Öppen Spis Med En Spis I Köket (49 Bilder): Uppvärmnings- Och Matlagningsmodell Med Panel För Kök Och Vardagsrum, Idéer För 2021 Inredning, Kaminhuvar För Ett Privat Hus

Innehållsförteckning:

Video: Öppen Spis Med En Spis I Köket (49 Bilder): Uppvärmnings- Och Matlagningsmodell Med Panel För Kök Och Vardagsrum, Idéer För 2021 Inredning, Kaminhuvar För Ett Privat Hus

Video: Öppen Spis Med En Spis I Köket (49 Bilder): Uppvärmnings- Och Matlagningsmodell Med Panel För Kök Och Vardagsrum, Idéer För 2021 Inredning, Kaminhuvar För Ett Privat Hus
Video: Mija Kinning och Trendenser ihop med Ballingslöv - del 1 2024, April
Öppen Spis Med En Spis I Köket (49 Bilder): Uppvärmnings- Och Matlagningsmodell Med Panel För Kök Och Vardagsrum, Idéer För 2021 Inredning, Kaminhuvar För Ett Privat Hus
Öppen Spis Med En Spis I Köket (49 Bilder): Uppvärmnings- Och Matlagningsmodell Med Panel För Kök Och Vardagsrum, Idéer För 2021 Inredning, Kaminhuvar För Ett Privat Hus
Anonim

För uppvärmning och inredning av sitt eget hem använder människor alltmer för att installera en öppen spis - det är inte bara vackert och snyggt, utan också funktionellt. För närvarande är valet av de presenterade eldstäderna ganska brett: du kan välja små eller stora modeller, vedeldade eller elektriska, riktiga eller dekorativa. Men nu ökar efterfrågan mer och mer för kombinerade mönster, till exempel en spis med spis.

Bild
Bild

Egenskaper

En öppen spis med en spis är en multifunktionell enhet som används för att värma ett rum, laga mat och skapa en mysig atmosfär i hemmet. Egenskaperna som beskrivs ovan gör det möjligt att installera denna enhet i landbyggnader där gas inte tillförs på ett privat hus eller en liten lägenhet.

Värme- och kokugnar är stationära och bärbara . I det första fallet är konstruktionens vikt i genomsnitt 45 kg, och i det andra - cirka 30 kg.

Men i alla fall beror denna parameter direkt på tillverkningsmaterialet och tillgängligheten för efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den huvudsakliga typen av bränsle för dessa strukturer är ved, men ofta används torv, brunkol eller pellets för uppvärmning. Samtidigt finns det ugnar som arbetar på en typ av bränsle eller använder en kombination av ovanstående material. När det gäller tillagningsprocessen finns det alternativ att sälja både med en vanlig spis och med hopfällbara brännare som öppnar tillgång till en öppen eld.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till skillnad från standardversionen kräver kaminen inte en grund: den kan placeras på vilken yta som helst.

Funktionsprincip

Med sin struktur liknar spisar med spis en metallpanna. Den moderna versionen har dock ett mer sofistikerat utseende.

Designen består av 3 delar: i mitten av enheten finns en sektion för påfyllning av bränslematerial och utrustad med en värmebeständig glasdörr, ovanför den finns en häll och under den är en askpanna, där förbränningsprodukter (aska) kommer. Det nedre facket kompletteras vanligtvis med en låda för enkel rengöring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollen och regleringen av flammans förbränningskraft utförs med hjälp av dragkraft (öppning och stängning av fläkten). För att förbränningsprocessen ska kunna ske på ett säkert sätt krävs en kraftig dragkraft, för vilken utloppsrören ska anslutas till ett vertikalt rör med en längd av minst 5 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

En spis med öppen spis är efterfrågad bland konsumenterna på grund av ett antal positiva egenskaper.

  • Kompakthet . Enhetens små dimensioner gör det möjligt att installera den i rum med begränsad yta: i lanthus, studiolägenheter.
  • Lönsamhet . Eftersom det här alternativet kombinerar egenskaperna hos en öppen spis och en spis, kan du spara mycket pengar på att värma rummet och underhålla hällen.

Mest används ved som bränsle, vilket är det mest budgetmässiga alternativet av alla.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Mångsidighet . På grund av variationen i det presenterade sortimentet kommer eldstäderna harmoniskt att passa in i interiörer av olika stilar: klassisk, modern, högteknologisk, minimalism.
  • Estetik . Ljudet av ved som sprakar i eldstaden, en levande låga och utgående värme - allt detta skapar en mysig och bekväm atmosfär i rummet.
  • Effektivitet . Kaminen kan värma stora lokaler. Dessutom, till skillnad från andra apparater med liknande effekt, behåller eldstäder med spis en optimal värme under lång tid.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Brandsäkerhet . Sådana strukturer utgör ingen fara för miljön. Även med långvarig bränning finns det ingen risk för brand på väggar, golv, möbler, angränsande bänkskivor.
  • Miljövänlighet . Materialen som används i produktionsprocessen är säkra: de avger inte skadliga och giftiga ämnen under påverkan av eld.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom allt ovan, eldstäder med en hällfunktion, oavsett tillgänglighet av el, och därigenom fungerar som den huvudsakliga källan för uppvärmning och matlagning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Negativa sidor:

  • ojämn fördelning av värme: först och främst värms den övre delen av rummet upp, medan den nedre delen förblir kall under en lång tid;
  • eldstaden kan inte lämnas ledig på länge, annars bildas damm i eldstaden, som börjar brinna under nästa förbränning och skapar därmed en obehaglig lukt i rummet;
  • de mest framgångsrika och snygga alternativen är mycket dyra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Främst bör du vara uppmärksam på sådana designparametrar som värmeeffekt och rumets volym för uppvärmning. Standardinstallationer kan värma hus med en yta på 80-100 kvm. m (om de ligger i mitten av rummet eller i ett öppet åtkomstområde). Det finns alternativ som kan ge värme upp till 250 kvm. m av ett lanthus: dessa är matlagningsugnar utrustade med en vattenkrets.

Du måste också vara uppmärksam på vilken typ av bränsle som används

De flesta modeller som presenteras fungerar på trä, men det finns pyrolys och universella fasta spisar, de är dyrare än konventionella alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utrustning och funktionalitet är också viktiga parametrar . Det är förvisso bättre om den öppna spisen har många möjligheter. Detta förbättrar kvaliteten på uppvärmning och matlagning och förenklar underhållet av strukturen.

Det är lämpligt att köpa produkter från betrodda leverantörer som har vunnit erkännande för sin höga kvalitet, tillförlitlighet och hållbarhet. Dessa inkluderar Tulikivi, Eurokom, MBS Magnum, Greivari, Termofor, Ekokamin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en eldstad måste du vara uppmärksam på dess utseende. Detta är en synlig möbel, så den ska vara vacker och lämplig för rummets övergripande stil och layout.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

Eldstadsinstallationer med en spis för köket är gjorda av olika material: stål, gjutjärn, tegel.

Metallmodeller kännetecknas av effektiv värmeöverföring, snabb uppvärmning, men också samma snabba kylning . Dessutom gör deras små dimensioner det möjligt att vid behov ändra plats (till exempel överföring från köket eller vardagsrummet till sommarverandan), men en sådan omläggning är extremt sällsynt, eftersom du tillsammans med den måste installera om den skorstenen och utrusta det brandsäkra området.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stål- och gjutjärnskonstruktioner kan värma rum upp till 100 kvm. m, och i närvaro av en vattenkrets - ännu mer. Metallapparater är av vertikal typ och horisontella. Kaminen fungerar i detta fall snarare som en hjälputrustning. På grund av att det ligger mycket nära huvudvärmezonen, ger det snabb tillagning och omedelbar uppvärmning.

När man jämför gjutjärn- och stålkonstruktioner med varandra är det värt att notera att gjutjärnsugnar är mer pålitliga och hållbara, och stålalternativ är mer praktiska, lättare och billigare.

De är dock alla sämre än tegelprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel eldstäder, i kombination med en spis, uppförs huvudsakligen i privata hus enligt färdiga projekt . Detta är en mycket tidskrävande process som kräver att en separat grund läggs som inte är associerad med byggnadens grund. Tegelkonstruktioner, förutom spisen, kan inkludera en ugn, ångutlopp etc.

Huvuddelen av strukturen är byggd av eldfasta tegelstenar och eldstaden ersätts ofta med ett speciellt värmebeständigt ämne. En tegelugn fungerar på samma sätt som en gjutjärnenhet enligt konvektionsstrålprincipen, men till skillnad från den ackumuleras den och avger mer värme.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Det är svårt att komma på nya konstruktioner av en så komplex uppvärmnings- och matlagningsanordning som skulle vara säker, funktionell och vacker på samma gång.

Det är värt att uppmärksamma de utsökta modellerna som presenteras av kända tillverkare

På ett välkänt inhemskt företag bland konsumenter " Ekopamin " det finns många intressanta modeller, men Bayern anses vara den mest populära. Utseendemässigt liknar strukturen en vanlig gas- eller elspis, så den kommer harmoniskt att passa in i kökets inre och kommer inte att slå ur den. En transparent glasdörr skyddar ugnsutrymmet från utsidan, och hällen skyddas av en köksskärm. Enheten har optimala mått, vilket gör att den kan användas bekvämt: du behöver inte stå på tårna för att nå brännaren eller böja lågt för att lägga till ved.

Bild
Bild

Spis-spis Ambra från det polska företaget Eurokom är tillverkat i retrostil. Det skiljer sig från andra modeller inom aristokrati och elegans: artificiellt åldrat gjutjärn, graciösa ben, olika genombrutna prydnader och mönster både på skyddsomslag och dörrar och på själva fodralet.

Denna sofistikerade modell kan placeras i en klassisk inredning. Det kommer att vara lämpligt att komplettera de patinerade smidda produkterna i rummets inredning: dörrhandtag, ljuskronelement, ljusstakar, stativ.

I Provence -stil kommer den här designen också att se intressant ut. Man får dock inte glömma att följa de grundläggande kanonerna för stil: enkel dekoration, naturmaterial, trämöbler, ett överflöd av textilier. En öppen spis med en spis Ambra kommer också att framgångsrikt komplettera kök och matsalar gjorda i Empire och barockstilar, men det kommer att se malplacerat ut i moderna och orientaliska designriktningar: loft, hi-tech, minimalism, modern, bioteknisk, funktionalism.

Bild
Bild
Bild
Bild

En intressant och modern version av en uppvärmning och matlagning öppen spis är modell "Angara 12 " från det vitryska företaget "Meta". Modellen är tillverkad av stål, belagd på utsidan med värmebeständig emalj. Sidoväggarna är färdiga med keramiska plattor, vilket inte bara gör eldstaden attraktivare utan också ökar värmeöverföringen. Dessutom är strukturen utrustad med en korrekt skorstenskåpa, två brännare och ett tresidigt panoramavärmebeständigt glas som begränsar eldstaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

"Angara" -spisen antar flera alternativ för vägg-till-vägg-arrangemang i interiören, inklusive en hörn, som gör att du kan lämna maximalt ledigt utrymme i rummet.

Bild
Bild

Säker användning instruktioner

Det är nödvändigt att placera eldstaden på en botten av värmebeständigt material. För köpta modeller fungerar keramikplattor i de flesta fall som sådana. Om det bestämdes att bygga upp strukturen med egna händer, bör en betongplatta först hällas på basen och lämna ett litet gap framför eldstaden, på vilken den galvaniserade plåten sedan läggs

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbränningsprocessen ska kunna utföras effektivt och säkert kräver kaminen konstant tillgång till uteluft. För att göra detta, rengör skorstenen och askpannan noggrant efter varje eldstuga och kontrollera också tidig syretillförsel

Bild
Bild
Bild
Bild

Försök att inte stänga pluggarna även på vintern, när värmen från kamininsatsen förloras i hög grad. Annars kommer kolmonoxid att börja flöda in i rummet, vilket är farligt inte bara för hälsan, utan också för livet i allmänhet

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan se en översikt över en av dessa värme- och matlagningsugnar med öppen spis i videon nedan.

Rekommenderad: