Sovjetiska Tvättmaskiner (21 Foton): En översikt över Sovjetunionens Modeller, Funktioner I Gamla Cirkulära Skrivmaskiner, De Första Mekaniska Maskinerna Från Sovjettiden

Innehållsförteckning:

Video: Sovjetiska Tvättmaskiner (21 Foton): En översikt över Sovjetunionens Modeller, Funktioner I Gamla Cirkulära Skrivmaskiner, De Första Mekaniska Maskinerna Från Sovjettiden

Video: Sovjetiska Tvättmaskiner (21 Foton): En översikt över Sovjetunionens Modeller, Funktioner I Gamla Cirkulära Skrivmaskiner, De Första Mekaniska Maskinerna Från Sovjettiden
Video: Городские Легенды 3 серия 1 сезон 2024, Maj
Sovjetiska Tvättmaskiner (21 Foton): En översikt över Sovjetunionens Modeller, Funktioner I Gamla Cirkulära Skrivmaskiner, De Första Mekaniska Maskinerna Från Sovjettiden
Sovjetiska Tvättmaskiner (21 Foton): En översikt över Sovjetunionens Modeller, Funktioner I Gamla Cirkulära Skrivmaskiner, De Första Mekaniska Maskinerna Från Sovjettiden
Anonim

För första gången släpptes tvättmaskiner för hemmabruk i början av förra seklet i USA. Våra mormödrar fortsatte dock länge att tvätta smutsiga sängkläder på floden eller i ett tråg på en träbräda, eftersom amerikanska enheter dök upp med oss mycket senare. Det var sant att de inte var tillgängliga för den överväldigande majoriteten av befolkningen.

Först i slutet av 50 -talet, när massproduktionen av hushållstvättmaskiner etablerades, började våra kvinnor att skaffa sig denna nödvändiga "hjälpare" i hushållet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner, fördelar och nackdelar

Det första företaget, som såg ljuset från de sovjetiska tvättmaskinerna, var anläggningen i Riga RES. Detta var 1950. Det bör noteras att modellerna av bilar som producerades i Baltikum under dessa år var av hög kvalitet, och det var lätt att reparera dem vid ett haveri.

I Sovjetunionen distribuerades främst mekaniska och elektriska tvättmaskiner . Elektriska enheter i den version där de producerades i Sovjetunionen förbrukade för mycket energi, även med den tidens normer när, i enlighet med regeringens politik, el var billig. Dessutom, under dessa år, hade utvecklingen av vetenskap och teknik ännu inte nått släppandet av tillförlitliga automatiska mekanismer. Varje automatisk hushållsapparat tål vibrationer och fukt ganska dåligt, därför var SMA på den tiden extremt kortlivad. I dessa dagar tjänar elektronik i årtionden, men då var livslängden för alla maskiner med automatisering kort . På många sätt var anledningen till detta själva organisationen av produktionen, vilket innebar en betydande mängd manuellt arbete. Som en konsekvens ledde detta till att utrustningens tillförlitlighet minskade.

Bild
Bild
Bild
Bild

De första mekaniska modellerna

Låt oss ta en titt på några gamla bilar.

Bild
Bild

EAY

Detta är den allra första tvättutrustningen i Baltic RES -fabriken. Denna teknik hade en liten cirkulär centrifug och paddlar för blandning av vatten med tvätt. Denna mekanism användes under tvättprocessen, liksom i processen med att skölja tvätten. Under extraktionen roterade själva tanken, men bladen förblev statiska. Vätskan avlägsnades genom små hål i botten av tanken.

Tvätttiden berodde direkt på tvättens täthet, men processen tog i genomsnitt ungefär en halvtimme och uppskjutningen tog cirka 3-4 minuter . Användaren var tvungen att manuellt bestämma utrustningens varaktighet.

Bild
Bild

Avsaknaden av en förseglad dörr kan hänföras till nackdelarna med mekanik, därför sprutade tvålvätska ofta på golvet under drift. En annan nackdel med tekniken var frånvaron av en pump för att ta bort smutsigt vatten och frånvaron av en balanseringsmekanism.

OK en

En av de allra första SMA i Sovjetunionen var enheten Oka -aktivatortyp. Denna enhet hade ingen roterande trumma, tvätt utfördes i en stationär vertikal tank, roterande blad fästes i botten av behållaren, som blandade tvålösningen med tvätten.

Denna teknik var mycket tillförlitlig och fungerade under flera garantiperioder, eftersom den praktiskt taget inte gick sönder med korrekt drift . Det enda felet (dock ganska sällsynt) var läckage av tvättmedelslösningen genom de slitna tätningarna. Problem med motorutbränning och förstörelse av blad var helt okarakteristiska händelser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förresten, den mer moderna versionen av Oka -maskinen är fortfarande till salu idag.

Det kostar cirka 3 tusen rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Volga-8

Denna bil har blivit en verklig favorit bland hemmafruar i Sovjetunionen. Och även om denna teknik inte var särskilt bekväm att använda, var dess fördelar dess kvalitetsfaktor och höga tillförlitlighet. Hon kunde arbeta i decennier utan problem. Men vid ett haveri var det tyvärr nästan omöjligt att utföra reparationer . En sådan olägenhet är naturligtvis ett obestridligt minus.

" Volga" gjorde det möjligt att rulla upp till 1,5 kg linne på en gång - denna volym tvättades i en tank för 30 liter vatten i 4 minuter . Därefter utförde hemmafruar sköljning och centrifugering, som regel manuellt, eftersom dessa funktioner, som tillhandahålls av maskinens tillverkare, var mycket misslyckade och tidskrävande att utföra. Men även en sådan ofullkomlig teknik, sovjetiska kvinnor var mycket nöjda, men det var inte alls lätt att skaffa den. I tider av total knapphet, för att vänta på ett köp, fick man stå i en kö, som ibland sträckte sig i flera år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Halvautomatisk

Vissa kallade enheten "Volga-8" för en halvautomatisk enhet, men detta kunde bara göras med en sträcka. De allra första halvautomatiska maskinerna var CM med en centrifug. Den första modellen presenterades under andra hälften av 70 -talet och den kallades "Eureka ". På den tiden var dess skapande ett verkligt genombrott, med tanke på de mycket blygsamma funktionaliteten hos sina föregångare.

Vatten i en sådan maskin, som tidigare, måste hällas, förvärmd till önskad temperatur, men centrifugeringen var redan av ganska hög kvalitet . Tvättmaskinen gjorde det möjligt att bearbeta 3 kg smutsig tvätt på en gång.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Eureka" var en trumtyp SM, inte en traditionell aktivator för den tiden . Detta innebar att tvätten först måste laddas i trumman och sedan måste trumman installeras direkt i maskinen. Tillsätt sedan varmt vatten och slå på tekniken. I slutet av tvätten avlägsnades spillvätskan genom en slang med en pump, sedan sköljde maskinen - här var det viktigt att noggrant övervaka vattenintaget, eftersom spridda användare av tekniken ofta hällde sina grannar. Snurren utfördes utan att linnet avlägsnades på förhand.

Bild
Bild

Modeller för studenter

I slutet av 80-talet genomfördes en aktiv utveckling av små SM som kallades " Bebis ". Numera har detta modellnamn blivit ett känt namn. Utseendemässigt liknade produkten en stor kammarkruka och bestod av en plastbehållare och en elektrisk enhet på sidan.

Tekniken var verkligen miniatyr och därför mycket populär bland studenter, ensamstående män och barnfamiljer som inte hade pengar att köpa en maskin i full storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hittills har sådana enheter inte tappat sin relevans - bilar används ofta i stugor och sovsalar.

Automatiska enheter

1981 uppträdde en tvättmaskin med namnet "Vyatka" i Sovjetunionen. Ett inhemskt företag, som fick en italiensk licens, ägnade sig åt tillverkning av SMA. Således har den sovjetiska "Vyatka" många rötter gemensamt med enheterna i det världsberömda märket Ariston.

Alla tidigare modeller var betydligt sämre än denna teknik - "Vyatka" klarade enkelt av att tvätta tyger med olika styrkor, varierande grad av smuts och färger … Denna teknik värmde själva vattnet, utförde en grundlig sköljning och pressade det själv. Användarna hade möjlighet att välja vilket driftsätt som helst - de erbjöds 12 program, inklusive de som gör det möjligt att tvätta även känsliga tyger.

I vissa familjer används "Vyatka" med automatiska lägen fortfarande.

Bild
Bild
Bild
Bild

På en körning rullade maskinen bara cirka 2,5 kg tvätt, så många kvinnor måste fortfarande tvätta för hand … Så de laddade till och med sängkläder i flera steg. Som regel tvättades påslakan först, och först därefter örngott och lakan. Och ändå var det ett enormt genombrott, som gjorde det möjligt att lämna maskinen under tvätten utan konstant uppmärksamhet, utan att övervaka utförandet av varje cykel. Det var inte nödvändigt att värma vattnet, hälla det i tanken, titta på slangens skick, skölj tvätten i isvatten med händerna och vrid ur det.

Självklart kostar sådan utrustning mycket mer än alla andra bilar i sovjettiden, så det var aldrig köer för deras köp . Dessutom kännetecknades bilen av ökad energiförbrukning, så tekniskt sett kunde den inte installeras i varje lägenhet. Så ledningarna i hus som byggdes före 1978 kunde helt enkelt inte stå emot belastningen. Det var därför de, när de köpte en produkt, vanligtvis krävde ett intyg från bostadskontoret i butiken, där det bekräftades att de tekniska förutsättningarna tillåter användning av denna enhet i ett bostadsområde.

Därefter hittar du en översikt över tvättmaskinen Vyatka.

Rekommenderad: