Paduk -träd (11 Foton): Egenskaper Hos Afrikanskt Trä, Egenskaper Och Densitet, Padukfaner Och Brädor, Färg

Innehållsförteckning:

Video: Paduk -träd (11 Foton): Egenskaper Hos Afrikanskt Trä, Egenskaper Och Densitet, Padukfaner Och Brädor, Färg

Video: Paduk -träd (11 Foton): Egenskaper Hos Afrikanskt Trä, Egenskaper Och Densitet, Padukfaner Och Brädor, Färg
Video: Gjorde en mikroturbin - försiktigt het 2024, April
Paduk -träd (11 Foton): Egenskaper Hos Afrikanskt Trä, Egenskaper Och Densitet, Padukfaner Och Brädor, Färg
Paduk -träd (11 Foton): Egenskaper Hos Afrikanskt Trä, Egenskaper Och Densitet, Padukfaner Och Brädor, Färg
Anonim

Paduk är ett exotiskt träd som är hemma i heta tropiska klimat . Under det allmänna namnet "paduk" förenas cirka 70 typer av timmer av släktet "pterocarpus", vilket betyder "bevingad frukt" eller "saftig vinge" - det är vad folket kallar fröna till detta träd. Paduk -trä har exceptionella prestandaegenskaper, därför är det mycket efterfrågat inom det industriella området.

Bild
Bild

Beskrivning

Paduk är infödd i regnskogarna i Nya Guinea, Malaysia, liksom Filippinerna och Västafrika. Hittills har en strikt klassificering av arten av detta virke inte utvecklats, eftersom det finns förvirring i definitionerna. Förutom "paduk" har sådana namn som "burmesisk mahogny" och "narra" blivit utbredda.

Paduk-trädet växer upp till 35-40 m, och dess diameter når 1 m. Det kännetecknas av en grenad krona, grenar sänks ner, de nedre grenarna når ofta marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladplattorna är blanka, växer tvärs på tunna sticklingar. På ena delen av bladet är de ljusgröna, på den andra är de ljusbruna eller grågröna. När barken skärs släpps en juice innehållande latex. Fröna är runda och har vingar. Paduk är en vintergrön växt, men med en kraftig förändring i klimatförhållanden upplever trädet stress och slänger av lövverket.

Bild
Bild

Ungefär sju dussin sorter av detta träd är kända . Representanter för rasen har ett brett utbud av färger från beige till rött och till och med djupbrunt. Trädet liknar rosenträ, och det kan vara svårt för en oinformerad person att skilja dem. Men det burmesiska trädets dekorativa kvaliteter är mycket lägre, dessutom är det mindre motståndskraftigt mot skador.

Nysågat material har en uttalad cederlukt. Med tiden visas en vinröd eller brun nyans på ytan. Paduk trä är hårt och tungt.

Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Narra-fibrer arrangeras slumpmässigt, strukturen är medelstor och ett ovanligt mönster uttrycks på snittet. Paduk -trä klassificeras som en färgart - det är lämpligt för färgning, färgning och lackering. Före användning måste den torkas vid en temperatur av 50-60 grader . Under flera år efter torkning spricker den inte och ändrar inte dess struktur.

Paduk kan enkelt bearbetas för hand och maskin . Även enkla verktyg kan användas med detta material. Det bearbetas enkelt på specialutrustning - svårigheter uppstår bara vid hyvling inom fibrvävningsområden. Trädet fastnar bra, håller spikar och skruvar ordentligt.

Bild
Bild

Den har en hög absorptionsförmåga, därför reagerar den bra på behandling med primers. Men när de täcks med alkoholbaserade vätskor förstörs träpigment.

När det gäller hårdhet jämförs burmesisk mahogny med ek och björk, hårdhetsparametern är 3, 8-3, 9 enligt Brinell, densitet-650-750 kg / m3 , beroende på trädslag och växtförhållanden.

Träfibrerna är raka, lätt trassliga. Porerna är stora, spridda kaotiskt. Årliga lager spåras otydligt. Vissa prover innehåller mineralfyndigheter. Strålarna är praktiskt taget oskiljbara utan förstoring. Parenkymet är pterygoid, randigt, jämnt fördelat.

Bild
Bild

Paduc är ett sensibiliseringsmedel - Allvarliga allergiska reaktioner är sällsynta, men irritation i ögon och slemhinnor i luftvägarna kan förekomma.

Under påverkan av solljus ändras träets färg, så timmer används uteslutande för interiör. Inomhus ska padukprodukter skyddas från direkt solljus och starkt artificiellt ljus. Paduk -trä är resistent mot sönderfall, mögel och mögel.

Termiter kan dock orsaka oåterkallelig skada på materialet. Därför är det mycket viktigt att använda impregneringar som skyddar mot skadedjur när man använder en paduk.

I alla andra avseenden kännetecknas trä av sin höga hållbarhet, till exempel med direktkontakt med marken, det behåller sitt utseende i upp till 30 år.

Bild
Bild

Ansökan

Massiv paduk och skivad faner används i stor utsträckning . Dessa material används i snickeri-, möbel- och byggindustrin samt i varvsindustrin. Tack vare tätt och tåligt trä är materialet efterfrågat vid tillverkning av jordbruksredskap, parkettbrädor, musikinstrument, väggpaneler, knivhandtag och biljardpapper. Lågklassigt material används vanligtvis för att dekorera vagnar. Vid användning på platser med permanent hög luftfuktighet, preferens det är bättre att bara ge till ett moget träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mestadels afrikansk paduk finns på marknaden, det är mycket populärt bland skåpmän på grund av träets ovanliga färg. Burmesiska och andamanska sorter är något mindre vanliga.

Rekommenderad: