Hydrauliska Valsar: Rullanordning. Betyg På Bilmodeller. Vad är Arbetsprincipen? Hur Man Använder?

Innehållsförteckning:

Video: Hydrauliska Valsar: Rullanordning. Betyg På Bilmodeller. Vad är Arbetsprincipen? Hur Man Använder?

Video: Hydrauliska Valsar: Rullanordning. Betyg På Bilmodeller. Vad är Arbetsprincipen? Hur Man Använder?
Video: Kända bilmärken 2024, Maj
Hydrauliska Valsar: Rullanordning. Betyg På Bilmodeller. Vad är Arbetsprincipen? Hur Man Använder?
Hydrauliska Valsar: Rullanordning. Betyg På Bilmodeller. Vad är Arbetsprincipen? Hur Man Använder?
Anonim

Jacket är ett av bilistens viktigaste verktyg. Det ska alltid ingå i fordonet. För närvarande använder ett ökande antal bilägare rullar. Deras produktion och utbud blev utbredd. Målet med artikeln är att bekanta konsumenten med enheten och principerna för drift av dessa enheter, att orientera honom i den variation som marknaden erbjuder.

Bild
Bild

Särdrag

En rullande domkraft är en typ av hydraulisk domkraft. Den glider under bilen på specialhjul, lyfter bilen med hjälp av en speciellt placerad hydraulcylinder och tar själv önskad position beroende på lyfthöjden, det vill säga rullar upp. Därav namnet.

Det är arrangerat mycket mer komplicerat än andra hydrauliska, och ännu mer, skruvuttag. Består av följande element:

  1. höghållfast stålram på fyra hjul, vars främre är bärande, och de bakre är styrningar;
  2. hydraulcylinder med en stång som stiger med kroppen;
  3. plattform (i vanligt tal - "lapp") - den del som vilar mot bilen vid lyft;
  4. leveranspump drivs av ett speciellt handtag (spak).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med denna enhet inkluderar:

  • stabilitet och tillförlitlighet;

  • möjligheten att hålla bilen i upphöjt tillstånd under lång tid utan säkerhetsanordningar;
  • sparsam inställning till bilen: bryter inte trösklar, förstör inte lacken;
  • snabbt höjer och sänker.
Bild
Bild

Nackdelar är en fortsättning på dess fördelar:

  • kräver fast stöd (golv, asfalt, betong) och en plan yta;
  • ganska skrymmande, tar mycket mer plats än en skruv;
  • kostar betydligt mer än sina motsvarigheter när det gäller bärförmågan hos en annan design.
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Rullejakten fungerar enligt den hydrauliska principen, som är baserad på Pascals lag om det tryck som utövas på en vätska eller gas . Arbetsvätskan i denna enhet är hydraulolja. Pumpad av pumpen kommer den in i cylindern och lyfter den tillsammans med huset under belastning. Som du vet komprimeras vätskor knappast, och därför kan en hydraulisk domkraft hålla en höjd last under mycket lång tid. Enheter av denna design, beroende på syftet, kan lyfta och hålla från 1 till 200 ton.

Följande designfunktioner är möjliga:

  • lås, en speciell säkerhetsnål som skyddar mot oavsiktlig obehörig sänkning;
  • förlyftpedal för snabbare och mer exakt inställning till fordonet som lyfts.

Dessa funktioner gör verktyget lättare att använda. Men detta påverkar priset.

Sådana uttag klassificeras vanligtvis som professionella och kostar mycket pengar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modellbetyg

Bland rullar för personbilar med en bärighet på högst 2 ton fördelas köparnas sympatier ungefär enligt följande.

Kraft KT 820000

Det är ett gammalt tyskt märke av verktyg och tillbehör. Tillverkad i Kina. Den anses vara en av de bästa inom hushållssegmentet (för sällsynta mindre bilreparationer). Pick -up höjd (början av lyft) - 135 mm, lyfthöjd - 320 mm. Det genomsnittliga priset är från 2000 rubel. Levereras i ett plastfodral.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Zubr 43053-2-K

Den vanligaste vagnjacket tillverkad i Ryssland . Förstärkt konstruktion. Stark och pålitlig. Höjer personbilen till en höjd av 330 mm. Detta är tillräckligt för att ersätta de flesta hjuldiametrar. Pris - från 2300 rubel.

Bild
Bild

Belavtokomplekt BAK. 00053"

Detta märke har varit känt sedan sovjettiden. Pris - från 1600 rubel. Lyfthöjd - 320 mm. Priset är lockande, men kvaliteten, enligt recensioner, är ibland "halt".

Bild
Bild

Autoprofi DP-20K

Ryskt varumärke, snabbt växande popularitet varumärke. Dessa uttag är pålitliga och hållbara. Lyfthöjd 330 mm. Lämplig för de flesta personbilar. Pris - från 2200 rubel.

Levereras med ett fodral.

Bild
Bild

Matrix Master 51020

Varumärkets hemland är Tyskland, men utrustningen är tillverkad i Kina. Lyfthöjd 355 mm. Konsumenterna noterar bekvämligheten, kompaktheten och tillförlitligheten, användarvänligheten. Pris - från 2300 rubel. Levereras i en väska.

Bild
Bild

Titan 20008

Nyutvecklat kinesiskt varumärke. Pris - från 2000 rubel, levereras i ett plastfodral. Priset är attraktivt, men det finns klagomål om kvaliteten på gummitätningar och användarvänlighet.

Lyfthöjden på 360 mm är mycket frestande.

Bild
Bild

Av de professionella enheterna skulle det vara värt att notera Norberg N32035 med en bärighet på 3,5 ton. Lyfthöjd 558 mm. Pris - från 11 tusen rubel.

Sådana och liknande uttag används i biltjänster och däckbutiker.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Att välja en rullande jack för bilar bör i första hand baseras på användningsändamålet. De flesta bilister behöver det för ad hoc -reparationer och mindre underhåll. För detta räcker det med hushåll (eller "amatör") uttag, diskuteras i avsnittet "Betyg ". Den avgörande faktorn här är förhållandet mellan pris och kvalitet. Alla dessa enheter uppfyller fullt ut detta förhållande och, med vissa svängningar i kvalitet, är lämpliga för alla personbilar utom SUV: er. Flaskjack eller rackjack rekommenderas för alla kategorier av SUV: er.

Professionella valsar krävs för att arbeta i bilverkstäder. De har en mycket större resurs, bärförmåga och höjd

De kostar många gånger mer, men dessa utgifter är nödvändiga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Innan du använder domkraften måste du noggrant studera tillverkarens instruktioner och vidta alla ytterligare åtgärder i enlighet med den. Rekommendationerna som ges här har naturligtvis en mycket allmän innebörd.

  1. Vi installerar bilen på en plan yta (utan uppenbara sluttningar) med en hård yta (betong, asfalt, trägolv) . Om det inte finns någon beläggning lägger vi en metallplåt eller starka brädor.
  2. Vi rullar domkraften under bilen så att stoppet passar in i en fast del av strukturen (förstyvning, fjäderfäste, kraftenhetens tvärelement).
  3. Se till att förbikopplingsventilen på uttaget är stängd . För detta finns det ett speciellt spår i änden av domkraftspaken. Vi försöker dra åt ventilen, vid behov, dra åt den hela vägen.
  4. Vi sätter in spaken i spåret på hydraulpumpen, fixar den och börjar pumpa . Arbetsdelen av domkraften stiger i vinkel, och själva domkraften, som rör sig på hjul, tar en optimal position under lastpunkten.
  5. Efter att ha höjt bilen till önskad höjd byter vi ut ett säkerhetsställ (rullkraften kan hålla den lyftade lasten under mycket lång tid, men säkerheten kommer först) och vi utför det nödvändiga arbetet.
  6. Efter att arbetet slutförts och alla de borttagna delarna är på plats sänker vi bilen . Den kan sänkas genom att öppna bypassventilen på domkraften. Vi släpper spaken, sätter den på ventilhuvudet och stänger av (¼ varv räcker). Bilen kommer att sänkas.
Bild
Bild

Rullejakten kräver vård och underhåll. Varje gång du arbetar med domkraften måste du inspektera den för eventuellt oljeläckage, övervaka stavens renhet, utvärdera hur domkraften reagerar på att svänga spaken. Glöm inte samtidigt att regelbundet kontrollera oljenivån och fylla på vid behov . Instruktionerna förklarar vanligtvis tydligt hur man fyller domkraften med olja.

Om det finns läckor, förorening av skaftet, domkraften "följer inte" spaken, är det dags att byta ut gummitätningarna. Vissa (inte alla) uttag är utrustade med ett reparationssats: en uppsättning gummiringar som måste bytas ut under underhåll. Att byta ut dem kostar lite arbete, men inget för komplicerat.

Domkraften ska förvaras och transporteras i upprätt läge (där vi byter ut den under bilen). Detta för att förhindra att olja läcker ut. I den meningen är det väldigt bra när domkraften är färdig med ett fodral. Platsen för uttaget i den är redan korrekt från början.

Och sista stunden. Hydrauliska uttag är frostbeständiga . Vid temperaturer under -10 grader tjocknar oljan märkbart och pumpas dåligt.

Bild
Bild

Granska översikt

Trots”konsumentextremismen” som har utvecklats de senaste åren, recensioner av rullande uttag på webbplatser för onlinebutiker och i analytiska portaler är generellt positiva . Ägarna noterar bekvämligheten med att använda dem, lyft- och sänkhastigheten, den relativt låga vikten och dimensionerna, stabiliteten under drift och säkerheten för trösklarna och andra delar av bilen.

Klagomål rör ofta kvaliteten på gummitätningar (oftast gäller detta Titan -uttag), spakens längd (för kort, du måste göra ytterligare ansträngningar), till svagheten hos ramen, som böjer sig under belastning (" Belavtokomplekt "), till den problematiska drivningen av hydraulpumpen från spaken (Autoprofi). Men det finns få sådana recensioner, och det finns anledning att tro att dessa köpare helt enkelt hade tur. Tyvärr kan även de bästa tillverkarna hitta defekter. Det rekommenderas att fråga om garantivillkoren när du köper en jack.

Det visar analysen vagnjackar i segmentet "hushåll" är av tillräcklig kvalitet, praktiska och enkla att använda, relativt billiga.

Trots vissa brister kan de mycket väl rekommenderas till alla ägare av bilar med låg markfrigång.

Rekommenderad: