Mantlar Fronten Med Sidospår (32 Bilder): Hur Man Skyddar Sina Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Hur Beräknar Man Rätt Beläggning?

Innehållsförteckning:

Video: Mantlar Fronten Med Sidospår (32 Bilder): Hur Man Skyddar Sina Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Hur Beräknar Man Rätt Beläggning?

Video: Mantlar Fronten Med Sidospår (32 Bilder): Hur Man Skyddar Sina Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Hur Beräknar Man Rätt Beläggning?
Video: Step by step full Installation of Jetmaster Universal 2024, Mars
Mantlar Fronten Med Sidospår (32 Bilder): Hur Man Skyddar Sina Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Hur Beräknar Man Rätt Beläggning?
Mantlar Fronten Med Sidospår (32 Bilder): Hur Man Skyddar Sina Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Hur Beräknar Man Rätt Beläggning?
Anonim

Eftersom gaveln är byggnadens yta, vill husägare alltid att få det att se vackert ut. Oftast används olika typer av sidospår för att dekorera denna del av huset.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Gavlens sidosida har både för- och nackdelar. Till att börja med är det värt att lära sig om fördelarna med detta material.

  • Det är väldigt enkelt att installera . Du klarar installationsprocessen för sidospår utan hjälp av proffs. Det viktigaste är att i förväg studera alla egenskaper hos panelerna som används och förbereda sig för arbete.
  • Materialet ser snyggt och snyggt ut . Den kan användas för dekoration av både ett privat trähus eller ett bad och en tegelbyggnad.
  • Siding behöver inte ytterligare underhåll . Det enda undantaget är träpaneler.
  • Materialet är lätt därför kan den installeras på en ljuskista av galvaniserade profiler eller enkla trästänger.
  • Det finns ett stort urval av material som skiljer sig åt i färg och struktur. Därför kan du enkelt hitta något som passar dig själv.
  • Paneler och alla extra element är billiga . Du kan köpa dem i nästan alla järnaffärer.

Nackdelarna med detta material inkluderar det faktum att om det behövs reparationer måste du demontera hela duken på en gång, eftersom det är omöjligt att bara byta ut en panel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

Det finns flera olika typer av sidospår som används för att sy upp en gavel.

Vinyl

Denna typ av sidospår är en lätt plastpanel. De finns i en mängd olika färger och storlekar. Denna typ av sidospår kan också användas för väggbeklädnad och socklar . Det är värt att notera att det är lätt att hitta ytterligare tillbehör för paneler av detta material: profiler av önskad form, plattor, fönsterremsor, inre och yttre hörn.

Vinylbeklädnad är av hög kvalitet och hållbarhet . Sådana paneler kan hålla i flera decennier utan att förlora sin visuella attraktion. Dessutom är detta material helt säkert för människor och motståndskraftigt mot extrema temperaturer. Att sköta vinylfasader är mycket enkelt, eftersom panelerna är lätta att rengöra med vanligt vatten.

Nackdelarna med detta material inkluderar det faktum att ljusa paneler kan blekna med tiden. Men om du väljer ljusfasad kommer det inte att vara så märkbart . Det är också värt att notera att panelerna lätt försämras av mekanisk påfrestning. Därför måste du gå mycket försiktigt när du installerar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika problem måste du köpa vinylpaneler från pålitliga tillverkare.

Metall

Dessa paneler är tillverkade av hållbart galvaniserat stål. Ovanifrån, för större attraktivitet, är de täckta med polymermaterial. Precis som vinylpaneler finns metallpaneler i en mängd olika färger och storlekar. Gavlarna är mantlade med metallfärg, eftersom det är hållbart och motståndskraftigt mot solljus och extrema temperaturer. Förutom, sådana paneler är inte rädda för mekanisk påfrestning.

Men detta material har också nackdelar. Så om beläggningens översta skikt har skadats kan materialet korrodera. Dessutom bör man komma ihåg att metallpaneler är dyrare än plast. De är också svårare att installera.

Vanligtvis används metallbeklädnad för beklädnad av bostäder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Källare

Det finns 3 typer av källarpanelstrukturer. De är stiliserade som trä, tegel och sten. … De kan användas inte bara för att vända mot fronten, utan också för att täcka hela byggnaden.

Den största fördelen med sådana paneler är en mängd olika texturer och färger. Dessutom noterar nästan alla sin höga hållfasthet och enkla installation.

Bild
Bild

Keramisk

Detta material började användas för dekoration relativt nyligen, men har redan vunnit popularitet bland älskare av unika och originaldesignade byggnader. Keram -sidospår kännetecknas av hög hållfasthet och brandbeständighet. Det behåller sin yttre attraktivitet under lång tid och behöver inte ytterligare vård . Men trots alla dessa positiva egenskaper används det mycket sällan för mantelgavlar.

Faktum är att sådana paneler är ganska tunga och dyra. Dessutom är de svåra att montera själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl

Externt liknar akrylpaneler mycket vinyl. Samtidigt bleknar de inte så snabbt i solen, så du kan säkert använda paneler av en mer mättad färg för klädhus. Akrylfasad är mycket hållbar och motståndskraftig mot kemikalier. Därför kan du använda vilket tvättmedel som helst för att ta hand om sådana paneler.

Den enda nackdelen med akrylpaneler är att de är dyrare än vinylpaneler . Men eftersom detta material är av bättre kvalitet, är dess pris fullt berättigat.

Resten av dess nackdelar uppträder bara om ett allvarligt misstag begicks under tillverkningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Det finns 2 typer av träfasad:

  • platta paneler, stiliserade som trä;
  • volymetriska paneler som liknar stockar i sin form.

Fasadens tekniska egenskaper beror på vilken typ av trä lamellerna är gjorda av. Materialet av bästa kvalitet anses vara Angorafuru. Det är resistent mot temperaturförändringar och ändrar praktiskt taget inte sitt utseende över tid. Lärksidor är också populärt.

Materialet är lätt, hållbart, inte rädd för dåligt väder, värme och kyla. Men om det inte torkas ordentligt kan det med tiden spricka.

Bild
Bild

De som vill spara pengar bör vara uppmärksamma på sammansatta träfasader. Utåt skiljer det sig praktiskt taget inte från det verkliga. På grund av dess höga egenskaper håller detta material lika länge som paneler av dyrare material. därför du kan säkert köpa det för att avsluta ett bostadshus eller andra byggnader på din webbplats.

Men alla dessa panelalternativ har sina nackdelar. Så de är alla brandfarliga. De behöver också ständig vård. Annars förlorar materialet mycket snabbt sin attraktivitet och panelerna måste bytas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betong

Betongbeklädnad innehåller sand, cement och glasfiber. Materialet är av hög kvalitet. Det är miljövänligt och helt säkert för människor och miljö.

Betongfasad är enkel att installera. Ingen ram behövs för installationen. Den kan fästas direkt på väggen. Det har samma nackdelar som keramiska sidor: högt pris och hög vikt. Dessutom är det svårt att hantera och skära.

Bild
Bild

Separat bör det noteras att panelerna kan placeras horisontellt och vertikalt . De andra är lite svårare att montera. Dessutom är vertikal sidospårning inte särskilt vanlig i Ryssland, så det kan vara ganska svårt att hitta sådana paneler.

Man bör komma ihåg att horisontell sidospår inte kan installeras vertikalt. För det första är det svårt, och för det andra kommer felaktigt installerade paneler inte att hålla länge. Därför måste arbetet snart göras om igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning

Innan arbetet påbörjas måste du beräkna antalet paneler som måste användas i processen. Mängden material som används beror på typ av gavel. De vanligaste pedimenten är triangulära.

Det är mycket enkelt att beräkna det erforderliga antalet paneler. Höjden måste multipliceras med bredden och halveras. Således kommer det att visa sig att bestämma pedimentets område. Om taket är trasigt eller trapetsformat måste du räkna i 2 steg.

  • Till att börja med måste fronten villkorligt delas med en horisontell linje i 2 delar. Du får 2 former: en triangel och en fyrkantig trapets. Arean på den första beräknas enligt det tidigare beskrivna schemat. Med den lägre siffran måste du göra lite annorlunda. Längden på trapezoidens botten och ovansida måste divideras med 2 och multipliceras med dess höjd.
  • Efter det återstår bara att summera områdena i triangeln och trapetsformen.

Baserat på dessa siffror är det enkelt att beräkna hur många paneler du behöver köpa. Det är bäst att köpa material med en liten marginal, särskilt om du måste mantla en fronton med ojämna kanter eller fönsterkarmar.

Bild
Bild

Hur man syr med egna händer?

Du kan klä på pedimentet med sidor med dina egna händer. En enkel steg-för-steg-instruktion hjälper dig med detta.

Träning

Innan arbetet påbörjas måste du bygga pålitliga ställningar. Du kan använda färdiga prefabricerade strukturer. Men om detta inte är möjligt kan de ersättas med vanliga brädor. Därefter måste du börja förbereda grunden.

  • Alla utskjutande element måste demonteras från fronten.
  • Sedan måste basen vara i ordning. Om det är av trä måste det behandlas väl med en impregnering mot svamp och sönderfall. På stenpedalen måste alla befintliga sprickor repareras. Den färdiga ytan måste vara jämn, torr och ren.
  • Efter det kan du börja markera och fästa läktarna. Det första steget är att definiera den nedre horisontella linjen. För detta ändamål kan du använda den vanliga byggnadsnivån. Som svarvning kan du använda metallprofiler eller trästänger. Om valet föll i riktning mot trä, måste det behandlas noggrant med ett antiseptiskt medel. Metallprofilen behöver inte ytterligare bearbetning. Men det är värt att komma ihåg att det är dyrare och svårare att installera.
  • Avståndet mellan stängerna som är fästa på fronten bör inte vara mer än 40 cm. De måste fästas jämnt så att allt ser vackert och snyggt ut efter arbetets slut. Det är mycket enkelt att styra denna process. Det räcker att regelbundet kontrollera med en byggnivå om staplarna är korrekt placerade.
  • Efter det måste du ta hand om uppvärmningen av fronten. Utrymmet mellan profilerna måste fyllas med basalt mineralull. Vidare måste fronten vara mantlad med en speciell film för att säkerställa vattentätning och vindskydd. Du kan fästa den med vanliga häftklamrar med en häftapparat, med särskild uppmärksamhet på lederna. Istället för en tätskiktande film kan speciella skyddsmembran också användas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beklädnadsteknik

Arbetet börjar med installationen av startfältet

  • Självgängande skruvar behöver inte dras åt helt. Om de är fastskruvade hela vägen kommer de inte att kunna röra sig när panelerna expanderar, vilket kommer att leda till deformering av sidosidan. Startstången måste vara perfekt inriktad. Resultatet av arbetet beror till stor del på detta. Det faktum att startfältet är korrekt installerat kommer att framgå av ett klick, som hörs när det är i linje med profilspetsen.
  • Sedan kan du fortsätta installationen av de återstående panelerna. Avståndet mellan fästarmen och profilen måste vara ca 2 mm.
  • Efterbehandlingsremsan installeras före installationen av yttersta sidoraden.
  • Därefter måste panelernas fog stängas med ett speciellt plasthörn.
  • Efter att ha klarat beklädnaden av fronten kan du gå vidare till utformningen av överhänget eller installationen av vindskyddslister.

När allt arbete är klart måste du ta bort det återstående byggavfallet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Att avsluta gaveln med sidospår tar inte mycket tid. Processen är enkel, därför är det möjligt att klara beklädnaden av denna del av byggnaden med paneler utan någons hjälp. Om allt görs korrekt kommer fronten att skyddas på ett tillförlitligt sätt och bli en riktig dekoration av husets fasad. För att undvika misstag i arbetet bör du alltid lyssna på råd från professionella.

  • Paneler och alla tillbehör köps bäst från en tillverkare. Innan du köper måste du rita ett diagram över fronten och beräkna antalet plankor som kommer att användas för mantel. När allt kommer omkring, om du köper paneler från olika parter, kan de skilja sig något i nyanser från varandra.
  • Som värmare kan du använda inte bara mineralull utan också skum eller glasull. För större effekt kan fronten isoleras inte bara från utsidan, utan också från insidan.
  • Installera inte sidospår utan en låda. Detta kan endast göras om pedimentets yta är helt plan.
  • För att få husets fasad att se vackrare ut kan du också utföra beklädnaden av gavelöverhänget. Materialet bör också fästas på lådan.
  • Om det finns ett fönster på fronten måste det också vara ordentligt mantlat. För att göra detta måste du använda speciella fönsterremsor. Det är värt att komma ihåg att de är ganska dyra. Därför är det nödvändigt att beräkna mängden inköpt material så exakt som möjligt.
  • När du vetter mot fronten under den kalla årstiden måste panelerna hållas inomhus i 10–12 timmar före arbete. Detta gör att materialet får den flexibilitet som krävs för installationen.

Rekommenderad: