Väggdekoration Med Gipsskivor I Ett Trähus (35 Bilder): Hur Man Mantlar, Mantlar Det Själv

Innehållsförteckning:

Video: Väggdekoration Med Gipsskivor I Ett Trähus (35 Bilder): Hur Man Mantlar, Mantlar Det Själv

Video: Väggdekoration Med Gipsskivor I Ett Trähus (35 Bilder): Hur Man Mantlar, Mantlar Det Själv
Video: Hur gör snickaren - Montering av gipsskivor på vägg 2024, Mars
Väggdekoration Med Gipsskivor I Ett Trähus (35 Bilder): Hur Man Mantlar, Mantlar Det Själv
Väggdekoration Med Gipsskivor I Ett Trähus (35 Bilder): Hur Man Mantlar, Mantlar Det Själv
Anonim

Ett hus av trä, på grund av väggarnas ojämnhet, behöver ofta inredning. Det finns flera ytbehandlingsmetoder. Därefter kommer vi att överväga dekorationen av väggarna med gipsskivor i ett trähus, genomförandet av installationsarbetet, funktionerna och sorterna av detta material.

Bild
Bild

Särdrag

Ett trähus är ett utmärkt val av byggmaterial för bostäder, det mest rena, syresatta, kvarhållande värmen inuti och har ett estetiskt utseende. Men den ojämna inre ytan på stockväggar eller från en stång kräver utjämning. De gör detta för att de vill uppnå en mer modern inredning, dölja elektriska ledningar och annan kommunikation, måla rum i sitt föredragna ljus och även organisera spotbelysning.

Bild
Bild

I alla fall kommer väggarna i en timmer eller ett timmerhus att ha en viss lättnad. Du kan jämna ut det på flera sätt: gips eller mantla det med plywood, plastpaneler.

Inredning med gipsskivor har sina fördelar:

  • detta material är tillverkat av gips, det vill säga ett naturmaterial;
  • lakan är lätta, enkla att skära och fäst på väggar;
  • efter installationen skapas en idealisk plan yta som kan spacklas och målas;
  • gips har hög ångpermeabilitet;
  • det här är relativt billigt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan dekorera väggarna med gipsskivor i ett lanthus på egen hand, det tar inte mycket tid och installationsanvisningarna är väldigt enkla.

Varianter av material

Gips genom dess sammansättning och fysiska egenskaper kan vara av fyra typer:

  • Vanlig, används för inredning av lokaler där luftfuktigheten inte överstiger 70%. Dess ark är gråa och markeringarna är markerade med blå bokstäver.
  • Fuktresistent kan användas i rum med hög luftfuktighet tack vare speciella antisvampkomponenter. Den har gröna blad och blå markeringar.
  • Brandbeständig - för ett lanthus, särskilt med spisvärme, det mest pålitliga alternativet. Den innehåller förstärkande tillsatser, så även öppen eld är inte rädd för det. Färgen på arken är rosa, markeringen är med röda bokstäver.
  • Brandbeständig och fuktbeständig typ, som kombinerar egenskaperna hos de två senaste sorterna. Hans ark är gröna med röda markeringar.
Bild
Bild

Av typen kant kan gipsskivor av följande typer vara:

  • Rak kant - avsedd för inre hudlager.
  • Med en tunnare kant - efter installationen limmas arken vid lederna med en förstärkningstejp och kitt.
  • Med en rundad kant - ingen förstärkningstejp krävs för fogar, ytan spacklas omedelbart.
Bild
Bild

Bredden på ett vanligt gipsskivor är 1200 mm, längden kan vara 2500 eller 3000 mm. Andra typer av längd är mindre vanliga, även om de är lättare att fästa på profilen utan att klippa. Tjockleken på gips kan vara 6, 9, 5 och 12, 5 mm.

Ytförberedelse

Innan du installerar ramen och installerar gipsskivor är det nödvändigt att förbereda själva ytan på väggarna i ett trähus. Stockar, balkar eller plankor bör behandlas med en djup penetrationsprimer. En speciell komposition för trä tas som skyddar mot svampar, mögel och ruttnande. Gamla väggar måste rengöras från damm och smuts i förväg. Därefter mäts väggarnas ojämnheter, och beroende på dem väljs tjockleken på den framtida ramen. I detta skede är det bäst att förbereda den erforderliga mängden värme och vattentätningsmaterial i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ramkonstruktion

Under väggar av gipsskiva kan du montera en ram av träbjälkar eller metallprofiler. En jämnt installerad svarv, utan droppar och med vertikal nivå, är det viktigaste steget i en sådan finish. Efter installationen av ramen återstår bara att lägga den med isolering, utföra de interna ledningarna och mantla den med gipsskivor.

Bild
Bild

Gjort av trä

En DIY träram för installation av gipsskivor är bra eftersom det är ett prisvärt material som är lätt att skära, har miljövänlighet, värme och ljudisolering. För svarven väljs även starka stänger med en tjocklek beroende på nivåskillnaden för den vertikala väggen. Oftast används lameller med måtten 30x30, 30x40, 40x40 eller 50x50 mm. Du kan klippa bitarna du vill ha med en såg eller en bågfil för trä.

Bild
Bild

Horisontella styrningar är gjorda av stänger längs taket och golvet längs hela väggens längd . Det är bäst att fästa dem på en trävägg med ankare eller träskruvar 50 - 100 mm. Sedan fästs vertikala staplar vinkelrätt mot dem i full höjd. Avståndet mellan dem beror på bredden på gipsskivan, den måste installeras så att skarvarna är exakt i mitten av stången. Efter installation av varje skena kontrolleras ramen för nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkad av metall

En metallprofil för att installera ramen är bra eftersom den är tillräckligt stark, lätt kapad, böjd och fäst vid en träbotten. För att korrekt installera en solid låda måste du ta två typer av den: en guide och ett rack. Den första är betecknad PN, har släta sidoväggar och tjänar till att stödja stativ och överdrag. Storlekarna kan vara 28x27, 50x40, 65x40, 75x40 och 100x40 mm.

Bild
Bild

Rackprofiler har förstyvningsribbor i sidled, det är de som tar huvudlasten för den framtida metallramen. Storlekarna kan vara 50x50, 65x50, 75x50 och 100x50 mm. Precis som guiderna har dessa typer en U-formad struktur, de är insatta inuti. De betecknas PS.

Efter att det önskade antalet profiler har förberetts måste du klippa av bitar med önskad längd. Detta görs enkelt med en kvarn, om den inte finns där kan du använda metallsax. För installation av profiler på väggen är det mest framgångsrikt att använda ett metallfäste av typen "krabba". När den är böjd är den en U-formad bit med sidohål för skruvning av skruvar. Först fästs dessa "krabbor" på alla markerade vertikala rader på ett avstånd av 40 - 50 cm från varandra. Sedan skruvas rackprofilerna fast på dem med självgängande skruvar för metall. Därefter fixeras horisontella överdrag på de vertikala raderna, vilket resulterar i en styv struktur i form av ett galler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det av någon anledning inte finns några "krabba" -fästen, kan du använda ramen för hemgjorda ställningar från utskurna profilbitar, du kan också sätta in skarvarna i racken i spåren på guiderna. Det finns kombinerade alternativ för konstruktion av svarvning av träbjälkar och metallprofiler. I detta fall är en ram gjord för installation av värmeisolering av trä. Barer på 30x40, 40x40 eller 50x50 mm väljs - allt beror på isoleringens tjocklek. När balkarnas svarv är klar och isoleringen läggs, fästs ett motgaller av metallprofiler på den, på vilka gipsskivorna sedan placeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Installation av själva gipset sker i denna sekvens. Värmeisolerande material fästs från arkens insida. Du kan använda mineralull, penoplex, expanderad polystyren, polystyren. Skum- eller polyetenfilm används för vattentätning. Det är möjligt att mantla materialet på ramen med små självgängande skruvar speciellt utformade för metallprofiler eller gips. Skruvarna skruvas längs profilerna på ett avstånd av 30 - 40 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att använda massiva ark, så färre fogar erhålls, därför lägger man mindre tid och ansträngning på att jämna ut med kitt. Men samtidigt ökar svårighetsgraden, det är nödvändigt att hela tiden hålla gipset under installationen, därför är det bäst att avsluta väggarna snabbt och effektivt tillsammans.

Ramlös metod

Det finns en ramlös metod för efterbehandling av gipsskivor i ett trähus. Dess fördelar är i avsaknad av behovet av att göra en komplex svarvning av balkar eller en metallprofil, liksom att bevara det maximala användbara utrymmet i rummet, eftersom tjockleken mellan de bärande väggarna och gipsskivorna blir den minsta. För att fästa gips behöver du inte skruvar eller självgängande skruvar, det händer med hjälp av lim.

Bild
Bild

Den ramlösa gipsskivmetoden kan endast användas om det maximala fallet av träväggar i huset inte överstiger 20 mm. Det är bättre att välja ark med en tjocklek av 9, 5 - 12, 5 mm. Gipsskivor fästs på en vertikal yta med hjälp av ett kittbaserat lim.

Bild
Bild

För att förbereda limmet, använd ett startspackel i ett förhållande av 13 - 14 kg per 1 liter vatten, blanda noggrant med en mixer. Innan de appliceras på väggar bör de grundas med en djupt penetrerande akryl- eller polymerprimer. För bättre vidhäftning kan du också grunda själva gipsskivorna. Sedan applicerar de limfläckar 130 - 150 mm breda på väggarna med en spatel, släpper ut dem och lutar arket och jämnar sedan ut det.

Bild
Bild

Dessa operationer upprepas med följande blad. Det är nödvändigt att det färdiga limet inte står stilla i mer än 30 minuter, annars tjocknar det och förlorar sina användbara egenskaper. Fogarna mellan arken beläggs sedan med kitt och stängs med en förstärkningstejp.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

För installation är det bättre att omedelbart ta hand om tillgängligheten av nödvändiga material och verktyg. Självgängande skruvar för trä och metall kommer att krävas - mängden beror på väggarea och typ av ram. För skärning och märkning behöver du ett måttband, en nivå, en markör, en lång linjal och en färgkniv. Träguider kräver en hacksåg för trä och metallprofiler för metallsaxar eller slipmaskiner. För fastsättning på väggar och profiler behövs en borr och skruvmejsel.

Bild
Bild

Om monteringsmetoden är ramlös måste du ha en behållare för att blanda lim , mixer, spatel. I vilket fall som helst krävs en djup penetrationsprimer. För fogar krävs ett förstärkningstejp med en bredd på minst 50 mm. Omedelbart måste du ta hand om den mängd kitt som krävs för ytterligare väggdekoration.

Bild
Bild

Ofta, när man fäster gipsskivor på ramen, möter nybörjare det faktum att platsen under vilken profilen ligger inte är synlig, självgängande skruvar skruvas fast i tomrummet. Därför är det nödvändigt att i förväg markera på gipsskivans ytor platserna för att dra åt skruvarna.

Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att dra åt skruven för mycket djupt in i arket, om det bryter igenom pappersskiktet blir infästningen ineffektiv, med tiden kan en sådan bas kollapsa. Det är nödvändigt att huvudet på den självgängande skruven pressas exakt mot papperet, inte högre och inte djupare än ytan. Därför bör arbete med en skruvmejsel vara så försiktigt som möjligt.

Rekommenderad: