Kantade Brädor Av 2 Grader: Beskrivning Och Egenskaper Hos Andra Klassens Brädor. Vad Det är? Hur Ser Barrträd Och Andra Brädor Ut?

Innehållsförteckning:

Kantade Brädor Av 2 Grader: Beskrivning Och Egenskaper Hos Andra Klassens Brädor. Vad Det är? Hur Ser Barrträd Och Andra Brädor Ut?
Kantade Brädor Av 2 Grader: Beskrivning Och Egenskaper Hos Andra Klassens Brädor. Vad Det är? Hur Ser Barrträd Och Andra Brädor Ut?
Anonim

Vid konstruktion och efterbehandling är valet av timmer av särskild vikt. Från den här artikeln kommer du att lära dig vad en 2 -graders kantad bräda betyder - dess beskrivning, hur den ser ut, vilka egenskaper den har, var den används och vad du ska leta efter när du väljer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Kantade brädor av andra klass - virke, som är föremål för nästan samma krav som för brädor i första klass. Skillnaderna mellan dem är små . Dessa är höghållfasta brädor som har skurits på maskiner med utmärkta värmeisoleringsegenskaper.

Bild
Bild

De är prisvärda, miljövänliga och säkra . De kännetecknas av enkel bearbetning, lagring och transport. De klassificeras som virke av universell typ. Tack vare detta utmärks de av ett brett spektrum av applikationer.

Kantade brädor skiljer sig från okant material genom avsaknad av bark vid kanterna eller med en minsta mängd avtagande.

Råvarorna för deras tillverkning är lövträd (ek, ask) och barrträd (gran, tall, gran, cederträ).

Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Virke kan ha olika storlekar, densitet, estetik. Kantad bräda av andra klass är 25, 40 50 mm i tjocklek och 100, 150 mm i bredd, längd - 3, 4, 6 m.

Om parametrarna för materialet är olika, klassificeras det som undermåligt och säljs därför till ett lägre pris.

Det bearbetas enkelt på träbearbetningsmaskiner med hand- och elverktyg . Ojämnhetsparametrarna för ett sådant material är 1250 mikron. Priset på en kantad bräda beror på längd och tjocklek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel säljs trä med parametrar 25x100x6000 mm, 25x150x6000 mm till ett pris av 3800-4200 rubel per 1 m3. Kostnaden för ämnen med dimensioner 25x (100-200) x2000 mm är från 2700 rubel per 1 m3 . Om brädorna är 1 m längre är det ännu högre.

När det gäller tjocklek är tjockare brädor dyrare . Till exempel kommer ett material med parametrar 50x (150-200) mm 2 m långt att kosta cirka 4500 rubel per 1 m3. Om råvaran köps från tillverkaren kan du beställa material med andra parametrar (till exempel 30 x 50 mm i olika längder som är lämpliga för kunden).

Förutom längd, bland andra tekniska egenskaper, är styrkaindikatorn för ett visst trä viktigt.

Bild
Bild

Så lärk är särskilt hård, resistent mot fukt och sönderfall. Sådana råvaror är lämpliga för konstruktion och beklädnad av byggnadsfasader. Tall är å andra sidan mjukare och lättare att hantera.

Barnet har en attraktiv struktur, granen sticker ut för sitt överkomliga pris . Dessutom är barrträ resistent mot parasiter. Efter bearbetning är den inte rädd för temperaturförändringar och stöter bort vatten väl.

Dessutom är det nödvändigt att ta hänsyn till barrträdens höga slaghållfasthet.

Bild
Bild

Översikt över bristerna

Kantad bräda av andra klass måste följa standarderna i GOST 24454-80 och GOST 8486-86. Enligt kraven är det tillåtet att ha:

  • grunda sprickor upp till 1/6 av brädans längd;
  • 3 delvis sammansmälta, icke-sammansmälta knutar;
  • ändsprickor på ena sidan upp till 1/6 av arbetsstyckets längd;
  • lutning av fibrer, rulle, kärna och fickor (upp till 4);
  • längsgående vridning upp till 0,1% av den totala längden;
  • tvärgående varv upp till 0,5% av arbetsstyckets längd;
  • två små maskhål per 1 m av brädan;
  • avfasning upp till 5% av bredd och tjocklek.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den tillåtna fukthalten i högkvalitativt sågat trä av hög kvalitet, som inte torkas, är 18-22%. Närvaro är oacceptabelt:

  • genom sprickor, mögel, savträ och röta;
  • inkludering av främmande organ;
  • skarp avtagande (över hela kantens bredd).
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer timmer av andra klass är det nödvändigt att ta hänsyn till ett antal nyanser. Till exempel är det viktigt att förstå för vilka specifika ändamål brädorna köps. Andra säljare kan slippa produkter av sämre kvalitet i sken av universellt material. För att ta en bra produkt måste du bekanta dig med värdena för tillåtna standarder och tekniska krav för strukturer innan du köper.

Det är värt att överväga: ju fler brister brädorna har, desto lägre är deras betyg och sämre driftsegenskaper.

Bild
Bild

Defekter minskar de bärande egenskaperna hos färdiga produkter. Detta är särskilt viktigt när du köper timmer för konstruktion av ramar, taksystem, balkar.

Den avgörande faktorn kan vara priset: material med kant 2 är 25-35% billigare än förstklassiga analoga . Om priset är för lågt bör du tänka på kvaliteten på brädorna. Lågt material har sådana defekter som hög luftfuktighet, insektsangrepp. Den är ibland gjord av en bränd skog med hjälp av träd som har överlevt skogsbränder.

För att den färdiga produkten från det köpta brädet ska vara hållbar och praktisk, innan du beställer materialet, måste du vara uppmärksam på krökning och avtagande nivå.

Bild
Bild

Det föråldrade måste tas bort, oavsett typ av planerat arbete . Annars kommer det att orsaka förstörelse av träet. Barken kommer förr eller senare att falla av trädet, och buggar kommer att starta under det och förstöra materialet.

Du måste ta brädor av samma längd utan uppenbar krökning.

Det kommer att orsaka stora luckor under beklädnaden, vilket är oacceptabelt under beklädningsarbetet. När det gäller längd ökar olika format mängden avfall.

Bild
Bild

Var används de?

Kantade brädor av 2 kvaliteter används i hushålls- och industribyggnad. De utrustar formen, skapar:

  • grova golv och tak;
  • isolerade tak;
  • tillfälliga byggnader;
  • sköldar, skyddande strukturer (staket);
  • behållare, pallar, nitar till fat.

På grund av deras höga estetiska egenskaper används de också för inredning (pläteringsbad, omklädningsrum, vindar, vinter- och sommarpaviljonger, verandor, vinterträdgårdar, markiser, inglasade balkonger, loggior).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom köps det för tillverkning av byggnader av servicetyp (garage, växelhus, bodar, växthus).

Bild
Bild
Bild
Bild

Kantade brädor tas för konstruktion av trappor, svarv . Med deras hjälp skapas dekorativa element i interiören (till exempel välvda strukturer, skiljeväggar). Det används för att producera billiga trämöbler (bord, stolar, pallar, bänkar, byråer, garderober, hyllor) och även göra trädelar till kroppar.

Rekommenderad: