Soffklädsel (60 Bilder): Matt- Och Vandalväv, Flock Och Chenille, Läder Och Andra Typer, Hur Man Väljer Och Mantlar Korrekt

Innehållsförteckning:

Video: Soffklädsel (60 Bilder): Matt- Och Vandalväv, Flock Och Chenille, Läder Och Andra Typer, Hur Man Väljer Och Mantlar Korrekt

Video: Soffklädsel (60 Bilder): Matt- Och Vandalväv, Flock Och Chenille, Läder Och Andra Typer, Hur Man Väljer Och Mantlar Korrekt
Video: Brizley Hudson Montering 2024, April
Soffklädsel (60 Bilder): Matt- Och Vandalväv, Flock Och Chenille, Läder Och Andra Typer, Hur Man Väljer Och Mantlar Korrekt
Soffklädsel (60 Bilder): Matt- Och Vandalväv, Flock Och Chenille, Läder Och Andra Typer, Hur Man Väljer Och Mantlar Korrekt
Anonim

Det är omöjligt att föreställa sig något rum utan bekväma och mysiga stoppade möbler. På kontoret bidrar dess närvaro till framgångsrika affärsförhandlingar. Hemma hjälper bekväma mjuka soffor och fåtöljer att slappna av efter en hård dags arbete. När du väljer stoppade möbler måste du inte bara vara uppmärksam på måtten, designen utan också på materialet som används för modellens klädsel.

Bild
Bild

Allmänna kvalitetsindikatorer

Alla typer av tyger som används som stoppning av stoppade möbler, förutom attraktivt utseende och överensstämmelse med en viss interiör, måste också uppfylla vissa kvalitetsindikatorer. De viktigaste egenskaperna som avgör kvalitet inkluderar flera faktorer som måste styras av:

  • Fiberkomposition. Alla klädmaterial innehåller vissa fibrer - naturliga, syntetiska eller konstgjorda. Deras kombination i olika procentsatser är också möjlig.
  • Slitstyrka. Tygets motståndskraft mot nötning, töjning, friktion, förmågan att återhämta sig från kompression.
  • Brandmotstånd. Klädselmaterialets förmåga att motstå brand.
  • Klädselmaterialets färgfasthet kännetecknas av dess förmåga att behålla färg när den utsätts för olika faktorer, till exempel UV -ljus, fuktighet, mekanisk friktion. Denna faktor beror på de färgämnen som används för att färga materialet.
  • Skrynkla. Vävnadens förmåga att bilda veck under mekanisk verkan, liksom möjligheten att återställa dem.
  • Hållbarhet förstås som klädselns förmåga att motstå rivning. Denna faktor, mer än andra, påverkar kvaliteten på klädmaterialet. Materialets hållfasthet står i direkt relation med fibrerna, närmare bestämt med deras densitet och sammansättning.
  • Luftgenomsläpplighet. Klädselmaterialets förmåga att låta luft passera igenom. Det beror på hur fibrerna vävs, med hjälp av vilka porer bildas, vilket underlättar luftens passage.
  • Förekomsten av ytterligare beläggningar eller impregneringar. För att ge klädmaterialet vissa egenskaper behandlas tyget med en viss komposition. Det teflonbelagda tyget är inte bara vattenavvisande, utan också smutsavvisande. Teflonimpregnering appliceras antingen genom sprutning eller genom att doppa materialet i kompositionen. Med denna behandling täcks fibrerna i klädmaterialet med ett skyddande hölje, medan materialet inte tappar sina ursprungliga egenskaper, utan blir mer praktiskt i vardagen.
  • För att ge klädmaterialet speciell styrka, för att förhindra överdriven töjning och krympning, görs en extra bas.
  • Klädseln kan rengöras inte bara med en torr metod, utan också med en våt metod, samt med skum. Tvättbart tyg har förmågan att snabbt rengöra olika föroreningar med en av tre rengöringsmetoder.
  • Pilling är ett tygs förmåga att bilda pellets. Icke härdning av klädmaterial är en indikator på ett kvalitetsmaterial.

Med hjälp av olika indikatorer på klädmaterialet bestäms kategorin av tyget.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer, fördelar och nackdelar med klädsel

Moderna klädmaterial är mycket olika. Förutom de viktigaste kvalitetsindikatorerna finns det andra faktorer som gör att de kan hänföras till en eller annan typ av material.

Flock

Denna typ av efterbehandlingstyg erhålls genom att kombinera polyester-, bomulls- och nylonfibrer. Den vävda basen eller duken impregneras med lim och placeras sedan i ett elektrostatiskt fält för att applicera fint ludd. Klädselflock har ett antal otvivelaktiga fördelar som gör att den kan inta en ledande position inom produktion av stoppade möbler. Förutom sitt attraktiva utseende är detta anti-vandal-tyg särskilt starkt och hållbart. Det är motståndskraftigt mot solljus, fukt och kräver ingen särskild vård, samtidigt som det bibehåller ett utmärkt utseende under ganska lång tid.

Men det finns också ett litet minus i det här klädmaterialet - det absorberar starkt främmande lukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chenille

Det kännetecknas av en speciell trådstruktur. Utåt, liknar tråden en larv, togar av hög vävs mellan två extra starka trådar, som i sin tur vrider sig. Med hjälp av denna strukturella tråd skapas olika mönster, vilket ger tyget en flätig volym och lite öppning. Sammansättningen av chenille kan vara olika och beror på vilken typ av råmaterial som används. Bomull, rayon, polyester och akryl används oftast. Typiskt blandas dessa typer av fibrer i olika procentsatser. Klädselmaterialet är särskilt hållbart. Tjockt och hållbart tyg till ett överkomligt pris, lätt att torka.

Nackdelarna inkluderar chenilles låga motståndskraft mot fukt och känslighet för djurklor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammet

Har en tygstruktur som liknar velour. Den sammetslen ytan bildas på grund av de olika arrangemanget av de fluffiga fibrerna. Fibrerna kan vara helt naturliga och bestå av bomull, eller de kan vara helt syntetiska. Det finns prover med tillsats av viskos. Det slitstarka och slitstarka tyget har låg värmeledningsförmåga, vilket är särskilt bekvämt för huden. Tyget är resistent mot smuts och rynkor. Det elastiska och relativt hållbara materialet kan enkelt rengöras med en enkel tvålösning.

Men det finns också nackdelar. Klädsel tål inte tuffa mekaniska påverkan, genom vilka möblernas yttre utseende är mycket förstört. Dessutom är tyget känsligt för UV -ljus, det brinner ut. För kraftig rengöring skadar tygets struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mikrofiber

Visuellt påminner om flock och består av polyesterfibrer, det är känt för sin hållbarhet och praktiska. Villis täta arrangemang ger detta klädmaterial förmågan att avvisa vätska och olika smuts, vilket hindrar dem från att komma in. Denna funktion gör mikrofiber till ett mycket populärt och efterfrågat tyg som används som klädmaterial. Dessutom har detta material en anti-klo-effekt, vilket är ett klart plus, särskilt för husdjursägare. Hypoallergen tyg med hög nötningsbeständighet.

Den höga kostnaden för tyget är den största nackdelen. Dessutom behöver hon särskild vård med hjälp av specialprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gobeläng

Den är baserad på en stor andel bomull. Slitstarkt och hållbart material är mycket motståndskraftigt mot fukt. Det finns också nackdelar med detta material. Ökad nötning står i direkt proportion till antalet bomullstrådar. Ju högre andel bomull, desto snabbare försämras klädseln. Dessutom kommer gobelänget att blekna i solen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jacquard

Den är baserad på en slät, luddfri struktur. Den ursprungliga prydnaden, som bygger på en stor rapport, skapas av invecklad vävning. På grund av sin styrka och hållbarhet används jacquardtyg ofta som klädsel för stoppade möbler. Detta vävda tyg bleknar inte i solen och är mycket hållbart.

Nackdelarna med tyget inkluderar en hal yta och höga materialkostnader. Dessutom tål detta klädselmaterial inte våt rengöring, vilket resulterar i att tygets ursprungliga färg kan blekna avsevärt eller helt ändra dess nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Linné

Naturmaterial av vegetabiliskt ursprung har många fördelar. Material, behaglig vid beröring, perfekt absorberande och andas. Naturfibrer tar färgämnen bra, så det här tyget kan färgas i valfri färg. Slitstarkt och nötningsbeständigt tyg bleknar eller bleknar inte i solen, och med tillsats av en liten andel syntetfibrer är det mindre känsligt för rynkor.

För personer som föredrar ekostil inuti en lägenhet eller ett hus, skulle det mest lämpliga alternativet vara möbler med linnekläder. Det tolererar perfekt mekanisk belastning, till exempel våt- och kemtvätt, samt torkning med ett strykjärn. Den enda nackdelen med detta tyg är dess höga kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säckväv

Burlap tillhör också ekomaterial, som kan bestå av antingen bomulls- eller lintrådar. I utseende påminner tyget om en mattning med samma karaktäristiska rutväv. Dess grova fibrösa struktur kännetecknas av ökad slitstyrka, därför kommer stoppade möbler som är täckta med säckväv att fungera ganska länge. Praktiskt, hållbart och slitstarkt tyg är ganska lätt att rengöra. Nackdelarna med detta klädselstyg inkluderar den höga kostnaden och känsligheten för att ruttna med överdriven fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läder och dess varianter

För tillverkning av stoppade möbler av hög kvalitet används äkta läder. Detta material har ett presentabelt utseende. Möbler, täckta med naturläder, är inte bara hållbara vid användning, utan är inte heller rädda för långvariga belastningar. Den höga kostnaden för detta material är nästan den enda nackdelen.

Ett alternativ till naturläder är konstgjord . Konstläder är ett ganska slitstarkt material som liknar naturläder, men skiljer sig faktiskt från det. Material, behagligt vid beröring, motståndskraftigt mot stress och smuts, absorberar inte lukt. Det är lätt att ta hand om honom. Men konstläder har också sina nackdelar: det brinner ut under påverkan av solljus och är rädd för höga temperaturer.

Ekoläder är en typ av konstläder, men med förbättrade kvaliteter. I utseende liknar det naturläder. Ytan på detta material är utmärkt för luftgenomsläpplighet, är inte rädd för höga temperaturer och är mycket slitstark. Dessutom är priset på detta material mycket lägre än naturläder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuskmocka

Ett slitstarkt, slitstarkt och nötningsbeständigt modernt material. Den har en låg hög och har en struktur med många mikroporer, på grund av vilken den har sådana prestandaegenskaper. Efter bearbetning av materialet med teflonimpregnering blir det resistent mot UV -ljus och olika föroreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är ledsagande tyg?

Mycket ofta är en soffa, fåtölj, soffa eller ottoman inte gjord av en typ av tyg, utan av två eller till och med tre. Det huvudsakliga klädmaterialet dominerar som regel, det vill säga att det upptar ett stort område av produkten. Används för att täcka säten och ryggstöd. Linne -tyget tar mindre yta och ligger vanligtvis på soffans framsida under sätet. Den används för att passa armstöd, om sådana finns, och används även i kuddar som sitter under ryggen eller på sidan.

Det medföljande tyget bör kombineras i textur och färg med huvudalternativet. Som regel har huvudtyget ett ljust mönster, och följeslagaren har en neutral lugn nyans.

Bild
Bild

Textur, färg och tryck

Strukturen hos ett material med en karakteristisk slät eller grov relief kallas en textur som är ansvarig för taktila förnimmelser. Klädselmaterialets struktur är ett synligt mönster eller mönster. Varje typ av tyg har sin egen textur, som vanligtvis är enhetlig. I fleecy tyger bildas det på grund av högens olika lutning.

Beroende på vilken teknik som används, erhålls en annan yta:

  • sammetsstruktur - med ett vinkelrätt arrangemang av högen;
  • lockigt - när högen har olika höjder och appliceras i olika vinklar i förhållande till basen.

Mönstret appliceras på det fleeciga tyget med torrt eller vått tryck. Den andra metoden är mer att föredra, eftersom tygets färg kännetecknas av dess hållbarhet, mättnad och hållbarhet. Dessutom används en metod som prägling för att ge det feta tyget ett visst mönster. Rullen rullas över textilierna och lämnar fördjupningar som bildar mönstret.

Texturen i äkta läder är av naturligt ursprung och beror på typen av djur. Konstläder kan ges vilken textur som helst i naturmaterial . För detta appliceras en PVC -beläggning på den vävda basen. Som regel är konstgjorda och naturliga läder monokromatiska. De mest populära färgerna är svart, vit, plommon, brun, beige.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyger baserade på en slät, luddfri struktur, såsom jacquard, scotchguard, gobeläng, linne, bomull, kännetecknas av närvaron av en textur som bildas av sammanflätning av trådar. Tyget kan ha en slät yta med eller utan ett färgat mönster. Det finns också en texturerad yta, som kännetecknas av ett mönster som bildas genom att kombinera trådar av olika tjocklek.

Tapet som används som klädsel kännetecknas vanligtvis av abstrakta och blommiga tryck. Abstrakt komposition kan representeras av geometriska figurer i olika storlekar, arrangerade i en kaotisk ordning. Blommatemat representeras främst av mönster med olika rosor, prästkragar, orkidéer och många andra blommor. Mönstret appliceras på gobelängen på ett vävt sätt genom att väva trådar i olika färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jacquardmönstret består av en original prydnad baserad på en stor rapport skapad av invecklad vävning. Detta tyg kännetecknas av ett brett spektrum av färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chenille är en annan representant för luddfria tyger . Den mjuka konsistensen av chenille finns i en mängd olika färger och mönster. Färgintervallet representeras inte bara av traditionella färger som svart, brun, vit, grön, utan också av mindre vanliga nyanser: terrakotta, crimson, röd, smaragd. Utskrifterna av denna typ av tyg är av stor variation. Ränder, blommor och abstrakta teman är särskilt populära som klädsel.

Dagens stora utbud av texturer, texturer, färger och tryck av klädsel gör det möjligt för alla att välja stoppade möbler i enlighet med deras smakpreferenser och ekonomiska förmågor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man ett material?

Livslängden på alla stoppade möbler beror direkt på kvaliteten på klädseln. Därför måste du bestämma hur du tänker använda möblerna när du köper en soffa, fåtöljer, ottoman eller soffa

Installationen av stoppade möbler i vardagsrummet innebär daglig användning, inte bara för avkoppling, men ibland för att äta, titta på en intressant film eller utbildningsprogram. Därför måste klädseln förutom ett attraktivt utseende vara resistent mot olika typer av smuts och mekaniska skador. Detta är särskilt viktigt om det finns husdjur som älskar en mjuk soffa inte mindre än sina ägare.

Bild
Bild

När du väljer en soffa eller en soffa till en plantskola måste du följa några andra kriterier:

  1. Klädsel på stoppade möbler avsedda för installation i en plantskola måste vara säker, allergivänlig och resistent mot olika typer av föroreningar.
  2. De säkraste är tyger som innehåller naturliga fibrer. Tyger som innehåller syntetfibrer som inte drar till sig damm anses vara allergivänliga. Resistens mot smuts uppnås med speciella beläggningar.
  3. Den kombinerade versionen av möbelklädsel är mer att föredra för barnrum: naturliga fibrer i klädselväven bör ha företräde framför syntetiska trådar, och för motståndskraft mot smuts behandlas tyget med en teflonbeläggning.
  4. Kuddar på stoppade möbler utför inte bara en rent praktisk funktion utan också en estetisk funktion. Tyget för kuddarna väljs med hänsyn till inredningsstilen, färgen och strukturen på de stoppade möblerna. Dessutom är det nödvändigt att det material som är avsett för kuddarna är säkert och väl rengjort.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fräschar du upp din klädsel hemma?

Klädda möbler är en favorit semesterplats för hela familjen, så klädseln blir ofta smutsig. För att ge det ett presentabelt utseende kan du använda flera metoder, beroende på föroreningar.

  • Damm kan tas bort med en dammsugare. Med ett speciellt munstycke blir rengöringen mycket snabbare och mer effektiv. För att uppdatera färgen på klädseln kan du lägga gasväv i en sådan lösning i ett speciellt munstycke: 2-3 matskedar salt tillsätts till varmt vatten. Ett undantag från denna rengöringsmetod är tyger med velour- eller sammetskläder.
  • Ett annat sätt att städa upp klädseln är att slå ut den med en fuktig trasa som blötläggs i en lösning: 2 matskedar salt och 1 matsked ättika tillsätts till 1 liter varmt vatten. En trasa som blötläggs i denna vätska läggs på stoppade möbler och dammet slås ut med hjälp av improviserade medel, sköljs regelbundet. Som regel lägger sig smuts på en våt trasa.
  • Du kan fräscha upp klädseln med Vanish. För att göra detta, lösa upp 1 del av produkten i 9 delar vatten och slå den resulterande lösningen till ett starkt skum. Applicera det senare på klädseln och rengör, låt klädseln torka en stund och dammsuga sedan.

Allt om rengöring av soffan hemma, se nästa video

Hur byter jag den gamla huden själv?

Med tiden blir utseendet på stoppade möbler inte särskilt presentabelt och materialbyte krävs. Föråldrad klädsel kan bytas hemma och med egna händer. Även om processen inte är snabb och mycket tidskrävande kan alla slida sin favoritsoffa eller soffa.

Först måste du förbereda nödvändiga verktyg och, naturligtvis, nya klädsel. Från verktyg behöver du skiftnycklar, en klammerborttagare, en stor sax.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att resultatet ska uppfylla förväntningarna är det nödvändigt att följa den steg-för-steg-rekommendationen

  1. Först demonterar vi soffan. Om möblernas design är mycket komplex och fylld med många detaljer kan de numreras för att underlätta eftermontering. För att säkerställa att fästelementen inte är förvirrade kan de fällas ihop i en låda.
  2. Därefter börjar vi försiktigt ta bort det gamla klädseln och snyggt sy ihop alla sömmar. Som regel fästs klädseln på möblerna med häftklamrar och i äldre modeller med små dubbar. Det är mycket oönskat att riva av den gamla klädseln från häftklamrar eller dubbar, eftersom ett fel på även några millimeter kommer att leda till ett oönskat resultat.
  3. När den gamla klädseln har tagits bort måste du inspektera alla mekanismer i soffan. Detta hjälper till att identifiera trasiga föremål, om sådana finns. Om alla delar och mekanismer fungerar, kan du helt enkelt smörja alla anslutningar med maskinolja.
  4. Efter att klädmaterialet har separerats från strukturen måste det ångas. Detta görs för att exakt klippa alla element.
  5. Vi går vidare till mönstret. För att göra detta sprider vi det nya klädmaterialet på en plan yta och lägger ut de ångade elementen i det gamla klädseln på det, för pålitlighet fäster vi dem med stift. Sedan skisserar vi varje detalj med en tvål, tar bort fästpinnarna och skär ut. Nu täcker vi detaljerna och du kan börja sträcka den färdiga klädseln på möblerna.
  6. För att fixera klädmaterialet på ramen måste du använda en häftapparat. För att materialet ska sitta jämnt är det i detta skede bättre att involvera en assistent: den ena sträcker sig och den andra fäster materialet. När alla element är fästa återstår bara att glädjas åt resultatet.

Vi föreslår att du tittar på en videolektion om detta ämne nedan.

Interiör alternativ

För att stoppade möbler ska se bra ut inuti en lägenhet eller ett hus måste du följa vissa regler när du väljer det:

  • Klädseln ska vara i harmoni med den befintliga interiören i färg, textur och textur. Klädseln ska inte bara vara vacker, utan också praktisk.
  • Kombinationen av klädfärg och inredningsstil finns i flera klassiska versioner.

Klädda möbler i mörkblå eller röda färger kommer att se bra ut i ett rum inrett i stil med konstruktivism och techno.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klädda möbler i svart, vitt och grått kommer att passa in i den gotiska och minimalistiska stilen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bruna, vita och guldklädda färger kommer att se bra ut i ett rum i barock-, renässans- och empirestil.

Bild
Bild
Bild
Bild

De röda, svarta, gula, beige och blå nyanserna i klädseln passar bra med konstinredningsstilen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusa nyanser av klädsel är lämpliga för högteknologisk stil. Klädseln med bilden av blommor och mönster passar bra med stilarna barock, jugend och klassisk stil.

För en harmonisk helhetsbild av rummet är det nödvändigt att tryck och färg upprepas i andra delar av interiören.

Bild
Bild

Recensioner

För de flesta köpare är flock fortfarande det mest populära materialet för klädsel idag . Tyget har fått positiva recensioner på grund av dess prestandaegenskaper och rimliga priser. Flockens anti-vandal egenskaper noteras av många köpare som håller husdjur.

Det näst mest populära materialet är chenille . Dess styrka, hållbarhet och miljöegenskaper har uppskattats av många köpare.

På 3: e, 4: e och 5: e platsen är jacquard, velour respektive gobeläng . Dessa klädselmaterial är populära bland ett stort antal köpare för sin hållbarhet och färgernas originalitet.

En sådan klassificering av tyger tar hänsyn till det optimala priset och prestandaegenskaperna för varje typ.

Rekommenderad: