Betongmärke För Det Blinda Området: Vilket Cement Behövs För Det Blinda Området Runt Ett Privat Hus? Vilken är Bättre Att Använda För Att Fylla Det Blinda Området Enligt SNiP?

Innehållsförteckning:

Video: Betongmärke För Det Blinda Området: Vilket Cement Behövs För Det Blinda Området Runt Ett Privat Hus? Vilken är Bättre Att Använda För Att Fylla Det Blinda Området Enligt SNiP?

Video: Betongmärke För Det Blinda Området: Vilket Cement Behövs För Det Blinda Området Runt Ett Privat Hus? Vilken är Bättre Att Använda För Att Fylla Det Blinda Området Enligt SNiP?
Video: Removal of an Epidermal Cyst along the midback 2024, April
Betongmärke För Det Blinda Området: Vilket Cement Behövs För Det Blinda Området Runt Ett Privat Hus? Vilken är Bättre Att Använda För Att Fylla Det Blinda Området Enligt SNiP?
Betongmärke För Det Blinda Området: Vilket Cement Behövs För Det Blinda Området Runt Ett Privat Hus? Vilken är Bättre Att Använda För Att Fylla Det Blinda Området Enligt SNiP?
Anonim

Blindområde - en speciell täckning framför byggnaden, som används för att öka byggnadernas livslängd. Blinda områden gör att du kan skydda grunden från smältvatten. Dessutom kan de blinda områdena användas som gångväg intill byggnaden. Fundamentets tillförlitlighet och säkerhet beror på styrkan i det blinda området, därför måste du välja ett pålitligt betongmärke innan du bygger.

Bild
Bild

Särdrag

Ofta används cement eller betong på grundval av det blinda området och liknande strukturer.

De blinda områdena tillåter inte att det rinnande vattnet passerar till grunden . Följaktligen kommer fundamentet alltid att vara torrt, fukt kommer inte att orsaka korrosion och konstruktionens livslängd kommer att öka.

Om vatten sipprar till grunden, blir det till is på vintern. Isen expanderar, urholkar byggnadens bas och byggnaden kan skadas allvarligt . Därför installeras blinda områden utan att misslyckas runt alla byggnader.

För läggning av högkvalitativa och hållbara blindytor används oftast speciella betongkompositioner anpassade till förändrade väderförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna krav

Blindområden installerade runt fundamentets omkrets kan läggas med betong med en minsta hållfasthet. Sådana avlagringar behöver inte alls vara konstruerade för tunga laster. Även om de blinda områdena ofta fungerar som trottoarer kommer det inte att finnas något intensivt flöde av fotgängare och bilar på dem, vilket innebär att belastningen på konstruktionen antas vara minimal. Enligt SNiP -normer måste den korrekta utformningen av blindytan ha den nödvändiga bredden och en viss tjocklek på cementskiktet på golvet.

Tänk på tre regler för utomhusbetong

  1. Blinda områden bör ha goda fuktresistenta egenskaper. Därför är formuleringar som passerar vatten väl inte lämpliga här.
  2. Huvudkriteriet för betongkompositioner för att lägga det blinda området är motståndskraft mot extrema temperaturer och väderförändringar.
  3. Betongkonstruktionen måste kunna bära fotgängares och bilars vikt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan mängden ingredienser i den hällda lösningen beräknas, beaktas de egenskaper som screed bör ha:

  • motståndskraft mot extrema temperaturer;
  • vattentäthet;
  • stabilitet;
  • styrka.

Ju högre dessa egenskaper, desto längre blir livslängden för det blinda området.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkesval

GOST 7473-94 (9128-97) är ett dokument som ska vägledas vid val av betongblandningar. Detta dokument presenterar alla egenskaper och kvalitetsnyanser som betongkompositionen måste uppfylla.

Ett varumärke är en villkorlig indikator på hållfastheten hos betongkompositioner vid kompression.

Om du väljer ett betongmärke för att lägga ett mörkt område för privata bostäder måste du överväga under vilka förhållanden det kommer att användas:

  • klimatförhållanden och jordkvalitet i stället för framtida konstruktion;
  • ungefärliga belastningar på strukturen i det blinda området.
Bild
Bild
Bild
Bild

När man skapar blinda områden för bostäder utanför staden måste betongblandningar uppfylla vissa kriterier:

  • motståndskraft mot svår frost (minsta indikator) - F150;
  • tillåten hållfasthetsnivå - B15;
  • betongblandning - M200.

Detta material anses vara ett av de mest använda inom byggbranschen. Materialet används för att lägga trappor, golvplattor, grundkonstruktioner, trappsteg.

När lösningen späds kan du hälla cement av märket M400 (500) i den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om arbetet utförs på mark som höjer sig, ökar hållfasthetskriterierna och andra egenskaper med flera punkter.

När man bygger i regioner med instabila temperaturer och plötsliga väderförändringar är det bättre att göra en murbruk med betong av märket M250 . Medelstark betong används oftast för lätt lastade konstruktioner eller för bältestängsel. Materialet är resistent mot korrosion, extrema temperaturer och sprickor.

Starkare typer av betong M300 (400) är lämpliga för byggande av stugor, höghus och verkstäder . Stora byggnader upplever ofta vibrationer från vind- eller motorvägstrafik.

Därför är lågstyrka inte lämpliga för konstruktion av sådana byggnader - byggnaden kommer snabbt att kollapsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att beräkna volymen av betongkomposition för att lägga det blinda området är det nödvändigt att multiplicera konstruktionens dimensioner: bredd, längd och tjocklek.

Under konstruktion är små förluster av betongmurbruk tillåtna. Därför bör en ökning av mängden lösning med 15% redan ingå i den totala beräkningen.

Vid tillverkning av betong av olika kvaliteter, avsedd för konstruktion av ett mörkt område, bör lösningen bestå av följande proportioner:

  • cirka 3 delar bör vara försiktad sand;
  • 1 del - fyllmedel, oftast krossad sten;
  • cirka 0,5 delar är vatten;
  • 1 del är cement.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vätskemängden bestäms av skalan för de enskilda delarna av fyllmedlet. Ju större stenar, desto mindre vätska behöver du tillsätta blandningen.

Att döma av dessa proportioner och beräkna komponenternas totala massa, då krävs 1 m³ byggmaterial:

  • 840 kg torr sand (tvättad sand utan leravlagringar används);
  • 280 kg cement av hög kvalitet M400 (ju starkare material, desto mindre kommer det att krävas);
  • 1400 kg krossad sten eller annat fyllmedel (det är bäst att använda granitkubikstenar med en diameter på 5-10 mm);
  • cirka 200 liter vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du använder M300 Portland -cement när du blandar lösningen M200, kommer förhållandet mellan komponenterna att vara följande:

  • 3, 7 delar krossad sten eller annat fyllmedel;
  • 1, 9 delar sand;
  • Del 1 kommer att bestå av Portlandcement.

Det är möjligt att förbättra konstruktionens hydrofoba egenskaper om mjukningsmedel läggs till betonglösningen, eller genom att välja polypropenfiber för dessa ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den färdiga betonglösningen måste vara homogen. Endast en sådan lösning är lämplig för konstruktion av ett mörkt område för privata hus. Det ska inte finnas några klumpar i blandningen, och konsistensen ska vara som en tjock deg. För att uppnå en sådan konsistens och förbereda lösningen korrekt måste du utföra åtgärderna i följande ordning:

  1. häll vatten i en betongblandare;
  2. häll cement i små portioner, slå på betongblandaren - lösningen ska blandas enhetligt;
  3. när ett lätt skum visas på ytan av blandningen kan du hälla i fyllmedlet;
  4. efter tillsats av krossad sten hälls torr sand i förväg i lösningen;
  5. i slutet lägger vi till modifierande tillsatser;
  6. det sista steget i beredningen av lösningen blir noggrann blandning - lösningen ska härda något och likna tjock gräddfil.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kan betong med låg permeabilitet användas?

När man häller ett mörkt område runt byggnadens omkrets är det nödvändigt att förstå vad användningen av betongkvaliteter med låg indikator är fylld med. Ett lågt betyg indikerar att betong inte kommer att vara resistent mot temperaturförändringar, kanske inte tål allvarliga frost och fukt kommer att tränga in i det. Ju lägre grad blandningen är, desto mer instabil är sammansättningen för väderförändringar.

På hösten och våren, när det regnar ofta och snön smälter, bildas en stor mängd fukt i marken . På vintern fryser denna fukt, vilket leder till förstörelse av det blinda området och till och med grunden av strukturen. Om vatten tränger in i det blinda området och fryser med ankomsten av kallt väder, börjar fukten förvandlas till kristaller, vilket förstör strukturens integritet. Som ett resultat kollapsar betongen snabbt och täcks av små sprickor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är därför som motståndskraften mot fukt och väderförändringar är den viktigaste indikatorn som måste beaktas vid val av betongbetyg för byggande av privata bostäder. Den högsta nivån av fuktmotstånd kännetecknas av dyra märken.

Till exempel, priset på betong av M400 -klass är nästan 1,5 gånger högre än betongpriset av lägre kvalitet - M100 . Det senare materialet är dock ganska hållbart och är perfekt för gjutning av stigar och uppförande av byggnader som tål tung belastning.

För avlastade blinda områden är det helt enkelt opraktiskt att köpa sådant material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ökar man?

För att öka formuleringarnas fuktbeständighet används ofta medel som "Penetron" och "Aquatron ". Dessa produkter är utformade för att ge en högre nivå av fuktbeständighet mot ytor. Beståndsdelarna i produkterna interagerar med betong och bildar speciella föreningar som inte löses upp. Samtidigt blockerar kompositionerna inte betongens porer utan att störa materialets naturliga luftutbyte.

Rekommenderad: