Wi-Fi-radio: En översikt över Internetradio- Och Wi-Fi-radiomodeller. Vad är Arbetsprincipen?

Innehållsförteckning:

Video: Wi-Fi-radio: En översikt över Internetradio- Och Wi-Fi-radiomodeller. Vad är Arbetsprincipen?

Video: Wi-Fi-radio: En översikt över Internetradio- Och Wi-Fi-radiomodeller. Vad är Arbetsprincipen?
Video: Собираю wi-fi radio - Esp radio Edzelf 2024, Maj
Wi-Fi-radio: En översikt över Internetradio- Och Wi-Fi-radiomodeller. Vad är Arbetsprincipen?
Wi-Fi-radio: En översikt över Internetradio- Och Wi-Fi-radiomodeller. Vad är Arbetsprincipen?
Anonim

Wi-Fi-radio skiljer sig markant från annan liknande utrustning och har ett antal viktiga funktioner. Förutom den grundläggande driftsprincipen är det nödvändigt att ta hänsyn till nyanser i varje populär modell. Och om färdiga enheter inte passar kan du alltid göra en sådan mottagare själv.

Särdrag

Till och med de mest ivriga musikälskarna tycker ofta att en enorm samling låtar från deras favoritgenre redan saknas. Politiken för radiostationer som sänder i luften uppfyller inte alltid musikälskarnas förväntningar. Det finns dock en utväg - du behöver bara använda Wi -Fi -radion . Detta är en enhet som har ett annat namn - en mottagare för internetradiostationer.

Med hänsyn till särdragen i innehållet i dessa radiostationer kan vi med säkerhet säga att en sådan enhet kommer att tillgodose nästan alla konsumentbehov.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan lyssna på musik relaterad till någon region i världen eller riktning, eller till och med sortera den enligt mer exotiska kriterier. Ljudkvaliteten på en internetradiomottagare är nästan alltid bättre än när man använder en traditionell luftradio . Dessutom är det inget beroende av vädret. Och det bästa är att reklam är helt frånvarande. Slutligen är det lättare att nå ut till de ledande online-radiostationerna än till personalen i luften när du måste ringa, utan att räkna med framgång.

Wi-Fi-streaming har en annan extraordinär fördel . I vanliga konsumentmottagare kan du hämta från 10 till 20 FM-radiostationer. Helvågsmottagare ökar denna siffra till 40 eller 50, ibland upp till flera hundra. Mottagandet av många av dessa sändningar är dock instabilt, beroende på många faktorer som lyssnaren och till och med arrangörerna av verket inte kan påverka. Med en Wi-Fi-mottagare kan du komma åt flera tusen förinställda stationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och om den önskade kanalen inte finns i enhetsbasen är det enkelt att lägga till den dessutom. Samtidigt sänder de allra flesta internetradiostationer inte utanför det globala nätverket. Nästan varje internetradiomottagare är nu utrustad med en konventionell radiomottagare. Så du behöver inte köpa en enhet för att komma åt traditionell luft. Det finns ett antal andra funktioner, ofta modellspecifika:

  • uppspelning av filer från media (i olika format);
  • byte av trådlösa standardhögtalare (i enlighet med DLNA -standarden);
  • larm;
  • aktuell väderprognos på skärmen;
  • line-out för anslutning till konventionella musikcentra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra fördelar inkluderar:

  • bekvämlighet och enkelhet i gränssnittet;
  • med fjärrkontrollen;
  • förmågan att placera på vilken lämplig plats som helst;
  • mycket mindre dimensioner än en stationär dator (ibland vinner den över en bärbar dator);
  • brist på brus, vilket vanligtvis irriterar PC -ägare.
Bild
Bild

Funktionsprincip

Men människor kommer naturligtvis att vara mycket intresserade av hur allt fungerar. Från själva definitionen av en internetradiomottagare följer att funktioner för fjärråtkomst till innehåll gäller. Mer exakt används en gratis allmän Wi-Fi-åtkomstpunkt eller betalt internet som distribueras av en router. Men det är inte tillräckligt att bara ansluta. Den stora variationen av innehåll i detta sändningssegment ger också upphov till ett problem: det är svårt att förstå hela massan av tillgängliga stationer.

Därför är de nödvändigtvis beställda. Och arrangörerna av internetsändningar försöker också göra detta. När allt kommer omkring vill de också att deras produkt inte ska gå förlorad ensam bland massan av analoger. Sorteringsstationer i Wi-Fi-radio kan göras med:

  • namn (alfabet);
  • sändningsland;
  • genre eller tematisk tillhörighet;
  • registrering i olika listor som skapats av användarna själva.
Bild
Bild
Bild
Bild

Några av modellerna är utformade för fjärranslutning till specialiserade portaler och olika tjänster. För att kunna använda internetradion för att spela upp filer från lagringsmedier som ingår i datorn måste ofta fler program installeras på datorn.

Nästan överallt finns en förstärkare och ett högtalarsystem, som låter dig vägra att ansluta till extern ljudutrustning. Men älskare av oklanderligt högkvalitativt ljud tvivlar ofta på denna tes.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Att göra en Wi-Fi-radio med egna händer med minimal kunskap inom detta område kommer inte att vara svårt. Desto mer kommer alla radioamatörer att kunna göra detta. Du kan använda schemat på Arduino -konceptet . Enheten är ibland dessutom utrustad med en ljussensor (en sådan automatisk start i badrummet är mycket bekvämt). Det rekommenderas att du ställer in en timer som stänger av mottagaren på natten.

Det är bekvämt att instruera tidpunkten för NTP -servrarna (du måste bara upprätta synkronisering med dem). Av kontrollerna använder de vanligtvis en roterande volymkontroll och ett par knappar som byter mottagna stationer . Som volymkontroll används vanligtvis en potentiometer, som kan fungera i intervallet från 1 till 100 k. Det är nödvändigt att slå på denna komponent i intervallet från matningen av 3,3 V till massan. Potentiometerspänningen läses av AD -omvandlaren; "Hysteresis 5", som finns i mjukvara, undviker onödiga parameterhopp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer definitivt att behöva använda ett elektroniskt filter. Vissa experter tror att det enklaste sättet är att löda en 200 nF SMD -kondensator. Den kommer att baseras på D1 mini WEMOS . Lödreferens - motstånd som ligger mittemot D0 -benet; den måste täckas helt av kondensatorn. En alternativ lösning är en kombination av ett RC -filter och ett 10 000 ohm motstånd.

Efter installation av filtret separeras ingång A0 och jord med en 1 μF kondensator . Ett motstånd bör ske mellan potentiometern och A0. Ljussensors anslutningspunkt (LDR) väljs så att D8 -porten är på en låg nivå medan ESP -modulen laddas. Slutsatsen är enkel: D8 växlar till exit -läge. Då utfärdas här 3,3 V, och kondensatorn laddas om; sedan går porten in i ingångsläge och ser om kondensatorn urladdas snabbt (och denna urladdning beror på belysningen).

Det är mycket viktigt att se till att inga ljud hörs i vänteläge . Bruskällan är förstärkaren, och den kan inte låta på grund av fysiska lagar.

Vägen ut är uppenbar: du måste ge en signal som stänger av förstärkaren själv. Detta kommer att vara möjligt om du tillämpar ytterligare GPIO. Men det finns också alternativa system; om det inte alls finns någon önskan att bygga något kan du begränsa dig till att köpa en färdig produkt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Ganska efterfrågat Net n Joy NJ-004 . Denna mottagare kan fungera med Wi-Fi 802.11 b och g-standarder. Standard ljudfiler MP3, WMA bearbetas vid behov. Men du kan spela AAC, och ännu mer exotiskt för närvarande Flac. Ljudeffekten når 2 watt.

Andra funktioner är följande:

  • FM -signalmottagning är möjlig;
  • 20 fasta inställningar i minnet;
  • MP3 -uppspelning;
  • inbyggd klocka;
  • typisk minijackkontakt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Prology WR-100 inte heller värre. Över 10 tusen radiostationer från olika länder stöds strukturellt. Det är sant att produkten är väldigt dyr. Men ljudområdet är från 0,08 till 12,5 kHz, och dess effekt är 5 watt. Förhållandet mellan signal och brus är inte mindre än 43 dB.

Bild
Bild

Sangean WFR-1DI hyllas för de valda materialen. Användarna kommer att bli nöjda med ett par kraftfulla högtalare och baskvalitet. Med den märkesbaserade onlinetjänsten kan du ansluta till minst 15 tusen stationer. Ja, det här är det dyraste bland de tre analyserade modellerna, men det kan anslutas som spelare till en bärbar dator eller dator.

Det finns 30 radiostationer, en väckarklocka med många melodier och ett väckarklocka med internetsändning och en fjärrkontroll.

Rekommenderad: