Projektorlampor: Hur Man Kontrollerar, Byte Av Bioprojektorlampor Och Deras Livslängd, Lampor För Multimediamodeller

Innehållsförteckning:

Video: Projektorlampor: Hur Man Kontrollerar, Byte Av Bioprojektorlampor Och Deras Livslängd, Lampor För Multimediamodeller

Video: Projektorlampor: Hur Man Kontrollerar, Byte Av Bioprojektorlampor Och Deras Livslängd, Lampor För Multimediamodeller
Video: Lamptest 2024, Maj
Projektorlampor: Hur Man Kontrollerar, Byte Av Bioprojektorlampor Och Deras Livslängd, Lampor För Multimediamodeller
Projektorlampor: Hur Man Kontrollerar, Byte Av Bioprojektorlampor Och Deras Livslängd, Lampor För Multimediamodeller
Anonim

Projektorer - en viktig del av vårt liv. Retroälskare tittar på dem filmremsor och amatörbio. På senare tid har videoprojektorer blivit utbredda. Olika officiella evenemang, underhållningsshow, hemmabio kan inte klara sig utan dem. Denna teknik kräver underhåll i tid. Att byta ut en projektorlampa är ett allvarligt tekniskt förfarande . Denna artikel hjälper projektorägare att göra det själva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Lampan är det viktigaste elementet i en projektor . Det skapar en stråle, ett ljusflöde, med hjälp av vilken bilden projiceras på skärmen med en betydande ökning. I gamla film- och bildprojektorer användes som regel glödlampor. Några av dem kunde producera en mycket ljus stråle. Men denna teknik faller nu inom antikviteter, även om lampor för den fortfarande kan hittas på amatörsajter. Att byta ut en filmprojektorlampa är inte särskilt svårt så länge du följer de mest allmänna försiktighetsåtgärderna . Tillgång till den i en sådan teknik är vanligtvis enkel, fästelement är elementära (detta är en patron eller ett uttag).

Lampor för videoprojektorer är en annan sak. De är gasurladdning, hög effekt. En lampa med tillhörande utrustning är en ganska komplex enhet eller lampmodul . Denna enhet är vanligtvis lämplig för en strikt definierad serie projektorer från samma tillverkare. Det finns ingen förening här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lampans livslängd för en projektor mäts i driftstimmar. Lampresurs för en konventionell projektor (kontor eller hem) i genomsnitt 3000 timmar. Det brukar vara i flera år. Lampresurs för multimediaprojektor , som måste arbeta mycket längre tid under extremt svåra förhållanden - från 4000 timmar. Allt beror på användningsintensiteten, på frekvensen för att slå på och av, på ventilationen i rummet.

Om lampan inte tänds bör du se till att orsaken är exakt i den. Detta kommer att anges indikatorlampa på projektorhuset och en indikator på den återstående resursen i inställningarna. Dessutom kommer en lampa som har förbrukat sin resurs att "deklarera" detta genom en märkbar försvagning av ljusstrålen, vilket gör bilden mörkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om lampan slocknar och inte tänds utan dessa tecken är det vettigt att leta efter en annan orsak till haveriet.

Hur väljer man?

Lampor för projektorer måste köpas i strikt överensstämmelse med instruktionerna för enheten … Där anges som regel artikelkatalognumret (eller artikelnumret). Gammal biograf och overheadprojektorer möjliggör viss variation i lampans effekt och ljusegenskaper. Videoprojektorer tillåter inte sådana friheter: överskridande eller minskning av parametrarna som föreskrivs i instruktionerna kan leda till allvarliga skador på apparaten eller till och med brand.

Om manualen inte anger artikeln, då du kan ta bort lampmodulen från projektorskåpet . Det är nödvändigtvis angivet på den. Många projektorägare beställer delar från olika platser. Det finns ofta ett samband med säljare, från vilka du kan få nödvändiga råd om tillämplighet och utbytbarhet. Det ska man komma ihåg en lampmodul för en videoprojektor är en ganska dyr enhet - den kostar från 6 000 rubel och mer . Och lättsinne i denna fråga är oacceptabelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den diskutabla frågan handlar om tillverkaren. Ska jag köpa originalet eller inte? Man tror att den ursprungliga delen "inte kommer att svika dig", kommer att fungera bra och kommer att hålla länge. Denna åsikt är för närvarande något föråldrad. Det ursprungliga märket är vanligtvis inget annat än förpackningar. Delen är oftast tillverkad i Kina på inget sätt den mest kända tillverkaren, men ibland kostar det flera gånger mer än den "icke-original ". Så när du köper en lampa till en projektor måste du på ett sätt agera i riskzonen. Det viktigaste är att butiken ger en garanti. men du ska inte förföras av för låga priser: sådana lampor är ofta mycket korta och måste snart användas igen.

Hur kontrollerar jag?

Potentiell köpare lampor för en videoprojektor, bör du komma ihåg att du inte kan kontrollera dess prestanda i en butik på samma sätt som hushållsbelysningslampor kontrolleras . Lampmodulen fungerar bara när den är installerad i projektorn.

Vissa butiker har halvmonterade projektorer för detta, med hjälp av vilka säljare kontrollerar köpta lampor mot en avgift. Men detta är inte alltid möjligt: projektorernas olika märken är stora, alla har olika design och själva proceduren är ifrågasatt ur teknisk synvinkel. Förutom, de flesta köpare köper sådan utrustning via nätbutiker . Därför bör tyngdpunkten läggas på den externa undersökningen av varorna och köpvillkoren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man leta efter först och främst?

  1. Paket … Den måste vara hel, original, förseglad. Inuti lådan måste det finnas ytterligare förpackningar som skyddar produkten från stötar och direkt kontakt med luft.

  2. På kroppen av den nya lampenheten det ska inte vara några skador .
  3. På förpackningen det måste finnas märkning, artikel och (eller) katalognummer Produkter. Den måste matcha artikelnumret på lampan som byts ut.
  4. På lampan och linsen det ska inte finnas damm, fettfläckar, repor.
  5. Butiksgaranti och villkor för återlämnande av defekter

Först efter att ha säkerställt allt detta kan du börja byta ut lampan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur byter man ut?

Till att börja med noterar vi att tillverkare av projektorer och delar till dem antar det lampbyte bör utföras i specialiserade tjänster . Men detta kostar för det första pengar, och för det andra kan dessa tjänster inte hittas överallt. därför många projektorägare byter lampor själva . Detta förfarande är enkelt, du måste bara komma ihåg att om lampan installeras utanför tjänsten kan butiken neka garantin.

Byt ut lampenheten i projektorn i strikt överensstämmelse med instruktionerna för enheten och följ säkerhetsföreskrifterna. Innan arbetet påbörjas, se till att:

  • projektorn är frånkopplad från elnätet;
  • lampan har svalnat helt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Underlåtenhet att göra det kan resultera i antingen elektriska skador eller brännskador.

Ytterligare åtgärder kommer att krävas skruvmejsel , lämplig i storlek och konfiguration. Vanligtvis räcker det med en skruvmejsel: skruvarna kan ha olika längder, men den slitsade delen är densamma. För att ta bort damm behöver du en speciell servett eller en burk med tryckluft . För att "beta" skruvarna, för säkerhets skull, fyll på pincett för att utesluta eventuell fingerkontakt med optiken. Om du fortfarande måste röra lampan och lampans lins är det bättre att göra detta handskar . Oljiga fingerfläckar är mycket skadliga för lampan.

Bild
Bild

I en generaliserad form är processen att byta ut en lampmodul enligt följande:

  • ta bort lampfackets lock genom att skruva loss skruvarna som håller fast det;
  • ta bort den värmeisolerande packningen (om sådan finns);
  • ta bort den skyddande metallskärmen;
  • vi skruvar loss skruvarna som håller fast lampenheten och tar bort den från projektorn genom att koppla bort inloppskontakten (om sådan finns);
  • ta bort damm och smuts från lampfacket;
  • vi installerar en ny lampmodul och monterar i omvänd ordning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa projektorer tillhandahåller utbyte av själva lampan, en "bar lampa" utan en lampenhet . Detta är ett billigare, men också mer tidskrävande alternativ. Proceduren är densamma, bara du måste ta bort lampan från modulen. Det är vanligtvis säkrat med några små skruvar. De måste skruvas loss, koppla bort kontakterna (det är lämpligt att markera deras plats), ta bort lampan och byt ut mot en ny. I det här fallet är det viktigt att inte röra lampan och linsen med fingrarna, arbeta med textilhandskar och ha våtservetter till hands.

Bild
Bild
Bild
Bild

Projektorer från olika tillverkare kan ha sina egna egenskaper, så det är mycket viktigt att fortsätta med försiktighet och noggrant läsa instruktionerna.

Efter avslutat arbete, slå på projektorn och kontrollera hur den nya lampan fungerar. Glöm inte att återställa resurstimräknaren.

Som du kan se är det inte möjligt att byta lampa i projektorn. Allt beror på noggrannhet och omsorg. Om du agerar lugnt, självsäkert, i strikt överensstämmelse med instruktionerna och med iakttagande av försiktighetsåtgärder, kommer processen att lyckas och ge önskat resultat. Om det inte finns något förtroende för dina egna händer och minne, det finns ingen "teknisk rad" och efter reparation finns det ofta "extra" delar kvar, då måste du kontakta en särskild service.

Rekommenderad: