Kupolhuv (42 Bilder): Det är Bättre Att Välja En Inbyggd Eller öppen Spis För Köket, Exempel I Interiören

Innehållsförteckning:

Video: Kupolhuv (42 Bilder): Det är Bättre Att Välja En Inbyggd Eller öppen Spis För Köket, Exempel I Interiören

Video: Kupolhuv (42 Bilder): Det är Bättre Att Välja En Inbyggd Eller öppen Spis För Köket, Exempel I Interiören
Video: Husbygge del 9 - Murning av öppen spis - första dagen - 23 SEPTEMBER 2024, Maj
Kupolhuv (42 Bilder): Det är Bättre Att Välja En Inbyggd Eller öppen Spis För Köket, Exempel I Interiören
Kupolhuv (42 Bilder): Det är Bättre Att Välja En Inbyggd Eller öppen Spis För Köket, Exempel I Interiören
Anonim

Kupolformade huvar - direkta ättlingar till skorstenar, har inte blivit föråldrade, trots att nya, mer kompakta enheter uppträdde. En rätt utvald apparat kommer inte bara att rena luften, utan också dekorera köket. Vilka parametrar bör beaktas vid köp?

Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Kupolhuvor är omfattande och ganska massiva. Deras form kan vara slät, nästan rund - som ett halvklot, eller bestå av fyra lutande plan. Den stora volymen låter dig placera flera filter och kraftfulla fläktar inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två sätt för luftrening - flöde och återcirkulation . I genomströmningsläge är huven ansluten till luftkanalen som vetter mot gatan eller till husets ventilationsaxel. I recirkulationsläge rengörs luften med filter och återförs till rummet. En sådan enhet kan installeras i ett kök med forcerad ventilation. De flesta kupolhuvar fungerar som flödeshuvar. Kombinerade modeller finns tillgängliga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enheterna kan utrustas med följande filter

  • Fettabsorberande . De installeras externt och kan tas bort vid behov. Experter rekommenderar att regelbundet ta bort kvarvarande fett från dem med tvättmedel.
  • Kol . Dessa filter är inbyggda, placerade inuti enheten. Absorberar ångor och neutraliserar mat och brännande lukt. Då och då måste de bytas ut mot nya.
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudindikatorn för huvens effektivitet är dess prestanda. Det mäts med luftens volym som enheten kan passera på en timme. Denna indikator har ingenting att göra med ström, vilket bestäms av den mängd elektricitet som krävs för att driva enheten. Man tror att den högsta produktiviteten är med genomströmningskåpor, där kolfilter inte är installerade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En ungefärlig beräkning av erforderlig prestanda kan göras med hjälp av formeln:

(x • y • z) • 1, 3 • 12

(x • y • z) - kökets volym (produkten av längd, bredd och höjd); 1, 3 - koefficient som tar hänsyn till de omständigheter som minskar enhetens prestanda; Luften i köket måste uppdateras 12 gånger per timme i enlighet med sanitära standarder.

Andra parametrar som hjälper till att bestämma valet av en enhet är också användbara att veta

  • Kontrollmetoden är mekanisk eller beröring. Mekaniska finns i billiga modeller - det här är knappar eller reglage. Det är inte alltid bekvämt att ta bort smuts från dem, vilket stör arbetet och förstör utseendet på huven. Dyrare är utrustade med displayer och fjärrkontroll.
  • Antal motorer. I standardanordningar med en bredd på 60 cm är 1 motor installerad. Huven med en bredd på 90 cm och mer kan drivas av två motorer. Men detta kommer inte bara att öka produktiviteten. Energiförbrukning och bullernivåer kommer att öka.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är bättre om ljudet från en fungerande enhet inte är högre än 45-50 decibel. Detta uppnås ibland genom att installera två mindre kraftfulla motorer istället för en, vilket kan påverka prestanda negativt. Ljudnivån på billiga modeller närmar sig 60 decibel.
  • Filterstoppningsindikatorer - appliceras på filtret eller visas på kroppen i form av glödlampor. Du bör inte ignorera deras signaler: detta kommer att kraftigt minska enhetens prestanda och öka belastningen på motorn.
Bild
Bild
  • Närvaron av en returventil kommer att förhindra att luft strömmar från ventilationsaxeln in i lägenheten när huven stängs av.
  • Bakgrundsbelysningen och timern gör användningen av enheten mer bekväm: automatisk påslagning, avstängning, arbete i ett förprogrammerat läge, användning av halogenlampor är möjliga. Glödlampor eller lysrör kan också installeras.
  • Huvens bredd ska vara lika med brödet på spis eller spis. Standardstorlekar är 50, 60 och 90 cm, men det finns bredare eller smalare modeller.
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvens design och användbarhet beror till stor del på materialet från vilket den är tillverkad. De mest pålitliga och lättskötta produkterna är tillverkade av rostfritt stål eller galvaniserat stål. De kommer inte att förlora sitt attraktiva utseende genom periodisk rengöring, plötsliga temperaturförändringar och tidens verkan. Av andra metaller används en legering av aluminium, koppar och mässing.

Ytan på metallanordningar kan vara emaljerad och pulverlackerad . Den mest hållbara beläggningen är sprutning, särskilt om huven är färgad. Resultatet är ett vackert polymerskikt. Den emaljerade ytan är lätt att hålla ren, men dess utseende är sämre än andra material. Plast är ett billigare material, och det låter dig också experimentera med form och färg. Det går dock sönder snabbare.

Bild
Bild

Ovanliga ytor skapas också av trä och tonat glas. De används oftare i kombination med metallkonstruktioner - detta förlänger enhetens livslängd. Huvor med efterbehandling från dessa material ser snygga ut och kan bli en av accenterna i det inre av köket. Men ytor av dessa material kräver noggrant och noggrant underhåll. Den minsta smutsen syns på glas, särskilt mörkt glas.

Bild
Bild

Om stålgrå apparater verkar tråkiga, men du vill välja en ljusare och mer intressant, är det bättre att välja den som kombinerar flera material.

Vyer

Kupolhuvar kan delas in i tre grupper.

De skiljer sig åt i form och är utformade för rum med olika layouter

  • Ö -huvar installeras i rymliga kök med en central spis. De fästs i taket med ett kabelsystem. Platsen kan ändras vid behov. Detta kommer att vara möjligt om en flexibel, utdragbar skorsten installeras. De flesta av dessa huvar fungerar bara i flödesläge.
  • Eldstad apparater, eller väggmonterade , ligger på väggen ovanför plattan: baksidan, deras väggpanel är platt. Namnet gavs på grund av likheten med avgassystem för eldstäder. Skorstenshuvarna har kombinerat luftreningsläge. Om det behövs kan enheten döljas i en kamouflageskåp. Därefter väljs dess dimensioner så att ett litet gap kvarstod mellan väggarna och huven.
  • Hörn speciellt utformad för rum där kaminen ligger i hörnet. Trots sin ovanliga form är deras bredd också utformad för en standardplatta och varierar från 50 till 90 cm. Priset för hörnhuvar börjar från 40 tusen rubel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation och anslutning

Om du rör processen med att installera en öppen spis, kommer det att förenkla arbetet att ha ett eget uttag.

Om du behöver ansluta den till ett gemensamt nätverk är det bättre att överlåta denna uppgift till en professionell

  • Huvmonteringen kan bara startas efter att köksmöblerna har satts på plats. För enkelhets skull kan huven placeras på väggen. Det exakta värdet av installationshöjden för en viss enhet måste anges i dokumentationen. För elektriska spisar varierar den från 65 till 75 cm, och för gasugnar - från 75 till 90 cm.
  • Efter att ha markerat infästningslinjen bestämmer du enhetens och kanalens dimensioner tillsammans. Den överflödiga delen av kanalen skärs av.
  • Därefter måste du göra hål i väggen och sätt in pluggar i dem. Skruva sedan fast fixturerna för enheten med bultarna. För att exakt bestämma deras plats mäter du först huvens väggdel och ritar axlarna (horisontellt och vertikalt) på väggen. Hålen ska vara placerade vid axlarnas ändar.
  • Montera den övre delen av huven och fixera den med skruvar. Kontrollera med en nivå om den är jämnt placerad. Därefter måste du fästa den nedre delen och ansluta enhetens uttag till ventilationssystemet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen av ö -huven följer samma princip

  • Apparaten måste placeras direkt ovanför hällen. En luftkanal och en elkabel skyddad av en kabelkanal dras till den.
  • Hål görs i taket för fästelement, en plattform är installerad.
  • Därefter monteras delarna som kroppen kommer att hållas på.
  • Kontrollera huvens läge och anslut strömkabeln och luftkanalen till den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om driftsmekanismen är genomströmning måste enheten anslutas till ventilationen.

Du kan använda ett flexibelt korrugerat rör eller styv plast

  • Fördelen med korrugerade aluminiumrör är möjligheten att böja runt alla hinder. Det är oumbärligt om det finns hörn eller rör på vägen från huven till ventilationen. Men dess utseende passar inte in i alla interiörer, och det måste ofta döljas.
  • Luftkanalen i plast ser mer estetiskt tilltalande ut, men det kommer att finnas beslag och minst 2 adaptrar för den. Alla anslutningar måste tätas med tätningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Kupolmodeller för flödande åtgärder kännetecknas av hög produktivitet. De renar luften så mycket som möjligt från föroreningar och förbränningsprodukter som är skadliga för människor. Dessutom, av recensionerna att döma, gör budgetmodeller sitt jobb inte sämre än dyra. De fungerar dock bullrigt. Nivån överstiger inte den etablerade standarden - 60 decibel, men personer med hög känslighet kommer att bli irriterade, som ljudet från en fungerande hårtork eller tvättmaskin.

Bild
Bild

Tillverkare erbjuder huvar av olika design: klassiska, högteknologiska och moderna . Detta gör det enkelt att välja rätt apparat för din köksmiljö. Kupolhuvor börjar på 50 cm i bredd och kan se skrymmande ut. I ett litet kök är det bättre att installera en inbyggd modell.

Bild
Bild

Det är inte svårt att installera huven själv: lite skicklighet i att använda en perforator räcker. Den fästs utan problem med dina egna händer, utan hjälpare. Men för modeller med genomströmningsluftrensning måste du lägga en luftkanal.

Exempel i interiören

På grund av deras storlek kan enheter av kupoltyp inte vara osynliga.

Du kan harmoniskt passa in dem i interiören på två sätt:

  • välj en neutral modell: dess design ska vara enkel och färgen ska inte riktigt sticka ut mot köksuppsättningens bakgrund.
  • gör huven till en av de viktigaste elementen i inredningen, som inte kan förbises.

Det viktigaste i detta exempel är ett bord med en ovanlig form. Och huven valdes så enkelt som möjligt: stål, utan dekor. Dess färg och material kontrasterar mot fasaderna, men denna kontrast reduceras av möbelns metalldetaljer. Tack vare detta blir enheten inte mitt i kompositionen och bleknar i bakgrunden.

Bild
Bild

Och här är "härden" tydligt identifierad, av vilken huven är en del. Den sticker ut för sin snygga form, färg och ytstruktur. Träfoder både dekorerar det och ansluter till andra element i köket.

Hur hittar du en enhet som inte förstör din totala upplevelse? I kök inredda i klassisk stil eller med "rustika" interiörer ser vita och ljusa apparater vackra ut. De är ofta stiliserade som härdar.

Bild
Bild

Mantelhuvar med inredning i antik stil passar väl in i klassikerna: reliefer, detaljer i form av gesimser, imitation av sandstenplattor. De kan dekoreras ganska strikt eller lyxigt, som på bilden. I ett litet kök är det bättre att installera ett mer blygsamt alternativ.

Klassiker behöver inte vara vita. Austere mörka möbler kan kompletteras med en lakonisk huva av liknande färg.

Bild
Bild

Om du väljer en huva för interiörer i lantlig och Provence -stil kan du välja en lätt modell med trä. Ytan kan dekoreras med målning, det här alternativet passar in i Provence -stilen. I det här fallet har den enkla kupolhuven förvandlats av detaljer i samma färg som möblerna. Blomdekorationen var pricken över i: et. Kopparformad metall ser också bra ut. I ett kök i loftstil är stålapparater med en enkel form, utan dekorativa detaljer, lämpliga. Denna stil är bra eftersom ledningarna och luftkanalerna inte kan döljas, men göras till en del av kompositionen. Huven valdes så enkel som möjligt, utan att locka uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den högteknologiska inredningen kommer att dekoreras med enkla metallapparater och ovanliga modeller som kombinerar metall och glas. Men inte alla kupoler passar in i sådana kök. Det blir lättare att hitta en lämplig modell bland lutande eller avgasrör. Apparatens yta reflekterar närliggande föremål. Tack vare detta fångar det inte ögat, men det smälter inte heller ihop med väggen. Huven mjukar upp kontrasten mellan de svarta möblerna och den vita väggen lite. Ett annat mörkt föremål dyker upp, men det uppmärksammar inte sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Här, tvärtom, sticker den svarta huven skarpt ut mot bakgrunden av andra föremål. Kombinationen av svart och rött skapar en iögonfallande men snygg inredning.

Kupolformade huvar påminner om gamla eldstäder och eldstäder. Rätt apparat gör varje kök mer bekvämt. Tillverkare erbjuder olika alternativ: dyra och billiga, enkla och utsmyckade. Att känna till de tekniska egenskaperna hjälper dig att göra rätt val.

Rekommenderad: