Delade Systemfel: Varför Startar Inte Kompressorn? Varför Startar Luftkonditioneringens Utomhusenhet Inte Från Fjärrkontrollen? Sätt Att Eliminera Haverier

Innehållsförteckning:

Video: Delade Systemfel: Varför Startar Inte Kompressorn? Varför Startar Luftkonditioneringens Utomhusenhet Inte Från Fjärrkontrollen? Sätt Att Eliminera Haverier

Video: Delade Systemfel: Varför Startar Inte Kompressorn? Varför Startar Luftkonditioneringens Utomhusenhet Inte Från Fjärrkontrollen? Sätt Att Eliminera Haverier
Video: Projekt: Svalka Luften - kyla luften mellan kompressor och tank. 2024, Mars
Delade Systemfel: Varför Startar Inte Kompressorn? Varför Startar Luftkonditioneringens Utomhusenhet Inte Från Fjärrkontrollen? Sätt Att Eliminera Haverier
Delade Systemfel: Varför Startar Inte Kompressorn? Varför Startar Luftkonditioneringens Utomhusenhet Inte Från Fjärrkontrollen? Sätt Att Eliminera Haverier
Anonim

All utrustning kan gå sönder före den angivna maximala drifttiden. Och det handlar inte alltid om äktenskap, en produkt av dålig kvalitet. Själva användningen av tekniken kan vara felaktig. Det händer också att ägaren helt enkelt slutar ta hand om honom. Delade systemavbrott inträffar av olika skäl.

Bild
Bild

Ofta problem

Delade system blir mer och mer populära för varje dag. De låter dig stabilt behålla den optimala lufttemperaturen i huset, skiljer sig åt till överkomliga kostnader och kan användas under alla säsonger . Systemet går sönder inte så ofta, men eftersom sådana enheter fortfarande anses vara en innovation, vid ett fel, vet inte ägarna vad de ska göra.

Bild
Bild

Ett litet utbildningsprogram relaterat till systemets drift kommer inte att vara överflödigt . Själva delningssystemet representeras av en utomhuskondensationsenhet, liksom en förångningsenhet, som anses vara en inomhusenhet. Den yttre delen av delningssystemet inkluderar en kompressor, en kondensor, en fläkt, ett styrkort, och även en fyrvägsventil, ett filter och ett hus. Den interna enheten innehåller en frontpanel, filter, displaypaneler, en förångare, en fläkt, ett styrkort och en kondensbricka.

Bild
Bild

Systemet fungerar inte utan deltagande av kopparrör genom vilka freon rör sig - systemets köldmedium.

Under drift befinner sig freon i två tillstånd - flytande och gasformigt, därför representeras kopparrör av flera diametrar.

Bild
Bild

Låt oss överväga de vanligaste felen vid driften av den presenterade mekanismen

  • Delningssystemet startar inte / startar inte . Mest troligt är det en defekt i elkabeln. Om du är övertygad om att det finns spänning i nätverket bör du leta efter uppdelningen i eluttaget, nätkontakten eller kabeln eller i strömkontakterna (som finns på styrkortet). Ibland händer det att spänningen i nätverket inte räcker för att enheten ska fungera. Om delningssystemet inte fungerar kan det finnas en överbelastning i det interna nätverket.
  • Droppande vatten . Poängen är förmodligen en blockering i dräneringsledningen. Om blockeringen är av mekanisk typ beror detta på smuts som har kommit in i rören. Om blockeringen är klimatisk kan det vara på vintern vid frysning av enskilda delar av rörledningen. Isproppar är farliga och osannolika, men fortfarande en möjlig orsak till blockering.
  • Dålig lukt . Detta interna problem indikerar ett igensatt filter. Om fläkten på inomhusenheten avger en motbjudande lukt kan det vara en indikation på att bakterier växer i enheten. Ibland hjälper inte spolning av filtret; du måste beställa en omfattande service.
  • Kompressorn fungerar inte . Denna uppdelning har flera varianter av förekomst. Själva kompressorn kan gå sönder, det termiska reläet kan gå sönder. Om en viss kompressor har gått sönder är det inte möjligt att reparera den på egen hand. Det är relativt enkelt att reparera bara den fastnade motoraxeln.
  • Stängs av snabbt eller omedelbart . Om delningssystemet började stänga av snabbt under externt normal drift, betyder det att en av temperaturgivarna är ur funktion. Du kan kontrollera sensorernas funktion med en multimeter. Sensorreparationer är billiga och kan vanligtvis lösas snabbt.
Bild
Bild

Det finns också störningar på fjärrkontrollen - i det här fallet måste du kontakta serviceavdelningen . Om enheten fortfarande har garanti byts fjärrkontrollen ut. Om garantin har löpt ut kommer de att berätta var du kan reparera den eller köpa en ny.

Bild
Bild

Om det verkar som om delningssystemet har något slags problem, om du inte känner att det fungerar med full kapacitet, gör en extern inspektion . Ring specialister om det behövs. Du kan komma ihåg om något hände nyligen som kunde inaktivera utrustningen.

Bild
Bild

Möjliga orsaker

En av de vanligaste orsakerna till utrustningsfel är vanligt slitage. Till exempel, freon läcka … Luftkonditioneringen slutar kyla luften normalt och fortsätter att slå på. Men orsaken till läckage av freon kan också vara en trycksatt freonlinje. Inte så sällsynt - otidigt, ofullständigt systemunderhåll.

Slutsatsen är enkel: luftkonditioneringen måste tankas och minst en gång var sjätte månad måste servicerepresentanter bjudas in för att diagnostisera systemet.

Bild
Bild

Det finns andra orsaker till problemet

  • Frysning av pumphjulen . Om systemet används med ett aktivt termiskt läge börjar pumphjulen verkligen frysa. Fläkten misslyckas så småningom. Det är nödvändigt att byta ut fläkten i enheten, annars kan problemet inte lösas. Av samma anledning kan startkondensatorn misslyckas.
  • Nedbrytning av den elektriska kretsen . Denna anledning kan leda till att enheten helt enkelt inte slås på. Byta elkort kan hjälpa. Men om detta inte hjälper måste du ta enheten för service.
  • Strömmen är felaktigt vald . Och denna anledning är inte heller särskilt sällsynt. Om du har felinställt luftkonditioneringen fungerar enheten med en tung belastning. Om du köper ett system i en bra butik kommer experter att ge dig råd om hur du beräknar effekten. Men när ett köp gör utan dessa beräkningar, ska du inte försöka beräkna effekten själv om du inte förstår någonting om det. Kontakta mästarna: en felaktig beräkning leder snabbt till en överbelastning av enheten.
  • Felaktiga temperaturförhållanden . För att splitsystemet ska fungera säkert måste det ligga inom gränserna för vissa temperaturvärden. Till exempel är temperaturgränsen för nollpunkten -5 grader Celsius. Om en icke-standardiserad situation har inträffat, använd funktionen "vinterstart".
  • Felaktig användning under lågsäsong . Vissa haverier inträffar efter vintern. Kalla nätter ger vika för villkorligt varma dagar, och detta leder till kondens. Vid minus -temperaturer fryser det, och vid plus, tinar det igen. Och varje efterföljande införande av det delade systemet laddar kondensatorn, och därför uppstår driftsfel.
Bild
Bild

Se till att orsaken till störningen fastställs exakt och fortsätt att åtgärda den. Många fel kan tas bort själv.

Bild
Bild

Reparationsrekommendationer

De flesta användare är intresserade av specifika sätt att eliminera störningar.

Bild
Bild

Låt oss beskriva de vanligaste problemen och sätten att lösa dem

Vatten dök upp . Om du hittar det här problemet ska du bara sluta använda enheten först. Vätskan börjar rinna ut ur systemhöljet: själva enheten kommer att försämras, och du kan också skada inredningen i rummet.

Bild
Bild

Om systemet börjar läcka under den kalla årstiden måste kanalen värmas upp. Den optimala uppvärmningstemperaturen kan betraktas som +7 grader. Men om en ispropp redan har bildats måste du vänta på naturlig uppvärmning, bara på detta sätt kommer pluggen att lösa sig säkert. Och du kan också ordna dräneringsvattenspolning med hjälp av en kompressorenhet eller en pump.

Bild
Bild

Igensatta filter . Det är nödvändigt att rengöra filtreringskomponenterna i enhetens inomhusenhet. Olika ludd och damm samlas inte så sällan på dem. Mattor och ylle saker är skyldiga.

Delade systemfilter kan tas bort genom att öppna frontpanelen. De behöver bara sköljas under rinnande vatten. En pensel kan vara användbar för envis smuts.

Bild
Bild

Luftkonditioneringen har slutat värma upp luften . Bedöm tillståndet för fyrvägsventilen eller styrsystemet. Elementen måste bytas ut, varefter du måste fylla på köldmediet och också installera en ny mottagare-torktumlare.

Bild
Bild

Delningssystemet kyler inte luften på sommaren . Mest troligt har operativa standarder kränkts. När du installerar systemet, placera enhetens externa element i skuggan. Så det kommer inte att överhettas i värmen, och detta kommer att rädda utrustningen från haverier.

Bild
Bild

Överdriven luftkylning . Termostaten är förmodligen ur funktion. Antingen har sensorn eller någon del av den elektriska kretsen gått sönder. Vi måste byta ut dem.

Bild
Bild

Om du har det minsta tvivel, kontakta en specialist. Det är inte värt att reparera slumpmässigt, det kan leda till oåterkallelig skada.

Dessutom kan självreparation vara ett skäl för att neka garantiservice.

Bild
Bild

Hur undviker man haverier?

Enligt experter börjar problem med ett delat system vanligtvis vid installationen, om detta inte görs enligt reglerna.

För att enheten ska fungera korrekt måste banan vara helt hermetiskt monterad.

Om detta inte görs korrekt kommer freon långsamt att lämna systemet.

Bild
Bild

Felaktig, inte särskilt noggrann drift är inte heller på något sätt en sällsynt situation.

Den första och främsta regeln är att regelbundet diagnostisera utrustningen varje år.

När man går från säsong till säsong är denna diagnos särskilt viktig. Specialisten tankar enheten, rengör den, kontrollerar trycket.

Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att utföra reparationen själv, tänk på följande punkter:

  • rengöring av systemet är endast möjligt efter att det har kopplats från strömförsörjningen;
  • varje process utförs noggrant, med hänvisning till tillverkarens rekommendationer;
  • Om du behöver kontrollera freonläckor använder du en manometer på tanken.
Bild
Bild

För felfri drift av enheten bör dess filter rengöras regelbundet i förebyggande syfte.

Bild
Bild

Starta inte uppvärmningsläget om utomhustemperaturen har sjunkit under det som föreskrivs som max i bruksanvisningen. Kontrollera freon -trycket i systemet minst en gång om året . Båda delarna av systemet bör också rengöras minst en gång om året. Och kom ihåg att endast specialister kan montera enheten. Låt split -systemet fungera utan problem och längre än garantiperioden!

Rekommenderad: