Anslutning Av En Induktionshäll: Diagram För Anslutning Av Hällen Till Elnätet. Hur Väljer Du Rätt Trådstorlek För Din Induktionshäll? Är Det Möjligt Att Använda För Detta

Innehållsförteckning:

Video: Anslutning Av En Induktionshäll: Diagram För Anslutning Av Hällen Till Elnätet. Hur Väljer Du Rätt Trådstorlek För Din Induktionshäll? Är Det Möjligt Att Använda För Detta

Video: Anslutning Av En Induktionshäll: Diagram För Anslutning Av Hällen Till Elnätet. Hur Väljer Du Rätt Trådstorlek För Din Induktionshäll? Är Det Möjligt Att Använda För Detta
Video: 20161221_Induction Hob_Install 2024, April
Anslutning Av En Induktionshäll: Diagram För Anslutning Av Hällen Till Elnätet. Hur Väljer Du Rätt Trådstorlek För Din Induktionshäll? Är Det Möjligt Att Använda För Detta
Anslutning Av En Induktionshäll: Diagram För Anslutning Av Hällen Till Elnätet. Hur Väljer Du Rätt Trådstorlek För Din Induktionshäll? Är Det Möjligt Att Använda För Detta
Anonim

Induktionshällar har blivit extremt populära de senaste åren. Men det räcker inte att bara välja rätt produkt, du måste också installera och ansluta den korrekt. Att inte veta hur man gör detta kan leda till många misstag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Anledningen till populariteten hos induktiva spisar är ganska begriplig: de är lika bekväma som enkla elektriska, men samtidigt är de mer ekonomiska. Det praktiska med en sådan anordning kan knappast ifrågasättas. Att ansluta en induktionshäll har dock sina egna finesser och nyanser. Vanligtvis anger tillverkare det det bör endast utföras av utbildade elektriker.

Detta krav skrivs som en separat artikel i alla garantikort.

Bild
Bild

Problemet är att kostnaden för specialisttjänster är ganska hög, och naturligtvis finns det en önskan att ansluta en induktionspanel med egna händer. För att göra detta måste du noggrant studera ämnet och särskilt de viktigaste tekniska kraven. De rör:

  • anslutningspunkter;
  • typen och sektionen av kablarna som används;
  • deras totala längd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Makt och dess innebörd

Typisk effekt för induktionskokare är 7,2 kW. Detta är den högsta strömförbrukningen. Naturligtvis, när 2 eller 3 kokzoner används dagligen, kommer förbrukningen att bli mindre. Men elförbrukningen bestäms också av hur snabbt du behöver värma ugnen.

När du ansluter en enfasig induktionsyta, med gratis omvandling är det nödvändigt att dela 7, 2 kW med 230 V. Det visar sig en indikator på 31, 3 ampere . Men mycket oftare används det trefasnätverk med två faser … Var och en av dem kan stödja ett par värmefält med identisk termisk effekt, därför är effekten i en viss fas i kretsen cirka 3,6 kW (korrigerad för effektivitet). Så enligt samma formel erhålls en indikator på 15, 7 ampere.

Bild
Bild

Viktigt: de styrs exakt av den begränsande indikatorn . Varje häll måste vara förberedd för fallet när det kommer att fungera i maxläget. Det är bättre att förutse denna utveckling i förväg än att dra konsekvenserna av felberäkning. Därför är systemet för anslutning till elnätet genomtänkt redan innan förvärv av en induktionsanordning.

Det är mycket dåligt när nätverkets kraft är sämre än hushållsapparater.

Då kommer antingen huvudsäkringen hela tiden att "flyga ut", eller så överhettas nätsladden. I lägenheter som byggdes på 1960 -talet är det elektriska nätet helt enkelt inte avsett att ansluta en induktionshäll. Vid den tiden tilldelades en eleffekt på 5,5 kW för en lägenhet, och detta ansågs vara en indikator som täckte alla tänkbara behov. Uppenbarligen är lösningen att köpa mindre kraftfull köksutrustning. Alternativt kan du köpa och en modell som låter dig minska strömförbrukningen.

Bild
Bild

När du inte kan satsa

Viktigt: både självständigt och med hjälp av professionella elektriker du kan inte ansluta den induktiva panelen till en enfas 220 V . Faktum är att sådana system inte är utformade för enheter med hög effekt. Vi måste dra en annan kabel mellan distributören och enheten. Det är också mycket viktigt att förbättra växelns egenskaper. Annars kan det vara farligt att ansluta en induktionshäll.

Bild
Bild

Så här ansluter du en induktionshäll själv

Om det redan finns ett tillräckligt kraftfullt initialt eller moderniserat elnät i huset, förenklar detta mycket. Men ändå kan du inte bara sätta in kontakten i ett vanligt uttag och lugna ner dig på detta. Det är nödvändigt att se till att nätverksparametrarna i lägenheten inte är lägre än de som krävs i instruktionerna. Och helst bör du ge ännu bättre skydd.

Om det tekniska passet indikerar att skyddet ska vara utformat för 30 A, är det lämpligt att använda skyddselement i nätverket för 25 A. Efter att ha behandlat denna punkt kan du också hantera kabeln. När en standardanslutning till den utgående kabeln tillhandahålls kan ledare användas:

  • svart eller brun färg (fas);
  • gulgrön ton (skydd);
  • blått och grått (neutralt).
Bild
Bild

Ibland är trådens tvärsnitt inte lämpligt tvärs över. Nätsladdar med ett tvärsnitt på 2,5 kvm. mm måste skyddas av strömställare med reducerad märkström. De vanligaste elementen är typ B16. Men detta sätter mycket strikta gränser för mängden ström som förbrukas . Annars kan omkopplaren lösa ut när mer än två värmefält används.

Bild
Bild

Vissa induktionsenheter är inte anslutna med ledningar, utan med terminaler. I detta fall har strukturen en speciell terminal, vanligtvis placerad längst ner. Men det finns andra situationer - till exempel när du behöver ansluta en induktionshäll till ett trefasnätverk avsett för 380 V. I detta fall, istället för tre faser, används vanligtvis två . Detta är den metod som används av de flesta tillverkare.

Bild
Bild

Det är helt korrekt och dessutom blir det ganska enkelt att ansluta två värmefält till en fas och två till den andra. I detta fall har en fas två medelvärden, och den andra har den svagaste och starkaste strömmen. Det finns ingen anledning att använda grå L3 -kablar i detta arrangemang. I vissa fall finns det ett behov av att koppla ihop terminalerna på kortet.

Detta är en mycket enkel uppgift: du behöver bara använda det medföljande kortet . Trådarna är vridna med en skruvmejsel, och det är här arbetet slutar. Här måste du återgå till att ansluta hällarna med hjälp av terminalerna och täcka detta ämne mer i detalj. Kabeln slutar i en kopplingsdosa. Om det inte finns någon kabel i satsen måste du dessutom köpa en OMY -modelltråd (aka SHVVP).

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är korrekt att ansluta den inoperativa fasen till ugnen. Detta kommer att ladda fasen jämnt. I vissa fall används separata 3x2,5 m kablar från distributionsenheterna. Då måste dessa kablar anslutas till enfas tunga switchar. Denna lösning tillåter, vid fel på en av enheterna, att använda en annan utan minsta svårighet.

Bild
Bild

Ytterligare nyanser

Det enklaste sättet att ansluta en induktionshäll är i ett nytt hem. Där kommer det att vara möjligt att självständigt välja utrustningens idealkraft efter eget gottfinnande. Vanligtvis är plattor med en kapacitet på 7, 2 eller 10 kW anslutna till enfasnät.

Om du behöver mer kraftfull utrustning måste du ansluta den till alla tre faserna samtidigt. Men då blir det inte möjligt att använda anslutningen direkt till kopplingsdosorna.

Bild
Bild

Det kommer att vara nödvändigt att köra separata ledningar från dessa lådor. De kommer endast att leverera ström till induktionshällen.

Viktigt: trådtvärsnittet måste alltid vara minst 2,5 kvm. mm, även i fall där en viss enhet är kompatibel med 1,5 kvm. mm.

Efter en tid kan det bli nödvändigt att installera en mer kraftfull teknik. Och därför tjänar hyresgäster som omedelbart installerar en tillräckligt kraftfull tråd avsevärt - de behöver inte göra om arbetet igen. Anslutningslådorna måste vara minst 100x100x50 mm stora. Spara utrymme behövs inte, eftersom motsvarande block kommer att täckas med möbler, och det kommer inte att förstöra utsikten.

Bild
Bild

Du kan eliminera onödigt dra i trådarna genom att göra öglor i kanterna. Fjäderbelastade terminaler för trefasanordningar är helt acceptabla. Deras märkström når 24 A, vilket är tillräckligt. Men i enfasnät är fjäderterminalerna inte särskilt tillförlitliga, och det är lämpligt att använda skruvplintar istället.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det som redan har sagts är tillräckligt för att entydigt svara på frågan om ett vanligt uttag kan användas för att ansluta induktiva paneler eller inte. Svaret är naturligtvis nej.

Bild
Bild

Även när du använder specialkablar måste du ta hand om hällens säkerhet särskilt noggrant. För detta ändamål är den ansluten genom en kombination av en jordfelsbrytare och en strömbrytare. Ibland används differentialmaskiner, avsedda för läckage på högst 30 mA.

Bild
Bild

Men ändå är det värt att ta hand om ett speciellt uttag, om än förstärkt . Annars måste du använda en elektrisk panel varje gång för att rengöra panelen. Uttaget monteras på den höjd som det kommer att vara bekvämt. Rekommendation: Om det inte finns någon särskild preferens, låt den stå 900 mm över golvet.

Du kan dock inte placera uttagslådorna så att de ligger i linje med panelen; för att undvika detta, flytta installationspunkten åt höger eller vänster.

Rekommenderad: