emaljerad behållare framställs en söt-klibbig komposition av 65 gram sockerrör eller betesocker, samt 125 milliliter lönnsirap. Efter att ha blandat eld, är det nödvändigt att koka den tills granulerna löser sig. Ämnet svalnar, varefter alla band doppas i det. En alternativ impregneringskomposition innefattar kombinationen av en liten bit kolofonium, ricinolja, honung eller sylt, sedan uppvärmd i ett vattenbad.

Bitarna måste blötläggas i 8-10 timmar och sedan hängas över diskbänken en kort stund för att bli av med överflödig vätska. De färdiga fällorna fästs i taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en attraktiv lampa

Fluor tenderar att flyga mot ljus, så att använda en attraktiv lampa kan hjälpa till att hantera problemet. För att fånga en insekt bör den lockas till ett litet utrymme - en toalett eller en hall. För att påskynda processen är det nödvändigt att släcka ljuset i hela lägenheten, så att glödlampan bara fungerar i ett begränsat utrymme . När flugan väl har fastnat kan den fångas eller förstöras med en vanlig tidning rullad i ett rör.

Naturligtvis kommer speciella lampor som fungerar som fällor att hjälpa till att lösa problemet . Sådana enheter fungerar tyst, laddar antingen från batterier, eller från laddningsbara batterier, eller helt enkelt från nätverket. Insekter flyger in i det ultravioletta ljuset som släpps ut av en sådan lampa, liksom värmen och lukten av koldioxid. En liten fläkt drar insekter i fällan, där de fastnar på den klibbiga baksidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fälla?

Hemma kan gnats enkelt fångas genom att bygga hemlagade fällor. Till exempel, det kan vara en konstruktion av en glasburk med en volym på 0,5 till 1 liter, kompletterad med plastfolie . Ett bra alternativ för behållaren är ett stort transparent glas. Fartyget är fyllt med vatten så att 5-6 centimeter återstår till dess övre kant. Betet är en blandning av socker, diskmedel och äppelcidervinäger, vars koncentration varierar från 6% till 9%.

Den söta substansen hälls i en burk och blandas noggrant efter att kristallerna lösts upp . Ett fragment med sidor lika med 10 centimeter skärs ut av plastfilm. En transparent bit används för att helt täcka kärlets öppning. För tillförlitlighet bör halsen lindas med tejp eller säkras med ett enkelt gummiband. Slutligen skapas flera hål med liten diameter på filmens yta med nagelsax eller ett enkelt handtag. Det är genom dessa hål som insekter kan komma in. Den färdiga strukturen placeras på en fönsterbräda eller någon annan väl upplyst plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan kvalitetsfluga fås från en 1-2 liters plastflaska . Efter att ha skruvat loss locket är det nödvändigt att skära av den övre delen av behållaren från strukturen, de så kallade hängarna. Det enklaste sättet att göra detta är med en sax eller en kniv. Resten av behållaren är visuellt uppdelad i tre delar. Den nedre är fylld med socker, helst med rörsocker, och den andra är fylld med uppvärmt rinnande vatten. När granulatet löser sig måste en blå matfärg tillsättas till blandningen. Det har bevisats att just denna färg är mest attraktiv för denna flygande insekt.

I grund och botten, ett annat färgämne är också lämpligt, men inte rött, gult eller orange . Å andra sidan stöter dessa tre nyanser av flugor. Förresten, i frånvaro av ett färgämne kan du helt enkelt förbereda en blandning av strösocker, diskmedel och ättika, kombinerat i ett förhållande 3: 1: 1. När flaskan är fylld med blandningen, är dess avskärningsdel vänds och sätts in som en tratt. Insekten kommer att vara lätt att få in, men nästan omöjlig att komma ut. Fällan lämnas på fönsterbrädan eller på platser där skadedjur ackumuleras.

Bild
Bild

Det är väldigt lätt att göra fällor av engångsplast eller hantverksplattor . Botten är belagd med tjock sockersirap, varefter ämnena helt enkelt installeras på fönsterbrädorna. Flugor som flyger in kommer att landa på ytan och som ett resultat hålla sig till den.

Tallrikar kan också smetas med en blandning av protein, vispad med strösocker, honung eller sylt . Det anses effektivt att fylla en plastbehållare med 100 ml honung, 1 msk. l. pulveriserad borsyra och 50 ml kokande vatten. Blandningen skakas tills den täcker flaskans innerväggar, varefter behållaren lämnas öppen vid fönstret.

Bild
Bild
Bild
Bild

En plåtburk, överbliven från konserver eller sällskapsdjur, är också lämplig för bekämpning av skadedjur. Efter rengöring av behållaren från pappersklistermärket måste du skölja och torka den. Den övre delen av burken är insvept med skottejp eller eltejp.

Materialet pressas tätt mot ytan, och efter några minuter avskalas det - detta gör behållaren klibbig . Strukturen placeras antingen helt enkelt på den "hetaste" punkten, eller kompletteras med en liten ficklampa placerad inuti och täckt med ett lock så att ljuset kan ses. Den intresserade flugan kommer att landa på burkens yta och bli limmad.

Det är värt att nämna att du istället för elektrisk tejp också kan använda dubbelsidig tejp, som du inte alls behöver ta bort från behållaren. Du kan också lämna några droppar honung eller sylt på ytan för att locka insekter.

Rekommenderad: