Sovjetunionens Kassettinspelare (22 Bilder): Vilken Sovjetmodell Var Den Första? Vad Visade Sig Då Tillverkare Av Tvåkassett- Och Enkelkassettbandspelare?

Innehållsförteckning:

Video: Sovjetunionens Kassettinspelare (22 Bilder): Vilken Sovjetmodell Var Den Första? Vad Visade Sig Då Tillverkare Av Tvåkassett- Och Enkelkassettbandspelare?

Video: Sovjetunionens Kassettinspelare (22 Bilder): Vilken Sovjetmodell Var Den Första? Vad Visade Sig Då Tillverkare Av Tvåkassett- Och Enkelkassettbandspelare?
Video: National Anthem of the soviet union: Red Army Choir 2024, April
Sovjetunionens Kassettinspelare (22 Bilder): Vilken Sovjetmodell Var Den Första? Vad Visade Sig Då Tillverkare Av Tvåkassett- Och Enkelkassettbandspelare?
Sovjetunionens Kassettinspelare (22 Bilder): Vilken Sovjetmodell Var Den Första? Vad Visade Sig Då Tillverkare Av Tvåkassett- Och Enkelkassettbandspelare?
Anonim

Varje år blev det sovjetiska folkets välbefinnande högre. Och tillsammans med det ökade medborgarnas krav. Således, i slutet av 70 -talet av förra seklet var varje invånare i Sovjetunionen extremt nödvändig för att ha en kassettbandspelare, helst av utländsk produktion . I grund och botten hade unga människor ett sådant behov, men deras föräldrar tenderade att köpa en inhemsk produkt. Men ungdomarnas övertygelse rådde oftast och efter ett par veckor gick pojkarna runt på gårdarna med kassettinspelare på axlarna och lyssnade på sin favoritmusik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Historien om den första kassettinspelaren

Idag är kassettspelare en riktig sällsynthet. Unga människor anser att denna typ av teknik är en kvarleva från det förflutna . Men det var inte alltid så. Våra föräldrar och morföräldrar minns förmodligen kassettinspelarens elitism under sovjettiden. Flickor ansåg att killarna med den här enheten var de mest fashionabla.

Pojkar med bandspelare under Sovjetunionens dagar kan jämföras med moderna killar som har sin egen bil.

Bild
Bild

De första sovjetiska bandspelarna släpptes 1969. Tillverkaren gav den namnet "Desna". Den utländska prototypen "Philips EL-3300", som utvecklades 1967, togs som grund . De viktigaste egenskaperna hos Desna -kassettapparaten var kassettbandets hastighet - 4, 76 cm / sek och dess vikt - 1, 8 kg. En ytterligare komponent i "tandköttet" är en strömförsörjningsenhet. Kostnaden för denna bandspelare var 220 rubel.

Efter en tid började sovjetiska tillverkare skapa olika modeller av bandspelare med förbättrade egenskaper. Och själva kassetterna uppdaterades ständigt. Enligt medborgare som bor i Sovjetunionen var de mest populära bandspelarna Vesna 207, Karpaty-202-1, Elektronika 302, Nota och Mayak . Deras pris var begränsat till 100-200 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka tillverkades?

Olika typer av kassettspelare producerades i Sovjetunionen. Var och en av dem hade många fördelar och några nackdelar.

Kassetthållare . Handhållna en-kassett mono-bandinspelare. I mer avancerade modeller fanns det en radio. Enhetens mekanism drivs av batterier, kassetterna spolades upp manuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dubbelkassettmaskin . I Sovjetunionen producerades sådana modeller i en begränsad upplaga. Deras design förutsatte att det fanns två däck för placering av kassetter, så att bandinspelarens ägare kunde skriva om ljudinspelningen från ett medium till ett annat. Den sovjetiska regeringen accepterade dock inte principen att kopiera information, varför ett förbud infördes för produktion av tvåkassettbandspelare. Men samhället var inte upprörd alls. Tack vare leveranser från utlandet kunde alla få en liknande modell.

Bild
Bild

Musikcenter . Det sovjetiska folket försökte att inte annonsera närvaron av en så dyr enhet i huset, eftersom en sådan bandspelare bara var överkomlig för skurkar och människor som fick inkomst på ett olagligt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bilinspelare . En tid efter utvecklingen av bandproduktion tänkte tillverkarna på att utrusta en bil med denna enhet.

Det enda besväret - vid ankomsten till platsen var det nödvändigt att helt ta bort enheten och ta den med dig.

Bild
Bild

De presenterade designerna för bandspelare skapades helt på sovjetiska fabriker. Men i husen och lägenheterna för medborgarna i Sovjetunionen fanns det också utländska modeller som inte var möjliga att köpa i butiken. De togs av sjömän.

Till exempel, en överklass sjöman åkte på affärsresa i flera månader . Med de pengar han tjänade köpte han varor i utländska hamnar och tog sedan hem dem och sålde dem till återförsäljare. Många medborgare i Sovjetunionen arbetade på ett liknande sätt. Men när de insåg att denna aktivitet är straffbart kan de försöka vara extremt försiktiga.

Bild
Bild

Populära märken och modeller

Under sovjettiden dök många olika typer av bandspelare upp. Men alla var inte i samhällets smak. Ungdomen ställde stora krav på dessa enheter. Tonåringarna på 70 -talet ville lyssna på hög musik i utmärkt ljud, utan främmande brus på bärbara enheter . Och deras föräldrar föredrog att njuta av högkvalitativ prestanda av sina favoritverk på en stationär bandspelare. Här är en bedömning av de bästa kassettinspelarna under sovjettiden.

Bild
Bild

Spring-201-stereo

Tillverkaren av denna enhet var fabriken Iskra. De första bandspelarna rullade av löpande band i det 77: e året. De var bärbara enheter utrustade med en ljudinspelningsfunktion. Tack vare sin lilla storlek och blygsamma design passar de bra in i hemmiljön. MEN i väntan på de olympiska spelen 1980 fick dessa produkter ett annat namn-"Olympic Spring-201-stereo ". Denna förändring har påverkat ökningen av kostnaden för bandspelare.

Bild
Bild

Electronics-302

Utvecklingen av dessa bandspelare började 1984. Skaparna av strukturerna var Moscow TochMash. Huvudsyftet med de presenterade modellerna är inspelning och reproduktion av information om kassettband. Designen "Electronics-301" togs som grund för dessa modeller . Den uppdaterade versionen har fått ett antal intressanta och praktiska funktioner. Till exempel ett volymreglage.

Det var dock denna innovation som oftast misslyckades, varför tillverkare ersatte dem med hörnbrytare.

Bild
Bild

IZH-302

Skapandet av denna bandspelare var Izhevsk Motorcycle Plant. De första IZH-302-modellerna rullade av löpande band 1982. Designen "Elektronika-302" togs som grund för deras skapande . Huvudsyftet med denna modell var att registrera information. Dessutom var dessa modeller utrustade med möjligheten att spela in data från mikrofoner, tv -apparater, ljudförstärkare och radioöverföringslinjer. Inspelningsprocessen styrdes av en speciell rattindikator. Ganska ofta använde tidningsreportörer just den här enheten för att spela in intervjuer.

Närvaron av laddningsbara batterier gjorde det möjligt att använda bandspelaren som en bärbar enhet i 10 timmar.

Bild
Bild

Electronics-211 stereo

Tillverkningen av denna modell utfördes av fabriken i Aliot. Dessa mönster är utrustade med funktioner för inspelning och återgivning av information från kassetter, mikrofoner, tv -apparater, radioapparater och olika typer av mottagare. Systemet möjliggjorde automatisk och manuell inspelningsjustering. Ganska ofta "Electronics-211 stereo" användes inom yrkesområdet journalister . Med den här enheten kan de intervjua, arbeta i bullriga områden, eftersom systemet är utrustat med en brusreduceringsfunktion.

Ett utmärkande drag för den här modellen av bandspelaren var strömförsörjningen. Utrustningen drivs av batterier, ansluts till ett eluttag eller fordonets inbyggda nätverk, så att ägaren av bilen kunde njuta av musik under körning.

Bild
Bild

Electronics-311-S

Denna design är ett syskon till 211 stereomodellen. Det släpptes 1977. Produkten har utformats för att läsa information från standardkassetter . I systemet med den presenterade designen fanns en justering av frekvensen. Kontrollen utfördes automatiskt och manuellt.

Ett särdrag hos denna design var närvaron av ett tillfälligt stopp i inspelningsprocessen. Dessutom var "Electronics-311-C" utrustad med flera externa högtalare som ansvarar för högkvalitativt ljud.

Bild
Bild

"Electronics-321" och "322"

Dessa mönster tillhörde en unik grupp bandspelare. Tillverkaren innehöll trots allt det bästa och nödvändiga för att utnyttja det sovjetiska folket. Deras design var utrustad med en förbättrad enhet, friktionsmottagande enheter, kassettställningar. Modellen med siffran "321" hade en stationär mikrofon.

Inspelningsprocessen justerades både automatiskt och manuellt . Ström levererades från batterier och elnätet. Modellen numrerad "322" utmärktes av närvaron av en mobil mikrofon. Annars var det ingen skillnad mellan de presenterade modellerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa bandspelare var av hög kvalitet och "överlevde" lätt fram till 90 -talet, och några prover fungerar fortfarande.

Rekommenderad: