Fokins Platta Skärare (45 Foton): Hur Ska De Fungera? Hur Gör Man Det Själv Enligt En Ritning? Funktioner I Den Kombinerade Modellen. Ägarrecensioner

Innehållsförteckning:

Video: Fokins Platta Skärare (45 Foton): Hur Ska De Fungera? Hur Gör Man Det Själv Enligt En Ritning? Funktioner I Den Kombinerade Modellen. Ägarrecensioner

Video: Fokins Platta Skärare (45 Foton): Hur Ska De Fungera? Hur Gör Man Det Själv Enligt En Ritning? Funktioner I Den Kombinerade Modellen. Ägarrecensioner
Video: Tätning och reparation av läckande hängrännor 2024, April
Fokins Platta Skärare (45 Foton): Hur Ska De Fungera? Hur Gör Man Det Själv Enligt En Ritning? Funktioner I Den Kombinerade Modellen. Ägarrecensioner
Fokins Platta Skärare (45 Foton): Hur Ska De Fungera? Hur Gör Man Det Själv Enligt En Ritning? Funktioner I Den Kombinerade Modellen. Ägarrecensioner
Anonim

Fokins plattskärare är ett användbart verktyg som är utformat för bearbetning av växter i växthus och trädgårdstomter. Enheten patenterades i Ryssland och var erkänd över hela världen, efter att ha fått många priser och medaljer på internationella utställningar. Detta verktyg minskar kraftigt den ansträngning som krävs för att odla en sommarstuga eller trädgårdstomt.

För bönder och sommarboende har ett sådant verktyg blivit en effektiv hjälp.

Bild
Bild

Beskrivning

Fokins plattskärare är en enhet som gör det möjligt att bearbeta marken för hand, samtidigt som den lägger en minimal ansträngning. Författarskapet och patentet för denna uppfinning tillhör V. V. Fokin, en begåvad innovatör som uppfann ett originalverktyg som underlättar en arbetande jordbruks hårda arbete.

Den platta skäraren har en positiv effekt på jordens skick och har flera viktiga funktioner:

  • skyffel;
  • räfsa;
  • hacka.
Bild
Bild

Plattskärare finns av tre typer:

kombinerat verktyg

Bild
Bild

stor platt skärare

Bild
Bild

liten manuell plattskärare

Bild
Bild

Totalt kan detta verktyg göra cirka 20 typer av olika arbeten.

Enheten är mycket effektiv vid behandling av en plats från ogräs; den skär av rotsystemet för skadliga växter djupt i jorden (upp till 6 cm).

Bild
Bild

Marken odlas utan betydande skador medan ogräset dör. Dessutom läggs märkbart mindre ansträngning under produktionsprocessen, produktiviteten ökar avsevärt.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

De obestridliga fördelarna med enheten är följande.

Marken odlas på ett skonsamt sätt och utsätts för känsliga ingrepp. Alla fördelaktiga mikroorganismer och insekter finns kvar i deras livsmiljö

Bild
Bild

Du behöver inte spendera onödig fysisk ansträngning för att bearbeta webbplatsen

Bild
Bild

Årliga och fleråriga ogräs elimineras effektivt, medan deras rotsystem skadas och blir ett extra "foder" för utveckling av användbara grödor

Bild
Bild

Formlös jordodling, som utförs av en platt skärare, ger följande fördelar:

  • optimala förutsättningar för växtutveckling bevaras;
  • jorden är mättad med syre;
  • den anställde lägger ner ett minimum av fysisk ansträngning.
Bild
Bild

Av planskärarens nackdelar kan det påpekas att enheten inte kan bearbeta områden där det finns tät ogräsväxt. Om området är för stort, kan det hända att planskäraren inte klarar volymen.

En planfräs ska inte förväxlas med en hacka - det här är olika verktyg, de fungerar också på olika sätt.

Bild
Bild

Visningar

Själva enheten har konfigurationen av en böjd platta, vars kanter är väl vässade på en slipmaskin. Denna enhets prestanda beror på metallens kvalitet och styrka. Oftast erbjuder tillverkaren uppsättningar med två verktyg (stort format och verktyg med små parametrar).

Med en stor plattklippare är det praktiskt att hantera stora sängar, ogräs ogräs och använda det för att klippa högt gräs. Den lilla planskäraren är idealisk för ogräs och gallring av växter, agararbete i växthus.

Bild
Bild

Det är mycket bra att krama färdiga växter med en sådan enhet, medan vanligtvis breda blad är inblandade. Korrekt kullning kräver att det breda bladet sänks ner i jorden på ett minimum avstånd, sedan med hjälp av små oscillerande rörelser "fluffas" jorden.

Det är också bra att jämna ut marken med en platt fräs och fylla i fröna. Detta görs också med ett brett blad.

Bild
Bild

Det finns ytterligare ett hål i planskäraren, vilket gör det möjligt att ändra skärknivarnas vinkel , kan du också ändra enhetens funktionalitet för höger- och vänsterhänt användning.

Det är viktigt att inte öka överhettningen av verktyget under slipning så att den "trubbiga" kanten inte tappar sina prestandaegenskaper och styrkaegenskaper.

Bild
Bild

Efter att ha köpt ett verktyg bör du testa det en tid, förstå principerna för dess användning. Du bör också justera funktionaliteten så att den matchar ägarens parametrar optimalt.

Det finns totalt 6 typer av plattskärare

Stor "tyg ", det är utformat för att fungera i stora områden.

Bild
Bild

Liten storlek "tyg " … Designad för bearbetning av tomter på högst 6 tunnland. Perfekt för mjuk jordodling där stora energiresurser inte krävs.

Bild
Bild

" Den mäktiga mannen "gör det möjligt att snabbt och effektivt bearbeta olika unga växter, det har en ökad framkant.

Bild
Bild

" Krepysh " … Detta verktyg kan användas på lerjord, det har ett kort blad, medan bredden förblir standard.

Bild
Bild

Liten platt skärare Är en maskin som fungerar effektivt i utrymmet mellan sängarna.

Bild
Bild

Hacka - planskärare för arbete med "tunga" lerjordar, bladet på detta verktyg är mycket brett.

Bild
Bild

Den stora platta skäraren är praktisk för att bearbeta jorden (fåror) under sådd. Denna enhet används också ofta för ogräs och lossning.

Det är viktigt att notera att ett separat handtag har utformats för platta fräsar, som har en plan sektion, dess kanter är rundade. Denna konfiguration låter dig arbeta mer produktivt, samtidigt som du minskar risken för liktornar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller

För att korrekt utnyttja den fulla potentialen hos en platt skärare behöver du en viss övning och erfarenhet. Modellerna "Strizh" och "Sudogodsky" är särskilt populära bland sommarboende, recensionerna om dem är de mest positiva. Plattskärare "Strizh" är väl lämpad för bearbetning av lerig jord … Det gör ett utmärkt jobb med att lossa och ta bort ogräs. En planfräs är gjord av ett handtag och två kombinerade blad (de liknar hjärtan).

Det finns tre typer av denna plattskärare:

  • förstorade storlekar;
  • genomsnitt;
  • miniatyrform (handtag endast 66 cm).
Bild
Bild
Bild
Bild

" Swift" klarar jord till ett djup av 16 cm … Det är bäst att börja arbeta under andra halvan av mars, när snön smälter, jorden torkar lite. Förebyggande behandling med denna platta skärare håller hela säsongen (djup upp till 6 cm). Det är bekvämt att arbeta med en liten plattskärare i växthus. Skärsektionen ger möjlighet att effektivt avlägsna ogräs med ett grenat rotsystem.

Tja, det här verktyget är lämpligt för att arbeta med sådana växter:

  • blommor;
  • vitlök;
  • lök.
Bild
Bild

Modellen av denna platta skärare är utformad för att fungera i:

  • växthus;
  • växthus;
  • växthus.

Ena kanten på bladet är rak (bearbetar jorden upp till 4 cm djup), den andra kanten har formen som en kil, arbetsdjupet är upp till 8 cm. "Strizh" är särskilt väl lämpad för att hugga små växter, särskilt potatis. Plansaxen är också lämplig för klippning av ogräs och gräs.

Detta verktyg är mer effektivt än en enkel fläta.

Bild
Bild

Hur väljer man?

På handelsgolv kan du ofta hitta förfalskade plattskärare. De skiljer sig från riktiga enheter genom sitt extremt låga pris. Att köpa en plattskärare av låg kvalitet innebär att man slänger pengar i avloppet, ett sådant verktyg fungerar i några dagar (om inte timmar).

Det finns en garanti för dessa platta skärare, kvalitetscertifikat bifogas, livslängden för ett sådant verktyg är minst 3 år.

En riktig "native" enhet ser ut så här:

rutan bär logotypen: "Organic products club"

  • uppsättningen innehåller en företagsmanual med ett porträtt av författaren;
  • det finns också fästelement med en speciell beläggning;

alla plattskärare tillverkas i stora och miniatyrformat, och de är identiska i konfigurationen

alla verktyg som säljs av denna tillverkare är belagda med pålitligt korrosionsskyddande medel, och om enheten är förfalskad, är den målad med emalj, som lätt kan skrapas av även med en nagel

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande tecken ger falska:

  • metall av dålig kvalitet;
  • enhetens vikt är liten;
  • lådan är gjord av undermåligt material;
  • grumlig utskrift på etiketter;
  • instruktionen (om någon) ser skrynklig ut, textsnittet är suddigt;
  • dåliga fästelement som går sönder på kort tid.

Hur man arbetar?

Det är inte svårt att använda en platt fräs korrekt. Verktygsbladet rör sig i ett parallellt plan. Om bladet böjer sig i någon vinkel, ändras handtagets lutning. Således kan bladvinkeln justeras enkelt och effektivt. Det är möjligt att förstå hur enheten fungerar endast i testläge, det är inget komplicerat med det, men du måste "känna" mekanismens beteende.

Bladet installeras i marken till ett djup av högst 95 cm, verktyget måste placeras nära den arbetande bonden.

Det rekommenderas att göra ogräs när ogräset eller gräset ännu inte har växt särskilt mycket, i så fall kommer mindre ansträngning att behöva läggas på för att eliminera dem.

Bild
Bild

Operationer kan vara av denna typ (bruksanvisning)

Rätta upp sängarna. Enheten rör sig längs markytan utan ansträngning

  • Lossning av jorden. I detta fall lossas jorden till ett avstånd som motsvarar parametrarna för själva duken.
  • Du kan bearbeta jungfruliga marker.
  • Det är möjligt att bearbeta "tunga" jordar från lera och lera.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Gör fåror för att installera frön i marken. I det här fallet sänks verktyget ner i jorden och en fröfura görs. För att plantera plantor använder de vanligtvis ett stort format. Ett litet verktyg kan användas för att plantera frön.
  • Om du träffar "hälen" på planskäraren på de jordklumpar som sitter ihop, kan de lätt smulas. Samma manipulationer kan göras med ogräs. Den krökta delen av enheten gör det möjligt att ta bort en ganska tjock stjälk av alla växter i trädgården.
  • Rotsystemet kan skadas i ogräs om redskapets blad förs nära anläggningen under drift.
  • Med en platt fräs kan du krama och tunna ut växter, tunna ut unga grödor (morötter, pumpa, dill).

Du kan ta bort markskyddet som visas bredvid trädstammen, rensa gödsel från ladorna, klyva gångarna, samla hö, fördela gödsel jämnt över den behandlade jorden

Bild
Bild

Det är viktigt att förstå att du inte ska arbeta med en platt fräs som en hacka eller en spade. Det är värt att hålla planetskäraren lite annorlunda, du kan inte slå den på marken, under arbetet bör du inta en vinkelrätt position i förhållande till marken, böj inte till höger eller vänster.

Bild
Bild

Innan arbetet påbörjas bör du anpassa enheten till parametrarna i din kropp. Om du inte följer dessa riktlinjer kan enheten fastna under drift när bladet är nedsänkt i jorden.

Om verktyget fungerar utan problem kommer alla parametrar att ställas in korrekt. Innan du påbörjar arbetet bör du bekanta dig med de detaljerade instruktionerna som bifogas produkten. Det rekommenderas att bibehålla korrekt hållning under arbetet. Ryggmusklerna ska vara avslappnade, bålen kan böja sig något framåt. Det bör inte vara mer än 20 centimeter avstånd mellan händerna, tummarna stiger något upp under arbetet.

Det är också viktigt att justera maskinen efter arbetarens specifikationer. Verktygets handtag bör vara ett par tiotals centimeter under axelnivån, det är viktigt att välja rätt parametrar för handtaget. Om kroppen efter 2-3 timmars arbete känns trött och värkande, så indikerar detta att arbetet med plattskäraren gjordes felaktigt.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Det är inte svårt att göra en platt skärare själv. Ena änden av skärningen är rundad, i den nedre delen är det nödvändigt att lämna bara ett par tiotals centimeter utan någon avrundning, varigenom processen för att bilda ett hål i vilket anordningen kommer att monteras kommer att säkerställas. Skaftet måste bearbetas utan problem med sandpapper och en fil, det ska inte vara grovhet eller grader.

Trädet behandlas också med ett speciellt korrosionsskyddande och täckt med linolja och lack. Detta säkerställer enhetens livslängd över tid.

Bild
Bild

Alla skruvförband ska vara försedda med diskbrickor, detta gör det möjligt att använda enheten mer effektivt och produktivt. Diskbrickorna fixerar fogmonteringen säkert. Det är inte svårt att göra en planskärare med egna händer, det räcker med att hitta önskad ritning och samla alla nödvändiga material. Först och främst krävs en metallremsa, måtten är följande (tjocklek upp till 5 mm, längd upp till 45 cm).

Metallen värms upp, minst fyra veck görs:

  • den första böjningen görs i en vinkel på 96-104 grader;
  • den andra böjningen är 109-132 grader;
  • den tredje böjningen är densamma när det gäller parametrar som den första;
  • den fjärde är justerbar.

Vinklarna ska vara 32-42 grader. Då ska metallen få svalna. Bladets kant ska slipas på en speciell maskin. För att fästa handtaget måste 3-4 hål borras. Formen på handtaget kommer att skilja sig från handtagets form för en spade, dess form är rektangulär, vilket utesluter möjligheten att glida i händerna.

För att mer exakt bestämma måtten rekommenderas att titta på ritningarna genom att ladda ner dem på Internet. Agrarians gör ett planknivblad från en fläta och skär av det med 20 centimeter.

Med detta arbete bör du ha en kvarn till hands. Slipa bladet i en vinkel på minst 40 grader. Plattskäraren kan bli mer effektiv vid jordbearbetning om du sätter den på en bakomliggande traktor. Arbetsproduktiviteten ökar flera gånger. Det är lämpligt att välja stål för bladet på en platt skärare av 67G -kvalitet, för detta är en fjäder från en VAZ eller en vridstångsupphängning från Zaporozhets lämplig.

Bild
Bild

Slipningen av planskäraren görs på lämplig maskin, bearbetningen bör börja från själva bladets kant. Det rekommenderas också att härda metallen.

En liknande operation utförs enligt följande:

  • teknisk olja hälls i behållaren;
  • delen bearbetas med en blåslampa tills "rodnad" visas, sedan nedsänks den kraftigt i olja;
  • det rekommenderas att upprepa denna operation 2-3 gånger.

Följande trä är lämpligt för skärning:

  • Tall;
  • Björkträd;
  • aska.
Bild
Bild

Handtaget ska bearbetas noggrant med sandpapper och korrosionsskyddande och även lackeras. Av verktygen för att skapa en gör-det-själv platt skärare behöver du:

  • turbin;
  • en hammare;
  • blåslampa;
  • tång;
  • vice;
  • olja;
  • bultar, muttrar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Under arbetstiden med ogräs i sängarna är det absolut nödvändigt att placera planskärarens blad plant. I det här fallet rekommenderas att vrida den något åt vänster. Det är nödvändigt att "dra" enheten bakom dig medan du trycker lätt på handtaget.

Vid ogrässkärning stiger enheten något när:

  • sängarna är ordnade;
  • jorden är jämn;
  • frön hälls.
Bild
Bild

Verktyget fungerar sedan som en kratta, med bladet som vrids åt höger och ligger på ytan. Om jorden lossnar, liksom borttagning av ogräsrizomer, kan bladet i detta fall placeras i valfri lutningsvinkel. Knivarna måste slipas ordentligt före varje arbetsstart. Ju vassare bladet är, desto lättare blir det att arbeta med en sådan enhet.

Verktyget är särskilt effektivt vid bearbetning av:

  • hallon;
  • jordgubbar och jordgubbar;
  • sängarnas layout;
  • kullväxter.

Innan du börjar slipa bladet bör du noggrant inspektera det för skador eller flis. Vid slipning av verktyget rekommenderas att inte glömma att först slipa bladets kant, som ligger på baksidan, du behöver inte slipa framdelen, den kan bli ännu tråkigare.

Bild
Bild

Det rekommenderas absolut inte att överhetta bladets kant under drift, metallen förlorar sina prestandaegenskaper. Bladkanten bearbetas endast i en vinkel på 45 grader. Vid slipning bör du aktivt använda en handfil och en slipsten, samt en cirkel.

Rekommenderad: