Elektrisk Eller Induktionshäll: Vad är Skillnaden Och Vilken Yta är Bättre Att Välja? För- Och Nackdelar Med Hällar

Innehållsförteckning:

Video: Elektrisk Eller Induktionshäll: Vad är Skillnaden Och Vilken Yta är Bättre Att Välja? För- Och Nackdelar Med Hällar

Video: Elektrisk Eller Induktionshäll: Vad är Skillnaden Och Vilken Yta är Bättre Att Välja? För- Och Nackdelar Med Hällar
Video: Induction Hobs Vs Ceramic Hobs 2024, April
Elektrisk Eller Induktionshäll: Vad är Skillnaden Och Vilken Yta är Bättre Att Välja? För- Och Nackdelar Med Hällar
Elektrisk Eller Induktionshäll: Vad är Skillnaden Och Vilken Yta är Bättre Att Välja? För- Och Nackdelar Med Hällar
Anonim

Matlagning är en integrerad del av vårt liv, eftersom mat tillåter oss att behålla livet och få trevliga känslor från processen att ta det. Idag finns det en hel del metoder att laga mat, liksom olika tekniska apparater. Var och en av dem har sina egna egenskaper, fördelar och nackdelar. Du bör överväga vad som är hällarna i de två mest populära kategorierna - elektrisk och induktion, samt förstå deras skillnader och ta reda på vilken som kommer att vara bättre.

Särdrag

Både den ena och den andra hällen har sina egna egenskaper, allt från utseende och slutar med principen på grund av vilken deras användning i allmänhet är möjlig. Det är värt att överväga funktionerna i varje alternativ mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk

Huvuddragen i denna kategori hällar är att värmekällan i detta fall är elektricitet. De kan vara av flera typer.

Gjutjärnsbrännare . Denna typ anses vara traditionell, men den används mindre och mindre, eftersom det här alternativet strukturellt har överlevt sig självt.

Bild
Bild

Snabba brännare . I detta fall används en speciell spiral, konstruerad för att arbeta med höga temperaturer, som kan värmas upp på 10-15 sekunder och svalna på ungefär den angivna tiden.

Bild
Bild

Brännare av Hi-Light typ är serpentin specialelement gjorda av vissa speciallegeringar.

I detta fall utförs uppvärmning på 3-5 sekunder, men elförbrukningen blir betydligt högre.

Bild
Bild

Halogenbrännare . Inuti dem finns rör fyllda med halogenångor. När ånga passerar börjar de avge ljus och infraröd strålning, vilket gör att du kan laga mat.

I allmänhet kommer huvuddragen i en sådan häll att vara elanvändning, liksom dess ganska höga förbrukning. Samtidigt gör deras användning det möjligt att inte laga mat så snabbt som till exempel på gas, där det finns öppen eld.

Bild
Bild
Bild
Bild

Induktion

Principen för att använda denna typ av brännare är baserad på användningen av det så kallade elektromagnetiska fältet eller induktionen. Denna kategori kokplattor fungerar faktiskt någonstans som vanliga mikrovågsugnar. Glaskeramik, som används här, är i själva verket ett dielektrikum, eftersom det elektromagnetiska fältet överförs uppåt, direkt till botten av de använda skålarna. Så här tillagas mat, eftersom det genererade fältet av den elektromagnetiska typen inducerar virvelströmmar i disken och värmer den, och värmer också maten.

Paneler i denna kategori ger en ganska exakt uppvärmningstemperatur och en allvarlig uppvärmningsgradering - 50-3500 W. Och en egenskap kommer också att vara att en person aldrig kommer att bränna sig på en sådan yta på grund av frånvaron av en öppen eldkälla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Som du kan se av ovanstående, de som andra hällar har vissa funktioner i drift och skiljer sig något från varandra när det gäller egenskaper och driftskapacitet. Och det är logiskt att de, som vilken teknik som helst, har fördelar och nackdelar, vilket det inte kommer att vara överflödigt att säga.

Elektrisk

Om vi pratar om elektriska matlagningslösningar, så är de ganska utbredda i vårt land och är inte ens sämre än gaslösningar i popularitet. Om vi pratar om fördelarna med denna kategori, bör följande nämnas:

  • frånvaron av förbränningsprodukter, i motsats till den ovan nämnda gasanalogen;
  • arbeta nästan tyst;
  • enkel och bekväm att använda;
  • ett stort sortiment, inte bara i färg och design, utan också i värmeelement, antal brännare, typ av styrning och så vidare;
  • ganska överkomligt pris för de flesta konsumenter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om bristerna, bör följande namnges:

  • ganska allvarlig förbrukning av elektrisk energi;
  • i vissa fall ganska lång uppvärmning av termiska element - cirka 4-5 minuter;
  • stark värme kan orsaka oavsiktliga brännskador;
  • kokning av vatten sker någonstans på 10-15 minuter efter systemstart;
  • sådana paneler svalnar länge, vilket kan orsaka bildandet av en växthuseffekt i köket på sommaren;
  • sådana paneler har inte avböjningar, om några vätskespill kommer panelen att fyllas helt;
  • för normalt arbete med dem behöver du rätter, vars diameter kommer att vara jämförbar med arbetsytans storlek.
Bild
Bild
Bild
Bild

Induktion

Låt oss nu prata om fördelarna och nackdelarna med specifika induktionslagningsalternativ. Om vi pratar om proffsen, ska följande kallas:

  • låg energiförbrukning;
  • brännarnas yta värms upp från disken till en nivå av högst + 50– + 60 grader;
  • om det inte finns vatten i disken, stänger automationen av strömförsörjningen;
  • rätterna värms inom 60 sekunder tack vare användningen av virvel magnetiska strömmar;
  • hela ytan förblir kall under tillagningen;
  • vatten kokar 5 minuter efter att systemet har slagits på;
  • hög säkerhetsnivå - om några små föremål faller på spisen, tänds brännarna helt enkelt inte;
  • systemet har flera driftlägen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men trots de ganska allvarliga fördelarna har induktionslagningslösningar följande nackdelar:

  • ganska hög kostnad;
  • det är nödvändigt att endast använda specialrätter gjorda av ferromagnetiska legeringar eller gjutjärn, vilket också kostar mer än vanligt;
  • spolar kan avge ett litet brum under drift;
  • ytan på en sådan panel är extremt instabil för fysisk påverkan - den spricker omedelbart, vilket gör det omöjligt att använda den ytterligare.
Bild
Bild

Vad är skillnaden?

Nu när vi har undersökt i detalj var och en av hällalternativen, och också funnit deras styrkor och svagheter, kommer det inte att vara överflödigt att jämföra dessa ytor för att förstå vad som är skillnaden mellan dem, eftersom skillnaden mellan en modell och en annan kan vara en avgörande faktor när du väljer. Huvudskillnaden mellan dessa två kategorier är hur de fungerar . Av någon okänd anledning tror många användare att den största skillnaden mellan induktion och el är att den förra är smart och har ett stort antal funktioner, medan den senare kommer att vara enklare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till viss del finns det en viss sanning i detta uttalande, men det är obetydligt. Det viktigaste blir att modellerna har helt olika värmeelement. Panelen värms elektriskt tack vare den så kallade passeringsströmmen. Det vill säga först värms själva panelen upp och först sedan värms disken direkt.

Induktionshällen är ett nytt tillskott på marknaden för köksapparater. I detta fall gavs värmarens roll till en speciell induktionsspole, under vilken en elektrisk ström flödar vid en renhet av 20–60 kilohertz. Som ett resultat skapas ett elektromagnetiskt fält, vilket exciterar atomer i tallrikarnas kristallgaller, på grund av vilket det värms upp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är uppvärmning som ger en stor andel av skillnaderna mellan en typ av panel från en annan, nämligen:

  • induktionslösningen har en verkningsgrad på 90 procent, medan elspisen bara har 30 procent;
  • induktionslagningslösningar förbrukar elektrisk energi mer ekonomiskt, cirka 4 gånger;
  • en induktionskokare förblir helt kall, till skillnad från en elektrisk; i det första fallet minskar detta risken för brännskador till noll;
  • induktion, till skillnad från en elektrisk panel, ger en betydligt högre tillagningshastighet - en och en halv liter vatten kokar på bara 3 minuter;
  • om så önskas kan du på induktionspanelen minska uppvärmningen till ett minimum, vilket gör att du kan byta ut det så kallade vattenbadet; vid användning av en gaspanel skulle detta vara omöjligt;
  • induktionsspisens höga säkerhet förklaras av det faktum att om det inte finns några tallrikar på det eller disken är tom, så slås den helt enkelt inte på;
  • om det kommer mat på ytan av en induktionskokare, till skillnad från en elektrisk spis, kommer de aldrig att brinna;
  • induktionshällen kommer att ha betydligt högre kontroll över tillagningen - beroende på modell kan det finnas upp till 14 effektjusteringsnivåer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! En induktionshäll förbrukar mindre el och lagar mat snabbare. Det är, för att uttrycka det enkelt, nu kommer det inte att vara möjligt att skära kål till borscht medan köttet tillagas, säg. Nu måste allt förberedas i förväg.

Men samtidigt bör det sägas att det finns ett antal andra aspekter, nämligen:

  • när du använder en elektrisk spis behöver du inte köpa specialrätter som kan magnetiseras;
  • den elektriska hällen kan anslutas till elnätet med ett vanligt uttag, och för induktion krävs endast en strömkälla, som är konstruerad för en ström på mer än 16 ampere, och sådana uttag är vanligtvis anslutna via en 3-fasanslutning;
  • elektriska spisar är billigare än induktion; Detsamma gäller reparationer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det kommer inte vara överflödigt att göra en jämförelse för ett antal andra parametrar

  • Om vi drar paralleller exakt i den tekniska delen, fungerar båda alternativen huvudsakligen från det elektriska nätet, med undantag för kombinerade lösningar, men effektiviteten för induktionsalternativ blir högre. Det vill säga att energiförlusterna av denna typ blir minimala. Det är också viktigt att om det elektriska tillvalet förbrukar energi direkt, så snart du ansluter det till nätverket, kommer induktionen att börja göra detta först efter att behållaren för matlagning har placerats på den.
  • Om vi pratar om användarvänlighet kommer situationen att vara sådan att om en specifik brännare används på en elektrisk lösning, kan ingenting göras bredvid det på grund av frånvaron av en värmepunkt. När det gäller en induktionslösning kommer allt att vara tvärtom - du kan använda hela hällens yta på en gång, och i dyra modeller är det i allmänhet möjligt att justera ett specifikt område till önskad temperatur.
  • Om vi jämför vad gäller kostnad är det klart att induktionslösningar blir dyrare. Men deras pris minskar gradvis. Besparingar gör det möjligt att med tiden "återta" alla kostnader genom att spara el.
  • Om vi överväger dessa alternativ för enkel underhåll, blir induktionslösningen också bättre. Keramik eller härdat glas är mycket lätt att rengöra, det finns inga hålrum, vilket gör rengöring av utrustningen riktigt lätt och inte tidskrävande.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

Låt oss nu ta itu med huvudfrågan om vilken panel som är bättre att välja för att få maximal effektivitet för rimliga pengar. För att göra rätt val bör du göra det enligt följande kriterier:

  • kontrollera - det kan vara mekaniskt eller berörande; om kontrollen är beröringskänslig, blir det mycket lättare att ta hand om hällen;
  • tillgång till färdig timermat - om den här funktionen finns, kan du inte vara rädd för att maten brinner under tillagningen;
  • vänta timer - denna funktion låter dig automatiskt sluta värma om du behöver lägga till något eller flytta någonstans;
  • blockering av påslagning av utrustning - denna funktion kommer att vara extremt användbar om det finns små barn i huset;
  • receptminne - enheten kan komma ihåg vilken temperatur och tid som behövs för att laga en viss maträtt, vilket är bekvämt om du ofta måste laga samma mat;
  • närvaron av en bro - Med den här funktionen kan du kombinera två brännare bredvid varandra för att värma rätter som har stora volymer och storlekar;
  • restvärmeindikator - denna indikator aktiveras när brännaren värms upp till en tillräcklig nivå för matlagning och tänds när den svalnar till en temperatur som är säker för människor;
  • Hob2Hood -mekanism - i detta fall, med infraröd kommunikation, är panelen synkroniserad med den speciella huven, som också stöder denna funktion; beroende på tillagningens intensitet blir det möjligt att reglera fläkthastigheten;
  • PowerBoost -funktion - den är dock endast tillgänglig för induktionshällar och låter dig tillfälligt öka effekten på en viss kokplatta till det maximala.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och även tillverkaren av sådan utrustning kommer att vara ganska viktig. I allmänhet kan modellerna som presenteras på marknaden villkorligt delas in i tre prissegment såsom:

  • dyr;
  • genomsnitt;
  • billig.

I den första priskategorin finns produkter av märken som Kuppersbusch, Gaggenau, AEG, Miele. Det vill säga att de flesta är tyska märken, varav många inte är särskilt kända. Om vi pratar om medelklassen, som den bästa kombinationen av kvalitet och kostnad, talar vi om produkter från sådana tillverkare som Siemens, Bosch, Whirlpool, Zanussi, Electrolux, Gorenje. Och det billigaste blir produkter från sådana företag som Ariston, Hansa, Ardo.

Om du inte vet vilken modell du ska föredra, kan du köpa kombinerade lösningar som kombinerar klassiska elektriska brännare, induktionslösningar eller gaslösningar. Enligt antalet kan du hämta olika modeller och kombinationer.

Om vi pratar om ett specifikt val, kan man hävda att när det jämförs en klassisk elektrisk spis med ett induktionsalternativ är det just det sista alternativet som kommer att vinna när det gäller funktionella egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men om du tittar på det ur praktiska och kostnadssynpunkt kommer allt inte att vara så enkelt. Induktionsmodellen kommer att kosta mer, och om den går sönder kommer reparationsarbetet att dra ut cirka 50 procent av kostnaden för ny utrustning. Men den här versionen av hällen gör det möjligt att spara ganska mycket på elräkningarna .att det under förutsättningarna att ständigt höja nyttotaxorna, i synnerhet för el, kommer att finnas en ganska allvarlig möjlighet till besparingar. Och med tiden kan det till och med hända att induktionshällen helt betalar sig själv tack vare detta. Och köp av sådan seriös köksutrustning genomförs vanligtvis inte på en dag eller en månad.

Det bör sägas att valet av denna eller den här typen av spisplattor ska utföras på ett mycket högt kvalitets- och balanserat sätt, beroende på din familjs individuella behov, energiförbrukning, vilja att spendera pengar på nya rätter och så vidare.

Bild
Bild

Om du tittar från enkelhetssyn kommer elektriska modeller att bli bättre, och om de är effektiva, energibesparande och tillverkbara, då induktionsalternativ. Men valet är definitivt upp till användaren.

Rekommenderad: