Krossad Densitet: Bulk Och Sann Densitet Av Krossad Sten 5-20 Mm, 40-70 Mm Och Andra Fraktioner, Tabell Och GOST, Genomsnittlig Densitet Av Svart Och Annan Krossad Sten

Innehållsförteckning:

Video: Krossad Densitet: Bulk Och Sann Densitet Av Krossad Sten 5-20 Mm, 40-70 Mm Och Andra Fraktioner, Tabell Och GOST, Genomsnittlig Densitet Av Svart Och Annan Krossad Sten

Video: Krossad Densitet: Bulk Och Sann Densitet Av Krossad Sten 5-20 Mm, 40-70 Mm Och Andra Fraktioner, Tabell Och GOST, Genomsnittlig Densitet Av Svart Och Annan Krossad Sten
Video: LOKAL BLIR HACKAD OCH FÅR S*XFILM LÄCKT! 2024, April
Krossad Densitet: Bulk Och Sann Densitet Av Krossad Sten 5-20 Mm, 40-70 Mm Och Andra Fraktioner, Tabell Och GOST, Genomsnittlig Densitet Av Svart Och Annan Krossad Sten
Krossad Densitet: Bulk Och Sann Densitet Av Krossad Sten 5-20 Mm, 40-70 Mm Och Andra Fraktioner, Tabell Och GOST, Genomsnittlig Densitet Av Svart Och Annan Krossad Sten
Anonim

Det är omöjligt att göra betong som tål höga belastningar utan krossad sten. Innan betong erhölls förblev byggandet av byggnader i flera våningar svårt. Kostnaden och egenskaperna för betong beror på parametrarna för krossad sten, inklusive densitet.

Vad det är?

Det finns flera typer av spillror, men de kombineras till primära och sekundära. Den första erhålls genom att krossa och krossa stenar, särskilt granit och basalt, den andra - genom att krossa sekundära råvaror (tegel och skum / gasblock, gammalt gips, fragment av betongkonstruktioner och stöd, asfalt, cementbeläggningar).

Primär krossad sten används vid konstruktion av byggnader och strukturer, sekundär - vid konstruktion av tillfälliga och permanenta vägar. Både den ena och den andra typen av krossad sten kännetecknas av densitet - specifik vikt, mätt i kilogram per kubikmeter.

Bild
Bild

Enligt GOST är den sanna densiteten ett material utan luftgap, vars kubikmeter väger en viss mängd kilogram . Bulk - med luftgap kvar av lösa stenar. Klyftor orsakas av ojämnheter i stenen. För detta ändamål arbetar hantverkare ibland med det motsatta konceptet - luftningskoefficienten, som är andelen tomrum i spillrorna. Ibland händer det att mycket mindre stenar släpper ut i luckorna som stora stenar lämnar - detta fenomen är oftast i den nedre delen av en stenhög som transporteras eller redan dumpats av en dumper på leveransplatsen. I detta fall når bulkdensiteten sitt maximalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För krossad sten av en specifik fraktion finns ett medelvärde som bestäms av samma GOST. Ju mindre fraktionen, desto närmare är bulkdensitetsvärdet till den verkliga.

Så för granitkrossad sten är den sanna densiteten lika med densiteten av granit, för tegel - densiteten hos obrutna tegelstenar och så vidare. Densitetsindex bestäms av närvaron i ett mineral av en specifik mängd (i vikt och volym) av mineraler som bildar samma granit.

Flakiness har viss effekt på bulkdensiteten - antalet korn i form av en nål eller ett blad, som skiljer sig i form från andra småsten . Krossad sten av hög kvalitet minskar bulkdensiteten och påverkar inte den absoluta densiteten på något sätt. Nål- eller kilformade granulat av krossad sten ökar mängden hålrum mellan stenar i vanlig form. Flakigheten hos enskilda partier av krossad sten producerad av sten, som bryts även från samma granitskikt, är individuell. Lågkrossad sten är dyrare än icke-filtrerad krossad sten från slipade granulat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Täthet av olika spillror

Granit (grus) krossad sten är den mest efterfrågade och populära. Bulkspecifik vikt är 1, 3-1, 7 g / cm3. Fraktion av granitkross upp till 5 mm avser krossning av krossad sten. Den innehåller i sin tur en ökad mängd damm och sandrester - mycket mer än de två procent som anges i GOST -standarderna. Sådant byggmaterial används vid fyllning av gågator, lekplatser och lekplatser . Partiklar 5-20 mm i storlek är en obligatorisk betongkomponent för grunden för ett envåningshus, uthus på gården och på platsen.

Bild
Bild

Krossad sten med en fraktion på 20-40 mm är en obligatorisk komponent i betong för broar i armerad betong . De utsätts för en konstant multi -ton dynamisk belastning, som ofta tar på sig vibrationer med en ganska hög frekvens - upp till tiotals vibrationer per sekund. För bästa prestanda används betong med en variabel fraktion på 5-40 mm per sten. Den andra ansökan är att fylla parkeringsplatser för supertung specialutrustning, som väger mer än ett ton med en tom kropp i en rörlig enhet.

Krossad sten 40-70 mm fraktion - huvudsakligen sten … Det används för att skapa vallar för motorvägar och järnvägar. Komprimerad krossad sten med en variabel fraktion har en maximal bulkdensitet på 1700 kg / m3.

Kalksten krossad sten har bara ett litet intervall av bulkdensitetsspridning - från 1280 kg / m3, kan lägga till upp till +50 kilogram per kubikmeter i detta värde. Dess fördel är miljövänlighet, bästa frostbeständighet. Den absorberar inte mer än 2,5% vatten även vid konstanta regn, och mängden föroreningar kan nå mer än 10% av dess massa.

Bild
Bild

Krossad slagg lättare än vatten - dess bulkspecifika vikt är inte mer än 800 kg / m3. Styrkaegenskapen är markerad enligt följande: medelindikatorn varierar inom M800-M1200-intervallet, den ökade-i M1400-M1600-serien.

Bild
Bild

Spillror har en hög densitet - ibland nästan högre än granit: från 1200 till 2800 kg / m3. Marmor är en av de högsta: upp till 3000 kg / m3. Det är mycket svårt att hitta krossad sten över 3 t / m3: endast basalt, som bildas till exempel vid borrning av olje- och gasbrunnar upp till 15 km djup, har en sådan densitet. Utvinning av basaltstenar är ett dyrt företag, och basalt byggmaterial (krossad sten, basaltull och granulat) är inte billiga. Basaltens densitet är upp till 3,1 t / m3, det beror på det betydande djupet av dess förekomst i jordskorpan på planeten.

Bild
Bild

Men stenarna från brutna skumblock, liksom expanderade lerkulor som har tjänat sin tid, har en densitet på 250-600 kg / m3 och är mycket lättare än vatten.

Tätheten av svart krossad sten är ungefär jämförbar med basalt - upp till 3100 kg / m3. Det är en av de dyraste - på grund av dess densitet större än 3 t / m3, vilket gör det möjligt att motstå ett spricktryck på upp till 800 atmosfärer.

Genom att blanda resterna från produktion av krossad sten av olika typer och sorter erhålls en kombinerad krossad sten . På grund av den olika densiteten används dock sekundär (inklusive primär kvarvarande) krossad sten med försiktighet - främst när man anordnar platser, platser och vägar där en perfekt plan (enligt en asfaltvägs standard) yta inte är så viktig.

Bestämningsmetoder

Bestäm den verkliga - bulk och absoluta - densiteten för krossad sten är mest tillförlitlig i ett laboratorium. För användaren (kunden) är det mest lämpliga sättet att beräkna med spridningen av värden från tabellerna med en tom behållare, till exempel en 1 liters glasburk. Genom att känna till burkens vikt är det enkelt att beräkna vad krossstenens bulkdensitet är.

Mätkärl

Standardliter i detta fall är en 1 liters burk. Ett märke appliceras preliminärt på det efter att ha sett till vilken nivå en liter vatten som hälls inuti kommer att stiga i det. Vattnet dräneras, burken torkas och en volym av spillror hälls i det - så att dess nivå i genomsnitt passerar märket. Låt oss överväga ytterligare åtgärder.

  1. På grund av småstenarnas ojämnheter kan kanterna och kanterna på de mest överliggande gå utöver linjen och stiga över den . Vid mätning av 1 dm3 krossad sten skakas den upprepade gånger tills stenarna upptar det maximala volymutrymmet i denna volym.
  2. Därefter placeras burken på en exakt skala (köksvågar kan användas) . Subtrahera burkens vikt från det erhållna värdet. Den resulterande skillnaden är massdensiteten hos den krossade stenen.
  3. För att beräkna den verkliga densiteten, i en burk med torrt spillror med hjälp av en mätkopp (med fabriksetiketter) tillsätt vatten tills dess nivå täcker (nästan) alla stenar och når linjen. Till exempel, i tomrummen som lämnades av 1 dm3 krossad sten, var det möjligt att hälla i ett vanligt glas vatten (220 ml), som fyllde alla luftgap mellan stenarna.
Bild
Bild

Den resulterande skillnaden - i detta fall 780 ml - kommer att visa sig vara en användbar (effektiv, verklig) volym krossad sten (780 cm3 - från 1 dm3) . Med hjälp av metoden för den huvudsakliga egenskapen för proportioner (återkallande av grundläggande matematik för klass VI) beräknar vi vikten av 1 dm3 verkligt byggmaterial, vars densitet mäts för tillfället.

Med hjälp av ett bord

Granitkvaliteten bedöms utifrån hur långt det resulterande värdet av densiteten hos krossad sten är från densiteten av granit - 2, 7 g / cm3 (eller 2, 7 kg / dm3). Alltför annorlunda än "granit" -värdet för den absoluta densiteten tyder på att den krossade stenen inte alls är gjord av granit, utan, säg, basalt eller i allmänhet sekundär . Faktum är att vissa byggmaterial har en färg som liknar granit - till exempel krossad skiffer, återvunnet på grund av flera sprickor av ark efter årtionden av aktiv och kontinuerlig drift. Skiffer krossad i små bitar liknar utåt fint granit eller dess avskärmning. GOST-9578 hjälper till att hantera tätheten av krossad sten.

En slags krossad sten "Granularitet", mm Hur många kilo får plats i en kubikmeter Märke M
Granit krossad sten 20-40 1370-1400 1100
40-70 1380-1400
70-250 1400
Kalksten 10-20 1250
20-40 1280
40-70 1330
Grus 0-5 1600
5-20 1430
40-100 1650
från 160 1730
Krossad slagg godtyckligt belopp 800 800
Expanderad lerkross 20-40 210-340 200, 300
10-20 220-440 200, 300, 350, 400
5-10 270-450 250, 300, 350, 450
Sekundär krossad sten 1200-3000 1100

Underskatta inte värdet av bulkdensitetsparametern för konstruktion krossad sten. Utspädning av betong är ett tvetydigt fenomen: med en ökning av bulkspecifik vikt, minskar mängden cement och sand: det är fysiskt omöjligt att passa in i en kubikmeter den ursprungliga mängden bulkmaterial som beräknats för en större sten. Att minska mängden sand och cement samtidigt som fraktionen av krossad sten minskar har en positiv effekt på inköps- och leveranskostnader.

Bild
Bild

Den verkliga densiteten för krossad sten kan vara upp till två gånger större än bulkdensiteten - om byggmaterialet inte är förkomprimerat. Stenar, vars bråkdel visade sig vara för stora, till exempel från 120 mm i diameter, krossas dessutom på en stenkrossmaskin till önskad fraktion.

Detta är vad tillverkare gör och förstör stenar med hjälp av sprängämnen.

Rekommenderad: