Reparation Av Induktionsspisar: Frekventa Funktionsstörningar Och Haverier, Gör-det-själv-glasbyte. Varför Störs Spisen Och Klickar När Den Arbetar?

Innehållsförteckning:

Video: Reparation Av Induktionsspisar: Frekventa Funktionsstörningar Och Haverier, Gör-det-själv-glasbyte. Varför Störs Spisen Och Klickar När Den Arbetar?

Video: Reparation Av Induktionsspisar: Frekventa Funktionsstörningar Och Haverier, Gör-det-själv-glasbyte. Varför Störs Spisen Och Klickar När Den Arbetar?
Video: Spis-videoguide: Byt ut själv värmezon | Så här gör du! 2024, April
Reparation Av Induktionsspisar: Frekventa Funktionsstörningar Och Haverier, Gör-det-själv-glasbyte. Varför Störs Spisen Och Klickar När Den Arbetar?
Reparation Av Induktionsspisar: Frekventa Funktionsstörningar Och Haverier, Gör-det-själv-glasbyte. Varför Störs Spisen Och Klickar När Den Arbetar?
Anonim

Nyligen får induktionsspisar samma popularitet som andra sorter av denna typ av köksapparater. Men som alla enheter misslyckas de ibland. Även om servicecentret hjälper ägaren att snabbt lösa detta problem, kommer en person som förstår spisenas enhet att kunna åtgärda störningen på egen hand. Dessutom kommer i detta fall betydande besparingar att inträffa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Induktionskokare

En induktionshäll fungerar mycket säkrare och effektivare än en vanlig häll utrustad med kokplattor i gjutjärn. Dess arbete sker på grund av elektromagnetisk induktion - virvelströmmar värmer upp metallen. NS Ovanpå induktionspanelen finns ett glaskeramiskt ark, och inuti det finns en sluten lindning som leder en ström med hög frekvens, vars indikatorer sträcker sig från 20 till 60 kilohertz.

På detta sätt matas den induktiva strömmen till botten av krukan, som är sekundärlindningen. Som ett resultat värms köksredskapet mycket snabbt och värmer själva spisen. Med andra ord skapar ett högfrekvent magnetfält induktionsströmmar. Uppvärmning sker på grund av att metallen i köksredskapet som används absorberar energin från dessa fält.

Bild
Bild

Funktionen hos en induktionshäll är omöjlig utan några grundläggande delar.

En temperatursensor övervakar hur het enheten är. Om något går ur kontroll är det han som kommer att stänga av strömmen . Spolen, som är den primära lindningen, ser ut som en kopparledare i en spiral. Tillsammans med ferriterna placerade i huset bildar det ett ferromagnetiskt komplex. Generatorns kretskort har en fläktkylfläns. Slutligen utförs blåsen av generatorhuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta funktionsstörningar

Oftast står konsumenten inför det faktum att en eller flera brännare inte tänds, spisen gör konstiga ljud, värmer dåligt eller slutar arbeta på egen hand. Kärnan i den vanligaste situationen är att kaminen inte värmer bra. Detta kan inte ens kallas en sammanbrott, eftersom problemet uppstår om botten på behållaren som används har förskjutits i förhållande till mitten, eller om dess diameter är mycket mindre än hällen.

Om en eller flera brännare har slutat fungera är det nödvändigt att kontrollera om deras effekt behålls, eftersom flera delar kan misslyckas om de överhettas. Otillräcklig uppvärmning kan också uppstå på grund av en felaktig kopplingssekvens.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att starta en induktionshäll måste du som regel först välja den brännare som ska användas med sensorerna och sedan ställa in nödvändig effekt på den.

Om ordern är ur funktion kommer ingenting att fungera . När beröringsytan inte svarar på beröring kan problemet vara trivial förorening. Efter rengöring är det nödvändigt att kontrollera igen - om det inte hjälper är det värt att undersöka anslutningsslingorna som kombinerar induktorkretsen och kontrollpanelen.

När hällens temperatur inte längre visas kan svårigheten vara i en trasig termosensor. Ibland uppstår störningar med en fläkt, vars huvudsakliga uppgift är kylning. Lösningen kan vara att fixa temperaturgivaren. Om ventilationssystemet överhuvudtaget slutade fungera, kan detta ha hänt antingen på grund av en utbränd motor eller på grund av att styrkretsen var trasig.

Bild
Bild

Ibland stänger hällen av sig själv. Detta kan hända om fel kokkärl används - tillverkat av material som inte är märkt "för induktionskokare". Det är värt att nämna att du inte ska använda alla behållare av icke-magnetiska material, det vill säga aluminium, kopparlegeringar och rostfritt stål.

Värmare kan stängas av på egen hand av flera skäl, som anges i instruktionerna. Till exempel genom en tidssignal eller efter att ha nått en två timmars driftperiod. Brännarna kommer också att sluta fungera om inga ytterligare åtgärder har skett inom 10 sekunder efter att de har slagits på.

Bild
Bild

Induktionshällen låter när apparaten har för hög värmeeffekt eller lagar mat i en olämplig form. Till exempel uppstår buller när botten på en kastrull är för tjock, för tunn eller för liten i diameter.

När säkringen går ut blir hällen omöjlig att aktivera alls . Detta händer antingen om det inte klarade belastningen, eller om transistorerna är kortslutna. Överhettning av hällen kan orsakas antingen av smuts eller överflödig vätska som trängt in. Lindningen överhettas när hela strukturen inte placeras på en fast yta och utrustningen börjar sjunka under vikten av de använda rätterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om induktionskokaren klickar under tillagningen, bör du först studera instruktionerna - för vissa modeller anses denna "medföljande effekt" vara normen. Du bör inte oroa dig om enheten surrar, poppar eller gnisslar - dessa ljud avges av induktionsspolar som interagerar med köksredskapen. När ytan på induktionshällen är mycket varm, liksom vad som finns under den, är det värt att kontrollera om det finns metallföremål i skåpen, till exempel bestick.

Slutligen, om maskinen slår ut vid start, bör du först och främst kontrollera dess skick. Annars är problemet antingen i anslutningen eller i värmeelementet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse för reparationsarbete

Efter att alla möjliga orsaker till felen har kontrollerats måste du fortsätta reparera. Förberedelserna börjar nödvändigtvis med att kaminen är frånkopplad från strömförsörjningen, i detta fall elektrisk. Förresten, innan dess är det värt att ta reda på om själva uttaget fungerar. Detta kan göras med hjälp av en annan, unikt fungerande enhet. Därefter demonteras ytan för att kunna arbeta med själva induktionssystemet.

Det första steget är att visuellt bedöma om allt är i ordning med elementen. Till exempel bör sot, en ändrad nyans och andra spår omedelbart varna dig. Vidare börjar en fullvärdig kontroll av alla komponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontakter, kabel och säkringar bedöms med hjälp av en multimeter - om motstånd detekteras i kretsdelarna byts de trasiga elementen ut. Spiralerna i induktionsspolarna kontrolleras för sprickor och trassel mellan de enskilda svängarna. Temperatursensorer övervakas igen med en multimeter. Nästa steg är att testa kablarna från induktionsspolen till generatorn. Vidare, med hjälp av en vanlig kraftfull glödlampa och ett förstoringsglas, är det nödvändigt att ta reda på om sprickor har uppstått på kontrollkortet. De senare kan framkalla en bristning av vägar som leder ström.

Efter slutförande undersöks basen för den inoperativa brännaren, om sådan finns, separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur repareras?

För att reparera en induktionsspis med egna händer måste du omedelbart förbereda diagnostiska verktyg, ett lödkolv och lödanordningar. Som regel är orsaken antingen felaktig användning eller fabriksfel eller inträngande av vätska i kroppen.

Om kaminen inte slås på kan felet vara i nätsladden eller ett problem med kontakten . Reparation i dessa situationer utförs enligt följande: kaminen demonteras, tråden klipps vid ingången till hushållsapparaten, varefter kopparledarna avlägsnas. Efter att ha bedömt konduktörens tillstånd med en multimeter är det nödvändigt att ta bort den del av ledningarna som fortfarande finns i fallet. Slutligen är nätsladden installerad och paret huvudledare är korrekt anslutna till jordningsledaren. Pluggen klipps också av och ersätts med en hopfällbar produkt med tre stift.

Bild
Bild
Bild
Bild

När orsaken till haveriet är en skadad säkring, räcker det med att demontera enheten, byta ut den felaktiga delen och återföra induktionssystemet till sitt ursprungliga tillstånd. För att återställa kontrollmodulen eller pekskärmen till service måste du också köpa ett element som kan repareras och bytas ut. Lösa tryckfjädrar är ännu enklare att reparera - de behöver bara dras åt till den nivå som krävs enligt instruktionerna.

Ett avbrott i ledningarna som förbinder spolen och elnätet kan elimineras om deras ändar är professionellt lödda. Det räcker att byta ut den utbrända spolen med en ny, men det är bättre att överlåta denna process till en specialist.

Bild
Bild

Det är värt att nämna separat att om det används felaktigt kan det uppstå sprickor på den glaskeramiska ytan. I det här fallet är självreparation omöjlig, så den enda lösningen är ett glasbyte som utförs av proffs.

I allmänhet är grundläggande utrustningsreparationer enklare att utföra enligt en specifik algoritm. Först inspekteras den elektriska ledningen för knäckar, avbrott och nötningar. Om de är tillgängliga ändras kabeln helt enkelt till en ny. Om tråden är i ordning demonteras hällen. Efter att ha skruvat loss monteringsremsorna måste du lyfta panelen och koppla bort ledningarna, varefter den kan tas bort helt. En multimeter utvärderar säkringarnas och transformatorns skick. Vid behov byts delar ut mot nya. Därefter kontrolleras alla ledningar - först visuellt och sedan igen med en multimeter. Rivna eller skadade delar ersätts med nya.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Experter rekommenderar att du kontaktar en verkstad om allvarliga funktionsstörningar på styrenheten upptäcks.

Alternativt kan det vara felaktiga elektroniska komponenter, mikrosprickor på kretskortet eller problem med fläkten. Om du inte har tillräckliga färdigheter är det värt att kontakta en specialist som kan klara uppgiften.

Rekommenderad: