Blindnitar (50 Bilder): Mått På Aluminium- Och Stålnit, Rostfria Produkter Enligt GOST, Kombinerade Och Blinda

Innehållsförteckning:

Video: Blindnitar (50 Bilder): Mått På Aluminium- Och Stålnit, Rostfria Produkter Enligt GOST, Kombinerade Och Blinda

Video: Blindnitar (50 Bilder): Mått På Aluminium- Och Stålnit, Rostfria Produkter Enligt GOST, Kombinerade Och Blinda
Video: All About Blind POP Rivets - The Basics | Rivets 101 2024, April
Blindnitar (50 Bilder): Mått På Aluminium- Och Stålnit, Rostfria Produkter Enligt GOST, Kombinerade Och Blinda
Blindnitar (50 Bilder): Mått På Aluminium- Och Stålnit, Rostfria Produkter Enligt GOST, Kombinerade Och Blinda
Anonim

Blindnitar är ett ganska vanligt fästmaterial och används flitigt inom många områden av mänsklig aktivitet. Detaljer har ersatt föråldrade nitmetoder och har blivit en del av vardagen.

Utnämning

Blindnitar används för att ansluta arkmaterial och kräver åtkomst till arbetsytan från endast ena sidan. Detta är en av deras huvudsakliga skillnader från traditionella "hammare" -modeller. Installation av nitar utförs i ett borrat hål med hjälp av ett specialverktyg, som kan vara antingen manuellt eller pneumo-elektriskt. Anslutningar med blindnitar är mycket starka och hållbara. Dessutom är delarna enkla att installera och är mycket motståndskraftiga mot aggressiva kemikalier, höga temperaturer och luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av deras mångsidighet och tillförlitlighet är tillämpningsområdet för blindnitar ganska omfattande . Delar används aktivt inom skeppsbyggnad, flygplan och maskinteknik, textilindustri och konstruktion. Vid arbete på farliga föremål fungerar nitar som ett alternativ till svetsade fogar. Dessutom används nitar i stor utsträckning vid reparation av delar och mekanismer på svåråtkomliga platser och vid brandfarliga anläggningar. Förutom sammanfogningselement av järnhaltiga och icke-järnmetaller kan blindnitar sammanfoga plast och textilier i valfri kombination. Detta gör att de kan användas i stor utsträckning i elarbete och aktivt användas vid tillverkning av kläder, konsumentvaror och tankar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Hög konsumenternas efterfrågan på blindnitar drivs av ett antal obestridliga fördelar med denna hårdvara.

  • Enkel installation beror på behovet av att komma åt anslutningen endast från framsidan. Detta skiljer gynnsamt denna hårdvara från gängade muttrar, för vilka installation krävs åtkomst från båda sidor. Dessutom tenderar gängade fästelement att lossna och lossna med tiden.
  • Den låga kostnaden för blindnitar gör det möjligt att bilda ett pålitligt och hållbart fästelement utan att spara på material.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ett brett utbud av standardstorlekar underlättar mycket valet av fästelement.
  • Möjligheten att ansluta material med olika struktur och egenskaper utvidgar omfattningen av hårdvara avsevärt.
  • Hög hållfasthet och hållbarhet för anslutningen. Med förbehåll för installationsreglerna och noggrann drift är niternas livslängd lika och överskrider ibland livslängden för de fastsatta delarna.
Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar behovet av förborring, icke-separerbar anslutning och applicering av betydande krafter vid nitning för hand. Dessutom är modellerna engångsartiklar och kan inte återanvändas.

Tillverkningsmaterial

En mängd olika material används som råvara för blindnitar. Detta tillåter användning av hårdvara i nästan alla typer av reparations- och byggnadsarbeten. För tillverkning av nitar används ett antal material, som alla har sina egna styrkor och svagheter och bestämmer platsen för installation av framtida produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aluminium

Dess anodiserade eller lackerade modifiering används ofta. Aluminiumnitar är lätta och låga, men vad gäller styrka är de något sämre än stålmodeller. Produkterna används för limning av lättmetaller, plast och används mycket inom elteknik.

Rostfritt stål

Används även i flera modifikationer. Så klass A-2 anses vara en av de mest rostbeständiga och används för montering av delar när du utför utomhusarbete. Medan A-4 är oöverträffad i syrabeständighet och används ofta i kemisk industri.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cink Steel

Har höga korrosionsskyddande egenskaper och ger en pålitlig anslutning. Men om ett av de anslutna elementen är rörligt slits de galvaniserade delarna snabbt.

Kopparlegeringar

De används ofta vid tillverkning av nitar. Den mest populära är Monel, en legering bestående av 30% koppar och 70% nickel. Ibland används brons som stav i kopparmodeller. Nackdelen med kopparelement är deras höga kostnad och risken för en grön beläggning under oxidation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polyamid

De används för att göra nitar som används i lätt industri och för att sy kläder. Materialet är inte särskilt hållbart, men det kan målas i valfri färg och ser bra ut på produkter.

Optimalt bör alla nitelement vara gjorda av samma material . Annars ökar risken för galvaniska processer, under vilken den mer aktiva metallen förstör den svagare. Kompatibilitetsprincipen måste också följas vid val av hårdvara för vissa material. Till exempel är en bindning av koppar och aluminium extremt oönskad, medan koppar beter sig ganska vänligt med andra metaller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Hårdvarutypen väljs i enlighet med kraven för anslutningen. På grund av det faktum att den moderna marknaden för fästelement har ett brett utbud av blindnitar, blir det inte svårt att välja rätt element. Beroende på prestandaegenskaperna är hårdvaran uppdelad i flera typer.

Kombinerade modeller anses vara den vanligaste arten. Hårdvara kan tillhandahålla en permanent anslutning av särskilt hårda delar som utsätts för mekanisk belastning, vikt och vibrationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Förseglade modeller har en ganska smal specialisering och används flitigt inom varvsindustrin. En egenskap hos utformningen av blindmodeller är den förseglade änden av stången. Produkterna kan tillverkas av rostfritt stål, koppar och aluminium.
  • Modeller med flera klämmor har flera nitningssektioner och installeras i rörliga strukturer om det är nödvändigt att ansluta tre eller flera element. En sådan sektion ligger mellan två intilliggande element, och installationen utförs med hjälp av en pneumatisk pistol.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom traditionella modeller finns det förstärkta nitalternativ, vid tillverkning av vilka ett starkare material med tjockare väggar används.

Typiska dimensioner

Enligt GOST 10299 80 är formen, dimensionerna och diametrarna på huvuden och skaften på blindnitarna strikt reglerade. Detta gör att du kan systematisera användningen av hårdvara, samt förenkla beräkningen av parametrarna för delar och exakt bestämma deras antal. Anslutningens tillförlitlighet och hållbarhet beror på hur korrekta beräkningarna är. En av huvudparametrarna för nitar är deras längd, som kan beräknas med följande formel: L = S + 1, 2d, där S är summan av tjockleken på elementen som ska fogas, d är nitdiametern, och L är hårdvarans erforderliga längd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nitdiametern väljs 0,1-0,2 mm mindre än det borrade hålet. Detta gör att delen kan placeras fritt i hålet, och efter att ha justerat sitt läge nitas den. Typiska blindnitdiametrar är 6, 6,4, 5, 4,8, 4, 3,2, 3 och 2,4 mm. Nitternas längd varierar från 6 till 45 mm, vilket är tillräckligt för att foga samman material med en total tjocklek på 1,3 till 17,3 mm.

Design och driftsprincip

Blindnitar tillverkas i strikt överensstämmelse med DIN7337 -standarden och regleras av GOST R ICO 15973. Strukturellt består delarna av två element: en kropp och en stång. Kroppen består av ett huvud, en hylsa, en cylinder och anses vara huvudelementet i niten, som utför fästfunktionen. För viss hårdvara är den cylindriska basen tätad tätt. Kroppens huvud kan utrustas med en hög, bred eller hemlig sida.

Bild
Bild
Bild
Bild

De två första ger den mest pålitliga anslutningen, men de kommer att vara tydligt synliga från framsidan. Hemligheten kännetecknas inte av så höga tillförlitlighetsgrader som höga och breda, men den används också i stor utsträckning inom konstruktion och reparation. Detta beror på att höjden på huvudet på den försänkta sidan inte överstiger 1 mm, vilket gör hårdvaran nästan osynlig på de ytor som ska fästas. Stången (kärnan) är en lika viktig del av niten och ser ut som en spik. På elementets övre del finns ett huvud och en hållare med en separationszon belägen mellan dem, längs vilken stången bryts av under installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blindnitar finns i olika storlekar . Det numeriska värdet av hårdvarumärket betyder cylinderns diameter och dess längd. Därför är dess dimensioner avgörande vid val av fästelement. Båda värdena anges med tecknet "x", och framför dem är det skrivet från vilken legering cylindern är gjord. Så att markera AlMg 2, 5 4x8 betyder att hårdvaran är tillverkad av magnesium-aluminiumlegering, cylinderns ytterdiameter är 4 mm och längden är 8 mm. Nitskaftet är tillverkat av stål och används för nitning av anslutningen; under installationen dras det ut och bryts av med en pneumatisk nit eller tång.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blindniten fungerar helt enkelt: hårdvara sätts in i det genomgående hålet, förborrade i båda arken. Därefter vilar svamparna på den pneumatiska pistolen mot nitens sida, klämmer fast stången och börjar dra den genom kroppen. I detta fall deformerar stånghuvudet kroppen och drar åt materialet som ska fogas. I det ögonblick som det maximala åtdragningsvärdet uppnås bryts stången av och tas bort. Produkten kan användas omedelbart efter installationen.

Montering

Installation av blindnitar är så enkelt att det inte är svårt även för nybörjare.

Bild
Bild

En förutsättning för installation är endast tillgängligheten av ett nitverktyg och att arbetet följs

  • Det första steget blir att markera framsidan av toppen av delarna som ska fogas. Avståndet mellan två intilliggande nitar bör inte vara mindre än fem diametrar på deras huvuden.
  • Borrhål bör utföras med ett litet tillägg.
  • Avgradning utförs på båda sidor av varje del. Om tillgången till den stängda sidan är begränsad är avgradning på den stängda sidan försumbar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Monteringen av blindniten måste göras på ett sådant sätt att skaftet är på framsidan.
  • Gripet av stången med niten och arbetet med den pneumatiska pistolen måste utföras smidigt och med tillräcklig kraft samtidigt.
  • Den återstående delen av stången, om det behövs, skärs av eller skärs med nippers. Vid en felaktigt utförd brytning av stången är det tillåtet att fila huvudet med en fil.

Användbara tips

Förutom den allmänna algoritmen för arbete, har varje enskilt material sina egna små finesser i installationen. Så, när du ansluter material av olika tjocklek, bör niten installeras från den tunna sidan. Detta gör att det bakre huvudet kan bilda en tjockare plattning och förbättra anslutningens tillförlitlighet. I avsaknad av möjlighet till ett sådant arrangemang på sidan av ett tunt material kan du sätta en bricka med önskad diameter. En sådan packning tillåter inte att ett tunt lager trängs igenom och tillåter inte att ytan deformeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid sammanfogning av hårda och mjuka material rekommenderas att man använder hårdvara med hög sida m, medan det bakre huvudet är bättre placerat på sidan av det fasta materialet. Om detta inte är möjligt, från sidan av det mjuka lagret kan du sätta en bricka eller använda en kronbladnit. Det är bättre att ansluta ömtåliga och tunna delar med persienner av plast eller använda distans- och kronbladsmöjligheter. För att få en slät yta på båda sidor, rekommenderas att använda nitar utrustade med försänkta huvuden på båda sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bilda en förseglad vattentät anslutning är det nödvändigt att använda sluten "blind" hårdvara som effektivt kan förhindra inträngning av damm och förhindra inträngning av vatten och ångor. När du installerar en nit på en svåråtkomlig plats, tillsammans med en nitpistol, är det nödvändigt att använda ytterligare utrustning i form av förlängningsmunstycken för att komma åt stången.

Bild
Bild

Vid installation av hårdvara bör man dessutom komma ihåg att avståndet från elementets axel till kanten på delarna som ska fogas måste vara större än eller lika med två diametrar på huvudet. Anslutningen av lösa material måste åtföljas av installationen av en extra hylsa, i vilken niten ska installeras. Vid sammanfogning av rör med plana ytor rekommenderas det inte att föra hårdvara genom röret. Anslutningen blir starkare om bara ena sidan av röret är involverad i dockningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Således är blindnitar ett universellt fästelement. De låter dig skapa en stark och pålitlig anslutning i svåråtkomliga områden. Delarna fäster också enkelt ytor med begränsad åtkomst från baksidan.

Rekommenderad: