TV: N Tänds Inte: Varför Blinkar, Klickar Eller Blinkar Indikatorn När Lysdioden är Tänd? Vad Ska Man Göra?

Innehållsförteckning:

Video: TV: N Tänds Inte: Varför Blinkar, Klickar Eller Blinkar Indikatorn När Lysdioden är Tänd? Vad Ska Man Göra?

Video: TV: N Tänds Inte: Varför Blinkar, Klickar Eller Blinkar Indikatorn När Lysdioden är Tänd? Vad Ska Man Göra?
Video: Smart ZigBee switch Somgoms utan noll linje - på en sju våningar hög hemautomation 2024, April
TV: N Tänds Inte: Varför Blinkar, Klickar Eller Blinkar Indikatorn När Lysdioden är Tänd? Vad Ska Man Göra?
TV: N Tänds Inte: Varför Blinkar, Klickar Eller Blinkar Indikatorn När Lysdioden är Tänd? Vad Ska Man Göra?
Anonim

Precis som alla hushållsapparater börjar TV: n då och då, detta händer oavsett användningstid. Ibland ställs användarna inför det faktum att TV -utrustningen inte startar, men indikatorlampan lyser och reläet klickar, sådana symptom åtföljs vanligtvis av många andra manifestationer av sammanbrott.

Låt oss bo mer i detalj om anledningarna till att enheten vägrar starta och vad som kan göras i vissa situationer.

Bild
Bild

Orsaker

TV -apparaterna som presenteras idag kan delas in i flera grupper: flytande kristall, samt plasma och CRT. Trots att de alla har märkbara skillnader i design, dimensioner och metoder för att visa en bild på skärmen, är anledningarna som inte tillåter tekniken att fungera absolut identiska i alla fall, de beror inte på tv: ns parametrar mottagare på något sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på orsaken till driftstörningen och enhetens modell kan sättet som uppstår inträffa variera något, men det är möjligt att skilja vanliga typiska "symptom" på funktionsstörningar.

  • När du håller ned startknappen direkt på TV -panelen eller via fjärrkontrollen slutar indikatorlampan att lysa jämnt och blinkar - detta indikerar direkt övergången av utrustning från ett sovläge till ett aktivt arbetsläge. Men efter några sekunder, i det ögonblick då TV: n under normal drift skulle behöva starta och bilden skulle tändas på skärmen, fungerar den ändå inte, och indikatorn själv antingen fortsätter att blinka eller lyser grönt vid detta ögonblick. Detta tyder på att utrustningen inte kom ur funktionsdugligt skick och återvände till sin tidigare - den i tjänst.
  • När TV -utrustningen startas visas inte bilden medan utrustningen piper, visslar eller till och med klickar . Vi uppmärksammar det faktum att sådana misstänkta ljud bara ska komma från fodralet, men inte från högtalarna eller högtalaren.
  • Om utrustningen har använts intensivt i många år, börjar den regelbundet slå på och av .… Med tiden ökar frekvensen för avbrott med påslagning och blir mer frekvent tills TV: n inte alls slutar starta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om indikatorlampan på panelen är tänd betyder det att strömmen fortfarande levereras till kontrollchippet.

I detta fall diagnosen du måste börja med att kontrollera fjärrkontrollens funktionalitet . Försök att börja arbeta från panelen genom strömbrytaren, den är vanligtvis placerad framför - det ska inte uteslutas att orsaken till felet kan vara relaterad till ett fel på själva fjärrmodulen.

Bild
Bild

Orsakerna till att fjärrkontrollen slutade skicka signaler till TV: n kan vara:

  • oxidation av kontakter;
  • brott på den infraröda sensorn;
  • döda batterier;
  • För mycket damm och smuts har samlats på ytan på fjärrkontrollens mikrokrets;
  • vissa knappar sitter fast och går inte att trycka på;
  • fjärrkontrollen hälldes med sött te eller annan vätska.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis kan fjärrkontrollen repareras på egen hand eller genom att kontakta en specialiserad verkstad. Det är dock ofta billigare att köpa en ny.

Om användaren tryckte på alternativet för att slå på utrustningen på panelen, men utrustningen fortfarande inte startar, har troligen en av de allvarligare störningarna inträffat. Vi kommer att prata om dem nedan.

Bild
Bild

Yttre skyltar

Låt oss stanna mer i detalj på de yttre tecknen på en haveri av TV -utrustning.

Indikatorn är på

Om TV: n inte startar första gången, men LED -indikatorn blinkar, försöker kontrollmodulen därför att diagnostisera själva felet … Som regel blinkar den röda lysdioden ett visst antal gånger - i det här fallet måste användaren ta bruksanvisningen, hitta i avsnittet med felkategoriernas beteckningar och alternativen för deras indikering. Baserat på den mottagna informationen och det är redan möjligt att vidta åtgärder för att rätta till situationen.

Bild
Bild

En annan orsak, orsakar ett sådant obehagligt symptom händer det när TV: n är ansluten till datorn som en bildskärm . I denna situation, när datorn går in i vilande läge eller stängs av helt, blinkar TV: n när den startas från fjärrkontrollen, indikatorn i 5-10 sekunder. Ibland kan TV: n vara en andra bildskärm, och inte den huvudsakliga - i det här fallet måste du ta ut datorn från standby -läget, det vill säga helt enkelt trycka på valfri tangent på tangentbordet eller bara flytta musen något för att starta aktivering. Faktum är att i en sådan situation fungerar TV: n, bara bilden överförs inte till den från datorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om LED -indikatorn är tänd, men TV: n inte slås på, och samtidigt har du helt uteslutit möjligheten att ha stört på fjärrkontrollen, kan det finnas olika orsaker till störningen.

Skydd utlöst

Vanligtvis startar TV: n, men efter ett tag släcks skärmen, men utrustningen kanske inte slås på alls. Den vanligaste orsaken till ett sådant avbrott är bristen på elförsörjning till kraftnätet. Detta händer till exempel efter åskväder, blixtnedslag eller kraftöverskott som ledde till att ljuset stängdes av medan TV: n var i viloläge.

För att åtgärda detta problem, du måste helt stänga av utrustningen från nätverket i några minuter, och detta ska inte göras med en knapp, utan genom att dra ut kontakten från uttaget . Dessa åtgärder kommer att vara mer än tillräckligt för att helt återställa funktionaliteten hos TV -utrustning i de fall enheten inte slås på efter en oväntad strömavbrott i huset.

Bild
Bild

Om strömavbrott är typiska för ditt område, bör du använda en jordfelsbrytare eller en stabilisator, och när du lämnar lägenheten bör du helt koppla bort utrustningen från uttaget

Felaktig processor eller kontroll. Mycket mer komplext problem. Det uppstår när kontakterna på TV: n stängs, i det här fallet slutar den helt enkelt slå på.

Bild
Bild

Tänk på att alla försök att utföra reparationsarbeten på egen hand oftast ofta stänger av utrustningen permanent.

I en situation där TV: n inte startar från fjärrkontrollen, men indikatorlampan inte lyser rött, men grönt eller blått, kan orsakerna till felet vara avbrott i manöverpanelen. I denna situation måste du mäta spänningen och sedan testa att strömförsörjningssystemets bakgrundsbelysning är korrekt.

Bild
Bild

Indikatorn är släckt

Om indikatorn inte lyser alls, är orsaken till ett sådant fel vanligtvis bristen på ström, om bara lampan brann ut, kunde TV: n fungera i sitt normala läge, men bara visa. Det finns dock ingen anledning att oroa sig innan tiden. Först, eliminera de typer av problem som du kan korrigera på egen hand, särskilt eftersom ett sådant problem i den överväldigande majoriteten av fallen orsakas av den mest primitiva orsaken, bland dem kan man skilja de viktigaste.

Strömbrist i uttaget . Frånkoppling kan uppstå i systemets effektbrytare, eller det kan finnas ett fel i själva uttaget. En sådan uppdelning bestäms med hjälp av en speciell testare eller den vanligaste indikatorskruvmejseln. Om det inte finns någon ström är det nödvändigt att inspektera maskinen - även när den är påslagen är det värt att klicka på den 2-3 gånger. Om detta inte räddade situationen, bör problemet hittas direkt i uttaget - du kan göra det på egen hand eller kontakta en elektriker.

Bild
Bild

Trasig förlängningssladd . Om anslutningen till systemet utförs genom det och en direkt anslutning till uttaget ger TV: n korrekt funktion, är det troligen källan till problemet i den. Om du har en så måste du kontrollera strömbrytaren och även säkringen - för att lösa problemet behöver du en ny fungerande enhet.

Bild
Bild

" Nätverk" är inaktiverat på panelen . Nästan alla typer av moderna TV -apparater har en sådan knapp, om den är inaktiverad kommer du inte att kunna styra TV: n från fjärrkontrollen - du måste manuellt aktivera på / av -alternativet direkt på TV -panelen.

Bild
Bild

Fel läge valt … Skärmen kommer att dämpas och efter ett tag går den i viloläge. För att bilden ska återvända måste du välja alternativet "TV" igen och titta på dina favorit -tv -serier.

Bild
Bild

Fel på delar … Oftast är det en kondensator eller en mikrokrets, mindre ofta - en kraftmodul eller en styrenhet. Testning av funktionaliteten hos TV -utrustningsenheter bör anförtros specialister som har den utrustning som är nödvändig för sådan diagnostik.

Bild
Bild

Trasiga säkringar . Detta är ett mycket brådskande problem för CRT -TV -apparater. Om säkringen finns i ett tillgängligt område kan alla med minimal kunskap om teknik alltid ta bort och byta ut säkringen på egen hand.

Bild
Bild

Sätt att lösa problemet

Om TV: n oväntat slutar starta på grund av fel på matrisen eller bakgrundsbelysningen, då kan följande uppdelningar indikera detta:

  • flerfärgade eller svartvita ränder visas på skärmen;
  • det finns ljud, men det finns ingen bild;
  • Det finns grå prickar över hela skärmen - så här visar sig trasiga pixlar;
  • När tekniken slås på visas inte tillverkarens logotyp, bara en svart skärm är synlig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel slutar matrisen att fungera till följd av mekanisk skada.

Det är helt enkelt omöjligt att återställa en trasig komponent; i detta fall kommer en komplett byte av delen att krävas. - sådana reparationer är extremt dyra och jämförbara med inköp av ny utrustning.

Trasig processor

Alla moderna LCD -TV -apparater använder en enorm mängd av alla typer av elektronik i sitt arbete, som styrs via en speciell modul - en central processor. Varje utbrändhet av även de mest obetydliga hårdvarunoder, liksom en kortslutning i den, leder till att utrustningen helt slutar slå på. Det är omöjligt att hantera detta problem på egen hand, eftersom dess lösning kräver djup teknisk kunskap och färdigheter i arbetet med elektroniska mikrokretsar. Det vore mer lämpligt i detta fall att vända sig till en mästares tjänster.

Bild
Bild

Firmware -fel

Den överväldigande majoriteten av moderna representanter för tv -teknik stöder alternativet Smart TV. För att utrustningen ska fungera korrekt måste dess programvara uppdateras då och då. Avbrott i installationen av ett nytt servicepaket leder till systemfel som kan manifestera sig i olika former. En av dem är bristen på att starta TV: n eller dess godtyckliga omstart.

Bild
Bild

För att rätta till detta fel måste modulen blinka igen.

Fel i den bakgrundsbelysta matrisen. Denna störning är en av de allvarligaste. Matrisen och bakgrundsbelysningen kan bryta jämnt på tv -utrustning av kända märken; i detta fall indikerar förekomsten av ljudåtergivning i avsaknad av bild och möjligheten att byta kanal problem. I den allra första etappen av ett funktionsstörande märks det i form av flimrande prickar och ränder på skärmen. Det enda tillgängliga sättet att återställa sådan utrustning är att byta ut defekta delar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se är anledningarna till att TV: n inte slås på väldigt olika. I vissa fall kan vanliga användare reparera utrustning genom att stänga av den i några minuter och sedan slå på den igen. Om detta mindre funktionsfel inträffar är dessa åtgärder vanligtvis tillräckliga. Men om orsaken till störningen är ett fel på en eller annan del av TV: n, då reparationer kommer att krävas, som endast kan utföras av servicecenters befälhavare. Tyvärr kostar det oftast.

Rekommenderad: